PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

PiS dochodzi do władzy i tydzień później nagle znajduje się 5 mln brakujących złotych na ukończenie filmu, nawet PISF im odmówił... Przypadek? Hmm...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Slodka_Lolitka13

Ludzie tak wybrali... No ale, nie lepiej żeby PiS pokazało się w całej swojej krasie? Narobią szumu i burdelu, aż szara masa wreszcie się przekona kim oni są. Niestety Polacy szybko zapominają, byli lekceważeni, przez racjonalnych polityków, co wzbudziło do nich ogromną niechęć. Zmiany następowały zbyt powoli i o to mamy. Moim zdaniem, tak ze 2 lata chaosu, a potem ludzie wyjdą na ulice, a prawica jak to ma w zwyczaju skłóci się i to wszystko się skończy.
A jeśli chodzi o Smoleńsk to prawda jest taka, że brat kazał bratu lądować a wszelką cenę i...z jego winy zginęło prawe 90 osób. Kaczyński nie przyjmuje jednak tego do wiadomości. On jest najbardziej tragiczna postacią Polski po PRLowskiej. Jego życie, jego osobowość i jego koniec, będą smutne. Bardzo dziwny, nieszczęśliwy człowiek z prowincjonalną mentalnością. Bezrefleksyjny, patriota. Teraz ma chwile triumfu, ale wbrew pozorom, to początek jego końca. Tak myślę.

kumanKKS

Wyrażaj się!
Pewności oczywiście nie mam w sprawie smoleńskiej katastrofy. To tylko moje przypuszczenie. Dowodów żadnych nie mam. To wydaje mi się najbardziej prawdopodobna opcja.
Nie jestem typem człowieka, który wyzywa wszystkich, z którymi się nie zgadza. Lubie rozmawiać i wymieniać argumenty. Spokojnie będzie bez inwektyw:)
To, że jest syf po wcześniejszym rządzie, to dość oczywiste, zwłaszcza, że pierwszy raz jedna opcja rządziła przez 8 lat.
Ja jestem pesymistą i uważam, że po każdym rządzie był jeden wielki syf, po którym sprząta nowy, by potem narobić syfu na nowo. Taka jest natura człowieka. Gdy dochodzi do władzy hamulce puszczają. Czy to jest prawica, lewica czy cokolwiek innego ( teraz to już wszystko się pomieszało). Myślimy tylko o własnych 4 literach, jesteśmy egoistami. Dlaczego oni mieliby być inni. Jeśli uważasz, że nadszedł nowy wspaniały rząd, IV Rzeczpospolita i teraz będzie prosperita na wieki wieków, to śmiem twierdzić, że jesteś naiwny (Zaznaczam, jeśli tak uważasz:))
Rewolucje się zdarzają. Rewolucjoniści wprowadzają swoje normy, potem pojawia się patologia, dochodzą do głosu nowi i tworzą nową rewolucję. Tak było zawsze i wszędzie. Teraz nie będzie inaczej.
Dla mnie polityka to telenowela:), ewentualnie sitcom. Nie da się tego wszystkiego brać poważnie.

crimson80

Nie bądź taki wrażliwy człowieku. W poprzednim poście nie piszesz o przypuszczeniach tylko: "prawda jest taka..." Obojętne podejście do polityki jest głupie ponieważ nawet jeśli dla ciebie wszystko jedno kto rządzi to zapewniam cie,że ktokolwiek by nie rządził na pewno bedzie interesował sie tobą (a szczególnie twoimi pieniędzmi). Lewica pokazuje na co ją stac zalewając zachodnią Europe "biednymi", zdolnymi do służby wojskowej i pracy nielegalnymi imigrantami. Nie uważam pisu za zbawce Polski ale jestem pewien,ze przynajmniej w tej kwestii obroni nas przed tą zarazą.

