PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=116327}

Tajemnica Brokeback Mountain

Brokeback Mountain
2005
7,4 198 tys. ocen
7,4 10 1 197530
7,7 56 krytyków
Tajemnica Brokeback Mountain
powrót do forum filmu Tajemnica Brokeback Mountain

Jestem ciekawa czy waszym zdaniem homoseksualizm jest zły?? i czy w tym fimie aktorzy was obrzydzili czy zachwycili??
bo moim zdaniem zagrali świetnie to arcydzieło !!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kasiulec12

Bardzo się zdziwiłam oglądając ten film, ponieważ homoseksualizm jest dla mnie czymś obrzydzającym. Jednak ten film jest dla mnie cudowny, bardzo dobrze ukazano prawdziwą miłość i nawet nie zwróciłam ani razu uwagi podczas oglądania, że ta miłość była pomiędzy dwójką mężczyzn. Świetny film, aktorzy tym bardziej, muzyka i scenografia. I co do większości komentarzy : Jeżeli chcecie pisać na temat homoseksualizmu to róbcie to na innym forum bo jak widać pytanie dotyczy aktorów i filmu.

użytkownik usunięty
Gotrek09

Oi ! Oi ! Oi ! Skins and punks united ! xD

użytkownik usunięty
Gotrek09

Co Ty z tym "promowaniem pedalstwa"? Ten film ukazuje raczej, jak ciężko być ludziom w związku homoseksualnym.

użytkownik usunięty

A wiecie co? Większość myśli, że Polska to homofobiczny czy katolicki kraj hehehe, niezłe pierdoły - polecam wejść na imdb - tam średnia Tajemnicy...... jest taka sama jak tutaj :) 'Polska jednym z ostatnich bastionów normalności' xD Fryderyku, zaprzestań publicznego wypowiadania się xD

użytkownik usunięty

Myślę, że Polska nie jest ani lepszym ani gorszym krajem w porównaniu z innymi, jeśli chodzi o "życie" homoseksualistów. Założę się, że nawet w samej Holandii jest mniej więcej taki sam odsetek homofobów jak chociażby w Polsce. Z tą jednak różnicą, że w takim właśnie kraju, jak Holandia, homoseksualiści mają ustanowionych więcej korzystniejszych dla nich praw, a tym, którym to się za bardzo nie podoba nie mają za wiele do powiedzenia i zrobienia.

użytkownik usunięty

No właśnie. Tak samo nijak ma się to do katolickości kraju - np w Irlandii Północnej spadła liczba chodzących do kościoła, ale niemal dwukrotnie (w ciągu zaledwie czterech lat) wzrosła niechęć do homoseksualistów. Dziwne nie? :)

użytkownik usunięty

Rzeczywiście. Wychodziłoby na to, że katolicy są bardziej tolerancyjni niż mogłoby się wydawać. Jednak możliwe, że to zwykły przypadek.

użytkownik usunięty

Możliwe, ale Europa będzie coraz mniej tolerancyjna, głównie ze względu na arabów zalewających stary, poczciwy kontynent ;p Oni za takie odstępstwa od natury będą ścinać głowy :P - W swoich krajach tak robią ;)

użytkownik usunięty
Gotrek09

Bo każdy człowiek chce zginąć śmiercią męczęńską w imię miłości;) Ja raczej nie pisałabym się na to.

W imię prawdziwej Wielkiej Miłości jak najbardziej, ale nie w imię zwyrodnialstwa, bo to nie jest miłość i zdania nie zmienię.

użytkownik usunięty
Gotrek09

Ja uważam, że miłość miedzu homoseksualistami może być miłośią prawdziwią, ale generalnie nie uważam, aby należałoby zawsze poświęcać w jej imię. Ty natomiast Jesteś zdania, że za taką miłość warto ginąć, ale nie uzanajesz miłości między ludźmi tej samej płci. Trudno...;)

użytkownik usunięty

Nie może być bo to obraza wszelakiego rozumowania ;)

użytkownik usunięty

Jest to trochę dziwne, ale tak chyba jest (chodzi mi o mnie i 'Gotreka');)

użytkownik usunięty

Muszę chyba jeszcze coś wyjaśnić, otóż nigdy jeszcze nikogo nie kochałam i prawdopodobnie nikt nie kochał mnie. Być może za jakiś czas zmienię nieco zdanie:)

użytkownik usunięty

Oj biedna Ty xD Ale mamy wreszcie odpowiedź na tą desperacką obronę mniejszości hehehe. Dobra, bez wredności ;p
Co ja też mam zrobić podsumowanie? xD - Znaczy się ja tylko raz, bo więcej się nie da :)

użytkownik usunięty

Tak mówią:)

użytkownik usunięty

Nie wszyscy ;p

użytkownik usunięty
Gotrek09

Tak, a między kobietą i mężczyzną zawsze jest TYLKO miłość prawdziwa;) Kiedyś myślano, że Ziemia jest płaska i wielu było o tym "święcie" przekonanych. Wydaje mi się, że nigdy nie wiadomo, jak jest naprawdę z tą "miłością".

użytkownik usunięty

Wybacz, ale Ty o tym nic nie wiesz xD

użytkownik usunięty

A skąd 'Gotrek' może wiedzieć, czy "to" co łączy dwóch mężczyzn/dwie kobiety nie może być prawdziwą miłością? Ja osobiście nie wiem, ale oglądam filmy, czytam książki, gram w gry komputerowe. We wszystkich tych trzech rzeczach można dowiedzieć się o miłości. Nie wiem, jak to jest się zakochać, ale wierzę, że jest to naprawdę możliwe.

użytkownik usunięty

"Gdybym mówił językami ludzi i aniołów,
a miłości bym nie miał,
stałbym się jak miedź brzęcząca
albo cymbał brzmiący.
Gdybym też miał dar prorokowania
i znał wszystkie tajemnice,
i posiadał wszelką wiedzę,
i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił,
a miłości bym nie miał,
byłbym niczym.
I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją,
a ciało wystawił na spalenie,
lecz miłości bym nie miał,
nic bym nie zyskał."

