Krzysztof Kieślowski

8,4
8 992 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Krzysztof Kieślowski

Dobra, filmwebowicze, co od Kieślowskiego na sam początek polecacie mi obejrzeć? Coś, co
dobrze definiuje jego styl reżyserski, że tak powiem. Postanowiłem się zainteresować bliżej z
dorobkiem pana Kieślowskiego, który tutaj (i nie tylko) jest bardzo chwalony i chciałbym pojąć
jego fenomen na jakichś dobrych przykładach. ;)

JanuszChrysler

Dołączam się do pytania :-). Ja jak na razie będę oglądać Trzy Kolory. A jakie inne?

abc2343

Polecam wam obejrzeć Amator , Blizna ,

i oczywiście : Krótki film o zabijaniu

JanuszChrysler

biały, niebieski, podwójne życie weroniki, dekalog, krótki film o miłości.

JanuszChrysler

Zdecydowanie polecam zacząć od "Amatora" i "Personelu", gdyż oba filmy zawierają wiele osobistych przemyśleń i doświadczeń Kieślowskiego dotyczących specyfiki pracy twórcy i jego rozterek. Takie bliskie spotkanie z reżyserem pozwoli Ci zdecydować, czy chcesz sięgać po kolejne dzieła. Z pewnością warto obejrzeć później filmy zrobione w Polsce (polecam świetne filmy dokumentalne), a produkcje francuskojęzyczne zostawić na koniec.

JanuszChrysler

"Amator","Spokój",wszystkie dekalogi.Własciwie kazdy film jest specyficzny,takze nie ma to znaczenia który-Kieslowski jest wyjatkowy.Miłego ogladania.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
JanuszChrysler

A może jedź chronologicznie? :)

użytkownik usunięty
JanuszChrysler

Ostatnio ponownie przypominałem sobie praktycznie całość dorobku Kieślowskiego - jeśli ktoś zaczyna przygodę z tym reżyserem, to na początek polecam zobaczyć sobie filmy według takiego schematu:
1. Amator i Przypadek
2. Krótki film o miłości i Krótki film o zabijaniu
3. Podwójnie życie Weroniki + 3 kolory: Niebieski, Biały, Czerwony.
Najlepiej oglądać chronologicznie według tego schematu - najpierw filmy z punktu 1, potem z 2 i na koniec 4 filmy z 3. Jak się nie spodobają filmy z 1 sięgnąć po 2 lub 3 i nie zrażać się, bo filmy z każdego z podanych wyżej punktów nie są robione tak samo.
Jak się spodoba - sięgnąć po dokumenty (zwłaszcza: Z punktu widzenia nocnego portiera, Gadające głowy i Byłem żołnierzem), resztę filmów i serial Dekalog.