kumanKKS

Tak napisałem "taka jest prawda" - no tak, źle się wyraziłem. To, że tak myślę nie znaczy, że tak na pewno musi być.
Napiszę tak. Ja chciałbym nie być obojętny wobec polityki, ale z doświadczenia wiem, że wszyscy są złodziejami. Nie uważam żeby PiS miał mniej ukraść, bo niby na jakiej podstawie (bo powiedzą, że będą uczciwi:D?) skoro wszyscy kradli równo do tej pory? Jeśli okaże się, że jednak obecne rządy się spiszą i rzeczywiście będzie sprawiedliwość i dobrobyt to za 4 lata pierwszy na nich zagłosuje. W totolotka też mam szanse trafić 6:)
Nie byłem głosować w ostatnich wyborach, bo nie miałem na kogo. Nikt mnie nie przekonał. Skutecznie odrzucała mnie od urny również, cała ta żałosna i kłamliwa kampania wyborcza, która koniecznie chce udowodnić, że ludzie to debile i nawet z tego nie zdają sobie sprawy. To nie ja sprowadziłem politykę do telenoweli, nie chcę żeby taka była, no ale chcieć to ja sobie mogę...
Jeśli chodzi o lewicę, czy prawicę to nie ma jednej słusznej drogi. Jedni i drudzy mają swoje racje, a w innych kwestiach się mylą. Najlepszym dowodem na to, jest to, że one ciągle się zmieniają. Rządzą raz jedni raz drudzy, o różnym stopniu liberalności, czy konserwatywności. Gdyby tylko jedni mieli rację to po tylu latach, na świecie wszyscy wybieraliby już tylko jedną opcję, a tak nie jest. To że Ty uważasz, że masz rację musisz brać pod uwagę ludzi, którzy myślą inaczej (tych lewaków również:)) bo co z nimi zrobisz, pozabijasz? Oni byli są i będą. Takie już jest życie. Polecam więcej dystansu:)

crimson80

Lewacy powoli sami doprowadzają sie do zguby, co mnie niezmiernie cieszy. Niestety boje sie,że całą reszte wciagną we własne gówno. Nikt cie nie przekonał piszesz, z doświadczenia wiem,że ludzie najbardziej narzekajacy na PO-PiS to ci którzy nie chodzą na wybory. Z drugiej strony masz troche racji bo polskie społeczeństwo nie dojrzało jeszcze (czyt.nie wymarły stare roczniki przesiąknięte PRLem) by wybrać kogoś z poza ludzi,którzy niezmiennie siedza przy korycie od 89 albo i dłużej, więc mamy to co mamy.
"Z doświadczenia wszyscy są złodziejami"- Paweł Kukiz jako jedyny zrzekł sie dotacji partyjnej bo nie uznał swojej partii...za partie i chwała mu za to. A każdy wie,że to PSL jest najbardziej złodziejską kliką bo nawet nazwe partii ukradli. Starczy już tej polityki, może powróce do tematu po obejrzeniu "Smoleńska".

ocenił(a) film na 1
kumanKKS

Idiota

bazyleczek31

po co sie przedstawiasz?

ocenił(a) film na 1
kumanKKS

Wyrażam opinie i twoim intelkcie...iq masz gdzieś pomiędzy kamieniem a kwiatem doniczkowym....

bazyleczek31

Porażasz elokwencją. Co do iq...przemilczę to bo dalsza dyskusja z tobą mogłaby sprawić,że zrównałbym sie właśnie z twoim a nie lubie sie paprać w gównie.

