PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10030489}
7,5 89 tys. ocen
7,5 10 1 89308
6,7 46 krytyków
Znachor
powrót do forum filmu Znachor

Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego Marysia musi pracować w barze żeby zarobić na studia.
Sama wspomina, że jej mama była bardzo bogata - futra, pianina itp.
Skoro Wilczur został "uznany za zmarłego" to jej matka odziedziczyła wszystko, ponieważ się nie rozwiedli, a po śmieci matki co się stało z majątkiem?

ocenił(a) film na 5
Pavlo1337

Ona sie odcięła od wszystkiego. Wilczur nie wiedział gdzie jest. Nic od niego nie chciała, nawet nie musiała wiedzieć, ze zmarł.

ocenił(a) film na 5
Olinka_10

Nawet licząc, że majątek Wilczura przepadł, bo matka się odcięła. (Tak jest we wszystkich wersjach), to numer z oddaniem fortepianu by zarabiać w karczmie jako barowa pianistka/barmanka. To najgłupszy sposób by na te studia zarobić...
Dobrze by zarobiła na bieżące utrzymanie (sukienki)
Ja wiem, że "współczesny widz" i mrugnięcie dzisiejszych studentów-kelnerów itp. ale ciut realizmu. Pls. Mówimy o czasach w których Orwell zarabiając w Paryżu korepetycjami, kiedy traci dwóch studentów, w kilka tygodni wpada w taką spiralę, że z biedy stacza się w nędzę. Zastawiła ubrania by opłacić pokój, przez kilka tygodni dosłownie głoduje. Po kilku tygodniach jest szczęśliwy, że dostaje pracę jako pomywacz. O oszczędnościach nie ma mowy. Facet po studiach z dobrym wykształceniem, w mieście. Nie dziewczyna bez studiów na prowincji.

Nie zdziwiłabym się gdyby nasza Marysia pracowała za nocleg, wyżywienie i może 10zł. Dosłownie.
Czesne za studia wynosiło w tym czasie od 200-600zł za rok. (Dzisiejsze 2-6 tys.) 214 zł to była pensja starszego posterunkowego. Robotnik zarabiał 25zł.
Jeśli nasza bohaterka rozkosznie zaradna nie znała podstawowej arytmetyki i swoich realiów to może nie powinna marnować "oszczędności" na studia. A naszym współczesnym silnym dziewczynom nie powinna być stawiana za wzór, bo (o dziwo) były dziewczyny, które w tych czasach i tych warunkach dopięły swego. Tylko to materiał na inny film i nieporównywalny wysiłek i determinacja. Czyt. Siła.

ocenił(a) film na 5
sagina

+1.