TOP 10
1. JCVD
2. Skazany na piekło
3. Lwie serce
4. Aż do śmierci
5. Krzyżowy ogień
6. Strażnik czasu
7. Krwawy sport
8. Mściciel
9. Czekając na wyrok
10. Quest
Mam jeszcze parę do nadrobienia, wiec sytuacja wyzej wymieniona moze się zmienic( z tych co wyszly a mnie ciekawią to: Replikant, Ryzykanci, Podwójne uderzenie).
Ciekaw tez jestem jakosci 3 filmów jakie wyjdą, a mianowicie:
-Eagle path
- niezniszczalni 2
- Six Bullets
U mnie to jest tak: Obejrzanych 36, średnia 8,3.
W Twoich wymienionych filmach nie widzę Kickboxera - to dziwne, bo to jeden z najlepszych filmów JCVD. Dobrze, że Lwie Serce, Skazany Na Piekło wysoko u Ciebie, bo to akurat filmy najlepsze Van Damma! Dziwne jest tylko na 1 miejscy film z 2008r. pt JCVD, który mnie ani trochę nie zachwycił oraz tak nisko u Ciebie (7msc) Krwawy Sport. Wiesz, to kwestia gustu. Ja nie jestem z tych, co się kłócą, dlaczego tak, dlaczego tak. :)
Wymienione przez Ciebie filmy do obejrzenia czyli Replikant, Double Impact i Ryzykanci to filmy moim skromnym zdaniem bardzo udane. Mimo odstępu czasowego między nimi występują rewelacyjne walki (zwłaszcza w Double Impact) oraz dobra, nie przeciętna fabuła. Wśród wymienionych najlepiej Van Damme zaprezentował się w Podwójnym Uderzeniu - od razu Ci powiem nie spoilerując, ze zobaczysz genialne wcielenie się Van Damma w podwójną rolę (zagrał 2 osoby o zupełnie innych charakterach) oraz świetną walkę Van Damma z Bolo Youngiem. To tyle, jeżeli chodzi o te filmy.
Od siebie mogę Ci polecić właśnie niewymienionego Kickboxera, Aż Do Śmierci, Uniwersalny Żołnierz. W tych o to filmach (zwłaszcza w pierwszym i ostatnim) Van Damme prezentuje się świetnie w starych klasykach kina lat 90. Lecz,, w nowym filmie Van Damma - Until Death mamy przedstawioną genialnie zagranąrolę Van Damma, jako narkomana. Przekonałem? WIęc zachęcam gorąco do obejrzenia tych o to produkcji.
Przesyłam szczere pozdrowienia i czekam na wyrażenie Twojej opinii, co do mej osoby.
Twoja liczba obejrzanych filmów z Zanem robi wrazenie. Co do Kickboxera to go oglądalem, ale nie zrobił na mnie duzego wrazenia (pewnie trochę przez to, ze ogladalem go przez kompa do tego o wczesnej porze, a wiadomo, ze najlepiej filmy ogladac tak od 20:00), bardzo się na nim wynudzilem, ogladany wczesniej Bloodsport zrobil na mnie wieksze wrazenie ciekawsza fabuła, lepsze walki, do tego było troche humoru i tego nietuzinkowego klimatu. Kiedys się jeszcze za ten film wezmę i pewnie chociaz o oczko podwyzszę. Ogólnie mało mam obejrzanych filmów (niespełna 700), a ogladam wszystko nie tylko filmy akcji/sztuki walki. Te pozostałe co mi polecasz takze widzialem, jeden jest w rankingu xD, a drugi uniwersalny żołnierz to spoki film sci fi - action z dobrym tercetem, zwlaszcza Dolph fajnie zagral tu czarny charakter, sporo akcji, dobrych walk, napiecia tez troche było, ogolnie niezly film, ale z tego gatunku bardziej mi się podobał "Strażnik czasu".
