Nie widziałem zbyt wielu filmów z Keira, dlatego tez cięzko mi określić jej talen aktorski, bo piękna to bez wątpienia jest, lecz zastanawiam się czy zasługuje na 8 pozycje w "Top 100 Ludzie". Nie wydaje mi się żeby tak się już zasłużyła, albo genialnie zagrała w jakimś filmie.
Oczywiście że nie zasługuje, na miejsce w pierwszej 10 zasługują aktorki pokroju Meryl Streep ale nie oszukujmy się iż te rankingi obrazują zdolnosci aktorskie aktora. Zaledwie jego popularność, a w tych czasach to słowo w moim odczuciu jest nacechowane zdecydowanie negatywnie. Tak więc prawdziwi aktorzy grzeją pozycje z tylu, może to i lepiej..
Dlaczego tak uważasz? Oczywiście, rozumiem, iż uzytkownicy filmwebu to przede wszystkim młodzi ludzie, którzy albo nie znają starszych aktorów, albo ulegaja modzie na małe, zaraz gasnące gwiazdki kina. Jednak starszy nie znaczy lepszy - trzeba wziąć to pod uwagę. Wiem, ze kiedyś nie było tak wielu sztucznych aktorów jednego filmu, więc moze trzeba obrać inną tezę: młodszy nie znaczy gorszy. Dlaczego zakładacie, że Keira Knightley nie jest dobrą aktorką? Moim zdaniem jest. Udowodniła to swoimi rolami w wielu, wielu wspaniałych filmach. Jest moja ulubioną aktorką - nie dlatego, że jest taka popularna - wręcz przeciwnie, przecież nie jest aż taka popularna jak np. Lindsay Lohan - o wiele od niej gorsza. Być może niektórzy ludzie naprawdę znają się na tym fachu i Keira oprócz talentu posiada także popularność - rzecz, która bardzo pomaga w aktorstwie, prawda? Takie jest moje zdanie. Chciałabym jeszcze zwrócić uwagę, że nie wszyscy "starzy i dobrzy" aktorzy uplasowali sie na końcu listy - na przykład Tom Hanks - chyba nie zaprzeczycie, iz on zasługuje na powyższy epitet.
Ja też wolała bym widzieć tam Meryl Streep, ale wolę nie oceniac Keiry, bo widziałam tylko (chyba) jeden film z nią... pozdrawiam
"czy zasługuje na 8 pozycje" - a czym niby można na miejsce w takim zaszczytnym rankingu "zasłużyć"? Z tego wynika że Meryl Streep "zasługuje" na nie mniej? Przecież to w głownej mieze konkurs polularności wśród podjaranych komercją gilmnazjalistów!!!
Ale wy macie problemy kto zasługuje i na które miejsce. Też mi problem. Fakt Keira Knightley nie jest może wybitną aktorką, ale to dopiero czas pokaże i następne jej filmy.
Jak dla mnie zasługuje jak najbardziej. Jest młoda, utalentowana, miała nominację do Oscara. Ogladałam z nia coś koło 4 filmów i w każdym mi się podobała, grała swobodnie i naturalnie. Może i nie jest moją ulubiona aktorką, ale bardzo ją lubię i doceniam jej talent. A co do tego 'rankingu podjaranych komercją gimnazjalistów' - zastanów się jeszcze raz zanim coś takiego napiszesz. Gdyby to rzeczywiście BYŁ taki ranking, w pierwszej dziesiątce na pewno nie znaleźliby się: Anthony Hopkins, Robert De Niro, Al Pacino czy Sean Connery.
Wedlug mnie rowniez zasluguje. Jest nie tylko bardzo piekna ale tez utalentowana. Moze początki jej kariery aktorskiej nie byly zachwycające ale z czasem sie rozkręca i idzie jej coraz lepiej ( w koncu nominacja do oscara za rolę w dumie i uprzedzeniu- z resztą calkowicie zasluzona- o czyms swiadczy). To oczywiste ze wiekszosc ludzi ocenia ją wysoko tylko za wygląd, są jednak tacy, ktorzy cenią tez jej talent aktorski. Trzymam za nią kciuki.
