PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38601}

Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chainsaw Massacre
2003
6,0 69 tys. ocen
6,0 10 1 69100
5,6 19 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Piszecie że nie jest straszny... Ten film jest oparty na prawdzywych wydarzeniach!! To jeden z najbardziej brutalnych filmów wszechczasów. Nic dziwnego że wydaje się taki realistyczny jak to naprawdę kiedyś się wydarzyło! Pewnie te ujęcia na samym początku filmu też są prawdziwe... Co do mnie, to oglądałam go o 2 w nocy tylko z moją kuzynką i musiałam potem oglądać 2 komedie żeby spokojnie zasnąć :)

ocenił(a) film na 6
Elly

"To jeden z najbardziej brutalnych filmów wszechczasów."

I tu już widzimy, że o horrorach wiesz nie wiele.........moge tu wymienić kilka slasherów (z ostatnich lat, które są bardziej brutalne) np. "Wrong Turn", "Hills Have Eyes", "Wolf Creek". Są to filmy o kilka razy lepsze od remaku "Teksańskiej..." i bardziej brutalne.

"Pewnie te ujęcia na samym początku filmu też są prawdziwe..."

Nie no proszę głupota numer dwa jeżeli chodzi o teksty forumowiczów na filmweb.....gratuluje jesteś na podium głupoty w moim rankingu :D:D:D:D:D Mam nadzieje, że to jest podpucha bo chyba tacy ludzie (wierzący w wszystko co zobaczą) już nie istnieją :P:P:P

ocenił(a) film na 9
_EemuU_

Haha, jesli te filmy sa bardziej brutalne od 'Teksanskiej; to ja jestem O. Rydzyk, nie mieszaj ludziom w glowach:) (oprocz HHE ktorego jeszcze nie ogladalem, wiec sie nie wypowiadam). Poza tym nie wiem jak mozna te filmy uwazac za lepsze od 'Masakry', ktora juz w tej chwili przez wiele osob jest uwazana za jeden z 'horrorow wszechczasow' i jak dla mnie bije je na glowe, ale coz sa gusta i gusciki. A co do brutalnych horrorow to polecam wloskie kino kanibalistyczne i nazi-exploitation, niemieckie filmy Burgereita czy produkcje gore z Japonii i Hong Kongu.....nawet nowsze Amerykanskie undergroundowe produkcje jak August Underground czy Slaughtered Vomit Dolls. To sa BRUTALNE filmy. A i jeszcze realnosc obrazu: niestety tylko postac glownego bohatera zostala zainspirowana seryjnym morderca Edem Geinem , ktory szyl sobie maski z prawdziwej ludzkiej skory swych ofiar i zakladal je na twarz. (doskonaly pomysl na horror notabene) Po odkryciu jego zbrodni wstrzasnieci sasiedzi opisywali go jako 'milego starszego pana, ktory chetnie pomagal i nawet opiekowal sie naszymi dziecmi':D Zreszta ta sama postac zainspirowala tworcow 'Milczenia owiec', ale to juz inna historia....:)

ocenił(a) film na 6
Man_Behind_The_Sun

Sory ale to Ty nie mieszaj ludziom w głowach :):) Reamke "teksańskiej" uważany za jeden z horrorów wszechczasów?? Hahahahaha dobre sobie. Ciekawe przez kogo..........że oryginał uważany jest za jeden z najlepszych horrorów to się zgodze ale nie remake, który nic do gatunku nie wnosi i powiela wiele błędów typowych dla slasherów.

Powiedz mi dlaczego "Teksańska" jest brutalniejsza od "Wolf Creek"?? Od "wrong Turn" to sie moge zgodzić ale od "WC"( hehehe) nie.

ocenił(a) film na 9
_EemuU_

"Teksańska..." nie jest straszna :/ .Z "wrong turn" to mi sie wydaje ,ze jest na tym samym poziomie ,ale "wolf creek" to juz chyba troszke leprzy horror ,nie?

ocenił(a) film na 6
utdkutd

Brawa dla Karla :):):) Jeden co sie ze mną zgadza co do remaku "Teksańskiej.." :):):):)):)

ocenił(a) film na 9
_EemuU_

"Jeden co sie ze mną zgadza..."

jednA ;)))

ocenił(a) film na 9
utdkutd

Przez krytykow:) Czytalem na ten temat rozne artykuly i sie z nimi zgadzam, tez uwazam ten film za wybitny w swojej klasie a zarazem jeden z nielicznych filmow, gdzie remake przebil oryginal. A co brutalnosci WC to przeciez procz obciecia dwoch palcow i wbicia noza w kregoslup nie ma tam zadnych mocniejszych scen??? A 'Teksanska'? Przede wszyskitm bardzo dobry psychodeliczny klimacik (szeryf!!!), niepokojacy doskonaly glowny czarny charakter (Leatherface, kolejna swietna kreacja), no i najlepsza scena powieszenia na haku i dezynfekcji obcietej nogi sola. Mistrzostwo swiata:)

