Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 483 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

Drodzy sympatycy Jean Claude van Damme! Jestem ciekawa czy Wasze zainteresowanie tym aktorem jakoś Was zmotywowało o dbanie o siebie, ćwiczenia, treningi, może lekcje karate? Jak jest u Was w tym temacie? Ja staram się jeść zdrowo i ćwiczę sobie w domku na razie tak trzy razy w tygodniu godzinkę, taki swój mix trening - areobik + trochę gimnastyka + ciężarki i rozciąganie. Fajnie mi to humor poprawia i czuję się sprawniejsza. A i tłuszczyku się można pomału pozbyć:) W sumie od dziecka lubię aktywność fizyczną . Bardzo lubię też jogging, jazdę na rowerze i pływanie.

Krótko : Pewnie, że motywuje. dzięki niemu zacząłem się interesować sztukami walki, rozciągać się, ćwiczyć itp. :)

użytkownik usunięty
prof_mateusz27

:) Ooo, fajnie. Chciałabym być sprawna i zachować jak najdłużej dobre zdrowie, zwłaszcza w dzisiejszych czasach trzeba być człowiekiem silnym i twardym jak skała. Imponuje mi,ze Jean ciągle trenuje i jest w formie choć już po pięćdziesiątce. pokazuje, ze można:)

pewnie że można :)

No ja siłownia od 3 lat, wcześniej ponad 5 lat tae-kwon-do. To wszystko głównie za sprawą Van Damme'a i innych twardzieli z tamtych lat :)

Lizmak

Dlaczego dalej nie trenujesz Taekwondo ?

prof_mateusz27

Szczerze powiem, że zabrakło mi już czasu na to wszystko. Zaocznie studiuje, do tego praca, siłka. Na tae-kwon-do nie starczyło mi już sił i chyba trochę się już wypaliłem jeżeli chodzi o tą dyscyplinę. Tak czy siak miło wspominam ten czas :)

Lizmak

Ok, Taekwondo to na prawdę świetna sztuka walki. Jedna z najlepszych jak dla mnie choć sam preferuję Tajski boks :)

prof_mateusz27

Racja, ogromny nacisk kładzie się tam na pracę nóg. Można robić naprawdę efektowne kombosy po roku solidnych treningów.

Tajski boks fajna sprawa, ale jak zaczynałem trenować było do wyboru tylko taekwondo, judo a z czasem pojawiło się w mojej starej mieścinie aikido. Obecnie można przebierać w ofertach:)

Lizmak

Zawsze może cie ktoś poduczyć z rodziny albo ze znajomych jak ktoś umie :) No jak ja sobie np. zaprezentuję jakiś efektowny kop przy kimś to robi wrażenie nie powiem :)

Lizmak

A jaki jest według ciebie najlepszy film sztuk walk/akcji ? Może Krwawy sport albo Wejście smoka ?

prof_mateusz27

Wejście Smoka jest wyjątkowe. Wystarczy spojrzeć w jakiś czasach powstał i jak prezentował się na tle innych filmów kopanych z tamtych lat. To była nowa jakość. Wysoki budżet, fabuła jak z Bonda i walki, które wtedy robiły wrażenie + spora dawka brutalności jak na tamte czasy. Jest to film kompletny, apogeum Bruce'a Lee.

Wiadomo, Bloodsport super klasyk, ale gdyby nie Wejście Smoka to taki turniejowy Bloodosrt prawdopodobnie by nie powstał. A nawet jeżeli to nie w takiej formie w jakiej go znamy. Van Damme często powoływał się na inspiracje Brucem Lee .

Lizmak

Ok. Wejście Smoka też jest Mega

prof_mateusz27

Proste..UNDISPUTED 2 i 3.. Oczywiscie z Adkinsem (BOYKA,BOYKA,BOYKA!)

maju90

może jeszcze wyjedziesz z po prostu walcz... ale ok

prof_mateusz27

A czy w ogóle można porównywać te filmy do klasyk, jakimi są ''Krwawy sport'' i przede wszystkim ''Wejście smoka''?

karoman4

Właśnie o to mi chodzi ''Krwawy sport''', 'Wejście smoka'' czy "Pijany mistrz" to kwintesencja tego gatunku !!! Niekwestionowane najlepsze filmy sztuk walk!!!

prof_mateusz27

W pełni się z Tobą zgadzam.

prof_mateusz27

Nie do klasyków, ale do filmów kina kopanego, które mocno uderzyły widza, można jeszcze zaliczyć "Ong Bak".

prof_mateusz27

Jak lubisz dobre filmy kopane to obejrzyj sobie ,,Prawo Pieśći ,, Solidna Kopanina !! http://www.youtube.com/watch?v=yxgoU0zFyHQ

bradock

Nie no wiesz nie lubię dobrych filmów kopanych w ogóle nie lubię kina akcji i sztuk walk... :)

