PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37308
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Jak uważacie, co jest lepsze?? Serial czy film?? Moim skromnym zdaniem serial bije na głowę film. Wszystko jest tu doskonale zagrane, świetni aktorzy odnajdujący się w swoich rolach. Film też jest dobry, ale wszystko w nim było pomieszane, poplątane i nie tak. Raziły mnie błędy historyczne i niedociągnięcia. Aktorzy?? Portman i Johansson owszem, przekonujące, szczególnie Natalie, ale Eric Bana to totalna porazka. Herykiem z "Dynastii.." targa wiele emocji, od miłości, przez namiętność, podejrzliwość, az do nienawiści. ?A Heniek z filmu cały czas chodzi zły, jakby wiecznie bolał go ząb.

kitty_kat

OH MY GOD! Jestem w szoku....autograf od Natalie :o :o Ale super!!!! Normalnie zazdroszczę :D Fantastyczna jest <3 Ja również proszę o bardziej szczegółowe informacje, wyślę jej list :) Chciałabym też zdobyć autograf od Jonathana i Henry'ego Cavilla.

A tak jeszcze wracając do poprzedniej rozmowy, tej Rachel Hurd-Wood nie znam ale bardzo ładna jest i myślę, że nawet pasuje do roli nastoletniej Elżbiety :) Kurde, fajnie gdyby ekipa Showtime i Tudorów zdecydowała się pociągnąć dalej 'Dynastię'. :-P

P.S. Jest już lepsza jakość tej zapowiedzi sezonu 4 :D http://www.youtube.com/watch?v=z-H2Z__rK0U świetnej piosenki użyli (Florence + The Machine - Howl), wsłuchując się w tekst można to troszkę utożsamiać z bohaterami serialu....przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie, chociażby moment w piosence: "if you could only see the beast you've made of me", to wg mnie bardzo pasuje do Henryka VIII (szczególnie słówko 'the beast'-bestia) xD

ocenił(a) serial na 10
Jazmine

Już biorę się za odpisywanie ;)
List wysłałam na adres:
Natalie Dormer
ARG
4 Great Portland Street
London W1W 8PA
UK
List napisałam na jedną kartkę A5 (taka jak w zeszycie) z chęcią napisałabym więcej ale mój angielski nie jest aż tak dobry uczę się dopiero w II klasie liceum. Napisałam tam, że uwielbiam oglądać filmy w których występuje, a ubóstwiam ją w roli Anny Boleyn w Dynastii Tudorów. Opisałam, że ostatnie odcinki drugiego sezonu przepłakałam z myślą, że następne sezony będą bez niej. Na końcu listy napisałam, że proszę o autograf i że zajmie on honorowe miejsce w moim pokoju. W dolnym rogu podałam swój adres. Zamierzam napisać jeszcze do Jonathana ;)
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

A co do tego trailera. Po prostu go kocham, piękna muzyka. Czuć tyle pasji, namiętności i pożądania. Kitty coraz bardziej przypomina mi Annę ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

Dziewczyny, mam dla was znakomity filmik o Annie i Kitty.
http://www.youtube.com/watch?v=yvA05_V3uNo&feature=related

Ann_180395

Ja napisałam list do Natalie jakieś pół roku temu. Niestety nie wysłałam go bo nigdzie nie można dostać tych specjalnych znaczków do listu zwrotnego. Wiecie o co mi chodzi? I dlatego zrezygnowałam:/

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Super ten autograf!
Może kiedyś też napiszę kilka słów podziwu i sympatii do Natalie.Oczywiście nie ukrywam,że napisałabym do JRM no i cudownego Cavilla:)Najlepiej to w ogóle chciałabym mieć zdjęcie wszystkich z Dynastii i ich autografy!Ale pomarzyć można...
A w ogóle wiecie co z Natalie?chodzi mi o to jakie są jej teraz plany zawodowe?można ją zobaczyć aktualnie w jakimś filmie?Oczywiście oprócz powrotu do the Tudors jako wspomnienie Anny Boleyn:D co będzie fascynujące!
a co do promo 4 sezonu to też się zgadzam,że jest cudowne!Wiele razy już to pisałam,ale nie mogę się doczekać.Uważam,iż 4 seria będzie pełna emocji,namiętności,intryg,momentów przerażenia oraz smutku.Tego wszystkiego co mogliśmy przeżywać w pierwszych sezonach.Powrót starych postaci przywoła tyle emocji...Kitty wygląda niesamowicie w tym trailerze w 0:14...!!!Pięknie!!!
a co do Kitty to od początku sądziłam,iż blisko jej do Anny.Nie tylko ze względu na pokrewieństwo między nimi,ale cechy,które można podziwiać...Obie były pełne pasji,charyzmy...miały w sobie tyle spontaniczności i odwagi.Moim zdaniem najwięcej wniosły w życie Henryka,przy nich chciało mu się żyć całym życiem.Anna jak i Katarzyna zaimponowały mi w chwili śmierci.Z dumą i godnością zniosły swój los.Do końca zachowały się prawdziwe królowe.Z podniesionymi głowami pogodziły się z przeznaczeniem...!choć Annę niesprawiedliwie skazano,a Kitty zdradzała Henryka to uważam,że Katarzyna nie powinna umrzeć.Chciała poprostu kochać kogoś z własnego wyboru...bo niestety małżeństwo z Henrykiem było dla niej męczące i nie z własnego wyboru.
Ojej,ale się rozpisałam...
a

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Ann..a ten film świetnie obrazuje Annę i Katarzynę!