Faktem jest ze nie ma tam tez super duzo krwawych scen (jest to przeciez slasher, nie gore), ale te ktore sa, sa wykonane i zagrane b. dobrze.

ocenił(a) film na 6
Man_Behind_The_Sun

Skoro krytycy uznali ten film za jeden z najlepszych horrorów wogóle to dlaczego ten film nie został obsypany nagrodami dla najlepszego horroru roku itp ???? Bo wcale taki dobry nie jest na stronce http://movies.yahoo.com/movie/1808412006/critic [movies.yahoo.com/movie/...] jest kilka opini krytyków z USA, średnia ocena jest niższa nawet od "Hills Have Eyes" a jakoś o nich nikt nie pisze, że są jednym z najlepszych horrorów w dziejach kina grozy.......coś tu jest nie tak chyba. Zresztą sugerując się krytykami to "Wolf Creek" też ma wyższą ocenke od "genialnej" Teksańskiej

"A co brutalnosci WC to przeciez procz obciecia dwoch palcow i wbicia noza w kregoslup nie ma tam zadnych mocniejszych scen???"

Właśnie ta scena zrobienia "głowy na patyku" była wykonana tak sugestywnie, brutalnie, szokująco (jedna z nielicznych scen w slasherach, która mnie zmroziła). I dotego było to dla mnie spore zaskoczenie, że morderce (dużo lepiej pokazana jego psychika) w taki sposób załatwił bohaterke, która była kreowana na główną "uciekającą"
Ogólnie "TEksańska.." skończyła się dobrze (jeśli chodzi o ANie) to WC miał złe zakończenie........

ocenił(a) film na 7
_EemuU_

I tak uważam że TMPM jest straszna i brutalna. W dodatku z mojego przenośnego DVD czuć było coś w rodzaju przypalanej płyty (serio :D) i dało to taki fajny efekt :). (Najlepsza scenka z gonitwą wśród prześcieradeł, ścięciem nogi, nadzianiem na hak i przyłożeniem soli do rany)

ocenił(a) film na 7
_EemuU_

I tak uważam że TMPM jest straszna i brutalna. W dodatku z mojego przenośnego DVD czuć było coś w rodzaju przypalanej płyty (serio :D) i dało to taki fajny efekt :). (Najlepsza scenka z gonitwą wśród prześcieradeł, ścięciem nogi, nadzianiem na hak i przyłożeniem soli do rany)

ocenił(a) film na 9
_EemuU_

Jak możesz powiedziec że TCM skonczyl sie dobrze a WC zle??? to chyba jakies rozne filmy ogladalismy.... Biorac pod uwage % ofiar to nawet TCM ma 75%, a WC 66%^^ Umowmy sie w zakonczenia sa w obu typowo slasherowe - jedna osoba ucieka, a reszta jest kaput....trudno w WC przeciez wyodrebnic jakas glowna postac (jak w TCM), calej trojce bohaterow poswiecono mniej-wiecej tyle samo fabuly.

A co do sceny wbijania noza w kregi w malo mnie jakos ruszyla, uwazam ze scena w TCM z nabiciem na hak i dezynfekcja nogi sola jest duzo bardziej 'fantazyjnie sadystyczna' i ciekawsza.

PS. Na tej stronce w ciekawostkach wyczytalem ze TCM zostal przez niektorych krytykow uznany za jeden z najlepszych horrorow wszechczasow. Wlasciwie to ja raczej kieruje sie swoim gustem i nie czytuje opinii krytykow, i jak dla mnie ten film to zdecydowanie miescie sie w pierwszej 5 horrorow jakie obejrzalem.

ocenił(a) film na 9
Man_Behind_The_Sun

Widze wasze posty i głupie gadanie to śmiech mnie zdziela od razu. Nie jest straszne... he jak się siedzi w domku przy popcornie... ciekawe jak bardzo sralibyście w gacie jakby tak was to naprawdę w teksasie spotkało :-)

MackKL

Mack rozwalilbym tego goscia w pizdu !!! ;) Dalbym mu rade w porownaniu z naszymi kibolami wypada slabo :)

ocenił(a) film na 6
Man_Behind_The_Sun

"Jak możesz powiedziec że TCM skonczyl sie dobrze a WC zle??? to chyba jakies rozne filmy ogladalismy...."

No więc Ania (heh) z "Teksańskiej" uciekła sobie no i spoko sielanka itp....natomiast w "Wolf Creek" bohater pomimo tego, że przeżył to i tak został oskarżony o zabicie 2 dziewczyn.....