crimson80

Człowieku siedzisz na dupie w internecie i ci nic nie pasuje, jak nie chodzisz na wybory to nie wypowiadaj się na temat polityki jeżeli masz odrobinę honoru. Gdybyś był myślący to byś znalazł kandydata na którego warto zagłosować ale po co skoro Ci najmniejsi się nie liczą bo i tak wygra PiS albo PO i właśnie przez takich jełopów którzy tak myślą mamy co mamy. Co do PiS to myśl logicznie a nie używasz sloganów TVNu, jeżeli przez te 4 lata nie podniosą podatków to już będzie świadczyło o ich ogromnej wyższości nad tymi ostatnimi ośmioma latami PO... Wracając do sedna sprawy bo już dałeś dowody swojej głupoty, gdyby nie tacy jak ty czyli narzekacze siedzący na dupie to dziś mielibyśmy w sejmie może 10 a może 15 patrii i każda z nich miała by swoje znaczenie w tym co się dzieje... w takiej sytuacji żaden minister ani żaden rząd nie mógł by być spokojny o swoją posadkę bo do stworzenia rządu potrzebnych by było co najmniej kilka partii koalicyjnych. Dzisiaj mamy PiS który dostaje najwiecej pieniędzy później PO Nowoczesna itd. wyobraz sobie ze te pieniadze ida na 15 roznych "ugrupowań" w takiej sytuacji wpływy kolosów takich jak PIS i PO zmniejszyły by się do minimum, z pewnością Kurski by nie został prezesem TVP tak samo jak Rydzyk dofinansowanie na geotermy i szkoły... wniosek jest prosty to przez ciebie i wszystkich ktorzy nie glosowali a mogli zaglosowac np na małą partie tworzą się ogromne "rodziny polityczne" i patologia zwiazana z posadkami dla ich członków ..teraz kapujesz dlaczego warto chodzic na wybory zamiast narzekać że nie ma na kogo głosować ?

ikswohceicjow

To nie jest tak że nic mi nie pasuje i tylko siedzę na dupie.
Tu rozmowa powinna przenieść się na inny poziom. Filozoficzny bardziej, ale nie wiem czy to ma sens...
Ja uważam, że nie ma czegoś takiego jak "Uczciwe rządy". Jest tylko mniejsze zło. Natury człowieka nie przeskoczysz. Gdybyś miał takie możliwości i wpływy jak oni, pewnie sam byłbyś kanalią i czułbyś się w tych klimatach, jak ryba w wodzie.
Władza to jest odzwierciedlenie naszego społeczeństwa, niesamowicie skłóconego. Ty jesteś tego przykładem. Atakujesz mnie w agresywny sposób, zamiast normalnie przedstawić swoje stanowisko, ty muSisz posługiwać się epitetami. To takie polskie ( nie mam na myśli Polskie).
Czy Ty na serio piszesz o tym rozdrobnieniu partyjnym? Jak myślisz? ile ustaw uda się przepchnąć w sejmie jak będzie np 14 partii? Czy Ty piszesz o Polskim sejmie? Czy Ty znasz Polskie realia??
Ja po prostu nie chcę uczestniczyć w tym cyrku w przeciwieństwie do Ciebie, który uważa, że można coś zrobić,żeby cyrku nie było. Hehe powodzenia:)
Obejrzyj facet "house of cards" którykolwiek sezon. Wiem, że to tylko serial, ale Myślisz, że to tak w Polsce nie funkcjonuje? Myślisz, że jest na świecie taki kraj gdzie istnieje uczciwy rząd. Gratuluje dobrego samopoczucia:))
Zamiast się denerwować idź z dziewczyną czy zoną na spacer, albo do kina bo żebyś na głowie stawał to nie zmienisz ...ludzkiej natury...
Pozdrawiam

crimson80

więc istnieją jeszcze ludzie mający dystans do polityki xD

ikswohceicjow

Nie bój nic, podatki podniosą wywołując inflację, szacowaną w budżecie na 2016 na 1.7%. Od połowy 2014 mamy deflację (proces odwrotny do inflacji, czyli wzrost wartości pieniądza) o ostatniej wartości ze stycznia -0.7 %. W ten sposób z 500+ na dziecko realnie zostanie 300 zł.

Co do wielości parti politycznych w parlamencie, to prowadzi ona do niestabilności władzy (jak we Włoszech przez wiele lat, kiedy średnia trwania koalicyjnych rządów wynosiła 7 miesięcy). Właśnie układ polityczny z 4-5 partiami jest sensowniejszy, a w stabilnych demokracjach występują wręcz 2 silne i jednej mniejsza "obrotowa", jak u nas PSL.

bazant57

a co jest gorsze deflacja czy inflacja? bo wzrost wartości pieniądza czyli deflacja jest zabójczy dla długu publicznego, gdyby dziś deflacja wyniosła 50 % w przeciągu roku oznaczało by to dług na poziomie 1,5 biliona złotych ... i jak z 500 zł moglo by zostac 300 przy inflacji 1,7% ... inflacja to narzędzie do zmniejszania wartosci dlugu publicznego dlatego na inflacje patrzy się w perspektywie wielu lat min. 10-20 itd a nie jednego roku...

ikswohceicjow

"... i jak z 500 zł moglo by zostac 300 przy inflacji 1,7%..."