anetaa czyżbym uraził gimnazjalistke? Jeśli tak to nie o to mi chodziło, napisałem wyraźnie "w głownej mieze", więc Twój argument: "Gdyby to rzeczywiście BYŁ taki ranking, w pierwszej dziesiątce na pewno nie znaleźliby się: Anthony Hopkins, Robert De Niro, Al Pacino czy Sean Connery" do mnie nie przemawia, to tylko świadczy że ludzie tu trzymają jeszcze jakiś poziom, że jakieś małolatki nie uwzieły się na nich chcąc wspiąć jak najwyżej swoich idoli, nie pozakładały sobie po 20 kont dając im note 1/10, a swoim idolom 10/10, tych aktorów po prostu trzeba doceniać bo ich wielki talent i jest niepodwarzalny, ale skoro taka Keira Knightley, którą widziałem dwa razy i nic do niej nie mam, ale nie pokazała jeszcze zbyt wiele(po prostu nie miała takiej moliwości) jest w pierwszej dziesiątce, a taka np Jodie Foster jest o 50 miejsc niżej to nie widzisz w tej liście nic "złego"? Nie widzisz że to jest w pewnej mieże(może nie w głównej i tu faktycznie popełniłem błąd) jest to ranking TEGO ROKU czy MIESIĄCA(czyli popularności)?!?!?!
"w koncu nominacja do oscara za rolę w dumie i uprzedzeniu- z resztą calkowicie zasluzona- o czyms swiadczy" - Jodie Foster ma na swoim koncie dwa oscary i to za główne role, i co?
A wiesz że ja tez chciałam o to zapytac! Skąd ta 8. To tylko jakiś tam Filmwebowy ranking niby bez znaczenia, ale razi mnie, że Foster, Streep czy nawet młodsze Halle Berry, Angelina Jolie, Charlize Theron znajduja się na liście niżej niż przeciętna Keira. Przynajmniej pod względem dorobku. Oceniamy aktorów za osiągnięcia czy możliwości ? Zachwyt Knightley nie jest niestety w moim mniemaniu uzasadniony.
do SPOXMADLEN
wedlug mnie aktorow ceni sie tak samo za umiejetnosc jak i za dorobek. ale z tym dorobkiem tez tak nie przesadzajmy. wiadomo ze w kazdym rankingu internetowym na wyzszym miejscu bedzie osoba, ktora ma duze umiejetnosci i jest na fali(produkuje wiele nowych filmow) niz osoba, ktora moze i ma lepszy warsztat aktorski ale grala "sporo" lat temu i ma wiecej filmow, ale ta osoba moze byc osobom mlodszego pokolenia(nie mowie tu o pokoleniu "podjaranych gimnazjalistow) niezna, wiec dlaczego maja na nia zaglosowac. aby osoba byla wysoko musi sie tez pokazywac czesto na ekranie, a nie zrobi jeden dobry film na dwa lata. wtedy na pewno nie bedzie na czolowych miejscach zadnych rankingow. takie rzeczy sa wedlug mnie naturalne (glosujesz na osobe ktora lubisz, a gorsze oceny dajesz osobom ktorych nie lubisz, choc moga byc wybitnymi aktorami). na ocene ktora dajesz wplywa wiele czynnkiow, nie tylko gra katorska.
wedlug mnie zasluguje na 8 miejsce. jest bardzo dobra, popularna, naturalna aktorka, ktora dopiero rozwija swoje umiejetnosci aktorskie. masz racje to w jakims stopniu ranking danego czasu, poniewaz wiele w naszych ocenach zalez od filmow, ktore dopiero co zobaczylismy, a ze to sa na ogol nowe filmy, dajemy ocene danemu aktorowi(ce) jaka uznamy. a ze aktor ostatnio produkuje duzo nowych filmow(tak jak Keira Knighley) to mamy wiecej okazji do ogladania go, czyli tez oceniania. czyli chodzi tu w jakims stopniu o popularnosc, a popularnosc zdobywa sie poprzez czeste role, za naturalnosc. wedlug mnie Keira Knightley jest swietna aktorka, ktora dopiero zdobywa swoich fanow i sie rozwija, a ze jest na 8 miejscu to znaczy ze jest dobra aktorka i za to sie ja ocenia, a nie koniecznie za urode(choc wg mnie jest bardzo piekna). jakby tutaj uroda byla glownym argumentem stojacym za naszymi ocenami to ranking bylby zbudowany wlasciwie przez same "gwiazdy" na ogol z seriali(dobrym przykladem bylby sloneczny patrol). wiec do mnie nie trafiaja argumenty, ze jest na 8 miejscu bo jest ladna. uroda jest dodatkiem, ktory w branzy filmowej jest tez wazny. a nominacje do oscara tez sa dawane za urode??????
