Dark
powrót do forum 3 sezonu

Mam parę kwestii, które są mi niejasne z powodu przegapienia albo nierozumienia.

1. Policjant bez jednego oka, ten który w drugim świecie nie miał ręki - była taka scena, w której odjeżdżał dużym pojazdem niedaleko przyczepy, w której mieszkał transwestyta? Co to znaczyło w fabule?
2. Dlaczego Elisabeth w przyszłości miała twarz pełną blizn?
3. Czy zegarmistrz w innych światach znał prawdę, czy też był w wiecznej pętli?
4. Rudy zaginiony chłopak w drugim świecie pełnił rolę "Jonasa", nie chodzi mi o Adama pociągającego za sznurki, ale czy musiał zaginąć, żeby pętla trwała?
5. Nie do końca rozumiem wątku dziecka Hannah. Ojcem był Egon, w roku 53, jak to się poplątało, że ona cofnęła się w czasie z córeczką? Tu się pogubiłem.

LukaszJarosz25

Hej :)
1. Wiózł beczki do elektrowni, aby potem mogli je zalać betonem.
2. Nie zostało to wprost ukazane, można się domyślać, że też szukała swojej córki Charlotte i toczyła życie w niebezpiecznej rzeczywistości post apokaliptycznej, która zostawiła na niej blizny.
3. Zegarmistrz w splątanych światach prawdopodobnie nie znał prawdy, ale nawet gdyby ją znał to nic by z tym nie chciał zrobić, ponieważ sam stwierdził, że jego miejsce nie jest w przyszłości ani w przeszłości, tylko tu i teraz. Zapewne wolał oddać wolę działania naturalnemu biegowi rzeczy. Zegarmistrz w świecie oryginalnym tym bardziej nie znał prawdy. W wersji gdzie uruchomił swój wehikuł czasu zniszczył swój świat więc umarł, a w wersji gdzie go nie stworzył, bo jego bliscy przeżyli nie zastanawiał się nawet nad stworzeniem wehikułu.
4. W świecie Marthy (drugim) nie było nikogo kto by pełnił rolę Jonasa, można by co najwyżej pomyśleć, że drugim Jonasem mógł być Killian (brat rudego zaginionego), ale szybko zostaje on puszczony w niepamięć. Rudy zaginiony chłopak musiał zginąć, tak jak w świecie Jonasa. Eva tłumaczyła, że te same zdarzenia mają miejsce w obu światach, czasami w innym czasie albo miejscu, ale dzieją się.
5. Hannah opowiedziała Jonasowi jak to się stało. Claudia do niej przyszła i nakłamała, że Jonas jej cały czas szuka. Sądzać po walizce jaką miała ze sobą Hannah, Claudia dała jej wehikuł żeby mogła przenieść się do Jonasa.

ocenił(a) serial na 10
givcior

Dzięki. Muszę sobie powtórzyć "Dark" (co jest w planach), żeby skonfrontować fabułę z Twoimi wyjaśnieniami.