PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 955 tys. ocen
8,8 10 1 955407
8,2 86 krytyków

Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Dzieci moje kochane, niestety nie rozumiecie przesłania tego filmu.Kiedy ten film wchodził do kin to Wy wszyscy sraliście jeszcze za przeproszeniem w majtki.Jak widzę te wszystkie wpisy typu:

-nuda
-usnęliśmy z kuzynką
-chłam
-szkoda czasu

to ręce po prostu opadają...Większość z Was wychowała się na Avatarze,Transformersach i tych wszystkich innych gniotach.Niestety nigdy nie dowiecie się czym jest i było prawdziwe dobre kino dlatego żal mi Was bardzo mocno.Szkoda że nie ma automatycznego plaskacza który otrzymywalibyście od swojego monitora za pieprzenie tych wszystkich głupich tekstów.

pozdrawiam

12

LOL ŻAL MI WAS JA JESTEM Z 96' I OGLĄDAM TYLKO SNS I OJCA CHRZESTNEGO. TO SĄ SUPER FILMY A NIE TAKIE STARE COŚ Z PRZESTARZAŁĄ GRAFIKĄ. ŻAL MI WAS GÓWNIARZE CO SĄ MŁODSI NIŻ 15 LAT I OGLĄDAJĄ TRANSFORMERSY I AVATARY I SŁUCHAJĄ JUSTINA BIEBERA I HANNAH MONTANA ŻAL MI WAS GÓWNIARZE LOL xD xD. SZACUN DLA ZAŁOŻYCIELA TEMATU <ŻÓŁWIK> LOL xD xD :P.

ty za to jesteś dzieckiem umysłowym.to nie ejst ściema ;)

extreme61

do wszystkich dzieciaków urodzonych po 1990 ;) tak bym napisał
ten film nie jest arcydziełem i nigdy nie był..... to typowo amerykańska przesłodzona , ckliwa opowieść o wolności i nadziei
no a realizm to też mógłby jakiś być bo to ponoć dramat

lotr12345

No, masz rację ale trzeba zauważyć, że autor tematu to przecież mentalne dziecko, którego prawdziwe arcydzieła przerastają intelektualnie. Chłopak raczej z tych co nie wyściubiają nosa poza USA a np. kino indyjskie kojarzy tylko ze współczesnych bollywoodzkich kreskówek muzycznych.

grzegorz_cholewa

NORMALNIE RZAL PE EL!!!!!!1111111111

extreme61

wiek nie ma tu nic do rzeczy .

pavel13

ma ale jest zupelnie na odwrot

extreme61

Mylisz sie, jestem pewien, ze jak ty miales/as 15 lat tez nie byles takim geniuszem, jak teraz :) 15 lat? W pilke grac, a nie filmy spedzaniu zycia za kratkami ogladac, i dobrze, ze ich nudzi :D :D

Karim

Boże widzisz i nie grzmisz. Też jestem urodzony w roku pańskim 1996. Za Shawshank jeszcze się nie brałem ale miłościwa TVP1 regularnie puszcza więc na pewno się załapie i być może ujrzycie moje wypociny na temat tego filmu.
No ale nie o to mi chodzi w tym poście.
Jak widze, że moi rówieśnicy odpier*alają taką maniane na forum publicznym to mam ochote się rzucić z okna. A potem trzeba w rubryce dodawać +2 do wieku bo automatyczna gnojówa spada mi na głowe.
Ku*wa :/
Chodzi mi tylko o to, żebyście nie patrzyli "O 96r. Dzieciak. Ide go wyśmiać. Dowartościuje sie bo sie nie odgryzie i będzie zajebiście'

extreme61

Zdziwiłbyś się jak dojrzała może być młodzież mająca 14 lat. Czasami niektórzy dorośli ludzie mają w sobie mniej inteligencji niż nastolatkowie. I potraktowałeś tutaj wszystkich ogółem urażając pewnie wiele osób, które uwielbiają stare kino. Moja siostra i ja uwielbiamy oglądać filmy z lat 70. , 80. ,czy nawet nieme filmy z lat 10. i 20. , jak i współczesne. I jestem z '97 i czasami łatwiej jest mi zrozumieć klasykę, niż obecne kino.

