PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 197 tys. ocen
7,4 10 1 197094
7,6 64 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Takie filmy mówiące o homoseksualizmie i tym samym propagujące tą chorobę w ogóle nie powinny istnieć bo bycie gejem lub lesbijką nie jest czymś normalnym i dziwi mnie ta wasza wielka tolerancja którą można tłumaczyć tym że żyjemy w czasach wielkiej zgnilizny moralności i mało kto może niestety powiedzieć ale tak szczerze ?jestem człowiekiem moralnym? i tym samym ktoś będąc moralny na pewno nie zaakceptuje wybryków natury jakimi są homoseksualiści bo na Boga nie można wszystkiemu mówić tak a zwłaszcza związkom pomiędzy dwoma mężczyznami czy kobietami bo w końcu natura stworzyła kobietę jak i mężczyznę po to by się łączyli w pary pomiędzy K+M a nie M+M lub K+K

zapewne zostanę teraz zbluzgany przez większość z was za to co napisałem ale wisi mi to bo i tak wiem że w tej sprawie ja mam racje a nie wy i nic tego nie zmieni

M1986

napewno homoseksualizm nie jest czymś złym... jest to uwarunkowane genetycznie... i trzeba być tolerancyjnym .. a co wydziedziczyłabyś syna lub córke, wyrzuciła z domu, przestała kochać gdyby okazało się ze jest homoseksualistą? :/

użytkownik usunięty

o mój boże , co za DEBIL z ciebie . Jak się na czymś nie znasz , to o tym nie mów !!!!!!!!!!!! Całe szczęście , i się ciesz , że nie jesteś gejem , bo dla tych ludzi nie jest to takie proste ;/ i lepiej dziękuj Bogu że się urodziłeś tak jak wszyscy a nie inny !!!! ale tym INNYM nie wytykaj INNOŚCI !!! Szanuj innych ludzi bez względu na to kim są !! Bo oni nie chcieli tacy być ;/ . Ale tacy są !! Niestety !! Oni nic już na to nie poradzą !! Tak jak i 1000 lat temu , tak i teraz są , byli i będą homoseksualiści . I to sobie zapamiętaj . Po prostu dopiero od jakiegoś czasu zaczęli się ujawniać . Bo są inne czasy . Ludzie są pewniejsi siebie . Żal mi ciebie po prostu że tak myślisz . Cóż , może kiedyś dojrzejesz i uświadomisz sobie ,że na świecie istnieją TROCHĘ inni ludzie . I jest ich znacznie więcej niż Ci się wydaję . Tak właściwie to oni się prawie niczym nie różnią . A to , jak ich stworzyła natura , to jest ICH prywatna sprawa . Każdy ma prawo do szczęścia .

ocenił(a) film na 9

Nawet nie chciało mi się czytać tej wypowiedzi do końca.
"natura stworzyła kobietę jak i mężczyznę"
natura nas stworzyła, tak?

bzdura.
wiesz, że w tej sprawie TY masz racje, w takim razie gratuluję.
jak miłość może być czymś złym?

ocenił(a) film na 8

Ja zacznę od tego: CHOMOSEKSUALIZM TO NIE CHOROBA TYLKO ORIENTACJA SEKSUALNA taka jak heteroseksualizm, czy biseksualizm.
"Psychologowie, psychiatrzy i inni naukowcy zajmujący się zdrowiem psychicznym, zgadzają się co do faktu, że homoseksualizm nie jest chorobą, zaburzeniem psychicznym czy problemem emocjonalnym. Ponad 35 lat obiektywnych, rozbudowanych badań naukowych dowodzi, że homoseksualizm w jakiejkolwiek postaci nie wiąże się z żadnym zaburzeniem psychicznym lub innym problemem zdrowotnym. Co prawda niegdyś homoseksualizm był uważany przez naukowców i społeczeństwo za chorobę, jednak przekonanie to oparte było na uprzedzeniach, a nie rzetelnych informacjach.
W 1973 roku Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne uwzględniając nowe, lepiej zorganizowane badania, usunęło homoseksualizm z listy psychologicznych problemów zdrowotnych. Dwa lata później, Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne wydało zarządzenie popierające to rozwiązanie.
Od ponad 25 lat obie organizacje apelują do wszystkich specjalistów w zakresie zdrowia psychicznego na całym świecie o dementowanie błędnego przekonania o patologicznym charakterze homoseksualizmu, które nadal jest głoszone przez niektórych ludzi. ”
— Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne

