PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650957}
2,3 51 tys. ocen
2,3 10 1 51047
1,3 34 krytyków
Smoleńsk
powrót do forum filmu Smoleńsk

PiS dochodzi do władzy i tydzień później nagle znajduje się 5 mln brakujących złotych na ukończenie filmu, nawet PISF im odmówił... Przypadek? Hmm...

klcw57

Żałosne jest to, że zaczynasz zdanie z małej litery, "prawdziwy polaku":)

ocenił(a) film na 7
crimson80

kolejny obrońca koryta!!też żałosne

ocenił(a) film na 2
klcw57

Macie jakieś kursy na rozpoznawanie kto jest kim? Bo każdy pisowiec od tego zaczyna, a nie podaje żadnego argumentu.

użytkownik usunięty
pikus1988

Odpuść swoją krucjatę przeciwko tym debilom, to nic nie da niestety :P

ocenił(a) film na 2

Mam ostatnio więcej wolnego więc mogę wykorzystać czas do utrudniania im pisania tych zamachowych bzdur.

klcw57

Właśnie przyznałeś, że jesteś żałosny:))

crimson80

popieram Twoje slowa choc mam bardzo prawicowe poglady

syrgyt1976

oczywiscie dotyczy tekstu crimson80

ocenił(a) film na 10
crimson80

Człowieku, chyba nie wiesz, o czym piszesz.

K_Mlynarczyk

I za co dałeś 10 gwiazdek? To ja 10 dałem ledwie kilku filmom jakie w życiu widziałem. To jest wyjątkokwa nota. Musi być genialna gra aktorska, dramaturgia, świetna rezyseria. 10 to dzieło sztuki!!... ty chyba oglądałeś jeden film w życiu pt "Smoleńsk" i nie masz punktu odniesienia:)), albo po prostu kpiny sobie robisz. "Nie nazywajmy szamba perfumerią" jak mówił klasyk:)

ocenił(a) film na 10
crimson80

Ty to Ty, ja to ja. Dałam 10 gwiazdek przede wszystkim z dwóch powodów:
1) Krauze nie bał się pokazać prawdy (przynajmniej mi się wydaje, że prawda jest taka);
2) Mam prawo dać filmowi taką notę, na jaką w moim mniemaniu zasługuje :)

ocenił(a) film na 1
crimson80

Po roku sprawdza się.

crimson80

spadaj lewaku

Slodka_Lolitka13

Marnotrawienie środków publicznych? Na ten film nie poszła nawet złotówka z państwowej kasy. 3 lata trwa publiczna zbiórka

ocenił(a) film na 1
derkacz

Właśnie o tym dyskutujemy, przez 3 lata brakowało pieniędzy i nagle "anonimowi biznesmeni" się znaleźli, tydzień po wygranej PiS w wyborach i sfinalizują produkcję. Rozumiesz?

Apiseq

Jakkolwiek by nie było są to czyjeś prywatne pieniądze. Czym kierował się darczyńca to dla reżysera kwestia trzeciorzędna. Temat wątku nie dotyczy samego filmu a raczej ewentualnej kwestii czyjegoś koniunkturalizmu.

ocenił(a) film na 1
derkacz

Istnieje domniemanie, że sfinansowanie bynajmniej nie poszło z kieszeni prywatnej.

Slodka_Lolitka13

"tymczasem PiS w kilka dni uczynił Polskę mniej demokratyczną niż Rosja, Białoruś, III Rzesza czy Irak Saddama Husseina." - co za brednie, co za rozczulająca wręcz histeria. Nie wierzę, że mówicie na serio. Po prostu nie wierzę, że naprawdę postrzegacie Polskę za kraj mniej "demokratyczny" od tych miejsc. Jeśli zależy Wam na osiągnięciu celu politycznego, to radzę zachowywać umiar, bo nadmierna hiperbolizacja znieczuli opinię publiczną na Wasz jazgot.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Slodka_Lolitka13

Jakże merytoryczna odpowiedź, a jesteście tylko grupą ignorantów, których media nakręciły zgodnie z ich linią polityczną. Nie było trudno, bo oprócz emocji nie macie nic, co by Wam pomogło w racjonalnej ocenie sytuacji. Nie macie zielonego pojęcia, na czym polega spór konstytucyjny, a słowo "delikt" z niczym Wam się nie kojarzy. Nie znacie życiorysów głównych aktorów wydarzeń ani ich celów. Drogie lemingi, jesteście takie rozczulające :-).

P.S. Nigdy nie głosowałem na PiS i nie uważam, że Lech Kaczyński to wybitny prezydent.

Slodka_Lolitka13

Twoje oburzenie mnie śmieszy. Niestety pojęcia nie masz co to jest totalitarne państwo, dlatego piszesz bzdury. Przez 8 lat PO z PSL zawłaszczyli spółki skarbu państwa oraz agencje rolne. Setki afer, które kolesie zamietli pod dywan. Zawłaszczenie przez 8 lat trybunału konstytucyjnego, aż wreszcie zamach na trybunał w maju.
Nie ośmieszaj się wreszcie z tym Burym ( niebieska TVN zrobiła ci wodę z mózgu ?) przecież on został aresztowany przez CBA pod władzą Wojtuniuka wybranego przez PO. To, że chciał się przypodobać PIS-owi to inna sprawa.
Poza tym obejrz najpierw film zanim zaczniesz pisać o marnotrawieniu środków publicznych., tego wymaga zwykła uczciwość.