Ja nigdy się nie przejmowałem tą listą, skoro nie jestes w stanie przełknąć tego że Keira tak naprawde nie pokazała choćby połowy takich umięjętności jak Jodie np jako dziecko w "Taksówkarzu" to ciesz się że ma to 8 miejsce, a niech nawet będzie na pierwszym! Nie jest to "zasługą" jej urody? Większość ludzi napewno widziała dwa Oskarowe kreacje Jodie(a już napewno "Milczenie owiec") i jeśli Keira nie jest 50 miesc wyżej za urode i popularność to za co? Oczywiście że gra w komercyjnych i popularnych filmach, Jodie zawsze potrafiła sobie wybrać role i gra w filmach dalej, jeśli nie jesteś w stanie przełknąć tego że jest tu MAAAAAAAAAASA ludzi dla których Keira jest teraz idolką(bo jest taka piękana, taka młoda, taka sławna i bogata i grała z Johnym Deppem itp) i to w większości oni dali jej to 8 miejsce to oszukuj się dalej(no chyba że jesteś jednym z nich), mi to nie przeszkadza, myśl sobie że Keira "zasługuje" na to miejsce, bo tak naprawde zasługuje nawet na pierwsze, bo jest TAAAAAAAAAKA zdolna i świetnie gra, naprawde rewelacja!!!!!!!!!
ok w porzadku ale keira ma 19 lat a jodie prawie 50 rozgranicz wiek madonna tez sprzedala wiecej plyt niz britney spears bo jest starsza i dluzej obecna na rynku
Zgadza się że Tomek Hanks zasługuje na takie miano, ale spójrz na jego filmografię i powiedz czy nie ma ku temu podstaw. Takie gadanie i porównywanie Lindasy Lohan do Keiry jest dużo trafniejsze niż porównywanie Meryl Streep, która w tej sytuacji mogłaby poczuć się urażona. Wiesz jednak najbardziej wkurza mnie jeden fakt, dziewczyna jeszcze nie zdążyła zasłużyć na miano aktorki, zresztą sama tak twierdzi, a już jej taki zaszczytny tytuł jest przypisywany. Zawsze tak było i będzie, że młodzi ludzie będą się interesować aktorami którzy mają swoje 5 minut i dopiero się wkręcają, bo są młodsi i ładniejsi od starszego pokolenia. Ale nie powiesz mi że Keira Knightley jest lepszą aktorką od Meryl Streep, jeśli tak wyślę Cię do lekarza!!
według mnie nie zasługuje na 8 miejsce,większość leci na jej urode i tyłek niż na talent,dlatego ma wysokie noty.Wielu innych aktorów zasługuje na lepsze pozycje.takie jest moje zdanie.
A skąd wiesz że wszyscy lecą na jej urode ??
Owszem jest ładna, talent też ma ale niczym wielkim jescze nie zaskoczyła.
Większość uważa że nie zasługuje na to miejsce bo za młoda, bo zagrała w jednym filmie który okazał się hitem, bo źle gra a to też nie jest sposób do oceniania. Wiekszość aktorów wybitnych którzy powinnie być według was na pierwszych miejscach to Hopkins, DeNiro, Pacino, Brando itd. tak oni zapracowali na soją wielkość ale przez wiele lat. Więc jak byli młodzi i zaczynali grać nikt odrazu nie nazywał ich aktorami wybitnymi i też nie wszystkie ich filmy były udane oni za młodu też byli popularni. Gdy oni byli młodz aktorami wybitnymi byli wówczas Clack Gable, Audrey Hepburn, Gregory Peck. Więc jaką będzie Kaira aktorką pokaże czas.
Ludzie ją oceniają bo jest na fali.
PS. Kto powiedział że w liście Top 100 Ludzi chodzi o ocenianie pod względem umiejętności. Z listą Top 100 Filmy nikt nie ma problemu choć i tam zdaża się że filmy cenione znajdują się daleko poza setką.
Primo - najpierw ustalmy co w zasadzie reprezentuje soba lista TOP 100. Bo jeśli jest ona miarą popularnosci i powinni znajdowac sie na niej ludzie, którzy są obecnie na fali to nie rozumiem obecnosci Pacino, De Niro, Hopkinsa, Nicholsona. To świetni aktorzy, ale nie o nich czyta się w kolorowych gazetkach, nie oni teraz przechodzą szczyt popularności...