Chomoseksualizm postrzegany jest jako `zboczenie` tylko dlatego, że codzień widujemy pary hetero. I jak wiadomo normalną drogą nie poczniemy dziecka w zw homoseksualnym, a o to chodzi na tym świecie, żeby się rozmnażać, więc większość zw jest właśnie hetero. I odwołując się do Boga.. BÓG STWORZYŁ NAS LUDŹMI, A NIE HETEROSEKSUALISTAMI.
Ciekawa jestem, co mówiłbyś gdybyś sam był homosek. JAK CZUŁBYŚ SIĘ BĘDĄC PONIŻANY, KRYTYKOWANY, NIEDOCENIANY, OCENIANY PRZEZ TAKICH JAK TY HOMOFOBÓW.. A może Ty jesteś homoseks.? Swoją tzw `moraaalnością` i homofobicznym [wg mnie homofob. nie jest moralna] nastawieniem próbujesz uciszyć swoje prawdziwe `ja`? Może próbujesz zmylić otoczenie?
Pomyśl co byś zrobił gdyby np. Twoje dzieci urodziły się z inną orientacją [tak, z tym się rodzimy]?..

Uważam, że ten film powinien był powstać i bardzo się cieszę, że tak się stało. Daje do myślenia o życiu, miłości, trudnościach, przezwyciężaniu i poddawaniu się. Może choć części z was, homofobów, pomoże ZROZUMIEĆ ten problem. Homosek. mogą być oczywiście szczęśliwi, jednak wiele z nich przez takich ludzi jak Ty, nie może. Inna część nie może z takich powodów jak przedstawione w filmie. ŻYCIE ZASKAKUJE i nikt tego nie zmieni. Więc przytoczę cytat z tego właśnie filmu: "Jeśli nie możesz czegoś zmienić, musisz to znieść."

Już nie mówię o respektowaniu tych ludzi, wystarczy być tolerancyjnym, a w Twoim życiu i w ich życiu, w funkcjonowaniu świata wiele może się zmienić.
Przemyśl słowa moje i innych. Poczytaj wyniki wieloletnich badań, obserwacje, wnioski, może porozmawiaj z homosek. i wtedy znowu kształtuj swą opinię. Choć wiem, że trudno `wyleczyć` się z ograniczenia i uprzedzenia. Ale ja w każdym pokaładam nadzieję.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że zastosujesz moje drobne porady.

ocenił(a) film na 10
Ushee

Czemu piszesz homoseksualizm przez CH, a już np. homofob przez samo h? >.>'

ocenił(a) film na 8
Jeanne

Aaaaa jaka beka <hahaha>
Nie zauważyłam ;p
Ale zobacz, że w innych miejscach dobrze napsiałam. Ja to czasem mam narombane.. Sory za ten i inne błędy ;p

użytkownik usunięty
Ushee

"Pozdrawiam i mam nadzieję, że zastosujesz moje drobne porady."

dobrze ze nie parady

Z całym szcunkiem, ale takie wypowiedzi jak dał autor tego tematu są po prostu żałosne i świadczą i braku szacunku do drugiego człowieka i zerowej tolerancji.
Nie wiem czy obejrzałeś dokładnie ten film czy w ogóle go obejrzałeś a swoje wnioski wyciagasz tylko ze swoich poglądów w dodatku marnych.
Tak Bóg stworzył Kobięte i Mężczyznę, ale nie nakazał im żyć razem, Bóg stworzył ludzi a także ich psychikę i orjetację, a homoseksualizm to nie jest CHOROBA jak piszeż i tutaj własnie twój stan wiedzy jest marny, bo homoseksualizm to jest ORJĘTACJA seksualna zarówno jak hetero czy biseksualizm, będąc heteroseksualnym człowiekiem oznacza to, że jesteś chory? Z twoich wniosków tak wynika, nie spotkalam osoby która leczy się na orjetację to kwestia wyłącznie psychiki i natury człowieka.
Druga sprawa. TOLERANCJA, bardzo ważna WARTOŚĆ w naszym życiu i takie filmy jak ten powinny a nawet muszą być pokazywane by ludzie zrozumieli i zaakceptowali INNOŚĆ drugiego człowieka, bo własnie takie osoby jak Ty boją sie tego co "inne" i "obce" zachowują stereotypowe poglądy na tematy o których nie maja pojęcia. Pokazywanie własnie takich filmów przybliża nas do tej INNOŚĆI której ludzie tak się boją.

Czy oglądając ten film zauwarzyłeś jak bohaterowie walczą z tym? Oni sami boja sie tego co czują, oni się boją swojej natury i inności, nie mogą sie z tym pogodzić, próbują ułuzyć życie jak "normalni" ludzie..A wszytsko na marne bo NATURY człowiek nie oszuka..