dochomales

aleś ty mądra

extreme61

Nie zgodze się z tobą extreme61 to że w dzisiejszych czasach jest wiele beznadziejnych filmów to nie wina młodych. A po drugie jestem z '95 i to jest najlepszy filmy jaki w życiu oglądałem i chyba nic tego nigdy nie przebije. A tak poza nie lubię większości dzisiejszych filmów komedie są nudne o reszcie szkoda gadać tylko horrory są na poziomie.

extreme61

extreme61, niestety mimo twojej opini uważam że największy popis dałeś Ty, kierując się błędnymi stereotypami, które zresztą sam swoim wpisem utworzyłeś. Każdego widza i użytkownika filmweb oceniasz jedynie przez wzgląd na wiek. Na pewno uraziłeś tym wiele osób, a w tym mnie, co zresztą widać po nicku. Osobiście przyznaje się do tego że lubie dzisiejsze kino które tak krytykujesz, jednak bez względu na rok produkci film może być dobry, co potrafi dostrzec każdy widz w dowolnym wieku.

extreme61

ja się zgodzę z extreme współczesne kino to avarary i tego typu bajeczki ;d
chwała młodym ludziom którzy rozumieją przesłanie skazanych na shawshank
pozdro ;d

extreme61

najgorsze jest chyba to ze ponoc 7 milonow ciemniakow oglada seriale typu klan czy sanatorium nad wysypiskiem , wiec nie ma sie co dziwic ze jak zabiora sie za ogladanie filmu typu "skazani" czy "lot nad..." to nie wiedza o co chodzi,

riko62

Ok, rozumiem o co wam chodzi. Teraz te wszystkie nastolatki mają siano w głowie. Większość przynajmniej. Ale nie generalizujmy, ok ? Bo każdy ma swoją głowę, a taka 15-latka, może być dojrzalsza i bardziej odpowiedzialna, niż 20-latka.
Pozdrawiam. : )

extreme61

przepraszam bardzo ale nie zrozumiałam nieco ... chciałaś powiedzieć dzieciakom żeby nie podskakiwały czy coś ... to że tego ktoś nie lubi nie znaczy że jest niedorozwinięty ... widzę że jeśli odezwie się ktoś z powyżej 95 roku to od razu jest subtelne "zamknij się " i najlepiej "nie obrażaj mojego ulubionego filmu", ale wy to już możecie obrażać innych gust tak ... bo co bo jesteście starsi??

szybanec

urodziłam się w roku 1996, a film zrobił na mnie ogromne wrażenie. jednym słowem: urzekł mnie. i w takich chwilach czuję się urażona, bo ludzie urodzeni przed rokiem 1995 uważają, że młodsze roczniki to sami idioci, którzy nie mają prawa oglądać dobrych filmów i słuchać dobrej muzyki. tylko tyle mam do powiedzenia.

szybanec

ok , nie chce obrazac , ale zal mi tych ktorzy nie rozumieja filmow z "tekstem" , w sumie to moze nie jest mi ich zal tylko , żałuję .

riko62

Rozśmieszacie mnie, broniąc się zaciekle, przed, tym że rozumiecie ten film, zostaliście wychowani na tym i na tym. Przecież to każdy indywidualnie ocenia Sam Siebie, Skoro jesteście tacy dorośli , i rozwinięci, no to super, cieszy mnie to. Tylko w jakim celu stawiacie to jako argument, Zrozumienie filmu zależy od człowieka, od tego jaką ma psychikę i jaką ma wrażliwość. Jeden może zrozumieć go w wieku 14 lat, inny dopiero w 20.. Osobiście lubię ten film chyba dałam wysoką ocenę i dodałam do ulubionych, oglądam go co roku i co roku rozumiem więcej. I więcej rzeczy staje się oczywiste, a czasem nie zrozumiałe.. W kilku słowach, czemu się bronicie ? Przecież to wy wiecie najlepiej czy rozumiecie co widzą wasze oczy? A może tak nie jest bo kierujecie się opinią innych. Wierzcie mi to co tu pisze , jest tak naprawdę zbędne bo kto pokwapi się żeby wysilić trochę dusze i zająć sie czymś istotnym a nie filmem puszczanym na tvp1 ; ) Pozdrawiam.