Na prawdę one zmieniły świat Henryka...

tara_05

A najlepsze jest w tym wszystkim to, że Anna zmieniły nie tylko Henryka i jedo świat, ale także całą Anglię!:) No dobra, reformacja prawdopodobnie doszłaby do skutku, ale Anna przyspieszyła ten proces, i to bardzo..;D

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Tak masz rację...Miłość do Anny była tak silna,że była wielkim impulsem do zerwania z kościołem katolickim i stworzenia własnego religijnego królestwa.To ona i Cromwell przedstawili Henrykowi nową wizję kościoła,ale to właśnie dla Anny i dzieki ich miłości zdecydował się na zerwanie z katolicyzmem.Rzym,papież i katolickie państwa stały na drodze szczęściu króla i Anny Boleyn.Dla tego uczucia poświęcił bardzo wiele i pragnął być z Anną mimo wszystko...
Co tu ukrywać Henryk kochał Annę (choć kto to wie..) najbardziej ze wszystkich żon...ale na pewno każdą kochał inaczej,na swój własny sposób.Co do darzenia uczuciem Anny Kliwijskiej to bym się zastanowiła..:/

Ale Kitty Howard (po stracie Anny,Jane i niechcianego związku z Anna z Cleve..) ożywiła Henryka.Zakochał się w niej niesamowicie.Nazywał ją swoją ,,Różą bez kolców''.Tchnęła w jego życie młodość,namiętność,radość.Niestety pomimo uszczęśliwienia króla, Kitty sama chciała być szczęśliwa.Zakochała się w Culpeperze i to ją zgubiło:

tara_05

Zgadzam się w 100% z Tobą :) Kitty Howard to jedna z moich ulubionych postaci w całej historii życia Henryka i jego (mniej lub bardziej) nieszczęsnych żon. Mogłaby się z nią utożasamiać każda z nas, młodych kobiet, pragnących miłości, ale takiej prawdziwej, wyśnionej.. Czy kochała Henryka? Trudno powiedzieć.. Może była nim w pewnym sensie zauroczona. No cóż, młodziutka dziewczyna, zafascynowana władzą i potęgą Henryka. W końcu to był król! A jakie przyjemne musiało być uczucie bycia Ukochaną władcy.. Ale niestety, szczere uczucie upomni się o każdego, prędzej czy później, niezależnie od tego czy będzie niszczące, czy budujące..

użytkownik usunięty
kitty_kat

Widzę, że w tym wątku poruszane są różne kwestie dotyczące mojego najukochańszego serialu, czas się przyłączyć ;).

Choć jak na razie poruszę nieco odmienny temat. Jak zapewne wiecie Michael Hirst, będący autorem The Tudors weźmie się za kolejny serial historyczny, mianowicie The Borgias - tytuł już mówi za siebie, nie trzeba raczej tłumaczyć. Co ciekawe w rolę Rodrigo Borgii wcieli się Jeremy Irons. Co o tym sądzicie?

A gdyby pojawili się jeszcze aktorzy z The Tudors, mm...

ocenił(a) serial na 10

Witamy Cię Monia:)
Jeśli chodzi o The Borgias to wcześniej ktoś wspominał na forum o powstaniu tego serialu.Showtime bierze się ostro do pracy:)...the Tudors zdobył ogromną popularność i został obdarzony (jak widać) niezwykłą sympatią.Możemy tylko czekać,aż opowieść o ,,przeklętej'' rodzinie Borgiów zostanie takim samym dziełem jak ,,Dynastia Tudorów''..!!!Fajnie by było,aczkolwiek ja to oczywiście dalej śnię i marzę,aby Hirst i cała reszta stworzyli 5 sezon Tudorów.Wiem,że jeszcze 4 seria nie wyszła na antenę,ale jestem pewna...iż tęsknota za Tudorami nastąpi bardzo szybko:((
Co do Borgiów to może być równie (a nawet bardziej) intrygująco i pasjonująco..w końcu ta italska i potężna familia wzbudzała wiele kontrowersji.A jeśli chodzi o Rodrigo Borgia granego przez Ironsa to chyba świetny wybór.Irons grał już w historycznych,kostiumowych produkcjach o zawiłej fabule.Mnie to zastanawia kto zagra niezwykle pożądaną i tajemniczą Lukrecję..???dwokacie DPamiętacie Connie Nielsen w ,,Adwokacie diabła''?w pięknych rudych włosach wyglądała zjawiskowo...i tak wyobrażam sobie Lukrecję Borgia!!!to dopiero będzie rola wygrana na loterii.Ciekawe czy Natalie Dormer zmierzyłaby się z odegraniem tej postaci.Annę Boleyn zagrała mistrzowsko...a to również trudna i niezwykła postać do odtworzenia.
Ale mam wielka nadzieję,iż scenarzyści znajdą kilka ról dla naszych ukochanych aktorów z the Tudors:*:*
A reżyserem dwóch pierwszych odcinków sagi Borgiów ma być Neil Jordan-znakomity z m.in ,,Wywiadu z wampirem'':)))
To się będzie działo...oooo!