Przepraszam bardzo, ale to że ktos występuje co roku w 5 produkcjach, mamy sposobnosc ocenienia go przy okazji ogladania nowych filmów, nie tłumaczy wcale jego wysokiej pozycji w jakims tam rankingu. Liczy sie jakosc nie ilosc. Zanim wystawiamy komus notę nalezy, jak mniewam, przeanalizowac swój wybór w zestawieniu z innymi aktorami, jakim dajemy 1, 5 czy 10. Mimo wszystko uwazam, ze liczy sie warsztat i dorobek, a nie mozliwości. Równie dobrze moge wystawic 10 braciom Mroczkom uzasadniajac swój wybór tym, że w przyszłości pewnie ich umiejętnosci się udoskonalą i zagraja jeszcze wiele wybitnych ról. Zgdazam się z tym, ze ktos może (tak jak Keira) sie rozwinąc, ze jest młodym aktorem z dobrymi predyspozycjami, ale to nie znaczy, że w tej chwili zasługuje na 10. To znaczy raczej, że moge dac mu 5, a jeśli moje oczekiwania się spełnią to nastepnym razem dostanie więcej 'oczek'.
Widzisz z filmem jest tak - film powstał i już się nie zmieni. Albo jest dobry albo nie.
Jeszcze raz się pytam skoro to rankig popularnosci to czemu w pierwszej 10 nie ma takich nazwisk jak Holmes, Alba, Law, Bloom? Cos się pewnym osobom miesza niestety. Przykro mi, ale sąsiedztwo ot chocby Jima Carrey'a z Keirą to żenada. Że juz nie wspomne o Jodie Foster, Johnnym Deppie czy Garym Oldmanie i innych, którzy powinni byc kilka, a nawet kilkanascie pieterek nad Knightley.
do SPOXMADLEN
skoro wedlug ciebie Kiera jest na 8 miejscu za urode to dlaczego w czolowce nie ma Holmes, Alba, Law, Bloom??? wedlug mnie jest na 8 miejscu bo jest pomieszaniem tego wszystkiego(urody, umiejetnosci, popularnosci, naturalnosci). masz racje jezeli bylby to ranking wedlug popularnosci, urody to byloby tu wiele innych osob(np. te ktore podalas Holmes, Alba, Law, Bloom) ale ich nie ma. czyli to nie dokonca jest tak ze Keira jest tutaj za urode, czy popularnosc. jest tu bo jest pomieszaniem tego co powinna miec dobra aktorka, czyli MIEDZY INNYMI za urode, a nie przede wszystkim za urode.
"nie rozumiem obecnosci Pacino, De Niro, Hopkinsa, Nicholsona" to są aktorzy których cały czas możemy podziwać w telewizji, których wszyscy znają i ich zasługi dla współczesnego kina są oczywiste, jeszcze raz podkreślam że napisałem w pewnej miże(juz nie w głównej, żeby nie było).
PS Już w środę "Chinatown" z Nicholsonem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do Boolmaster
A gdzie ja napisałam, że Keira jest na 8 pozycji za urodę? Jest pewnie wiele ładniejszych od niej (co potwierdza fani innych 'goracych' aktorek), a przynajmniej takich które mogły by (jeśli ocenialibysmy tylko wygląd) przebic Knightley w rankingu o takim zabarwieniu.
Nie chrzań, że ona jest na 8 pozycji, bo zawiera w sobie wybuchową mieszankę talentu i urody. A Angelina Jolie, a Nicole Kidman, a Scarlett Johansson, a Elisha Cuthbert? Mają dokładnie to samo, ale nie są jeszcze lub nie są już wielbione przez małolaty, które nie obrażając nikogo i będąc szczerym (i spostrzegawczym) oblegają Filmweb nie wiedząc co czynią. Stad też apel wytrwanych znawców kina, którzy interesują sie nim zanim jakaś tam Keira zagrała w "Piratach" czy innej komercji. Tu chodzi jedynie o zwykłą falę. Pojawia się zatem pytanie - po co taki ranking bez przesłania, znaczenia, gdzie ktos zupełnie 'zielony' wciska 10 bez zastanowienia.
Do GIT
Chyba nie zrozumiałes mnie człowieku. Jestem najbardziej za tym, zeby Nicholson, De Niro, Hopkins, Pacino, a nawet Depp i Pitt znajdowali sie w tym rankingu i to jeszcze na najwyzszych pozycjach. Za talent, za filmografie, za wdzięk, za charakter (przy wyborze roli), za kreację, za to, że pomimo swoich lat wciaz potrafia zaskoczyc. Ale po co ich obecnosc na tej liscie skoro przebijają sie na wysokie miejsca osoby, które wcale na to nie zasłuzyły. Mają niewielki dorobek, talent przeciętny, nie odtworzyli ciekawych czy charakterystycznych ról? Liczy sie ten kto wystepuje często i jest bozyszczem młodzieży (Wszech polskiej jakby to powiedział Giertych).
