Zawsze byłem zdania, że Polański to najlepszy polski reżyser. W zasadzie bez porównania. Dlatego też bardzo się zdziwiłem, że znajduje się w rankingu dopoero na 163 miejcu, ale po sprawdzeniu kto jest na pierwszym zrobiło mi się słabo. Żenada. Jak Kieślowski może być o tyle przed Polańskim? Bo mogę ewentualnie zrozumieć, że Polacy wyżej oceniają Polaków i chcą, aby rodacy byli wysoko w rankingu (chociaż to bez sensu), ale Kieślowski pierwszy...to wypada po prostu komicznie
Każdy ma prawo do subiektywnych odczuć i przemyśleń, ale po co od razu używać takich mocnych słów jak "żenada"..
Kieślowski jest reżyserem jedynym w swoim rodzaju, jego styl jest niepowtarzalny. Każdy jego film przesycony jest dojrzałością i uczuciowością. Miał zdolność ukazywania na ekranie emocji, które tlą się w każdym człowieku.
Polańki owszem to dobry reżyser, ale Kieślowski potrafił zaglądać w głąb człowieka i w sposób bardzo prosty oddawać na ekranie atmosferę wręcz mistyczną. Emocje, które wykreował są bliskie każdemu, w jego bohaterach może przejrzeć się każdy człowiek..
Jako tako uważam Krzysztofa Kieślowskiego ZA JEDNEGO Z NAJLEPSZYCH W POLSCE REŻYSERÓW, ale twórczośc Polańskiego bardziej do mnie przemawia.:-)
Kieślowski jest wybitnym polskim reżyserem, ale to Roman Polański jest legendą światowego kina. Koniec Kropka. Zresztą Roman to również Polak jako że jest obywatelem Polski, mówi po polsku, jest z Polską związany. Nie wiem jak głupim być trzeba, biorąc pod uwagę jego pochodzenie. Żydzi mieszkają w Polsce ponad 1000 lat, więc myślę że mają prawo nazywać siebie Polakami.
moim zdaniem kieslowski jest na 1 miejscu tylko dlatego ze jest polakiem....
mysle ze to swietny rezyser ale 1miejsce to przesada
no ale na 11 miejscu jest tadeusz konwicki, wyprzedza takich ludzi jak kurosawa,herzog,scorsese
taka to juz ta polska mentalnosc ze udajemy ze to co nasze najlepsze i tyle
kiedys pewnie wmawiali ludziom ze polonez to takie polskie ferrari