ocenił(a) serial na 10
tara_05

P.s znalazłam fajne promo z 3 sezonu,których nigdy dotąd nie widziałam...szczególnie chodzi mi o pierwsze video:)))...podoba mi się bardzo:*..

http://www.youtube.com/watch?v=4ohwtzzf-sQ&feature=related

ocenił(a) serial na 10
tara_05

OOOO...
tu jeszcze link o wspomnianym serialu the Borgias

http://www.filmweb.pl/Autor+%22Wywiadu+z+wampirem%22+szykuje+serial+o+rodzinie+B orgi%C3%B3w,News,id=57318

użytkownik usunięty
tara_05

O tak Connie Nielsen byłaby strzałem w dziesiątkę. Świetna aktorka, znana m.in. z cudnego "Gladiatora" i jak już wspomniałaś "Adwokata diabła".

Neil Jordan? Świetnie, się szykuje prawdziwe widowisko, tylko czekać z niecierpliwością. Ale najpierw 4 sezon The Tudors, choć wielka szkoda, że zabraknie Cromwella - mojej ukochanej postaci.

Powracając do planów Michaela Hirsta czytałam, że po raz kolejny opowie o wielkich chwilach brytyjskiej monarchii i zajmie się adaptacją "Agincourt". Dla mnie, fanatyczki dramatów historycznych to wspaniała nowina. Pozostaje jedynie dodać M. Hirsta do ulubionych. W ogóle to na rok 2010/2011 przypisanych jest już parę ciekawych seriali/filmów o historycznej tematyce. Po prostu nie mogło być lepiej.

Promo 3 sezonu już oglądałam kilkakrotnie, ale racja, jest cudowne. Jak zresztą cały serial ;).

ocenił(a) serial na 10

To superrr!Hirst górą!!!,,Agincourt'' to będzie o wojnie czy także o losach dynastii Lancasterów?Może być ciekawie...Ja też uwielbiam historyczne,kostiumowe dramaty.Ostatnio oglądałam klasyk kina ,,Królowa Margot'' z Isabelle Adjani i nawet mi się podobał,choć ma trochę lat na koncie.A oglądałaś ,,Księżną'' z Keirą Knightley?Też rewelacja.,,Patriota'' również sympatyczny film,a o ,,Elizabeth'' już nie wspomnę;P...a jakie Ty byś poleciła historyki?
Oczywiście poluję teraz na ,,Los Borgia''Po naszej pogawędce o rodzinie Borgiów muszę obejrzeć ten film!
Ale póki co...
Jeszcze troszkę i będziemy delektować się 4 sezonem ,,Dynastii...'',który na pewno będzie fenomenalny,jak pierwsze sezony:)))
a w przyszłości Showtime i Pan Hirst zaserwują nam jakieś inne historyczne cudeńka:D

Pozdrawiam:)

użytkownik usunięty
tara_05

Oglądałam mnóstwo dramatów historycznych i zarówno kostiumowych, więc trudno mi je wszystkie wymienić. Jestem wielką zwolenniczką głównie scen batalistycznych, więc do moich ukochanych należą: Królestwo Niebieskie w wersji reżyserskiej oraz Gladiator, które zna raczej każdy.

Jednak osobiście gustuję w obu przypadkach, tych ukierunkowanych bardziej na akcję jak i fabularność, dramat.

Księżną, Elizabeth, Królową Margot, Patriotę oczywiście, że oglądałam ;).

Jeżeli chciałabyś doświadczyć czegoś widowiskowego ze względu na cudowne sceny batalistyczne, a zarazem miłej i ciekawej historii to polecam film "Mongol" - http://www.filmweb.pl/f210609/Czyngis-chan,2007
Bardzo miło spędziłam przy nim czas.

Zawsze mogę polecić więcej filmów, służę pomocą ;).

A tak nawiązując do seriali kostiumowych oglądałaś może Elisę z Rivombrosy? Serial ten oglądałam stosunkowo dawno, ale popadł mi w pamięć ;).

ocenił(a) serial na 10

No tak,GLADIATOR to klasa.Królestwo Niebieskie też wielkie kino.A jeśli chodzi o sceny batalistyczne to podobała Ci się TROJA Petersena?bo ja uważam,że sceny walk w tym filmie były świetne...szczególnie ostatnia walka Achillesa i Hectora!Jeszcze fajny film z niesamowitą akcją i wyciskaniem łez to Cena Honoru z Heathem Ledgerem.Świetny:)))
o CZYNGIS CHANIE słyszałam,ale nie tak wiele...ale za Twoją radą na pewno obejrzę:D
A co do walecznych seriali to wszedł niedawno na srebrny ekran SPARTACUS-Blood and Sand...Takie połączenie Gladiatora i 300-stu.Tam jest wiele scen walk,ale bardzo krwawych.Tak samo jak serial RZYM...brutalny i mocny...

a co do serialu Elisa z Rivombrosy to nie słyszałam o nim.Muszę poszukać info na ten temat.