Inflacyjny wzrost cen dotyczyć będzie wszystkich wydatków rodziny 2+2 (bo dopiero wtedy dostaną 500 zł), dlatego realnie zyskają 300 zł.

"... inflacja to narzędzie do zmniejszania wartosci dlugu publicznego [...]"
Sztuczne wywoływanie inflacji przez dodruk pustych pieniędzy jest w istocie okradaniem społeczeństwa - ukrytym podatkiem. No chyba, że chodzi np. o ustawowe wymuszenie zakupu drogiego węgla - efekt będzie taki sam. Skok inflacyjny o 0.7 + 1.7% nie jest wcale taki mały.

użytkownik usunięty
kumanKKS

oni do końca roku narobią więcej syfu niż Po przez 8 lat.

Poprzyj to przykładami.

użytkownik usunięty
kumanKKS

- osłabienie TK
- połączenie PG z MS
- możliwe anulowanie korzystnego dla Polski zakupu Caracali
- powierzenie bardzo odpowiedzialnych stanowisk osobom niespełna rozumu
- przekształcenie mediów publicznych w tubę propagandową

Przecież wymieniłeś główne punkty programowe poprzedniego rządu.
-TK to został osłabiony (ukolesiowiony) właśnie przez PO
-nie widze problemu, taki układ funkcjonaował 20 lat
-korzystnego? za tę cene to 10x tyle powinniśmy ich mieć
-osoby niespełna rozumu? niezłe (Mucha,Nowak,Piechociński,Schetyna to byli prawdziwi mędrcy a i sama Ewa K. miała delikatnie mówiac wyraźne objawy braku logicznego myślenia)
-tu już ośmieszasz się maksymalnie, do dziś TVP i PR to tuby poprzedniej władzy

użytkownik usunięty
kumanKKS

- Kandydaci wybrani przez PO to wybitni zasłużeni prawnicy (chociażby Roman Hauser- prezes NSA, przewodniczący KRS), Obecny skład jest w większości powołany przez PO, a mimo to orzeka na niekorzyśc tej partii, co jest najlepszym dowodem na to, że sędziowie są niezależni. Mimo że politycy wybierają sędziów TK, to nie mają prawnych możliwości wpływania na nich (brak możliwości odwołania i ponownego wyboru ma zapobiec temu, by sędziowie orzekali tak, by przypodobać się władzy, a nie czekaj... nie mieli, bo pis w swojej ustawie przemyca triki prawne, które uzależniają trubunał od prezydenta, np. możliwość powtórzenia kadencji prezesa TK, hasło "naprawiania błędów PO" to hasło dla ciemnego ludu, którzy nie mają pojęcia o funkcjonowaniu trybunału.
- super argument xD Coś jest złe, rząd od tego odszedł, więc nie ma problemu w tym, że następny do tego wróci, skoro coś funkcjonowało przez X lat. Przywróćmy totalitaryzm, w końcu funkcjonował w Polsce przez X lat (jeżeli serio nie widzisz problemu w prokuraturze na usługach rządu, to jesteś debilem)
- Ty nawet nie wiesz, że podana cena obejmuje cały pakiet, a nie same śmigłowce, a w pakiet wchodzą m.in. gwarancja stałych cen części zamiennych przez 30 lat, pakiet serwisowy, pakiet logistyczny, symulatory szkoleniowe itd. Znawcy tematu chwalą Siemoniaka za ten przetarg. Macierewicz woli polski gorszy sprzęt, bo stawia interes związków zawodowych ponad bezpieczeństwo kraju.
- tak! PO wybierało na szefa CBA człowieka, który był jednym z najbardziej zasłużonych osób w policji i CBŚ, prowadził spektakularne akcje, a kogo wybiera pis na szefów służb? Pomylonych wyznawców zamachu smoleńskiego, Bączek, który wracając do domu, zobaczył na płocie martwą wiewiórkę i stwierdził, że to "ostrzeżenie od tajnych służb"- taki paranoik niespełna rozumu ma kierować Służbą Kontrwywiadu Wojskowego, bo Kaczyński wszędzie musi wepchać swoich wiernych piesków. Nie ośmieszaj się nazwiskami ministrów PO, bo i tutaj PiSiory pod względem zidiocenia biją ich na głowę, chociażby minister środowiska, wyznawca teorii chemtraili- to pośmiewisko na światową skalę, ale mniejsza o pospolitą głupotę, nie o tym pisałam, chyba tego nie zrozumiałeś, to sperecyzuję: w pisie są ludzie, którzy oprócz pieprzenia głupot stanowią realne zagrożenie i mogą narobić wielkich szkód, Macierewicz tylko niszczy, działa na szkodę arsenału obronnego (interes amerykańskich firm i poslkich związków zawodowych jest ważniejszy niż interes armii) i polskich żołnierzy (udupił swoim raportem polskich żołnierzy Nanghar Khel),
- to ostatnie zdanie pokazuje, że albo jesteś pisowskim idiotą, który ma wyraźny problem z percepcją, albo nie pamiętasz, jak wyglądała telewizja za czasów ostatnich rządów pisu. Dzisiejsza jest wzorem obiektywizmu w porównaniu do tamtej, jeśli zaprzeczasz, to jesteś gówniarzem albo debilem