A to, że TOP 100 nie jest zapełniona przez nikłe gwiazdy to tylko kwestia czasu.
Zaraz okaze się, że Cichopek jest na 3 miejscu, a Oldman na 234. Cóż, tak bywa.
do SPOXMADLEN
takie odnioslem wrazenie ze chodzi ci o urode, ale jezeli nie o to ci chodzilo to o co??? wychodzi mi na to ze wedlug ciebie jest tam za popularnosc. a to ze jest popularna to jest zle??? aktor powinien byc popularny. czym bardziej popularny aktor tym chetniej producenci biora go do filmow, bo jezeli aktor jest popoularny to wiele osob chodzi do kina dla aktora, a na tym zarazbiaj filmy. a co do umiejetnosci aktorskich to Keira napewno je posiada, co udowodnila nam nominacja do oscara. wedlug mnie jest na 8 miejscu za to ze jest ladna, popularna i ma umiejetnosci bo na filmwebie sa rozne osoby( oceniajace wg. urody, talentu, popularnosci(wlasnej sympati do tej osoby), umiejetnosci.
odnioslem wrazenie ze to co mowisz o osobach korzystajacych z filmwebu tyczylo sie mnie. wiec czuje sie obrazony. a dla twojej wiadomosci ja interesowalem sie kinem i filmem zanim "jakas tam Keira zagrala w Piratach" i oceniam obiektywnie kazdego aktora i wedlug mnie Keira jest dobra aktorka (moze jeszcze nie wybitna ale moze kiedys taka bedzie). masz racje sa aktorzy lepsi ale Keira jest teraz popularna i na nia stawiaja producenci, fachowcy i publicznosc. a co do komercjach w jakich zagrala Keira, mozesz wymienic jeszcze jakies poza Piaratmi. piraci byli wlasciwie poczatkiem dla niej na swiecie filmowym i ja sie ciesze ze tam zagrala bo to bardzo dobry film i Keira zagrala dobra role.
według mnie nie zasługuje na 8 miejsce,większość leci na jej urode i tyłek
slyszalem ze niektorzy leca rowniez na jej piersi :P
ale gustibus non disputandum.....
pozdawiam
HEH TALENT AKTORSKI ??? WIDZIAŁEM KILKA FIMÓW Z NIĄ I Z PEWNOŚCIĄ GO POSIADA... ALE MNIEJSZA Z TYM WAŻNE, ŻE FAJNA Z NIEJ DZIEWCZYNA O SORKI KOBIETA
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Moze faktycznie 8 pozycja to za wysoko, ale mimo wszystko uważam ja za utalentowaną aktorkę, chociaz fakt, faktem nie oglądałm wiele z nią filmów.
Zapraszam do mnie !
Bloodmaster -
Dyskusja, którą prowadzisz nie ma większego sensu, bo wciąż uparcie trzymasz się swojego zdania, kiedy całkiem obiektywnie można stwierdzić, że nie masz racji. Z góry mówię, że nie przepadam za Keirą (ale z kilka filmów z nią widziałam). Wiem, że nie jest złą aktorką, ale po prostu i zwyczajnie jej nie lubię ;]
Do rzeczy jednak. Wiem, że będziesz bronić jej jak lwica młodych, ale chyba trudno będzie Ci się ze mną nie zgodzić, że w żadnym wypadku nie powinna być wyżej niż dajmy na to: Maryl Streep, Morgan Freeman, Jack Nicholson (!) czy John Malkovich (mogłabym wymieniać i
wymieniać). Może być sobie ładna, może dobrze grać, może być popularna, może nawet mieć na koncie nominację do Oscara (swoją drogą, według mnie sporo przesadzoną), ale po prostu nie da
się powiedzieć, że jest lepsza od wyżej wymienionych aktorów. Koniec kropka! Odcinając się całkowicie od tego czy ją lubię czy nie jest po prostu o kilka klas gorsza (co nie znaczy zła) i śmieszy mnie jej aż tak wysoka pozycja. Proste ;)
Wiemy doskonale co sprawia, że Keira dostaje tak wysokie noty, ale przyznaj na miłość Boską, że są aktorzy od niej lepsi! Tyle z mojej strony ;]
Pozdrawiam
masz racje ze nie jest lepsza aktorka od wymienionych przez ciebie aktoro i ja to juz przyznalem wczesniej. ale nikt nie mowi ze ranking TOP 100 jest miara umiejetnosci. Keira jest teraz na topie i dlatego znajduje sie na 8 miejscu. moze masz racje nie ma sensu dalej kontynuowac tej rozmowy bo kazdy ma inne wrazenia i odczucia. pozdro
Mi ten ranking nigdy nie wydawał się miarodajny, ponieważ w jednej skali od 1-10 niby trzeba zawrzec wszystko - talent, umiejętności, wygląd i dorobek. Dlatego moim zdaniem na miejsce w rankingu powinny składać się różne, oceniane osobno cechy.