Dziękuję za info i sorki za wiele pytań

użytkownik usunięty
tara_05

Nie ma sprawy, bardzo lubię rozmawiać na forach ;).
Co do Troi, to świetny film, zasłużył u mnie na honorowe miejsce w ulubionych.
O Spartakus: Blood and Sand czytałam właśnie stosunkowo niedawno, widziałam trailery i szczerze mówiąc nie tego oczekiwałam. Ja w filmach kocham szczególnie realizm i jest to dla mnie rzecz najważniejsza. Nienawidzę fantasy i s-f, gustuję jedynie w realiźmie. Za to serial Rzym akurat jest realistyczny, podobał mi się aczkolwiek do Tudorów mu daleko według mnie ;>.

Elisa z Rivombrosy to taki przyjemny melodramat, miło oglądało się go w niedzielne, letnie wieczory kiedy to przed laty był emitowany na tvp3 Poznań z tego co pamiętam. Z chęcią bym do niego wróciła teraz.

A Ceny Honoru o dziwo nie oglądałam, dzięki wielkie, muszę się za to zabrać ;>.

Niedawno naszło mnie na Rob Roy'a z Liamem Neesonem ;p.

O, witamy kolejną miłą osóbkę na naszym forum ;D Ale się cieszę że znalazła się następna osoba gustująca w filmach historycznych, chociaż ja osobiście wolę te bazujące na fabułach obyczajowych niż batalistycznych, ale takimi też nie pogardzę, jeśli jest ciekawa historia :) "Troja" to jeden z filmów który oglądałam, i podobał mi się, ale szczerze powiedziawszy nie zaliczyłabym go do moich ulubionych. Wojna Trojańska jakoś mnie nie pociąga. A poza tym wolę Orlanda Blooma we "Władcy Pierścieni", którego jestem ogromną fanką :) Przeczytałam też książkę (coś niesamowitego :). Polecam wszystkim gustującym choć troszeczkę w fantasy, klasyka ;D O "Spartakusie: Blood and Sand", nie słyszałam, ale może być interesująco :D A "Rzym"... Uwielbiam!!! Po Tudorach to moj Ukochany serial :) W ogóle bardzo lubię historię starożytnego Rzymu, a ten serial nareszcie pokazuje autentyczne realia ówczesnego Wiecznego Miasta, a nie jakieś tanie, ładne obrazki. Pełna profeska według mnie :) "Elisa z Rivombrosy"... Nie dla mnie, nie przepadam za melodramatami. "Cena Honoru" to piękny i wzruszający film, ale nie powala na kolana. A "Rob Roy"... Za dużo scen batalistycznych jak dla mnie ;D

Uff.. Ale się opisałam ^^

ocenił(a) serial na 10

Tak,tak RZYM dobry,ale TUDOROWIE o wiele lepsi...Oczywiście też tak myślę!tylko pamiętajmy,że seriale są osadzone w innych czasach.Każdy kto fascynuje się epoką renesansu,angielskim dworem i niesamowitą historią Henryka i jego żon (jak my:p..) bez zastanowienia stwierdzi,iż ,,Dynastia Tudorów'' bije na głowę inne serialowe hity.Jeśli chodzi jeszcze o samych Tudorów to świetny jest film z 1969 roku film ,,Anna Tysiąca Dni''.Trochę lat ma na karku ten filmik,ale pieknie opowiada historię Henryka i Anny Boleyn:)
Co do nowego Spartacusa to faktycznie wygląda to na bajkową animację.Widziałam tylko trailer,ale widać,że era komputerowa pochłonęła cały realizm.Chyba w dalszym ciągu GLADIATOR będzie ,,nosił'' koronę w filmach tego typu.
ROB ROY?To klasyk,ale dokładnie go nigdy nie obejrzałam.Wiem,że jest on w stylu BRAVEHEART o walecznych Szkotach.Również polecam Ci film z tej kategorii i również z tym samym aktorem Liamem Neesonem ,,MICHAEL COLLINS''.Widowiskowe dzieło jak na lata 90-te.
A co do wspomnień,przyjemnych melodramatów i niedzielnych wieczorów to pamiętam z mojego ,,dzieciństwa'' serial SCARLETT dalsze losy Przeminęło z Wiatrem.Wszyscy krytykują ten film,ale dla mnie zawsze będzie on super:)))
A słyszałaś coś może o nakręceniu 5 sezonu Tudorów,o dzieciach Henryka?cos mi się obiło o uszy,ale nie wiem czy to plotki,czy to prawda?

