Zbyt metafizycznie podszedłeś do tego jak dla mnie - quiz przecież dotyczy 24, a nie reala, a już napewno nie fuzji real+quiz, bo tego się nie da zdefiniować ściśle :P Z tego co piszesz wynika, że 4 lata przed wydarzeniami z 1 sezonu nagle rzeczywistość USA przybrała przebieg dwutorowy - 24-godzinny i realny. A Ty sporządziłeś jeszcze swoisty mix tego :P Dlatego nikt się nie domyślił. Trochę przegięte to pytanie - moim zdaniem lepiej było pytać jedynie o pewniaki, a Clinton i Bush Sr nimi nie są. Poza tym za dużo niejasności - np sam przyznajesz, że nie masz pewności czy wszystko wyglądało tak jak przedstawiasz między Reaganem, a Barnesem. Poza tym nie jest oczywistym fakt, że Aaron zrezygnował po wydarzeniach z Loganem (po zamachu na WH zgodził się wrócić tymczasowo do SS na prośbę Olivii, więc czemu miałby rezygnować od razu po 5 sezonie, skoro wszystko się skończyło dobrze, a między nim, a Marthą iskrzyło). I wiele innych rzeczy jest niejasnych. Podsumowując - przedobrzyłeś. Ale, że to Twoje pytanie to sam aspekt jego wymaganej interpretacji ustalasz Ty i mi nic do tego. Jedynie się wypowiedziałem ze swojej strony ;)
Niedługo swoje pytanko wrzucę.
Może i rzeczywiście takie stricte ze świata 24 godzin to pytanie nie było (obiecuje się poprawić i więcej takich nie wrzucać:) jednakże było to dla mnie oczywistym, że miedzy Reaganem a Barnesem musieli być jacyś prezydenci (i tu się chyba zgodzisz ze mną) i nieważne jak się nazywali bo o nazwiska (przewidując, że właśnie ktoś -czyli najprawdopodobniej właśnie Ty ;)- poruszy kwestie rzeczywistości i fikcyjności) mi nie chodziło tylko o liczbę, a ona była niezmienna. Co do wydarzeń po 5 sezonie, to fakt tego nie wiemy na 100 procent czy odszedł czy jeszcze został jednak, jak dla mnie było raczej oczywistym, że więcej nie chciał pracować tam - widać to zresztą, że nie jest zbyt szczęśliwy gdy Olivia prosi go by został. Ale oczywiście pewności nie mam, więc tu przyznaję Ci całkowita rację, że rzeczywiście w tej części pytania za dużo niejasności jest. A więc czekamy na pytanie :)
Z tego co pamiętam to na pewno Kim o tym wiedziała, ale nie jestem pewien czy czasem jeszcze komuś nie powiedziała. Także jak na razie moja odpowiedź to Kim.
Więc to jeszcze musiał być Jack. Niestety pierwszy sezon pamiętam najmniej także...
Poprawnie. Umacniasz się na 4 miejscu. Pniesz się do góry, a droga jeszcze długa, bo jak wiemy Twoim maksimum jest 2 miejsce ;-----------)
37,75 - HaRdBucK
37 - VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120
nie moglabym zajac twojej stalej pozycji. odrazu przeskocze na zagrzane przeze mnie w kazdej dziedzinie miejsce 1:*
jaaaaakaaaaaaaaaaaa linia metra jechal żibran ?
Jak dla mnie to za poprzednie pytanie lubierpiernika dot. tików, na które poprawnie odpowiedział VisitorQ po udzieleniu wpierw 2 błędnych odpowiedzi, powinien dostać 0,5 i teraz po otrzymaniu 1 za pytanie o linię metra, miałby 0,25pkt mniej ode mnie. Ale, że pierniczek sie wtedy pomyliła i przyznała mu cały punkt mimo tych niepoprawnych odpowiedzi to mnie właśnie wyprzedził. Gratuluję :------)
Czekamy na Twoje pytanie, Vis :)
No to pytanie brzmi: na czym miał polegać "nuklearny holokaust" i kto o nim wspomina? Chyba łatwe i takie stricte ze świata 24 godzin ;p
Wspomina o nim James Heller w s04e07, a to określenie dotyczyło 6 reaktorów, których nie udało się wyłączyć Edgarowi, ponieważ były już kontrolowane przez terrorystów.
Nie inaczej.
38,75 - HaRdBucK
38 - VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120
X: You really have what it takes to watch me shoot him while you're looking him in the eye?
Y: Yes.
X: I believe you. So what's to stop me from shooting him?
Kim jest X,Y i w którym odcinku ma miejsce ten dialog?