użytkownik usunięty
kumanKKS

Nigdy nie głosowałam na PO :) Szkoda, że nie odniosłeś się do żadnego z punktów

Ale jak miał się odnieść, jeżeli jedynym argumentem PiS jest "PO robiła gorzej"? Co pomijając, że przy tym co się dzieje jest łagodnie mówiąc - mijaniem się z prawdą - to i tak tylko i wyłącznie wymówka. Wystarczyłoby, jakby opisał obecną sytuację trzema literami - TKM. Nic więcej w tym nie ma. Z tą różnicą z poprzednimi rządami, że do tej pory przy TKM nikt nie łamał konstytucji

ocenił(a) film na 10
Martinez

a kogo ty debilu obchodzi TK ? Po nie dostosawał sie 49 orzeczeń TK i nikt nie kwiczy ze to niszczenie demokracji

ocenił(a) film na 2
normalny77

Te Einstein to jakim cudem PO miało i ma swój TK? Przecież tylko masochista dawałyby tam ludzi, którzy odrzucają ustawy.POwski trybunał orzekał niezgodność z Konstytucją ustaw przygotowanych przez PO. Masz ty mózg?

użytkownik usunięty
kumanKKS

och jakie te po dobre

http://www.gazetaprawna.pl/galerie/805703,duze-zdjecie,1,wszystkie-afery-rzadu-d onalda-tuska.html

afera amber gold gdzie miliony obywateli stracilo niezla kase
idac dalej rodzic nie mogl sam deydowac cy chce poslac dziecko do szkolwy w wieku 6 lat czy nie
podwyzszenie znaczne wieku emerytalnego...

po to zlodzieje, ktorzy chca hamowac rozwoj kraju, bo chca sie zemscic ze przegrali dlatego na wlasne panstwo donosza na UE ze tu demokracji nie ma, aha a demokracja byla jak grabili polskich obywateli, teraz demokracji nie ma bo Pis chcial wrzycic sedziow z Tk zwiazanych z po, smiechalm.

ocenił(a) film na 1

Synuś, przy SKOKu Wołomin afera Amber Gold to pierdnięcie. A PiSiory skrzętnie to zamietli pod dywan, bo w to są wplątani senatorowie, a także aktualnie piastujący urząd prezydenta Andrzej Duda, który ówcześnie jako minister w kancelarii Lecha Kłamczyńskiego też maczał w tym palce. Sorry, ale dla mnie PiS to synonim kataklizmu.