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Aaa:)
przypomniało mi się...kiedyś w TV leciał bardzo ciekawy film ,,Młodość Katarzyny'' z Julią Ormond w roli głównej.Opowiadający o wczesnych latach carycy Katarzynie Wielkiej.To jest coś w stylu TUDORÓW-intrygi,romanse,skandale..ale osadzone w XVIII Rosji.Taki właśnie dramacik obyczajowy KittyKat;D.Wszyscy wiemy jak interesującą i zadziwiającą postacią historyczną była owa kobieta,więc zachęcenie Was do obejrzenia tego filmu chyba nie wymaga większego wysiłku;P
A drugim filmem (którego jeszcze nie oglądałam,ale na który czekam już jakiś czas...) jest ,,Młoda Wiktoria'' z fajniutką Emily Blunt,którą bardzo cenię...i która grała Katarzynę Howard w Sześć żon Henryka VIII..!Film opowiada historię młodziutkiej królowej Anglii i Indii Wiktorii Hanowerskiej.Jej początki panowania i romans,a później małżeństwo z księciem Albertem.Też może być ciekawie:)))

Ojjj,ile tych filmów historycznych jeszcze zostało nakręconych...(?)
Pewnie wielu nie oglądałyśmy...ale super,że jest to forum i możemy się informować i doradzać:]

użytkownik usunięty
tara_05

Z newsów wynika, że raczej nie będzie 5 sezonu moich najukochańszych "Tudorów", a wielka szkoda... Co nie znaczy jednak, że nie można nadal pokładać w to nadziei ;). Aczkolwiek Michael Hirst będzie realizował raczej nowe projekty, w tym nie tylko "The Borgias", ale również "Camelot" no i wspomniane "Agincourt".

O dziękuję za "Michael Collins", kolejny film do obejrzenia ;>.

Powracając do dramatów historycznych, jak już wspomniałam nade wszystko cenię realizm i autentyczność. Gladiator - nieziemskie arcydzieło, już 10 rok leci a nadal pozostaje nie do przebicia.

A tak nawiązując do historii, skoro już o moich ukochanych filmach/serialach historycznych mowa, w jakich okresach najbardziej gustujecie? Ja osobiście preferuję w Średniowieczu i Renesansie ;).

Ja również bardzo się cieszę, że można swobodnie porozmawiać o filmach, polecić coś i podyskutować ;).

ocenił(a) serial na 10

O super pytanie:]
Jeśli chodzi o mnie to przede wszystkim uwielbiony RENESANS:)))Na pewno każdy przyzna,że wydarzenia i osoby związane z tą epoką dają wiele niesamowitych tematów do kręcenia filmów oraz seriali.Tyle się działo z nadejściem tej epoki,nie bez powodu nazywaną odrodzeniem.Chociażby wielkie odkrycia Kolumba i innych podróżników,reformacje religijne(nie tylko angielska),rozkwit artystyczny (Da Vinci,Michał Anioł itd.) a przede wszystkim interesujące rządy władców potężnej Europy(Henryk VIII,Elżbieta I,Franciszek I Walezjusz,właśnie niesamowity ród Borgiów,knująca Katarzyna Medycejska i jej synowie,Królowa Margot,nasi Jagiellonowie - pamiętacie serial ,,Królowa BONA''?...życie polskiego Zygmunta Augusta i Barbary Radziwiłłównej spisało również niesamowitą historię).Scenariusz sam się piszę z takimi dziejami.Sami widzimy,że co raz więcej powstaje filmów o tematyce historycznej.Nawet seriali powstaje w takim stylu większa ilość.A renesans...o tak:)...niesamowita epoka.

Fascynuje mnie również historia epoki baroku i późniejszej Rosji(oczywiście panowanie rodziny Romanowów).Przede wszystkim dynastia Romanowów mnie urzekła.Ten długoletni ród panujący (aż do XX wieku) na kresach po prostu ostatnio mnie zafascynował.W ogóle historia tej rodziny jest niesamowita i nadawałaby się na tysiąc różnych filmów.Od początku ich panowania aż po wstrząsające zamordowanie ostatnich potomków Piotra I.Oglądałam kiedyś film o Rasputinie i jego powiązaniach z carską rodziną Mikołaja II,i był świetny.Chyba z Alanem Rickmanem,o ile się nie mylę.Po prostu zachwycił mnie:) Jeśli znacie jakieś tytuły filmów o dynastii Romanowów to dziękuję z góry!OOO... w sumie może kiedyś powstanie także serial o tej dynastii,hmm?jak the Tudors,the Borgias to może i the Romanov:*...?Fajnie by było.

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Co do Tudorów to zastanawiam się czy takie postacie jak Thomas Cranmer i Thomas Howard czyli Norfolk pojawią się w tym 4 sezonie?I czy będą to ci sami aktorzy jak w pierwszych sezonach?Miło by było zobaczyć znajome twarze.Może wiecie coś na ten temat?W ogóle nie wiadomo za wiele jeśli chodzi o aktorach grających w 4 serii.Ciekawi mnie (jak pisałam wcześniej) rola Elżbiety.Fajnie by było,aby zagrała ją aktorka z wielką charyzmą,tak jak rolę jej matki zagrała Natalie Dormer:).Zobaczymy jak to będzie...