Niestety nasz kraj jest pod własnie takimi opiniami co do tej "inności" bardzo bardzo nietolerancyjny, czasami wstyd mi za niektórych..
Homoseksualizm był jest i Będzie trzeba się z tym pogodzić, a że jest zauważalny bardziej to tylko dlatego że własnie tacy ludzie zapragneli walczyć o swoje prawa.
Czy to normlane skreślac człowieka za to że jest innej orjetacji?!
To jest niepojęte!
A ten film ukazuje własnie TĄ INNOŚĆ jakiej ludzie się boją!
I powinno takich gatónków więcej powstawać..
Tyle odemnie..

ocenił(a) film na 8
A_ga88

"Niestety nasz kraj jest pod własnie takimi opiniami co do tej "inności" bardzo bardzo nietolerancyjny, czasami wstyd mi za niektórych.."
O niee.. nic nie mów.. kompromitujemy się na arenie międzynarodowej przez naszych rządowych homofobów.. Smutne i żałosne ;|
I wg żyjemy z państwie nietolerancyjnym. Mam nadzieję, że to się zmieni jak najszybciej..

"...wiem że w tej sprawie ja mam racje a nie wy i nic tego nie zmieni "

Napisałeś, że Ty masz racje... no cóż... Możesz tak myśleć, nikt Ci tego nie zabroni.
Co do filmu, spodziewałam się czegoś innego, ale jednak spodobał mi się.
Kiedyś usłyszałam takie słowa, nie pamiętam już gdzie, ale brzmiały one jakoś tak: 'Bóg nakazał kochać. Nie powiedział On, że miłość ma się rodzić WYŁĄCZNIE pomiędzy kobietą, a mężczyzną'.
Więc weź człowieku nie bredź mi tu o moralności albo Twoim wielkim zdaniu, bo tak naprawdę gówno wiesz i ośmieszyłeś się tym tematem.

ocenił(a) film na 10

Jeżeli tych dwóch facetów stanie kiedyś przed Bogiem to na swoje usprawiedliwienie będą mieli właśnie swoją miłość-a Ty co będziesz miał skoro jest w Tobie tylko nienawiść i niezrozumienie.

ocenił(a) film na 10
breton1

Jeżeli ktoś tu jest na coś chory, to chyba Ty?! No sorry, ale takich bzdur nieścierpie. Powolujesz sie na Boga i moralnosc. Powiedz mi co oni takiego zlego zrobili. Ja widze jedynie problem w tym, ze przez to, ze nie mieli odwagi sie ujawnic i zyc razem, skrzywdzili kobiety, z ktorymi sie związali. Tak to bylo oszustwo, a oszustwa sa zle, niemoralne. ale nie sam homoseksualizm. A kto Twoim zdaniem stworzył homoseksualistów jak nie sam Bóg, tak jak wszystko inne. I to nie jest plaga XXI wieku, bo to zgnilizna i niemoralne czasy. Przeciez homoseksualisci istnieja od zawsze i nasze czasy nie maja z tym nic wspolnego. Nie wyobrażam sobie oceniac kogos na podstawie orientacji. Jesli ktos kradnie, zabija, klamie, zdradza zone- spoleczenstwo go nie wyklucza, ale jesli ktos jest gejem, czy lesbijka, to wtedy tak! Ludzie jest tyle zla na swiecie, nie macie z czym walczyc?! I nie pieprz o moralnosci bo ona tu nie ma nic do rzeczy, jezeli ktos zyje zgodnie z prawem, nikogo nie krzywdzi oczywiscie. A czy heteroseksualizm jest "moralny"?

ocenił(a) film na 9

Powstały setki, lub wiecej fimów o ludzich którzy sie zabijają, to jest jak najbardziej moralne , bo przecież co to za niewinna zbrodnia wobec homeseksualizmu, który jest zepsuciem społecznym ... itd. Mam pomysł, nie powinien poswstać żaden film w którym człowiek zabija człowieka. . Jeżeli homoseksualizm to choroba psychiczna to nie powinno się robić filmów o chorobach psychicznych, szczególnie o psychopatycznych mordercach. A takich jest dość dużo. Więc one z koleji promują zabijanie. I potem psychol wpada do swojej szkoły i strzela do wszystkiego co sie rusza. No jeśli zabicie 5 swoich kolegów jest moralne, a to że dwóch facetów w nomiocie robi ze sobą coś tam na co mają ochotę to już moralnie nie jest, to coś mi się tu nie podoba. Zgodze się ze film jest nieco kontrowersyjny, ale to na pewno nie znaczy że nie powinien powstać.