ocenił(a) film na 10
psysutra

Skok Wołomin to robota Komorowskiego i WSI leszczu, a czemu doprowadził Komorowski SKOKi do ruiny, bo była to jedyna alternatywa wobec banków zachodnich. Nie dosyć że zarobił to jeszcze wyprowadził 3mld Wiesz co to są w ogóle SKOKi? To kasa po upadłych zakładach tj. kiedyś nasi rodzicie płacili na takie Kasy ze swojej pensji, przez co mogli brać sobie kredyty ze znikomym oprocentowaniem jeżeli wpłacali kilkanaście lat na to. Mój teść wpłacał 30 lat i wziął 10 tysiecy kredytu. Nie zapłacił odsetek a jedynie 400zł kosztów manipulacyjnych

ocenił(a) film na 1
bartek26tm

Leszcza to sobie wśród kolegów poszukaj- coś czuję, że brakować pretendentów do tego tytułu nie będzie ;) . Sekundo- albo podaj źródło, albo zatkaj swój otwór gębowy

kumanKKS

Ciekawi mnie, co obrońcy PiS-u sprzed 1,5 roku mają do powiedzenia dzisiaj. Nadal uważają, że media publiczne były wcześniej takimi samym tubami propagandowymi? Że TK nie został osłabiony, a bardzo odpowiedzialne stanowiska obsadzane są wyłącznie kompetentnymi osobami? Najbardziej ciekawi mnie to wyświechtane porównywanie z poprzednimi rządami, teraz gdy widać czarno na białym, że mamy gorszy rząd niż kiedykolwiek?

TK to banda zapyziałych aparatczyków wybranych z partyjnego klucza. Wywiozą ich na taczkach.
Połączenie funkcji PG i MS jest konieczne dla skuteczności wymiaru sprawiedliwości. Najwyższy czas rozpędzić kolesiostwo i nepotyzm. Ścigać wyłudzenia VAT, ustawione przetargi i nepotyzm.
Caracale to cios w polski przemysł zbrojeniowy. Korzystne tylko dla Francji.
Osoby niespełna rozumu ? Jakiś przykład ?
TVP było i zawsze będzie tubą propagandową rządzących. Dobrze, że będzie przeciwwaga dla TVN, Polsat, RZ, Newsweek i innej szczujni.

mskad

"Caracale to cios w polski przemysł zbrojeniowy. "

Rozumiem, że jesteś ekspertem do spraw uzbrojenia, albo przynajmniej żołnierzem, który powierzy swoje życie sprzętowi wybranemu "dla korzyści polskiego przemysłu". Przecież podobno "polski lotnik potrafi latać na drzwiach od stodoły". Gdzie byłeś, kiedy wybierali F-16. Trzeba było protestować, gdy "na pewno wzięli w łapę" (może Grippen był lepszym wyborem?).

Ostatnie konflikty zbrojne pokazują, że nawet znakomite wyszkolenie, czy duch bojowy nie wystarczą w konfrontacji z lepszym sprzętem. Od dziesięcioleci USAF nie straciło samolotu myśliwskiego w walce powietrznej. A walczyli również z samolotami typów produkowanych dla NATO.

bazant57

Nie, nie rozumiesz. Uważasz natomiast, że trzeba być żołnierzem, aby wypowiadać się o wojsku ? Doprawdy ? Cóż więc mogą powiedzieć ministrowie obrony skoro są cywilami ?
A żeby konstruować śmigłowce trzeba być pilotem ?
Zadziwiające.
Skoro wybór Grippena był polityczny (USA/NATO itd.) to co powiedzieć o Caracal ? Zwykły sabotaż polskiego przemysłu, co zresztą nie dziwi patrząc na dokonania PO.
PO ma interesy w Brukseli, nie w Warszawie. Ich szef już tam jest a cała reszta przebiera nogami aby dołączyć.

ocenił(a) film na 2
mskad

Nie kompromituj się z tymi Caracalami, na tle konkurencji jaką nam zaproponowano były najlepszym wyborem. Sikorsky chciał nas wydymać dając helikoptery bez uzbrojenia a AW nie było w stanie dostarczyć helikopterów w wyznaczonym terminie, proponując w to miejsce przysłanie kilku sztuk helikoptera cywilnego.
Faktycznie mieliśmy w czym wybierać. Najwięcej do powiedzenia na temat wyboru Caracali mają zawsze ci, którzy nie mają pojęcia na temat przetargu.
Te mądrości mówiące, że to cios w nasz przemysł to skąd wziąłeś? Bo jedna z partii w tym przodowała, tylko teraz jakoś dziwnie mordy zamknęli jak mają władzę w ręku.