Slodka_Lolitka13

Twoja wypowiedź to zwykły skandal.
Świadczy o twoim żenująco niskim poziomie kultury i kompletnej utracie człowieczeństwa.
Spokojnie za to możesz trafić do sądu i to, że jesteś gówniarą cię nie usprawiedliwi.

Slodka_Lolitka13

Spadaj kretynko, głupiaś jak but.

Slodka_Lolitka13

Przestań zalewać mnie swoimi szczynami, kretynko.
Takiej debilki to już dawno nie spotkałem.

ocenił(a) film na 1
matador12

ech, a tak kulturalnie zacząłeś :/ już myślałem, że natknąłem się na rzadki okaz kulturalnego człowieka o prawicowej orientacji.

Slodka_Lolitka13

Skoro ludzie to idioci, to dlaczego tylu "inteligentnych" nie poszło na wybory? I jaki zamach na trybunał, pożal się Boże..

użytkownik usunięty
matador12

Kultury trochę, gimbusie.

Kulturalnym można być do osoby kulturalnej, a nie do osoby, która mówi, że twoje miejsce jest w Auswitch. Poniosło mnie, ale ona przekroczyła wszelkie granice. I sam jesteś gimbusem.

użytkownik usunięty
matador12

To udowodnij, że jesteś od niej lepszy i więcej warty i po prostu potraktuj ją ze spokojem, a nie zniżasz się do jej poziomu.

"I sam jesteś gimbusem."

Właśnie udowodniłeś, że jesteś też hipokrytą. Ktoś cię obrazi, to jest bee i zły, ale jak ty obrażasz, to już jest dobrze? Ojej. Daleko z takim myśleniem to ty w życiu nie zajdziesz.

Apiseq

Na pewno nie przypadek ale i tak lepsza tzw polityczna fikcja,która będzie ten film niz finansowanie muzeum żydów. Po za tym co znaczy te 5mln na film wobec tamtych 320.

ocenił(a) film na 2
kumanKKS

proponuję sprawdzić za czyjej kadencji i kto podpisywał akt powołania Muzeum Żydów Polskich. Pewnie się zdziwisz.

pikus1988

Wiem. Żydówka Haka Grundbaum i żyd Lech Kalkstein.

kumanKKS

Same zydy, masony i iluminaty. I te, no, reptiliany. NWO KU*WAAAAAA!

użytkownik usunięty
BelzeBoobies

Heil Hydra.

ocenił(a) film na 1
Apiseq

Oczywiście że nie, przecież to właśnie Prawo i Sprawiedliwość rozkręca mitologię smoleńską.
Będę prawiczki nas karmić tymi zdzierstwami, ogłupiać młode pokolenie i radować PISowskich moherów.
Zgaduję, że gdyby lecieli i zginęli by tam wyłącznie politycy PO, Jarosław zrywał by boki z radochy.
Przepraszam za tak ostry język, jestem pełen szacunku dla wszystkich ofiar, jednak doskonale widać, jak ludzkie tragedię wykorzystywane do politycznej propagandy dzielą naród i frakcję polityczne, zamiast łączyć wszystkich w bólu i dążyć do pojednania.

ocenił(a) film na 1
Apiseq

,,Naród teraz ogłupiony wkrótce będzie zrozpaczony ".
( Rym mojego autorstwa. ).

Apiseq

Nawet PISF im odmówił... Nie nawet tylko przede wszystkim. Trudno żeby im nie odmówił jak był pod władaniem PO.

ocenił(a) film na 1
matador12

Każdy o zdrowych zmysłach odrzuciłby tak idiotyczny scenariusz. Krążył gdzieś w sieci. PISF o ile mi wiadomo jest dosyć neutralny politycznie. W radzie zasiadają ludzie zarówno o lewicowych jak i prawicowych poglądach, a filmy nie są oceniane przez ten pryzmat. Liczy się fachowość.

kosobi

,,Każdy o zdrowych zmysłach..'' Sprytne...
Usadza od razu każdego myślącego inaczej.. Bo przecież nikt nie chce wyjść na wariata. Naprawdę sprytne. :)
PISF nie jest neutralny politycznie.
Przypomina mi się odrzucenie świetnego scenariusza ,,Układu zamkniętego'', a lista zatwierdzonych żenujących filmów jest bardzo długa. Więc, gdzie ta fachowość ?

ocenił(a) film na 1
matador12

Czynisz blad zalozeniowy. Produkcja filmu nie konczy sie na scenariuszu. W scenariuszu do smolenska byla scena, w ktorej duch kaczynskiego spotykal sie z duchami pomordowanych oficerow w katyniu. Jezeli uwazasz ze to spoko to sory, ale noe jestes przy zdrowych zmyslach.

kosobi

Masz wkurzającą manierę obrażania ludzi nie zgadzających się z twoimi tezami.
Rozumiem, że te ,,rewelacje'' czerpiesz z wybiórczej ? Wiem, że oni te bzdety opublikowali.
Dawno jest to wyśmiane, bo nic takiego w scenariuszu nie było.
Poza tym sam sobie przeczysz, najpierw piszesz, że PISF odrzucił scenariusz bo był kiepski, a teraz piszesz, że ja czynię błąd założeniowy.
,,Układ zamknięty'' okazał się bardzo dobrym filmem i to PISF nie miało racji, ale rozumiem ich, musieli go odrzucić bo tematyka nie była odpowiednia dla ówczesnych władz.
Natomiast na gnioty w rodzaju ,,Hiszpanki'' (bardzo duże pieniądze) kasa się znalazła.
O ,,Wyjazdach integracyjnych'' i innych bublach nie wspomnę.