I osobiście lubię Transformersów.

Olka_hipi

"troche zając dusze" mozesz rozszerzyć ?

riko62

Nie wiedzę takiego zwrotu u mnie w poście, widzę tylko "wysilić trochę duszę". Czy o to Ci chodzi ?

extreme61

Mam trzynaście lat, a obejrzałem bardzo duzo klasyków i ocena u nich nie schodzi poniżej 8. Więc jednak jest jakaś mniejszość młodzieży, która jeszcze ogląda, a przede wszystkim ROZUMIE tego typu filmy czy seriale. Pozdro :)

miko1356

Widać, że masz 13 lat. Autor tematu to pospolity gamoń.

grzegorz_cholewa

Z jakiego powodu?

miko1356

Podnieca się zwykłym filmiszczem jakich wiele.

miko1356

ciesze sie ze ktos wreszcie rozumie cos z tego filmu , kilka seriali tez pewnie jest dobrych , ale te polskie , klany rancza, na dobre , domy na smietniskiem , to naprawde szajs dla ciemniakow , wiec nie ogladaj tego , a bedziesz wielki

riko62

Ostatnie dobre polskie seriale to Pitbull i Odwróceni. Pozdro :)

miko1356

:) ciesze sie , ze nie zlotopolscy

miko1356

dusza to zajebiscie interesujacy temat ...

miko1356

To muodzież dziś jest tak durna, że "zrozumienie" prostej fabuły to jakiś ewenement?

Wstyd mi za mój rocznik w tym momencie...

Mówi to gość którego autorytetem jest Justin Bieber. Spójrz na moje oceny, nie mam jakiś durnych filmów ocenionych na 10 tylko np. Ojciec Chrzestny czy Zielona Mila.

miko1356

to jak oceniasz filmy nie powinno nikogo interesować tak samo jak Ciebie nie powinno interesować ocenianie jego filmów czy jakiejkolwiek innej osoby oceniającej filmy, wszystko to kwestia gustu i upodobań. A ten JesusChrysler ma przecież ocenione także klasyki kina "Czas Apokalipsy" (nie oglądałem jeszcze) "American Beauty", chyba widziałem u niego "Lot na kukułczym gniazdem" itd;p A u Ciebie czemu brakuje Ojca Chrzestnego w najwyżej ocenianych? jak przecież to najlepsza część według mnie:)

ZeneQr

Mylisz się. Są wszystkie trzy części tylko nie widać pierwszej, bo mam około 20 filmów ocenionych na 10/10. Pozdro :)

miko1356

no chyba że tak, zwracam honor:)

miko1356

To nie był atak na twoją osobę. A Justin jest zajebisty.

extreme61

Ja urodziłem się w 1996 i mimo że byłem nastawiony bardzo sceptycznie to po oglądnięciu stwierdzam że jest to arcydzieło ocena 10/10 jest według mnie idealna dla filmu na tym poziomie ale wiem do kogo adresowałeś swój komentarz i masz racje bo wiele osób w moim wieku potraktowało by ten film jako chłam niestety ; /

extreme61

ja 94 i jakoś uwielbiam ten film

extreme61

"Do wszystkich dzieciaków urodzonych powyżej 1995r
Kiedy ten film wchodził do kin to Wy wszyscy sraliście jeszcze za przeproszeniem w majtki"

Kiedy ten film wchodził do kin (1994) to raczej urodzeni po 95' jeszcze NIE srali w majtki, bo dopiero byli zapładniani. Chyba że żyję w innym świecie i tu czas płynie do tyłu.