A rzeczywiście, co do Aż Do Śmierci to przepraszam, nie zauważyłem go. :) Ja to mam ogromne zaległości ze Schwarzeneggerem czy też Norrisem, z Van Dammem, Lundgrenem, Stallone filmów obejrzanych mam dosyć dużo. Wiesz, zaległości mam z tego powodu, że urodziłem się w tych czasach, co te genialne filmy akcji XX wieku się już kończyły [jestem rocznik 95]. Co do filmów Van Damma Sci-Fi, moim zdaniem Uniwersalny Żołnierz należy do najlepszych, choć wymieniony przez Ciebie Strażnik Czasu nie należy do najlepszych. Z tej kategorii też podobał mnie się Replikant. Kickboxer na chwilę obecną po Nieuchwytnym Celu to mój ulubiony film. Wiesz, ludbię filmy, gdzie występują dobre walki, oraz dobrze ukazana krwawa zemsta. Takze gra aktorów tutaj nie zawiodła, w pamięć mi zapadła rola złego Tong Po :) Co do polecenia filmów, to już poleciłem. Mogęjeszcze dodać Bez Odwrotu - tam może Van Damma jest mało (wprawdzie na początku i na końcu), ale prezentuje się świetnie, jako czarny charakter ze znakomicie zrealizowanymi walkami. Pozdrowienia przesyłam :)
Oglądałem wczoraj. Film średni, w porównaniu z pozostałymi filmami JCVD, mało warty uwagi. Słabo im wyszło nawiązanie do X wieku, wręcz katastrofalnie. Walki, że niby dobre, ale dużo brakuje do słynnych klasyków z lat 80 i 90. Van Damme, że niby swoje lata ma, ale lepiej pod względem walki zaprezentował się w filmie "Replikant". Pozdrawiam :)
Tam też się nieźle zaprezentował pod względem walki. Ale chciałem porównać Replikanta do Zakonu, bo w tym samym roku były realizowane obie produkcje ;)
"Strażnik Czasu nie należy do najlepszych" ja za tym filmem nie za bardzo przepadam ale film należy do najlepszych tego jestem pewien :)
Przy słynnych klasykach z końcówki lat 80 i początku lat 90 stwierdzam, że wypada słąbo. Gdy Strażnik Czasu Przy kickboxerze, nieuchwytnym celu, podwójnym uderzeniu, krwawym sporcie?
Według ciebie i według mnie też ale, film jest na podstawie komiks ogólnie jest jednym z najlepszych, nawet planowano Remaka tylko chyba nie chcą sprzedać do niego praw :)
a jak Wam się podobał uliczny wojownik?, widze, ze srednia do dupy, a jednak dwie nominacje do saturna zgarnal
Jak dla mnie był chu.jowy. Chyba najgorszy film z Van Dammem... Jak na mojego gusta, wiesz słabe walki, fabuła na podstawie gry komp. Przedewszstkim słabo było to wszystko zrealizowane!
A moja ? ;)
obejrzałeś: 37 tytułów
średnia ocena: 6,8
chcesz obejrzeć: 16 tytułów
masz ulubionych: 4 tytuły
Oczywiście
"Twoja Ocena" 10 + Ulubiony :)
w tej dekadzie ma juz dwa dobre filmy: Krzyzowy ogien i Niezniszczalni 2 , sprawnie zrealizowane kino akcji, chociaz oba znacząco się od siebie rożnią, te drugie to akcja, akcja, akcja rozpierducha bez przerwy (dla mnie o wiele lepsza ta czesc od pierwszej, ktora jak dla mnie byla przecietna) caly czas sie cos dzieje, duzo humoru, w ogole dowcip stoi tu na wysokim poziomie(chodzi mi tu o dystans da samych siebie, jak ironicznie sie wypowiadaja, smieja sie ze samych siebie itp), a ten pierwszy to przyklad, ze film akcji moze dac cos wiecej niz sama akcje, subtelnosc, stonowanie i ogolnie bardziej ciche, dajace do zastanowienia dzielo, oba filmy na 7,5 jak najbardziej zasluguja w swoim gatunku.
co ty chlopie pyerdolisz?! nie bedzie ci tego tlumaczyl, wiec pacz to http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekada_(czas)
zgadza sie, wiesz moze kiedy wyjdzie "Eagle path"? podobno ten film w tym roku zadebiutowal podczas festiwlu w Cannes, ale twócy postanowili, ze jeszcze dodaczą do niego pare scen, cholernie ciekawy jestem tego filmu.
http://www.youtube.com/watch?v=w4A20wvgvZ0
W komentarzach cos piszą, ze premiera bedzie w grudniu tego roku albo miesiac pozniej, chyba.
ja widziałem ten zwiastun pierwszy raz 2 lata teamu i myślałem że będzie w tym samym roku czyli 2010
w tym roku wychodzi takze Six Bullets, juz ponoc jest w sieci, ciekawy tego jestem, bo poprzedni film tego rezysera byl dobry
dzięki chłopie :) nie wiedziałem że już jest. Za chwile se go pobior*
a poprzednie film tego reżysera masz racje były dobre
on zadebiutowal w cannes juz w 2010 r :) nie ma nigdzie wiadomosci na kiedy znowu przesunieta premiera. tytul ma byc zmieniony na "Soldiers"
Zgadzam się z Tobą. Krzyżowy Ogień to świetny film, w którym Van Damme współpracuje ze swoiim początkowo rywalem w zleceniu - Adkinsem. Ta parka idealnie zagrała wrogów ekipy Stallone w Niezniszczalni 2. Też doskonała rola Van Damma jako czarny charakter, facet spisał się rewelacyjnie, podejrzewam, ze był nawet lepszy jak w Bez Odwrotu czy też Replikancie!