"Biorac pod uwage % ofiar to nawet TCM ma 75%, a WC 66%"

(hahahahaha)

"uwazam ze scena w TCM z nabiciem na hak i dezynfekcja nogi sola jest duzo bardziej 'fantazyjnie sadystyczna' i ciekawsza."

To już twoja subiektywna opinia......tak jak moja o "głowie na patyku" więc remis :) o gustach się nie dyskutuje (podobno)

Ogólnie to ta dyskusja do niczego nie prowadzi więc proponuje ją zakończyć....Zobaczymy co pokaże "The Beginning"

ocenił(a) film na 6
Man_Behind_The_Sun

"Jak możesz powiedziec że TCM skonczyl sie dobrze a WC zle??? to chyba jakies rozne filmy ogladalismy...."

No więc Ania (heh) z "Teksańskiej" uciekła sobie no i spoko sielanka itp....natomiast w "Wolf Creek" bohater pomimo tego, że przeżył to i tak został oskarżony o zabicie 2 dziewczyn.....

"Biorac pod uwage % ofiar to nawet TCM ma 75%, a WC 66%"

(hahahahaha)

"uwazam ze scena w TCM z nabiciem na hak i dezynfekcja nogi sola jest duzo bardziej 'fantazyjnie sadystyczna' i ciekawsza."

To już twoja subiektywna opinia......tak jak moja o "głowie na patyku" więc remis :) o gustach się nie dyskutuje (podobno)

Ogólnie to ta dyskusja do niczego nie prowadzi więc proponuje ją zakończyć....Zobaczymy co pokaże "The Beginning"

Man_Behind_The_Sun

I tez właśnie nie wiem czemu to jest inspirowane Edem Geinem , co on ma wspólnego z piła mechaniczną ... On nawet nie był typowym seryjnym mordercą ...

_EemuU_

Wiesz Co Ty Dla mnie jestes na szczycie najwiekszych glópcow skoro uwazasz ze teksańska masakra nie jest oparta na faktach skumaj to jest tylko zmienine nazwisko mordercy bo nie chcieli podac prawdziwego poczytaj o tym młotku http://pl.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein

_EemuU_

Najgłupszy film jaki widziałem, chyba go jakis psychol nakręcił, heh w ameryce ich nie brakuje. Szkoda czasu na taki kicz. Otworzyli sobie wytwórnie Hollywood, przyznają Oscary, wszystko w USA opiera sie na komercji, filmy denne , zwykłe śmieci, ale tam wyznacznikiem jest dolar, cenzura demoludowa troche była upierdliwa ale przynajmniej amerykańskiego gówna nie pokazywali tyle , cenzura amerykańska opiera się natomiast na tym aby amerykanie całej prawdy nie znali , maja tylko wiedziec to co im władza przekaże i chce przekazac

ocenił(a) film na 1
_EemuU_

Zgadzam się w prawie we wszystkim a tak na marginesie to lipny film

Elly

eeehhh jesli ten film jest brutalny to co powiecie o np cannibal holocaust ?? Pozostawiam do przemyslenia. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Elly

Piwna lilia ten film nie jest oparty na prawdziwych wydarzeniach. To tylko tak zwany "chwyt marketingowy" zeby przyciagac ludzi do kina :) i zeby byl lepszy klimat of cors :P
Pozdro.

Poznaj_Rzeznika

Mam pytanie:

Czy użytkownik 'eemuu' i użytkownik 'hunter' to ta sama osoba?

Dużo faktów wskazuje na to że tak: ten sam styl wypowiedzi, te same błędy ortograficzne....

ocenił(a) film na 6
mikesz

mikesz czy mógłbyś podać przykłady???? Nie ukrywam, że prawie spadłem z krzesła gdy przeczytałem Twojego posta (rozbawiłeś mnie na maxa). Ja bym mógł Cię porównać do wielu "ćwoków" którzy gówno wiedzą o horrorach.......a wypowiadają się jak wielcy znawcy gatunku albo krytykują tych, którzy mają inne zdanie. I zapewniam Cię nie jestem hunterem. To, że lubie "Wzgórza" nie ozacza zaraz chyba, że jestem hunterem?? Poza tym popatrz na ulubione filmy huntera.....jest tam "Teksańska".....którą krytykuje......więc chyba jednak nim nie jestem. Przykro mi :):)

ocenił(a) film na 6
mikesz

mikesz czy mógłbyś podać przykłady???? Nie ukrywam, że prawie spadłem z krzesła gdy przeczytałem Twojego posta (rozbawiłeś mnie na maxa). Ja bym mógł Cię porównać do wielu "ćwoków" którzy gówno wiedzą o horrorach.......a wypowiadają się jak wielcy znawcy gatunku albo krytykują tych, którzy mają inne zdanie. I zapewniam Cię nie jestem hunterem. To, że lubie "Wzgórza" nie ozacza zaraz chyba, że jestem hunterem?? Poza tym popatrz na ulubione filmy huntera.....jest tam "Teksańska".....którą krytykuje......więc chyba jednak nim nie jestem. Przykro mi :):)

_EemuU_

Nie bulserwuj się tak :) zapytałem tylko....
zmyliło mnie to 'cytowanie' innych i itp.......

ps.dobrze że nie jesteś hunterem ;)

ocenił(a) film na 10
mikesz

Zapewniam cię, że nie!