Mam wrażenie, że większość osób ocenia jednak urodę aktora, a jak mówi stare powiedzenie "wygląd to nie wszystko".
Moim zdaniem powinien być oddzielny katalog dla legend kina, takich jak Marylin Monroe, Audrey Hepburn, Gary'ego Oldmana czy Humpreya Bogarta.
Co do Keiry, bo o niej mowa, to widziałam z nią sporo filmów, dziewczyna jest ładna, nawet bardzo, z tego co widzę, nie boi się zagrania ciężkich ról [jak w Obłędzie], ma dużą dawkę uroku osobistego, talent też ma, a umiejętności rozwija, więc podsumowując, z pewnością jeszcze długo będzie gościła na ekranach i jeśli dziewczyna nie zgłupieje od sławy i holywoodzkiego blichtru, będzie to oznaczało, że jest rozsądną osóbką.
Pozycję 8 w filwebowym rankingu zawdzięcza temu, że obecnie jest jedna z bardziej popularnych i bardzo ładnych aktorek. Czy na nia zasługuje czy nie, nie wiem, trudno osądzić, bo nie wiem, czego to tak naprawdę jest ranking i co należałoby oceniać.
Pozdrawiam.
Do Bloodmaster itd.:
Wściekle bronisz Keiry, ale niestety tak jak to było juz przez kogos napisane, nie potrafisz jasno i klarownie odpowiedziec na pytanie czemu Knightley jest mimo wszystko na 8 pozycji. W sensie dlaczego, nie budząc wielkich emocji nalezy jej się takie miejsce, bo dobrze wiesz że oceniając obiektywnie jej talent, umiejetnosci i dorobek (skusiłabym sie nawet o urode) 8 pozycja to przegięcie, mówiąc potocznie.
Czysta wariacją jest to co napisałes - aktor powinien byc popularny. Dzieki temu producenci go chca, my chodzimy do kina, a przemysł zarabia - jakiez niedorzeczne uproszczenie. Aktor nie musi byc gwiazdą, rozchwytywana przez wszystkich i wielbiona przez masy. Tak się składa, że mniej popularni sa nader często wartościowsi, niż ci którzy błyszczą w fleszach i na plakatach młodzieżowych czasopism. Zawsze znajdą się tzw. IDOLE, którzy napędzają 'dzieciaczki' do kin, ale to wcale nie jest cecha pozytywna, która powinna miec jakikolwiek wpływ na ocene aktora. Popularnosc wyznaczana jest przez ogół, a ogół zazwyczaj dokonuje prostych wyborów. Przykład z innej płaszczyzny - Ich Troje są popularni. Teraz pytanie - jeżeli znajduje ich na 5 miejscu w rankingu TOP muzycy to znaczy, że dostana ode mnie dużo 'oczek' za fakt, iz są rozchwytywani? Nie. Dla mnie znaczenie ma to jaką tworzą muzykę, a nie słupki ich popularnosci...
Przejdzmy dalej - ocene nalezy wystawic za całokształt w skład którego wdług mnie wchodzi wartsztat, dorobek, uczucia własne (związane z osobowościa, urodą). Zachowajmy jednak zdrowy umiar! Filmweb to nie stronka modeli i nie ranking najzgrabniejszego tyłka. Ktoś rodzi się piekny i nie jest to jego zasługa. Rozmiawiamy o FILMIE, AKTORACH i AKTORKACH. Swojego lekarza nie ocenisz po tym jaką ma prezencję, ale jak wykonuje swój zawód.
Ranking rankingiem... Moim zdaniem TOP Ludzie to albo ci najpopularniejsi, albo ci najlepsi. A miedzy jedno i drugie dzieli spora przepasc.
PS.