Uwielbiam to xD

użytkownik usunięty

Fragment "Listu św. Pawła do Koryntian" (wiemy, z czego był znany Korynt;)) Jednak dotyczy bardzo ogólnego pojęcia miłości, miłości do bliźniego wogóle, która z orienatacją seksualną niewiele ma wspólnego. Taka miłość oczywiście nie jest mi obca (na szczęście:)).

użytkownik usunięty

Nie ważne czy Korynt czy Maków Podhalański. Ważne kto pisał :P
To tylko fragment. Inna część mówi dosłownie o miłości kobiety i mężczyzny.

użytkownik usunięty

Ale nie ten, który przytoczyłeś - niekoniecznie. Inaczej byłabym jak "cymbał brzmiący"xD

użytkownik usunięty

Cymbał brzmiący to nie cymbał brzmiący - nie brać dosłownie ;p

Chcesz jeszcze z Biblii? To masz - "Pieśń nad Pieśniami" (fragment) :)

2 Niech mnie ucałuje pocałunkami swych ust!
Bo miłość twa przedniejsza od wina.
3 Woń twych pachnideł słodka,
olejek rozlany - imię twe,
dlatego miłują cię dziewczęta.
4 Pociągnij mnie za sobą! Pobiegnijmy!
Wprowadź mnie, królu, w twe komnaty!
Cieszyć się będziemy i weselić tobą,
i sławić twą miłość nad wino;
[jakże] słusznie cię miłują!
5 Śniada jestem, lecz piękna,
córki jerozolimskie,
jak namioty Kedaru,
jak zasłony Szalma.
6 Nie patrzcie na mnie, żem śniada,
że mnie spaliło słońce.
Synowie mej matki rozgniewali się na mnie,
postawili mnie na straży winnic:
a ja mej własnej winnicy nie ustrzegłam.
7 O ty, którego miłuje dusza moja,
wskaż mi, gdzie pasiesz swe stada,
gdzie dajesz im spocząć w południe,
abym się nie błąkała
wśród stad twych towarzyszy.
CHÓR:
8 Jeśli nie wiesz, o najpiękniejsza z niewiast,
pójdź za śladami trzód
i paś koźlęta twe
przy szałasach pasterzy.
OBLUBIENIEC:
9 Do zaprzęgu faraona
przyrównam cię, przyjaciółko moja.
10 Śliczne są lica twe wśród wisiorków,
szyja twa wśród korali.
11 Wisiorki zrobimy ci złote
z kuleczkami ze srebra.
OBLUBIENICA:
12 Gdy król wśród biesiadników przebywa,
nard mój rozsiewa woń swoją.
13 Mój miły jest mi woreczkiem mirry
wśród piersi mych położonym.
14 Gronem henny jest mi umiłowany mój
w winnicach Engaddi.
OBLUBIENIEC:
15 O jak piękna jesteś, przyjaciółko moja,
jak piękna,
oczy twe jak gołębice!
OBLUBIENICA:
16 Zaiste piękny jesteś, miły mój,
o jakże uroczy!
Łoże nasze z zieleni.
OBLUBIENIEC:
17 Belkami domu naszego są cedry,
a cyprysy ścianami.

Niezłe romansidło co nie? xD

użytkownik usunięty

Może być:)

Wiem, że należy tego brać dosłownie ("miedzią brzęcącą" też chyba nikt nie jest;)).

użytkownik usunięty

O cholera, o Wielki Latający Potworze Spaghetti, przybądź !! Na ile oceniasz "Człowieka z Blizną"??? ;P

użytkownik usunięty

Nie przewidziałeś się:) Nic na to nie poradzę, że nie podoba mi się ten film.

użytkownik usunięty

A gdzie obiektywizm?? Ja Tajemnicę oceniam obiektywnie ! :D

użytkownik usunięty

Ja "Człowieka z blizną" też oceniałm tak obiektywnie, jak tylko mogłam.

użytkownik usunięty

Moje gratulacje ;)

użytkownik usunięty

Dzięki;)

użytkownik usunięty

"Muzułmanie domagają się egzekucji homoseksualistów w Ameryce" - Dzisiaj to przeczytałem xDDD

użytkownik usunięty

Niektórzy Muzułmanie domagają się egzekucji wszystkich obywateli USA (i nie tylko).

użytkownik usunięty

Wiem.
Ludzie się buntują przeciwko Europie chrześcijańskiej, a niebawem będą mieli muzułmańską hahaha, to jest fakt.

kasiulec12

Obrzydzili Bandobrasa ! Byli obleśni fu ! :P

kasiulec12

Gotrek, sądzi, że czas upuścić im nieco krwi :P