PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38601}

Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chainsaw Massacre
2003
6,0 69 tys. ocen
6,0 10 1 69100
5,6 19 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Autorzy filmu mówią o nim "oparty na faktach" co jest dla mnie bzdurą, jednak przeglądając wikipedię natknąłem się na informację, iż jest on jedynie luźno inspirowany "dokonaniami" słynnego psychopaty właśnie Eda Geina. Jako, iż słyszałem już to nazwisko wcześniej i wiedziałem o jego działalności wydało mi się to dość prawdopodobne. Co o tym myślicie? Można o owym gościu poczytać na wikipedii, czy myślicie, że to właśnie jego sylwetka była inspiracją dla tego filmu?

P.S. Osobom o słabszych nerwach nie radzę wpisywanie tego nazwiska w Google Grafika.

allerin_pl

tez mnie to zastanawialo,bo z tego co pamietam napisali-film oparty na faktach autentyczynych...hmmm,a jakie jego zbrodnie wzieli pod uwage w filmie?? tez uzywal pily??

ocenił(a) film na 7
Jane_Mary20

Film się opierał nieco na morderstwach Ed Geina, ale raczej z fatktycznymi wydarzeniami nie ma wiele wspólnego, Milczenie owiec też się nim "inspirowało" a raczej oba filmy są zupełnie inne.

Jane_Mary20

Jane Mary: nie, między innymi też robił maski z ludzkich twarzy.

allerin_pl

"mozna o owym gosciu poczytac na wikipedii..." prosze cie. jesli chcesz o "tym gosciu" co kolwiek konkretnego wiedziec, to poszperaj nieco glebiej, filmy dokumentalne, artykuly prasowe, a nie pare zdan na internecie. Film rzeczywiscie byl inspirowany w penym stopniu zyciem Eda Geina, ale bardzo luzno. jedyne pewne fakty byly zaczerpniete z biografii Eda. Poza tym to fikcja. Film jest zajebisty, ale to nie biografia. Pamietam jak czytalem pierwszy artykul o Geinie w wieku 15 lat wieeeele lat temu, zrobil na mnie duze wrazenie...

lysy540

Po co? Traktuję to jako ciekawą historię. Nie mam zamiaru robić sobie hobby z czytania o psycholach jakich było wielu, chociaż swojego czasu było blisko.

ocenił(a) film na 8
allerin_pl

Specjalnie zareklamowali to jako "oparty na faktach" żeby więcej ludzi do
kin zaciągnąć, to była taka reklama która zresztą najlepiej się sprawdziła
w 1974 kiedy powstałą pierwsza część masakry, zresztą myślę, żę to świetny
pomysł, zwłaszcza z tym filmikiem na początku w masakrze z 2003, świetnie
to wygląda, można naprawde łyknąc, że to było naprawde.