Moja wczesniejsza wypowiedz jakolwiek by nie zabrzmiała, nie miała cie urazic, bo wnioski dotyczace 'zielonych' nie były skierowane do Ciebie. Komercja sa dla mnie 3 części 'Piratów' z których zasłynęła, ale tez robiony pod spragniona emocji młodzież "Bunkier' i rozreklamowywana 'Duma i uprzedzenie', która do książki się nawet nie umywa.
Keira jest teraz na "fali" i dlatego jest tak wysoko. jeszcze nie dawno nie byla nawet w TOP 100, ale dobrze zagrala w kilku filmach i spodobala sie publicznosci, dzieki ktorej teraz jest tak wysoko. co do kwesti poruszonej wczesniej(ze akator powinien byc lepszy aktorsko niz popularny) zgadzam sie z toba. ale filmy sa robione dla publicznosci, ktora nie koniecznie kieruje sie umiejetnosciami aktora, a nie dla krytykow(dla ktorych to jest chyba najawazniejsze). moze masz racje ze 8 miejsce jest troche za wysokie (choc mi to nie przeszkadza, bo ja lubie)ale wedlug mni napewno jej sie nalezy miejsce w pierwszej 20. mowiac o rankingu TOP 100 nie koniecznie mowimy o najlepszych aktorach. wiadomo ze kazdy z nas ma swoich ulubionych, jak za rowno takich za ktorymi nie przepada. i wiadomo ze tym ktorych lubi bedzie dawac wyzsze noty niz tym ktorych mniej lubi, nie zaleznie od tego jakie umiejetnosci aktorskie prezentuja. i tak to jest ze aktorzy nie koniecznie lepsi aktorsko sa wyzej od tych, ktoorzy napewno maja lepszy warsztat. tak samo jest np. z pilka nozna. mowiac o najlepszych pilkarzach przede wszystkim mowi sie o tych ktorzy teraz graja, ktorzy teraz sa na "fali". wyzej sa wspolczesni zawodnicy niz pilkarze, ktorzy mogli byc lepsi od nich ale grali dawono temu i nie maja juz takiej popularnosci. wedlug mnie to jest glowny argument dlaczego Keira jest tak wysoko. uzytkownicy filmwebo to przede wszystkim mlodzi ludzie ktorzy wychowuja sie na nowych produkcjach i na aktorach w nich grajacych. sa tez osoby ktore sie wychowywaly na filmachz udzialem De Niro, Pacino, Hopkins, itp. dla ciebie moze to nie jest argument, ale jak innaczej wyjasnisz ze ona jest na tak wysokim miejscu( podobnie ja tez mlode aktorki typu Cuthbert-18 miejsce i Alba-26). starsi aktorzy kiedys byli na fali i wtedy zbierali swoich fanow, a teraz liczy sie mlodosc, a aktorzy pokroju Hopkins, Connery, Freeman sa teraz na ogol uwarzani przez mlodszych ludzi (za przeproszeniem) za dziadkow, ktorzy sa tylko dodatkiem do filmow(choc ja tak nie uwazam).
Hmmm... Tylko, ze piłkarz kończy karierę mając lat 40, a aktor potrafi grac do za przeproszeniem usranej śmierci, więc moze utrzymywac wysoka pozycje przez lat kilkadziesiąt.
Abstrakcja...
Zgadzam się z tobą - ludzie młodzi, a raczej młodsi nie sięgają do tzw. klasyki i nie mam tutaj na myśli filmów z Monroe w czarno-białych barwach, ale chociażby te powstale w latach 70, 80 czy na początku 90. Nie jest to ich winą, nikt też przed głosowaniem nie karze im intensywnie nadrabiac tego wszystkiego czego nie zdążyli jeszcze obejrzec, a co uczyniło by z nich byc moze koneserów i zwróciło uwagę na aktorów z krwi i kosci. Żyjemy w wolnym kraju, więc nikt nikomu niczego nie zabrania i dlatego sprowokowało to kogos do napisania tego tematu.
Filmweb popełnia błąd, bo taki ranking jest bezsensowny. Powinien jasno okreslic o co w nim chodzi - wybór ulubionego aktora czy najlepszego. Oczywiscie mogę wlepic Meg Ryan 10, bo bardzo ją lubię, ale jesli ranking miałby dotyczyc kwestii talentu dostała by bez wzgledu na sympatie jaką ją darzę np.6... Może inni tak by nie zrobili i wyszło by na to samo, ale ja i owszem.