Jack i Mandy, odcinek 23. Dobra odpowiedź - gratulacje (ale się Piernik wkurzy :D)
38,75 - HaRdBucK, VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120
Dobrze Pierniczku będę miał głowę wokół oczu... no chyba że była by to śmierć jaką zafundowała Milla Jovovich jednemu z zombiaków w Resident Evil, to wtedy czemu nie :p
A teraz pytanko, które pewnie nie spodoba się Hardemu bo trzeba będzie coś powymieniać (przepraszam Hard ale nie mam pomysłów;) :
No to proszę o wymienienie sytuacji w których Jack współpracował z jakimś złoczyńcą gdy ten drugi o tym wiedział. Czyli wszelakie działanie pod przykrywką lub gdy Bauer był do tego zmuszony przez kogoś złego odpada i się nie liczy. Chodzi mi tylko o zdarzenia gdy działał jawnie i z własnej nie przymuszonej woli. Aha i jeszcze nie liczy się współpraca na zasadzie, że owa osoba miała coś powiedzieć w zamian za immunitet - chodzi mi o konkretną wspólną akcję Jack-dana osoba. I takich sytuacji proszę wymienić z pięć oraz do tego króciutki jednozdaniowy opis. Chyba wszystko jasne, a więc do boju i do dzieła i do czego tam się jeszcze da.
Jack + Greg Penticoff (w zamian za wyciągniecie Penticoffa z aresztu, Jack miał otrzymać informacje dot. porwania jego rodziny)
Jack + Rick Allen w 1 sezonie (podczas ucieczki z kryjówki Gainesa)
Jack + Sherry Palmer w 2 sezonie (w celu uzyskania dowodów, że nagranie z Cypru jest sfingowane)
Jack + Scott Evans w 5 sezonie (razem przeprowadzili lądowanie samolotu na autrostradzie w celu uniknięcia rakiet, które miały wystrzelić samoloty wysłane przez Logana)
Jack + Charles Logan w 6 sezonie (Logan pomagał Jackowi w śledztwie dot. Markova i Gredenko)
Powiedz mi, tak jak u księdza na spowiedzi, czemu miałem przeczucie, że akurat Ty odpowiesz na to pytanie? ;p
39,75 - HaRdBucK,
38,75 - VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120
Spadówa od mojego tekstu - to Ty zawsze odpowiadasz :P Generalnie takie pytania są ok, ja raczej nie znoszę pytań typu "ile razy w 4 sezonie Jack rozmawiał przez telefon", "proszę o podanie 2362423493523 sytuacji, w których bohater jechałby niebieskim samochodem" czy "proszę o podanie wszystkich osób, które strzelały do agentów CTU w 3 sezonie" itd :P
Zaraz będzie pytanie.
Proszę o wymienienie dwóch osób, które my, widzowie, widzieliśmy, że były martwe, a mimo to później mieliśmy jeszcze okazję zobaczenia ich na ekranie w przyszłości w wersji żyjącej (nie chodzi mi o wspomnienia). Proszę również o podanie informacji w których epizodach widzimy ich śmierć, a w których widzimy ich potem jako żywych.
Uprzedzam, że pytanie jest podchwytliwe i należy ze szczególną uwagą przeczytać jego treść.
I RUUUUUUSZYYYYYYYLIIIIIIII!!!11
Jack Bauer 4x24 śmierć i zmartwychwstanie
Renee Walker 7x06 śmierć i zmartwychwstanie
Pewnie coś będzie nie tak, dlatego już teraz się bronię. Jak my możemy WIDZIEĆ że ktoś jest martwy? Zdefiniuj to :)
Chodzi mi o przypadki, w których jako widz (celowo użyłem tego słowa) jestesmy przekonani, że bohater umarł.
Ja osobiście w żadnej sytuacji nie myślałem, że Jack mógł umrzeć, bo to główny bohater i bez niego nie ma serialu. W ostatnim odcinku 4 sezonu wiedzieliśmy przecież, że był już po rozmowie z Davidem, poza tym wyjątkowo strzelanina pokazana była nie ze strony Jacka, tylko z perspektywy tego agenta SS i Tonego, co już ewidentnie wskazywało, że coś tu będzie nie tak.
Co do Renee - widziałeś jej śmierć? Nie. Jedynie, że ją zakopali i to niezbyt grubą warstwą piachu, więc mogła nawet sama się odkopać.
Mam na myśli przypadki, w których byłeś pewny, że bohater(ka) zmarł(a) i widziałeś dowód tego (a nie np, że ktoś powiedział, że X nie żyje, a Ty tego nie widziałeś).