ocenił(a) film na 9

Powstały setki, lub wiecej fimów o ludzich którzy sie zabijają, to jest jak najbardziej moralne , bo przecież co to za niewinna zbrodnia wobec homeseksualizmu, który jest zepsuciem społecznym ... itd. Mam pomysł, nie powinien poswstać żaden film w którym człowiek zabija człowieka. . Jeżeli homoseksualizm to choroba psychiczna to nie powinno się robić filmów o chorobach psychicznych, szczególnie o psychopatycznych mordercach. A takich jest dość dużo. Więc one z koleji promują zabijanie. I potem psychol wpada do swojej szkoły i strzela do wszystkiego co sie rusza. No jeśli zabicie 5 swoich kolegów jest moralne, a to że dwóch facetów w nomiocie robi ze sobą coś tam na co mają ochotę to już moralnie nie jest, to coś mi się tu nie podoba. Zgodze się ze film jest nieco kontrowersyjny, ale to na pewno nie znaczy że nie powinien powstać. A i przepraszam że może odbiegam od toku rozmowy prowadzonej na forum, ja tylko wygłaszam swoją opinię.

ocenił(a) film na 10
MareQ

A tak w ogóle to sie zastanawiam jak mozna propagowac homoseksualizm? co, ktos zobaczy ten film i zacznie byc gejem, bo mu sie to spodoba? bezsens. Tak, lepiej nie ogladac w ogole telewizji, bo sieje zgorszenie itd... powinny powstawac tylko same cukierkowe filmiki, sielanki z optymistycznym zakonczeniem i wszyscy beda szczesliwi! a ze to nie bedzie mialo nic wspolnego z realiami, nic nie szkodzi... brak slow po prostu!

autor tego całego Wątku ma całkowitą rację ! Tępic gejostwo .... a film to czysta propaganda ... 1/10

Autor tego wątku ma całkowitą rację ... Tępic gejostwo ! ...

A takie filmy są propagandą , dlatego 1/10 ...

ocenił(a) film na 10
Patruell

Taa, a co niby propagują? Gejostwo? To ja Ci nie radze oglądać filmów w ogóle, skoro taki podatny jestes.... Tak, faktycznie z tego filmu wynika, ze bycie gejem jest wrecz zajebiste! Buhhahaha! chyba zaczne nim byc, jak Ennis. Wiesz co, brak jakiejkolwiek kompetencji w Twojej wypowiedzi az bije po oczach. Ten film jest tak nabity wszelakimi symbolami, ze kazdy moze w nim znalezc cos dla siebie i nie tylko geje, bo to nie tylko o gejach. Wynika z niego bardzo proste przesłanie- trzeba podejmowac w zyciu decyzje, zeby cos miec, jezeli sie na cos w zyciu nie zdecydujesz, na zawsze zostajesz z niczym. O tym miedzy innymi jest ten film.

ocenił(a) film na 10
janke22

takie tematy podlegaja pod kazdego człowieka..każdy ma swoja opinie na temat orientacji z tad tez tyle wpisów na tym poscie troche długi:p
ale wracając.. ja też mam swoje zdanie uważma ze orientacja seksualna to indywidualna sprawa kazdego czowieka dlatego też nie powinniśmy wnikać w ta sfere tak prywatna i intymna. z drugiej strony tolerancja i akceptacja czy nie na tym powinno opierac sie społeczeństwo?? ale jest również prwao do własnego wolnego zdania... hym film moim zdaniem świetny naprwde wywarł na mnie ogromne ważenie i na pewno musze go jeszcze zobaczyć::)

ocenił(a) film na 10
mpml

Tak, nie ze wszystkim sie zgodze, ale film naprawde dobry i dlatego mnie dobijaja ludzie, którzy daja mu 1/10, bo jest o gejach. brak słów.

ocenił(a) film na 9

Jak miło być osobą hetero - można się wyśmiewać, nabijać, poniżać gejów i lesbijki, a przy tym dostawać bonusy za friko. Powszechnie wiadomo że
1) Dyskryminacja innej orientacji seksualnej w oczach kościoła, Boga i "porządnych obywateli" jest uważana za dobry czyn, gdyż się chroni przy tym moralnosc społeczeństwa, dobro kraju i przed "poważną zagładą ludzkości" (czyli jedno z haseł Młodzieży Wszechpolskiej, jakby ktoś nie wiedział)
2) Rodząc się człowiekiem hetero, z góry spoczywa na Ciebie łaskawa ręka boża - czyli rodzina, partner bez konswekwencji związanej z orientacją. No i żaden ksiądz nie pociesza cię słowami, że spoczniesz w płomieniach piekielnych.
3) Zyskujesz akceptację społeczeństwa choćby za orientację - wiadomo, że jeżeli ktoś należy do większości jest bardziej moralny, religijny, patriotyczny, normalny i zdrowy, i właśnie dlatego im powinno się przysługiwać prawa, a nie jakimś "ciotom, lesbom, i pedałom"!