Nie musisz mi tłumaczyc obecnosci Knightley, Alby czy Cuthbert. Są na wysokich pozycjach, bo stały sie idolkami. Równie dobrze na 5 może wskoczyc za chwile Paris Hilton i wytłumacze sobie to w ten sam sposób.
Nie róbmy jednak z De Niro, Pacino, Nicholsona bohaterów minionej epoki. Nie wierzę, ze ci którzy widzieli 5 filmów z Keirą, nie zobaczyli żadnego z Tomem Hanksem dla przykładu. Co więcej - jestem pewna, ze było ich dwa razy tyle. Niektórzy po prostu hołdują takim, a nie innym wartosciom. Taka jest moda, a ludzie ulegają jej wpływom.
Taki Sean Connery gra od kilkudziesięciu lat. Wystepuje corocznie w nowej produkcji. Ma swoich zagorzałych fanów wsród 40, ale też 20 latków czyli ludzi młodych. Moim zdaniem aktorzy typu Knightley sa najwyzej oceniani przez głównie (nie zawsze, wszakże nie prowadzę statystyk) 12-15 latków, którzy mało w zyciu widzieli, głosowac mogą, ale nie są zbyt obiektywni i dlatego tak to wygląda.
Mam tutaj kontakt z ludźmi przeważnie w wieku 17-25 i oni zazwyczaj cenią 'dziadków' i 'babcie'. Nie przesadzajmy jednak. Johnny Depp, który jest obecnie cholernie na fali i dosc tego - ma niezły warsztat jest niżej. Tak samo Pitt czy Reeves. Coś jednak jest nie tak, bo moja logika zawodzi. Nie są dziadkami, sa uwielbiani przez małolaty, a jednak nizej niż Knightley. Nie uwazam jej za zaden fenomen, szczególnie, ze badźmy szczerzy gdy pojawia sie jej nazwisko często mozna usłyszec - to ta z 'Piratów'?
Poplarnosc popularnoscia - już maglowalismy ten temat. Tylko dlaczego aktorzy wybitni mieszają sie z raczkującymi i dlaczego niby Keira jest takim geniuszem, że jako jedna z bedących na fali znajduje się w pierwszej 10-tce? Jesli chodzi o urode to dla mnie Alba w takim rankingu mogłaby miec 1 miejsce i nie byłoby w tym nic zaskakujacego, ale tak. Dziwne to.
Jedno jest pewne, na 8 nie zasłuzyła. Dla mnie byc może na pierwszą 50.
moze powinnismy skonczyc ten temat bo kazdy ma swoje zdanie i go nie zmieni. a taka klotnia nie ma sensu. dzieki za wziecie udzialu w dosc interesujacej "sprzeczce", ale ja juz chyba nie bede sie na ten temat wypowiadal bo to poprostu nie ma sensu. pozdro
O tak! Ja tez dziękuje, że są jeszcze ludzie którzy radzą sobie bez wulgaryzmów i pustych haseł. Interesujaca sprzeczka - faktycznie . Cóz miejmy nadzieję na spotkanie gdzies na jakimś innym forum. Pozdrawiam :)
Life is so brutal and very niesprawiedliwe :D Jak mawiają starzy Hawajczycy (podobno) :)
Każdy ma własny ranking i nie musi on pokrywac się z preferancjami rzeszy. Moi znajomi i tak wiedzą, że kocham Nicholsona i innych, których wymianiałam z tysiac razy w tym temacie, więc niech się dzieje co chce, a ja będę ubóstwia moje numery 1, 2, 3, 4, 5...
Pozdrowienia.
PS. Fani ja czekam na to co Keira pokaze :)
Jestem jej fanką ale musze przyznać że nie zasługuje na 8 miejsce w rankingu... Cóż jest wiele lepszych aktorek od niej. Chociaż życzę jej jak najlepiej to jednak jak dla mnie nie powinna być na tak zaszczytnym miejscu. Jeżeli chodzi o rakingi to wg mnie powinni stworzyć dwa typy: I- popularnośc II- umiejętnośici aktorskie i nie byłoby problemu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego to pisze skoro jestem jej fanką?? Już wam odpowiadam... Keira ma coś takiego w sobie co trafia do widza ale po dłuższym zastanowieniu się nie jest jedną z najlepszych aktorek jak sądziłam do niedawna. Trzymam za nia kciuki i mam nadzieję że jeszcze nam pokaże co potrafi...
jeszcze jedno...
zastanówcie się czy jest to wasza ulubiona aktorka czy ta która gra najlepiej. Ja miałam z tym problem (do niedawna:})