Mam parę kwestii, które są mi niejasne z powodu przegapienia albo nierozumienia.
1. Policjant bez jednego oka, ten który w drugim świecie nie miał ręki - była taka scena, w której odjeżdżał dużym pojazdem niedaleko przyczepy, w której mieszkał transwestyta? Co to znaczyło w fabule?
2. Dlaczego Elisabeth w przyszłości miała twarz pełną blizn?
3. Czy zegarmistrz w innych światach znał prawdę, czy też był w wiecznej pętli?
4. Rudy zaginiony chłopak w drugim świecie pełnił rolę "Jonasa", nie chodzi mi o Adama pociągającego za sznurki, ale czy musiał zaginąć, żeby pętla trwała?
5. Nie do końca rozumiem wątku dziecka Hannah. Ojcem był Egon, w roku 53, jak to się poplątało, że ona cofnęła się w czasie z córeczką? Tu się pogubiłem.
Hej :)
1. Wiózł beczki do elektrowni, aby potem mogli je zalać betonem.
2. Nie zostało to wprost ukazane, można się domyślać, że też szukała swojej córki Charlotte i toczyła życie w niebezpiecznej rzeczywistości post apokaliptycznej, która zostawiła na niej blizny.
3. Zegarmistrz w splątanych światach prawdopodobnie nie znał prawdy, ale nawet gdyby ją znał to nic by z tym nie chciał zrobić, ponieważ sam stwierdził, że jego miejsce nie jest w przyszłości ani w przeszłości, tylko tu i teraz. Zapewne wolał oddać wolę działania naturalnemu biegowi rzeczy. Zegarmistrz w świecie oryginalnym tym bardziej nie znał prawdy. W wersji gdzie uruchomił swój wehikuł czasu zniszczył swój świat więc umarł, a w wersji gdzie go nie stworzył, bo jego bliscy przeżyli nie zastanawiał się nawet nad stworzeniem wehikułu.
4. W świecie Marthy (drugim) nie było nikogo kto by pełnił rolę Jonasa, można by co najwyżej pomyśleć, że drugim Jonasem mógł być Killian (brat rudego zaginionego), ale szybko zostaje on puszczony w niepamięć. Rudy zaginiony chłopak musiał zginąć, tak jak w świecie Jonasa. Eva tłumaczyła, że te same zdarzenia mają miejsce w obu światach, czasami w innym czasie albo miejscu, ale dzieją się.
5. Hannah opowiedziała Jonasowi jak to się stało. Claudia do niej przyszła i nakłamała, że Jonas jej cały czas szuka. Sądzać po walizce jaką miała ze sobą Hannah, Claudia dała jej wehikuł żeby mogła przenieść się do Jonasa.