Dobra, filmwebowicze, co od Kieślowskiego na sam początek polecacie mi obejrzeć? Coś, co
dobrze definiuje jego styl reżyserski, że tak powiem. Postanowiłem się zainteresować bliżej z
dorobkiem pana Kieślowskiego, który tutaj (i nie tylko) jest bardzo chwalony i chciałbym pojąć
jego fenomen na jakichś dobrych przykładach. ;)
Zdecydowanie polecam zacząć od "Amatora" i "Personelu", gdyż oba filmy zawierają wiele osobistych przemyśleń i doświadczeń Kieślowskiego dotyczących specyfiki pracy twórcy i jego rozterek. Takie bliskie spotkanie z reżyserem pozwoli Ci zdecydować, czy chcesz sięgać po kolejne dzieła. Z pewnością warto obejrzeć później filmy zrobione w Polsce (polecam świetne filmy dokumentalne), a produkcje francuskojęzyczne zostawić na koniec.
"Amator","Spokój",wszystkie dekalogi.Własciwie kazdy film jest specyficzny,takze nie ma to znaczenia który-Kieslowski jest wyjatkowy.Miłego ogladania.
Pozdrawiam.
Ostatnio ponownie przypominałem sobie praktycznie całość dorobku Kieślowskiego - jeśli ktoś zaczyna przygodę z tym reżyserem, to na początek polecam zobaczyć sobie filmy według takiego schematu:
1. Amator i Przypadek
2. Krótki film o miłości i Krótki film o zabijaniu
3. Podwójnie życie Weroniki + 3 kolory: Niebieski, Biały, Czerwony.
Najlepiej oglądać chronologicznie według tego schematu - najpierw filmy z punktu 1, potem z 2 i na koniec 4 filmy z 3. Jak się nie spodobają filmy z 1 sięgnąć po 2 lub 3 i nie zrażać się, bo filmy z każdego z podanych wyżej punktów nie są robione tak samo.
Jak się spodoba - sięgnąć po dokumenty (zwłaszcza: Z punktu widzenia nocnego portiera, Gadające głowy i Byłem żołnierzem), resztę filmów i serial Dekalog.