Jak widać, aniołowiew niebie to wszystko dobrze obmyślili.

Moja uwaga: zauważam, że coraz więcej filmów gejach czy lesbijkach (chociaż tych drugich zdecydowanie mniej - ciekawe czemu, panowie? ;-)) spotykają się z komentarzami, że to niby jest "promocja tej choroby" i porównujecie (co poniektórzy) homoseksualizm to morderstw, pedofili i narkomanii. Ze dla gejów jest aprobata, a do powiedzmy, mordercy takiej nie ma. Pomimo, że gej nie jest ani mordercą, pedofilem (chyba, że ktoś z was ma takie przekonania, to w takim razie to przemilczę..) jakoś nie zauważyłam, że na jakimkolwiek filmie o np. mordercy, ćpuna, pedofila jest jakaś skarga, że ponoć promuje nienormalność czy niemoralność. Ciekawe...

Pozdrawiam naszyck kochanych homofobów. Życzę pwoodzenia w dalszym zakładaniu po 10 kont i z nich wstawianie 1/10 takim filmom jak Brokeback Mountain - może jeszcze tym powstrzymacie złą promocję i propagandę homo!

Nie sądzę abyś miał rację...
Swoją wypowiedzią prezentujesz brak jakiejkolwiek tolerancji.
Brak tolerancji do homoseksualizmu jest tak samo głupi jak brak tolerancji dla rasy czy wyznania.
Nie sądzę aby homoseksualiści byli "wybrykami natury".
Teraz można pomyśleć,że pewnie jestem lesbijką.
Nie,jestem w 100% heteroseksualna.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9

Homoseksualizm nie jest chorobą, jest tak samą orientacją jak heteroseksualizm i biseksualizm. Występuje u wszystkich zwierząt [u których występuję instynktownie czyli zupełnie naturalnie] w tym także u człowieka.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Do założyciela postu: Moim zdaniem to Ty (śmieszny człowieczku) nie powinienieś powstać, ale skoro już jesteś na tym świecie (wiem, że to nie Twoja wina) to zachowuj się jakoś tak, by cała populacja się za Ciebie nie wstydziła! To chyba możesz zrobić, nie?
Nie zamierzam Cię "zbluzgać", bo ludzi nienormalnych w tym kraju się leczy, a nie tępi. Życzę miłej terapii.

tripijo

A ja to uwielbiam gejów *.* Do lesbijek też nic nie mam. I kocham yaoi ^ ^ I mam w dupie co nietolerancyjna , homofobiczna część polskiego społeczeństwa myśli na ten temat.
Pozdrawiam fanów yaoi :33

ocenił(a) film na 10

i po co wogule ten temat został założony? co Ciebie to obchodzi kto jest gejem,lesbijką,pedofilem,zoofilem i hier tam wiemy kim jeszcze.
KAżdy ma swoje życie i nikt nie będzie o nim decydował ani rozważal czy gadał głupoty. a dlaczego orientacja SEKSUALNA. a może są tylko ze sobą może się nie kochają są ze sobą bo są. wielka afera co Ci do tego kto jest kim,jaki lepiej przyczep się do swoich wrzodów na tyłku .
takie moje zdanie.
PEACE,LOVE,HORMONY ! i pokój na świecie.
żadnej dyskryminacji.

ocenił(a) film na 7
mysuperherojoker

Z wiadomego powodu można się sprzeciwiać adopcji dzieci przez homoseksualistów. Ale co osobom trzecim do tego czy ktoś jest gejem czy lesbijką?

mysuperherojoker

mysuperherojoker:
"co Ciebie to obchodzi kto jest gejem,lesbijką,pedofilem,zoofilem i hier tam wiemy kim jeszcze.
PEACE,LOVE,HORMONY ! i pokój na świecie.
żadnej dyskryminacji."

idiotka chce tolerancji dla pedofilów i zoofilów

karfer88

No nie wiem czy pokój na świecie byłby taki dobry..
Czasami wojna jest nieunikniona