Ciekawe czy we wspomnieniach Henryka ukaże się również Tomasz More..?Król go szanował (do czasu..) i uważał za swojego przyjaciela.Cierpiał po tym jak skazał go na śmierć.Śnił i objawiał mu się po nocach.Uśmiercenie More'a było dla Henryka jednym z życiowych błędów i u progu własnej śmierci na pewno żałował i wspominał Tomasza.

ocenił(a) serial na 10
tara_05

A może Brandon będzie na łożu śmierci wspominał swoją największą miłość,Małgorzatę..?Tak ją lubiłam i mam nadzieję,że się pojawi choć przez chwilę!Cóz można sobie pomarzyć:)
Ciekawe jak umrze Brandon?Przyczyny jego śmierci są nieznane.A na You Tube wyczytałam kiedyś komentarz,że to Henry zabił Charlesa i wziął sobie jego żonę Catherine za nałożnicę.Jakoś w to nie wierzę!Trochę to śmieszne,ale już nie raz scenarzyści zmieniali co niektóre fakty.Ale wolałabym,aby tak się nie stało.Przecież Brandon był jego największym przyjacielem.No i Henryk zorganizował dla Brandona wielki,honorowy pogrzeb.Uczcił jego pamięć jak na przyjaciela przystało.Ciekawe,ciekawe...

użytkownik usunięty
tara_05

Ja mam nadzieję, że Henryk będzie ubolewał nad śmiercią Cromwella. Wyczytałam, że tak było, cierpiał nieustannie. W końcu stracił najwierniejszego ze swoich doradców no i znakomitego ministra, najlepszego w swoim fachu. Mogłabym przytoczyć wiele na obronę Pana Sekretarza, ale oszczędzę już tego ;).

Co do Brandona, raczej tak się nie stanie. Charles był najlepszym przyjacielem Henryka bez dwóch zdań. Ahh, też się juz nie mogę doczekać 4 sezonu ;).

ocenił(a) serial na 10

Ja tam nie przepadam za Panem Sekretarzem,ale jak piszesz z pewnością Henryk cierpiał po jego śmierci.Wiele dla niego zrobił i Cromwell dużo znaczył dla króla.Może będzie go wspominał...Co do wierności i wybitności to uważam,że Wolsey również się wyróżnia na tym polu.Wolsey już za młodości Henryka doszedł do wielu sukcesów.Henryk zawdzięczał mu również wiele i zawsze cenił lojalność kardynała.Wolsey miał niesamowity wpływ na króla i umiał z nim wspólpracować.To co niemożliwe było do zrobienia,posyłał Wolseya.A to,że rozwód w kościele katolickim był niemożliwy i Wolsey nie zdołał nic wskurać...wielka wpadka.Jego geniusz był także imponujący...tak jak i Cromwella.Każdy z nich popełnił gafę...

Więc zmierzałam do tego,iż Henryk miał za kim płakać...i nie był to tylko Cromwell...

Coś czuje,że to będzie niesamowicie nakręcony sezon;]

ocenił(a) serial na 8
tara_05

Ja również mam ogromną nadzieję, że powrócą stare postacie, choćby na kilka sekund...Cromwell, More, a w szczególności Wolsey (moja ulubiona postać). Tylko "zniechęca" mnie jedna myśl: Załóżmy, że znów je zobaczymy - czy nie uważacie, że powrót takich gwiazd jak James Frain czy Sam Neill na plan 4 sezonu dość szybko wyciekłby na "świat zewnętrzny"?

użytkownik usunięty
Bauer0

http://www.filmweb.pl/f556595/Borgias%2C+The,2011 ;)

ocenił(a) serial na 10

O Moniu widzę,że powstała już stronka o Borgiach:)

Bauer...racja!Ponowny występ w serialu takich aktorów jak Frain,Northam czy Neill nie przeszedłby bez echa i tajemnica by się szybko wydała.Ale można mieć odrobinkę nadzieji...biorąc pod uwagę,iż powrót Anny Boleyn czy Katarzyny Aragońskiej też do niedawna był sekretem.Dowiedziałam się o tym z artykułu wydanego całkiem niedawno.Dodam jeszcze,że cała machina promocji 4 sezonu dopiero się rozkręca i wiele szczegółów nie jest znanych.Chociażby nazwiska aktorów,którzy wcielą się w znaczące postacie...tj.Elżbieta.Z pewnością pojawi się postać Thomasa Cranmera ( w 2 sezonie Hans Matheson) i Thomasa Howarda,księcia Norfolk (Henry Czerny),którzy mieli udział w aferze z Kitty Howard.Więc może zobaczymy ich ponownie...?Opieram się oczywiście o źródła historyczne,więc uważam,iż powinni się pojawić...ale kto wie jak zrobili scenarzyści.Nieraz zmieniali fakty...