No wlasnie jak sobie pomysle to ten film (Krzyzowy ogien)
troche rozni sie, a nawet dodam, ze cos nowego wnosi do gatunku(moze sie myle, bo najwiekszym fanem kina akcji nie jestem). Chodzi mi to o to, ze Van Damme jest z pozoru tym zlym i ma rywala w zleceniu z ktorym pozniej sie wspolpracuje. Na poczatku jakos wielce sie nie lubia, ale im wiecej sie znaja tym relacja miedzy nimi jest lepsza. Fabuła ciekawa, jakichs niespojnosci, glupot sie nie dopatrzylem. Do tego trzeba dodac dobre sekwencje walk, strzelanin, poscigow. Rezyser tez nienajgorzej się tu spisal, potrafi zaciekawic widza wydarzeniami na ekranie, napiecia tez troche bylo, zwlaszcza szkoda bylo tej "wspollokatorki Żana, ale ten film to bajeczka nie jest i dzieki temu dzielo to jest jeszcze bardziej wiarygodniejsze . Reasumując powstale twarde, meskie kino akcji, rasowy przedstawiciel gatunku, inny niz Niezniszczalni, podczas ktorego smiechu nie bedzie, humor sie pojawi, ale gorzki, a sam film niektorym moze dac do zastanowienia. Jak ktos bedzie mial jakies obiekcje do tej produkcji to reszta filmow akcji tez mu raczej nie podejdze. Wracajac do aktorstwa to Van Damme niezle tu zagral, chociaz do roli w JCVD duzo brakuje, ale ten Adkins moze i dobrze
się nawala, ale jest mega drewnem.
Wpierw chce się raczej zapytać, dlaczego jesteś jednym z tych, którzy uznają film JCVD za jeden z najlepszych w karierze Van Damma? Ja tam postawiłem 6/10 i to naciągane. Van Damme może kopnął ze 2 razy, aktorstwa w tym filmie duzego nie widziałem. A i że Adkins to drewno to absolutnie się nie zgadzam. Jako potwierdzenie moich słów masz jego średnią (8,7), której nawet nie posiada Sylvester Stallone, a wszyscy dobrze wiemy kim on jest.
Te cale rankingi na tutejszym portalu mozna o kant dupe potluc, to ze ma taka srednia gowno znaczy, wiele swietnych filmow na tej liscie nie ma , a wiele takich bajek jak gladiator jest na peczki. On, Statham to naprawde slabi aktorzy, wszedzie sa tacy sami, do tego ten pierwszy mega irytuje wszedzie, sprawdzaja sie w tym gatunku, bo umiejetnosci aktorskie w tym gatunku jakim jest akcja sa malo wazne, bardziej liczy sie charyzma, umijetnosci sztuk walki. Jedyne nagrody jakie Ci obaj moga dostac to maliny. Moze to troche za bardzo po nich pojechalem, ale tak jest. Weżmy takiego np. Cruise, wiele swietnych/bdb kreacji, wiele zasluzonych nominacjo do najbardziej prestizowych nagrod. To jest wielki aktor sprawdzajacy sie w kazdym typie postaci, a jego srednia 7,6? jaja jak barety normalnie. Sly to chyba najwieksza ikona kina akcji, rozpowszechnil gatunek i stal na jego szczycie, ponadto rola w Rockym swietna, gdzie taki Adkins jedna mina do niego. a odczucia po tamtym filmie sa na forum JCVD, do tego polecam przeczytac recenzja Kiudo, ktora jest tam jest, chyba najlepsza recenzja jaka kiedykolwiek czytalem. JCVD to nie film akcji, wiec dziwie sie o co Ci chodzi w tej kwestii.
w 100% zgadzam się z twoim pierwszym zdaniem "Te całe rankingi na tutejszym portalu można o kant dupy potłuc, to że ma taka średnią gówno znaczy, wiele świetnych filmów na tej liście nie ma , a wiele takich bajek jak gladiator jest na pęczki."
A u mnie jest tak:
obejrzałeś: 14 tytułów
średnia ocena: 8,8
Top 6 [ tylko tyle jak na razie mam ocenione na 10 ]:
1. Uniwersalny żołnierz 1
2. Krwawy sport
3. Podwójne uderzenie
4. Kickboxer
5. Maksimum ryzyka
6. Niezniszczalni 2
Najlepsze z tych co nie oglądałaś :
"Nieuchwytny cel"
"Skazany na piekło"
"Ryzykanci"
"Krzyżowy ogień"
"Nagła śmierć"
"Replikant"
"Uciec, ale dokąd?"
"Legionista"
Koniecznie obejrzyj :)
Nieuchwytny Cel koniecznie - ja to pod względem akcji uważam za najlepszy film z Van Dammem. Co do reszty, możesz pominąć Legionistę - moim zdaniem to słaby film wojenny, do których Van Damme kompletnie nie pasuje. Co do reszty, zawiedziona nie powinnaś być, chyba, że Replikant by Cię zaskoczył,ale to moim zdaniem bardzo dobry film akcji pomieszany z sci-fi (Van Damme w podwójnej roli) ;)