Dobry zwiastun podoba mi się wiec zobaczę jak będę miał więcej czasu.

prof_mateusz27

A Tylko dla najlepszych widziałeś ? No i co z Miastem Aniołów ?

bradock

obu jeszcze nie widziałem

prof_mateusz27

Ok ,to obejrzyj ,fajne filmy .Ten pierwszy jest o brazylijskiej sztuce walki .

bradock

Widzę, że to film Sheldon'a Lettich
twórca :
Podwójne uderzenie
Lwie serce
Rambo III
Krwawy sport
może być ciekawie.
Zawsze mi się bardzo a to bardzo podobała Capoeira w filmach i poza filmami wiec szybko to obejrzę. Moim faworytem operującym tą sztuką walki jest Lateef Crowder (kojarzysz ?).

prof_mateusz27

Nie kojarze ale zainteresuje się tym człowiekiem skoro mówisz że warto

bradock

Warto. zobacz to https://www.youtube.com/watch?v=ITkhTLscgMg

prof_mateusz27

i to http://www.youtube.com/watch?v=-_oZrYiBa-k&feature=related i https://www.youtube.com/watch?v=ITkhTLscgMg

prof_mateusz27

No .no .robi wrażenie

bradock

ta walka jest z filmu Niepokonany 3. nieziemskie tam są walki.
Obejrzyj 2 i 3 część koniecznie

prof_mateusz27

Obejrze ,jak bedę miał czas .

bradock

Kurde jednak mocno żałuje, ze nie zebrałem tej kolekcji całej... tylko 12 numerów

bradock

http://www.kolekcjafilmowa.p l/kungfu/kolekcja.html

prof_mateusz27

Przecież możesz sobie pobrać z neta film .No chyba że jesteś jakimś zapalonym kolekcjonerem .Ja w okresie transformacji czyli przechodzenia z VHS na DVD ,gdzieś tak od 2004 roku zakupiłem mnóstwo filmów na VHS od upadających wypożyczalni kaset video ,różnych antykwariatów itp Mam ponad 100 kaset w domu ,z różnymi filmami .

bradock

Przecież wiem, ale jak się zaczyna kolekcje to się ją powinno zebrać całą. Ja tam tylko kilka kaset za 2-3zł kupiłem z wypożyczalni m.in RoboCopa i Straszny film (oba ma już oryginalne na DVD). Ogólnie mam sporo bardzo dobrych filmów oryginalnych na DVD(wszystkie kupowane nowe w sklepach (m.in Empik, Tesco, Carrefour,) z wyjątkiem kilku).

prof_mateusz27

https://www.youtube.com/watch?v=ITkhTLscgMg

prof_mateusz27

Dwie wielkie ikony kina akcji w akcji http://www.youtube.com/watch?v=nj9n9eTX5pw

prof_mateusz27

Gon sie czlowieku!!! Undisputed bardzo dobry film,,a walki zajebiste,nie znasz sie i tyle i zal ci dupe sciska,,Po prostu walcz to fajny film ale jesli chodzi o walki to slabo

maju90

...

prof_mateusz27

Mateo, odradzam dyskusję z tym Panem.
Undisputed może być bardzo dobrym filmem, ale klasykom sztuk walki nie dorówna.

karoman4

ok. Undisputed 2 i 3 jest świetny ale nie ma porównania z legendarnymi klasykami :)

użytkownik usunięty
karoman4

Tu się mylisz bo Undisputed zwłaszcza 3 bardzo dorównuje klasykom. Zobacz lepiej, a nie.

Ong -Bak i tak niszczy wszystko !

bradock

Ong -Bak obok Undisputed 2 i 3 najlepszy film sztuk walk oczywiście z tych nowszych.

prof_mateusz27

''Krwawy sport'' jest genialny, ''Wejście smoka'' czeka w kolejce do obejrzenia. Ale dla mnie, jednym z najlepszych filmów o sztukach walki jest film ''Wąż w cieniu orła''. W jednym filmie pokazano walki w pięciu różnych stylach.

karoman4

Nie widziałaś jeszcze ,,Wejście Smoka ,, ? No nie załamuj mnie .

bradock

Nie mogłam wszystkiego widzieć i nie miałam okazji by widzieć ten film. Kiedyś jak nie miałam internetu, to musiałam liczyć na filmy w TV, a tego akurat nie puszczano. Jak skończę Bondy, to chcę między innymi ogarnąć filmy z Brucem Lee.

karoman4

''Wejście smoka'' często było puszczane na TVN.