Takiej, żeby nikt nigdy nie dowiedział się kto to zrobił.
Główni bohaterowie twierdzili, że się da i dokonali takiej zbrodni.
Wszystko było wykonane perfekcyjnie. Bez żadnych świadków, 400 mil od miejsca zamieszkania.
A później już tylko śledztwo policji.
Dobry kryminał.
Fajna chronologia.
Nie było pokazanej zbrodni, została wycięta.
Dopiero na końcu dowiadujemy się jak to wszystko wyglądało.
Warto obejrzeć
Owszem jest to możliwe i już zostało dokonane;] A zobrazował to po części film "Czarna Dalia", który mimo użycia w fabule faktów z tejże właśnie 'zbrodni doskonałej', nie zbyt mi się podobał...
Morderstwo dokonane zostało na Elizabeth Short, a 15 stycznia 1947 roku o godzinie 7:30 jej martwe i zmasakrowane ciało zostało znalezione na przedmieściach Los Angeles. Nie znaleziono mordercy, nie jest znany motyw, nie wysnuto nawet żadnej sensownej teorii co do miejsca zbrodni. Dziewczynę 'mordowano' przez trzy dni i na pewno nie było to w miejscu, w którym ją znaleziono. Zagadka jej śmierci pozostaje nierozwiązana do dziś.
Co do filmu... Dobry, owszem, ale nic więcej. Trochę jak dla mnie nudnawy. Możliwe, że tak go odbieram gdyż uprzednio przeczytałam książkę i właśnie ona zcięła mnie z nóg, nie film.
Warto przeczytać:P
wielka czesc morderstw (mozliwe nawed ze wiekszosc)
niestety sprawcy nie da sie znalesc...
sadze ze to jest bardzo proste, zabic kogos , i zeb y nikt sie nie dowiedzial.
ja tego nie planuje, jestem normalna.;)
No właśnie to nie jest proste - nie liczy się sam plan, ale to, jak całość przebiegnie. Czy w czasie morderstwa ktoś przypadkiem nie będzie tamtędy przechodził, czy ofiara nie będzie się bronić, czy ciało zostanie znalezione (można tego uniknąć rozpuszczając ciało wapnem lub przy pomocy kwasu), czy nie zostaną pozostawione żadne odciski palców. No i czy niedoszły morderca nie spanikuje na miejscu zbrodni.
Zainteresowanym planowaniem zbrodni polecam film 'M jak morderstwo' A.Hitchcocka.
Dochodzi też praca samej policji, patrz Zodiak. Facet wcale nie był taki perfekcyjny, ale prowadzący śledztwo też niestety nie.
"Ciekawe czy da się dokonać zbrodni doskonałej ?"
Nawet lepiej! można być seryjnym mordercą i drwić z policji-patrz słynny Zodiak( film też jest o tym samym tytule)
Ja bym podała chociażby przykład Kuby Rozpruwacza, czy też zbrodni z filmu 'Fracture'.
Tylko, że to, co zostało wymienione to - według mnie - nie są zbrodnie doskonałe. Zbrodnia doskonała to taka, która według śledztwa przeprowadzonego przez dochodzeniowców nie jest zbrodnią.