A co do słowa "wspomnienia", którego użyłem w pytaniu to mam na myśli sytuację, w której osoba X wspomina w rozmowie osobę Y i jest pokazana ta osoba jakby w jej myślach. Takich odpowiedzi właśnie nie chcę.
Generalnie 3 osoby przychodzą mi do głowy teraz, a pytam jedynie o 2 :P
Na pewno tym kimś jest Tony - zginął w 5 sezonie w odcinku 13, a wrócił do życia w pierwszym odcinku sezonu siódmego. Jak dla mnie to jeszcze Jack w drugim sezonie w odcinku 19 przeżył śmierć kliniczną i potem został wskrzeszony w kolejnym epizodzie.
dzejmi farel i david palmer ? bo jezeli dobrze zrozumialam twoje pytanie <troche sie zakalapuckales> to oni wlasnie.
vis,zawsze musisz czekac do momentu kiedy zaczne pisac, i wtedy wklejasz. naprawde jestes niemozliwy !;p
Vis źle. Czy Ty jako widz uważałeś, że Jack zginął? Nie. Nie pytam o śmierć kliniczną.
Kuźwa szukam daleko a tu mam Tonego blisko :D śmierć 5x13 zmartwychwstanie 7x1.
Szukam dalej :D
Rog: Tony to poprawna odpowiedź, ale brakuje drugiej osoby.
Piernik: odpowiedź niepełna.
To pewnie będzie Tony - śmierć s05e13, powrót s07e01
i
David Palmer - śmierć s02e24, powrót s03e01
Vis: teraz OK :) Pozostałe poprawne odpowiedzi to Jamey i Nina.
39,75 - HaRdBucK,
39,5 - VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120
Jak to Palmer przecież on tylko upadł na ziemię i nawet przytomności nie stracił??? A moja Renee to co? Jak cię ziemią przysypią to się nie liczy??? :D
A możesz podać jeszcze te sytuacje z Niną i Jamey?
Palmer dwukrotnie:
1) w sytuacji, która wymienił Vis (końcówka ostatniego odcinka i Mandy z tekstem "It`s done" - wszystko poszło zgodnie z jej planem, więc bardzo prawdopodobnym był fakt, że David nie żyje [z resztą przypomnij sobie początek 3 sezonu i to odwlekanie ujawnienie informacji na temat tego czy Palmer żyje :P]
2) po zastrzeleniu go przez Conrada Haasa w s05e01 pokazane są archiwalne filmy z jego udziałem w telewizji, którą oglądał Jack
Nina raz - kiedy Jack ją zastrzelił na polecenie Gainesa w 1 sezonie (obejrzyj tą scenę jeszcze raz - jej śmierć jest niemal pewna [jak to dobrze, że akurat tego odcinka nie oglądałem za pierwszym razem ufffff...]
Jamey pokazana jest w odcinku finałowym 1 sezonu w filmiku, w którym pokazane jest jak Nina ją zabija (ogląda go Jack oraz George)
Zatem w sumie poza tymi wymienionymi przez VisitorQ były jeszcze 3 poprawne odpowiedzi.
Pewnie mnie Pierniczek za to zabije :p
Tak jeszcze tylko na chwile nawiążę do pytania Harda - nie chiałbym sie kłócić, ale jak dla mnie Jack też się liczy, bo pytałeś kogo widzieliśmy martwego (a on był martwy, przez kilka sekund/minut, ale jednak) a nie czy czy myśleliśmy, że jest martwy czy nie. Oczywiście pewnie nikt nie uważał, że Jack zginął tak definitywnie, co nie zmienia faktu że był dead. A co do Davida to nie było pewności, że on umarł - widzimy tylko, że słabnie i się przewraca. Ale może po prostu znów się czepiam (proszę nie mieć mi tego za złe, dopiero co skończyłem oglądać pierwszy sezon Czystej krwi i już nie mogę się doczekać drugiego ;)
Swoje pytanie wrzucę za chwilę.
Swoją drogą to drugi raz pod rząd na moje pytanie poprawnie odpowiada Piernik, ale nie wymienia odcinka o który chodzi i punkt zdobywa Vis :D Albo Piernik się rozkłada albo jest totalnym luzerem!
No to teraz prościutkie pytanie: jaki znany polityk zaliczył małe cameo w serialu i co tam robił?
Eeee wiedziałem że za proste... trzeba było się zapytać o cameo pewnego komika...
40,75 - HaRdBucK,
39,5 - VisitorQ
23,75 - Demolka25
23,5 - lubiepiernik
14 - Robert831231
12,25- polluma
11,75 - rog120