I lepiej wara od moich błędów ortograficznych, ja przynajmniej umiem rzeczowo powiedzieć co we filmie było ok, a co nie, w przeciwieństwie co do niektórych. Zaliczasz się w poczet tych osób.

ocenił(a) film na 3
dux

lepszy niz tmc beginn ale tak samo zalosna

ocenił(a) film na 10
emu_

Ok, a jakoś z sensem można?

ocenił(a) film na 10
Elly

A ja powiem wam, że lepszego horroru niż TCM nie widziałem. Tzn żeby było jansno nie lubie filmów gdzie bez sensu jest ukazane okrucieństwo itp. Uważam, że w TCM to okrucieństwo które jest ukazane jest potrzbne i jak najbardziej odpowiednie do tego filmu.

Film ogólnie wbił mnie w krześło i 2 razy musiałem przerywać oglądanie. Czemu ? Sa przeciez krwawsze i brutalniejsze filmy ? Ilośc nie równa się jakości. KLIMAT TCM jest GENIALNY. Podeszłem do tego filmu jak do jakiegoś średniaka a to co zobaczyłem poraziło mnie. Same zdjęcia dokumentalne wprawiły mnie w nastrój.

Wrong Turn ? Oglądąłem go po TCMassacre i miałem spore oczekiwania bo czytałem, że zrobili go kolesie od TCM. Początek zapowiadał naprawde dobry horror, ale niestety. Moge powiedzieć, że jest dobry. Jest brutalny, ale o połowe mniej niż TCMassacre. Trzyma w napięciu ale kilkakrotnie słabiej niż TCM. Ma klimat, ale mizerny przy TCM.

No, ale to jest tylko moja Subiektywna opinia. Myślałem, ze żaden horror nie wywali u mnie Halloween z nr 1, ale się GRUBO myliłem. TCM Remake jest Świetny.

Elly

o moj boze na prawdziwych wydarzeniach ....
Stary , ten film jest oparty na podstawie zyciorysa/zachowania seryjnego mordercy Eda Geina ! musisz o nim poczytac . Leatherface ani nikt inny z tej rodziny nie istnial , to jest wiadome ( milosnicy TCM 74 i remaku sie ze mna zgodza ) a te filmiki na poczatku i koncu filmu - zagrywka pod publike niestety jak to amerykanie :-)

Pzdr.

PIOTREK_9

do kogo ty piszesz ? =]=]
Bo jestem w kropce

ocenił(a) film na 10
Elly

Dla mnie byl straszny. Szkoda mi tych ludzi, jak mozna tak nie szanowac ludzkiego zycia? ;/

ocenił(a) film na 5
Sara94

kiepski film. ponizej oczekiwan. piły i slashery inne lepsze. coz 4 .

ocenił(a) film na 10
Elly

Może ''Teksańska...'' nie jest straszna, ale 1 wersja, z 1974 roku jest. A jeśli nie wierzycie, że to jest oparte na faktach to wejdźcie na tą stronę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ed_Gein

Wiadomo już, że Leatherface jest odpowiednikiem Eda Gein'a, a reszta historii zdarzyła się też naprawdę, z tym, że pozmieniano imiona i nazwiska. W necie może tak łatwo tego nie znajdziecie, ale ja wam powiem, że ja znalazłem (nie powiem gdzie) i oni nazywali się: Lily May, Christopher Landcaster, Emilly Strouse, Don Conell i Adriann Boryski. I rzeczywiście ci wszyscy ludzie z teksańskiej... to w rzeczywistości istnieli i należeli do tej rodziny...

ocenił(a) film na 10
ConGunns

A te filmy na końcu też są prawdziwe.
Na tamtej stronie też to znalazłem

ConGunns

Takich Leatherfaców jest na świecie setki, bo niby skąd tyle zaginięć - myślicie że to kosmici ich porywają ?
Poczytajcie sobie np. o Karlu Denke: Zwabiał do swojego domu włóczęgów, żebraków i prostytutki, aby później ich zabić i przerobić na peklowane mięso, którym handlował na targu we Wrocławiu. - http://pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Denke
Tak więc widzicie, ten film jest bardzo realistyczny dlatego tak oddziałuje na ludzie, zło jest realne - nie tak jak np. Freddy Kruger ze snu tylko namacalny gościu z piłą którą można kupić w porządnym sklepie z elektronarzędziami.