Czas pokaże...miejmy nadzieję,że ujrzymy swoich ulubieńców z pierwszych serii...!

tara_05

Czasem to zastanawiam się, co ten serial ma w sobie takiego, że tak wiele osób po prostu go ubóstwia ;) Ale tak w sumie to jest mało ważne, oby tylko Showtime nas nie zawiódł i przyniósł nam wraz z 4. sezonem "Dynastii.." wiele wzruszeń i emocji, pozytywnych i negatywnych ;D Siedzę już jak na szpilkach i czekam kiedy w końcu zacznie się mój serial.. Nie mogę się po prostu doczekać! A skoro machina promocyjna dopiero się rozkręca, to samo czekanie na serial będzie nie lada gratką ^^ I wydaje mi się, że napewno zobaczymy naszych ulubionych bohaterów w ostatniej serii. Ja liczę najbardziej na powrót Brandona i Wolsey'a, i oczywiście Anny, moje 3 ulubione postaci :)

kitty_kat

Ja się do Wolsey'a nigdy przekonać nie mogłam. Pierdzielony intrygant. :P Liczę na powrót BEZCZELNEGO Charlesa Brandona, Heniek niech będzie jeszcze bardziej agresywny :D Thomasa More'a i Thomasa Cromwella też bym baaaaaardzo chciała zobaczyć <3 kocham ich!!!!! no i Anna :) ahhh to będzie cudowny sezon, czuje to w kosciach :'D ciekawa jestem czy Jane Seymour też sie pojawi...musi! Heniek tak ją kochał.

Jazmine

No nie wierze! Nie było mnie jakiś czas na forum a tu taka dyskusja się wywiązała! ;)
Mam pytanie, czy powrót w 4 sezonie Anny Boleyn jest pewny, czy to tylko nasze pobożne życzenia? Bo tak naprawdę nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. Przyznam że chciałabym jeszcze raz zobaczyć moją ulubioną Annę w akcji, chociażby takiej malutkiej;)

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Dziewczyny, w sobotę 23 stycznia o godzinie 11,35 będzie emitowana "Anna tysiąca dni". Oglądałam już ten film trzy razy, ale chyba nigdy mi się nie znudzi ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

Występ Anny Boleyn i Katarzyny Aragońskiej chyba jest pewny.Nie pamiętam dokładnie kto przesłał link z tym artykułem,ale było w nim napisane o powrocie tych żon Henryka.Oczywiście jako senne zjawy.Miejmy nadzieję tylko,że ten powrót nie będzie polegał na przypomnieniu scen z pierwszych sezonów,ale na zagraniu nowych scen przez te aktorki.
Co do innych aktorów to nie mam pojęcia jak to będzie..?Być może aktorzy grający nasze ulubione stare postacie mają w planach inne produkcje filmowe.Tak jak np. James Frain,który zagra w 3 sezonie ,,Czystej Krwi''!
Poniżej jest link ze stroną,na której toczy się dyskusja co do powrotu aktorek do ,,Dynastii Tudorów''

http://tudorswiki.sho.com/thread/3627993/Anne+Boleyn+and+the+other+wives+returns

Na stronie Natalie Dormer również jest info o jej powrocie do serialu w 4 serii i nawet zastanawiają się czy znowu przefarbuje włosy na ciemny kolor...bo aktualnie znowu jest blondynką:)))

tara_05

Powiem wam szczerze, że ogólnie bardzo mało fotek wyciekło z planu 4tego sezonu. Właściwie tak dobrze to było widać tylko Jonathana i Henry'ego Cavilla. W ogóle wiele stron informowało, że Maria Doyle Kennedy była na planie, a żadnych zdjęć nie ma. Zapewne Natalie Dormer też tam była...i pani Annabelle Wallis również. Myślę, że ta sekwencja snu jest prawdopodobna i modlę się, tak jak kitty kat, żeby to nie było przypominanie scen z poprzednich sezonów, a całkiem nowe nagrane ;-)
A na dokładkę poproszę Jamesa Fraina i Jeremy'ego Northama :D

Culpepera będzie grał niezły przystojniak :D przynajmniej tak widać w tych kilku sekundach trailera czwartego sezonu ;))

Jazmine

kurcze, jeśli chodzi o przypominanie scen to mialam na myśli Tarę (a nie kitty kat) i to z nią się zgadzam :) wybaczcie, pomieszalo mi się. za dużo nauki na kolokwia :/ haha

ocenił(a) serial na 10
Jazmine

Hihi,Jasmine nie ma sprawy:)))
Może dlatego nie ma żadnych fotek z udziałem bohaterów z poprzednich serii,bo to ma być właśnie niespodzianka dla fanów.W sumie dlaczego by mieli zdradzać sekrety,które mamy zobaczyć w końcowych odcinkach...?Na razie pokazują trailery i zdjęcia związane z początkiem 4 sezonu,tzn.małżeństwo z Kitty,jej romans i intryga z Jane Boleyn...To było w zwiastunie.Na pewno zobaczymy jakieś inne zapowiedzi związane z dalszą historią tego sezonu...może właśnie z powrotem naszych ulubionych postaci;*;*;*
Joely Richardson też ma 1 czy 2 zdjęcia a zwiastunu,spoilera żadnego!