pikus1988

Pewnie uczestniczyłeś w przetargu i podzielisz się z nami rewelacjami ? Czytałem (może nie wszystkie) ale wiele artykułów na ten temat. Wypowiadali się eksperci nie tylko z Po czy PiS, ale również zagraniczni. Każdy ciągnął w swoją stronę, lobbował za lub przeciw, normalka. Nie rozumiem tylko dlaczego nikt nie chce rozwijać własnej myśli technicznej i postawić na to co jest w Polsce ? Pewnie łapówki były zbyt małe, a wybory za blisko.

mskad

Prace konstrukcyjne przy opracowaniu nowego typu śmigłowca trwają długo i kosztują sporo. Zarówno Sokół, jak i Kania są w istocie rozwinięciami rosyjskiego Mi-2. Na opracowywanie zupełnie nowych mogą sobie pozwolić nieliczne firmy i Świdnik do nich nie należy. Często koszt prac rozwojowych dotuje państwo, bo przy małej skali sprzedaży producent nie uniósłby kosztów, a przerzucenie ich na nabywcę w sytuacji konkurencji na rynku broni nie jest łatwe.

Wyjątkiem są USA, które mają typy samolotów, których nie wolno eksportować lub grono odbiorców jest kontrolowane, dlatego Pentagon płaci za wszystko. Tak było z F-14, F-15 i F-35, a B-2 nikomu nie sprzedadzą aby zachować przewagę technologiczną (choć 2 szt. kosztują tyle co lotniskowiec klasy Nimitz). Zgoda na sprzedaż F-35 potwierdza pogłoski, że jest to ostatni załogowy myśliwiec i maja w zanadrzu coś nowego i tajnego (do czasu konfliktu zbrojnego jak w przypadku F-117).

ocenił(a) film na 2
mskad

Nie uczestniczyłem, natomiast duża część kryteriów była znana, wystarczy zestawić oferty z tym co miały one zastąpić. Poza tym na koniec podano ile kryteriów spełniła każda oferta, caracal w kryteriach dalszego procedowania zdobył 71 pkt, natomiast konkurenci 50 (BH Sikorskyego) i 41 (AW 149). Jeśli uważasz, że w jakimkolwiek stopniu oferty były konkurencyjne wobec Caracala to po prostu nie masz pojęcia o czym piszesz.
Parodią było to, że Sikorsky domagał się zmian wymogów przetargowych, bo jak twierdził nie są one zbliżone do ich BH, zagrozili nawet bojkotem przetargu. To była żałosna próba bo oni mają w swojej ofercie helikopter spełniający nasze wymagania.
A co ty chcesz w Polsce rozwijać? BH? Przecież to nie nasze. Powierzyć coś AW? Daliśmy im do remontu inne nasze helikoptery i mamy problem z zakończeniem remontu.

ocenił(a) film na 7
bazant57

Dobra te caracale to 30 paro letnia kontrukcja cos jak mig

elendir

Pierwszy lot Caracala miał miejsce 11.2000. Powstał jako rozwinięcie Super Puma oblatanego 09.1978. Black Hawk jakiego chce zakupić A.M. został oblatany 10.1974. Twoja uwaga nie jest trafna.

użytkownik usunięty
mskad

Zgadza się, ale jedynie do 5 wybranej przez PiS w tej kadencji- fakt, to są ludzie bez osiągnięć naukowych, zwykli aparatczycy, są zerami w świecie prawniczym, musieli trzymać się z jakąś partią, bo nie mieli szans na zrobienie kariery bez rekomendacji partyjnej.
Chyba nie wywiozą, prędzej pisiornię po uchwaleniu ustawy o ziemi wywiozą na taczkach rolnicy, jeśli rządzący nie będą chcieli respektować wyroku TK, który zapisy tej ustawy uchyli (a na 100% to robi).
Nie, połączenie funkcji MS i PG ma na celu naciski na prokuratorów, by pisowscy złodzieje mogli kraść i nie byli za to ścigani, tak już było w czasie ich ostatniej kadencji i tak będzie teraz, jedyny kraj w Europie, gdzie te funkcje są połączone to Białoruś xD
TVP nigdy nie przedstawiało tak oczywistych kłamstw jak teraz, niestety, psiornia i tu przesadziła, bo Wiadomości mają już niższą oglądalnośc niż Fakty TVN, więc nawet widzowie dostrzegli skalę manipulacji.
Po tym co napisałeś nt. nepotyzmu, wnioskuję, zę jesteś płatnym trollem pisu lub jakimś działaczem, bo to zbyt ra żące kłamstwo, nie wierzę, że nawet zwolennicy pisu nie zdają sobie sprawy, że to najbardziej nepotyczna partia.