extreme61

A Wy, wielce dorośli, nie jesteście w stanie pomyśleć, że człowieka, nawet tego mniejszego, trzeba szanować. Czy Wam wszystkim od malego powtarzali, ze jestescie malymi glupimi istotkami, ktore nie maja wlasnego zdania i ktorych nie nalezy słuchac? "Dzieci moje kochane, niestety nie rozumiecie przesłania tego filmu.". To jest zwyczajne ocenianie po pozorach. Jest takie przysłowie "Nie oceniaj książki po okładce"... Co z tego, że ma się tyle i tyle lat!? Kogoś coś może fascynować od małego, moze to byc klasyka, kino, które zostało docenione, wraz z wiekiem ten czlowiek zacznie dostrzegać coraz wiecej szczegolow i glebiej spojrzy na dany film.... Wsrod dzieci i wsrod doroslych jest duzo madrych i glupcow, a autorem tych wspisow rownie dobrze mogl byc dorosly. Ja urodzilam sie w 1998, jeszcze sie "wychowuję", ale obejrzalam juz Forresta Gumpa, Przeminelo z Wiatrem, na ktorym na pewno ani wy ani ja sie nie wychowalismy. Spodobalo mi sie, cos z niego wyczytalam, a wzorem dla mnie stala sie Melanie. Forrest to arcydzielo, jeszcze na zaden film nie patrzylam z takimi wypiekami i zaden film tak wiele mi nie ukazal, na przyklad to, zeby szanowac kazdego czlowieka.:)

extreme61

Nie uogólniajmy, niektórzy zrozumieją, zależy od wrażliwości i charakteru człowieka. A...no i od tego jak go wychowano. Fakt, dzisiejsza młodzież jest...hmmm...hmmm...trudno znaleźć określenie...mniej dojrzała? Ale zdarzają się wyjątki młodych ludzi, którzy nie mogą odnaleźć się w swoim pokoleniu, a odnajdują się w rzeczach dojrzalszych, doroślejszych, itd.

extreme61

Zgadzam się z Tobą koleś, ale jak piszesz o Transformers to napisz, że masz na myśli kinową wersję, bo animowanej nie dorasta do pięt ;p

extreme61

Zgodzę się, chodź nie ze wszystkich. Mnie bardzo wiele nauczył ten film i mam 14 lat. Nie jestem zwolennikiem Avatara i Transformers.
Dzięki temu filmowi wiem, żeby nigdy nie tracić nadziei.
Ale ile jest dzieci takich jak ja?

jemusu

Kolokwialnie mówiąc, w chooj.

Hahahah.

jemusu

nie mam pojecia ile jest takich dzieci, ale mam nadzieje, ze jak najmniej, bo ocenianie "kevin sam w domu" na "6" na plaszczyznie innych ocen zdaje sie byc wybitnie dziecinne.

wiesz, zeby nigdy nie tracic nadziei? dalekoidace wnioski

extreme61

Extreme popieram Cie i wiem co mialeś na myśli. Niestety ale większosc dzisiejszych gimnazjalistow jest wredna/cwana/wyszczekana i podobaja im sie tylko filmy w ktorych co 2 slowo jest na K.

Rokefeler92

Bez sensu oceniać ludzi po wieku, gdyż jeśli ktoś tak ocenił, to nie znaczy, że cała młodzież taka jest. mi się film podobał, głównie scena ucieczki była znakomicie odwzorowana, można było czuć to, co czuł główny bohater.

BTW. jestem z '95

Henry_Hill

dlatego caly twoj post to mowa-trawa i nie wnosi nic do dyskusji. nie wolno uogolniac, bo? bo nie? to jest twoj argument? sam kiedys bylem takim szczeniakiem jak ty i plakalem w internecie, ze uwazaja mnie za gorszego jedynie ze wzgledu na moj wiek, ale gdy teraz widze swoj obraz sprzed kilku lat, to wola o pomste do nieba.