Będzie dobrzeee:)))

tara_05

A teraz leci na 2 "Anna Tysiąca Dni" ^^ Szkoda tylko że tak bardzo trzymali się faktów historycznych w tym filmie i Heniek jest już mało pociągający..^^ <joke> :P

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Racja,racja to nie to samo co JRM:)))ale uważam,iż Richard Burton świetnie zagrał Henryka.Bardziej mi się podobał niż np. Ray Winstone w ,,Henryk VIII-Krwawy Tyran''.Ogólnie sam film ,,Anna Tysiąca Dni'' jest piękny:D
a tak w ogóle znalazłam piękny film (też stary,bo z 1953 roku i produkcji Disneya) o Marii Tudor i Charlesie Brandonie ,,Miecz i Róża''!!!:))))))))))))))))))))))
Ja jako fanka tych dwóch postaci byłam niepocieszona ich losami w The Tudors,gdyż nie było pokazane,że mieli dzieci i byli naprawdę szczęśliwi razem.Dziwnie się to skończyło w ,,Dynastii...''
A w tym filmie pięknie jest opowiedziana historia ich miłości.Jeśli ktoś bardzo lubił serialową Małgorzatę/Marię to może zabrać się do oglądania.Ja osobiście długo szukałam jakiś książek i filmów o niej,więc się niezmiernie cieszę...

kitty_kat

Film Anna tysiąca dni- po prostu piękny! Każdy kto oglądał zrozumie dlaczego;) Wspaniale zagrany Henryk, jeszcze lepiej Anna. I co mi się bardzo podobało to to, że ukazano jak było naprawdę kwestię początku związku Henryka i Anny. Czyli fakt że Anna była zakochana w Henrym Percim i tak naprawdę nie zależało jej na miłości Henryka. Dopiero później zakochuje się w nim bez pamięci. Nie podobały mi się tylko dwie sprawy: pominięcie przemowy Anny do ludu przed śmiercią i pokazanie czegoś czego nie było czyli namawianie Henryka do zabicia tych co nie podpisali tego całego aktu. Ale ogólnie film wspaniały. I jeszcze niezapomniana scena w Tower

ania__87

http://www.youtube.com/watch?v=tJOof1OEZx0

Niezmiennie wzrusza mnie ten filmik..;(;(

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Ja również uwielbiam ten film. Zawsze kiedy w piosence padają słowa "I love you, Mom", a Anna mówi " I love you, Elizabeth" łzy spływają strumieniami po moich policzkach. Wczoraj odkryłam przepiękny filmik, także o Annie i Elżbiecie. Oto link:
http://www.youtube.com/watch?v=RKSJirDLoYg

Nie wyobrażam sobie co musiała czuć Anna będą w Tower i wiedząc, że niedługo umrze. To musiał być wielki ból, odchodząc z tego świata i zostawiając swoją małą córeczkę na łaskę i niełaskę jej ojca, który właśnie zabawiał się z Jane i myślał tylko o przyszłych synach. Wstrząsające. Pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 10
Ann_180395

http://www.youtube.com/watch?v=5XNjUaRMiBk
Ten filmik jest także niezwykle piękny.

Ann_180395

Jakie to smutne i wzruszające..;( Czy takie straszne nieszczęście naprawdę musiało spotkać Annę?

kitty_kat

Ten filmik z "Oh Mother" jest naprawdę fantastyczny <3 :) Bardzo wzruszający, ciarki przeszły mnie w momencie jak pokazana jest Elżbieta w tym ogromnym pomieszczeniu i patrzy na obraz swojego ojca, Henryka VIII...i ten tekst piosenki "he will never hurt us again". Idealnie dopasowany :(

Włączyłam sobie wczoraj 2 ostatnie odcinki drugiego sezonu. Strasznie mi było szkoda Anny :( Płakałam jak bóbr. Mimo, że czasami była sukowata (np. w stosunku do Katarzyny i jej córki Marii) to ogólnie wzbudziła moją sympatię.

Ooo ten filmik też lubię - http://www.youtube.com/watch?v=i6z1xMfMpmg :)

Jazmine

Szukam jeszcze takiego filmiku, w którym jest pokazana Anna Boleyn grana przez różne aktorki.. W tle leci piosenka System Of A Down 'Lonely Day', ale za nic nie nie mogę go znaleźć.. A on jest chyba moim ulubionym. Gdy do szyi Anny zbliża się już topór, ona wtedy patrzy w niebo i widzi kruki wylatujące z Tower w górę.. Serce się ściska z żalu jak się na to patrzy..;(

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Dziewczyny jeżeli jesteście zainteresowane to dziś o 20,00 na Zone Europa będzie emitowany film "Henryk VIII i jego sześć żon" z 1972 roku. W roli Anny wystąpi Charlotte Rampling. To nie co samo co Dynastia Tudorów, ale zawsze coś więcej. To link do tego filmu na filmwebie
http://www.filmweb.pl/f31732/Sze%C5%9B%C4%87+%C5%BCon+Henryka+VIII,1972

Pozdrawiam, w między czaste też poszukam tego filmiku o , którym mówisz kitty_kat :)

Ann_180395

Byłabym bardzo wdzięczna za znalezienie tego filmiku, bo naprawdę uwielbiam go ;*