A jak sądzisz, po co są potrzebne te kompanie obrony terytorialnej w każdym powiecie? Dobór do nich będzie na podstawie obniżonych wymagań wieku, sprawności fizycznej i kwalifikacji wojskowych. Ważne będą kwalifikacje moralne, a szkolenie będzie w duchu etosu "żołnierzy wyklętych" (szykują jakąś partyzantkę chyba) a za lojalność 500 zł (skąd ta kwota?) co miesiąc. Kiedyś coś takiego się nazywało ORMO i stało tam gdzie ZOMO. Nikogo nie wywiozą na taczkach, bo za pieniądze podatników będą partyjne bojówki broniące rządowe imprezy plenerowe.

"Po tym co napisałeś nt. nepotyzmu, wnioskuję, zę jesteś płatnym trollem pisu lub jakimś działaczem, bo to zbyt ra żące kłamstwo, nie wierzę, że nawet zwolennicy pisu nie zdają sobie sprawy, że to najbardziej nepotyczna partia."

Wnioskujesz ? Nie pochlebiaj sobie. Równie dobrze ja mógłbym wnioskować po Twoim nicku, że jesteś obrzezany.

Nie jestem członkiem PiS, ale to co robiła PO, gdy miała pełnie władzy zasługuje jedynie na Trybunał Stanu. A co bardziej zasłużonych można zwyczajnie potraktować szpadlem, bo szkoda kuli.

ocenił(a) film na 1
mskad

Boże, to nie jest licytacja. Dlaczego linią obrony obecnej partii jest zawsze "Po też było gówniane".

Powiem ci tyle. Ch*j mnie obchodzi PO. Stracili władzę i już nigdy do niej z powrotem nie dojdą, po tym co nawyrabiali. Przestali się liczyć.

Czy możemy się zamiast tego idiotycznego przelicytowywania się skupić na faktycznych problemach? Np. tego, że obecni rządzący zalegalizowali masową inwigilację wszystkich Polaków?

ocenił(a) film na 10
crimson80

Brat bratu kazał lądować ahahahahaha wiesz albo jest głupi, albo niedorozwinięty a swoje podejrzenia skieruj na zachód. Dzisiaj jest spora część Polaków, która wie co się stało w Smoleński i kto jest za to odpowiedzialny. W dniem ogłoszenia wyników wyborów 2015 zaczęły układać się puzzle, która już sa praktycznie ułożone. Komisja Macierewicza świeżo powołana także wie o tym co kto za tym stoi. Wiemy my wszyscy.

bartek26tm

Jak zwykle: wy wiecie wszystko znacie prawdę i jesteście prawdziwymi patriotami, a oni kradną spiskują, kłamią, manipulują, zabijają, bluźnią i są masońskimi żydami:)) Jak to jest, że oni zawsze z wami wygrywają i zawsze są górą, a wy czasem macie te swoje 5 minut, ale na ogół nie macie nic do gadania. Odpowiedź jest prosta - to wszystko jest waszą chorą wyobraźnią. PiS się już kończy:)
Bez odbioru:)

ocenił(a) film na 10
crimson80

Tak tak PIS już sie kończy od lat i się skończyć nie może. Może ty jesteś na tyle głupi że nie wiesz co się stało, ale każdy trzeźwo analizujący wydarzenie dzisiejsze wie :-) Niestety głośno jeszcze o tym nie można mówić, ale przyjdzie czas i na to.