Jak uważacie, co jest lepsze?? Serial czy film?? Moim skromnym zdaniem serial bije na głowę film. Wszystko jest tu doskonale zagrane, świetni aktorzy odnajdujący się w swoich rolach. Film też jest dobry, ale wszystko w nim było pomieszane, poplątane i nie tak. Raziły mnie błędy historyczne i niedociągnięcia. Aktorzy?? Portman i Johansson owszem, przekonujące, szczególnie Natalie, ale Eric Bana to totalna porazka. Herykiem z "Dynastii.." targa wiele emocji, od miłości, przez namiętność, podejrzliwość, az do nienawiści. ?A Heniek z filmu cały czas chodzi zły, jakby wiecznie bolał go ząb.
2 sezon jest cudowny;)...
i tu właśnie scena z początku 2 sezonu,która mi się podoba ogromnie...Henryk tu jest taki zakochany i szalony za Anną(^_^)...
Henryk przeprasza ją,że się zdenerwował i go bardzo poniosło...
a...
Anna stwierdza,że jest pięknie...wszystko jest piękne;*;*...takie cudowne początki;)
http://www.youtube.com/watch?v=TxnUEU-f5RM
Taaak, ta scen ;) ja bym się Henryka w tym momencie bała. Bo jeśli bije nie winnego człowieka, który mu tylko przekazuje co królowa mówi to musiał się nieźle wkurzyć. Już w tym odcinku widać, że coś się między nimi powoli zaczyna psuć. Bo Anna jest strasznie zazdrosna o Katarzyne że nadal mieszka w zamku. Oh ta Anna ;)
Zgadzam się w 100%! Henio to regularny furiat ;) Ale jaki przystojny..;p Nigdy nie było wiadomo jak zareaguje za złą wiadomość. A tak w ogóle to jestem załamana, bo w piątek wyłączyli mi Polsat Cafe i nie będę oglądać 2. serii!!!;(;(;( Wie ktoś jak temu zaradzić? Gdzie mogę jeszcze obejrzeć 2. sezon serialu? Dziewczyny pomóżcie ;(
Ałć. To pewnie zabolało, a może sobie ściągnij 2 sezon z netu? Ja bym normalnie się załamała. A na zawsze Ci wyłączą czy na jakiś czas? Bo wiesz jeśli jeden odcinek to tam kit, gorzej jak cała seria :(
Kasiu!
Na Aresie jest na pewno druga seria i to z lektorem.Nie wiem czy masz ten program do ściągania,ale warto go zainstalować.Druga seria wyszła już trochę czasu temu,więc na innych programach pewnie też się znajdzie;)...
a np. na torrenty?
albo na bearshare?
ale ja polecam Ares...
nie wiem w ogóle czy to dozwolone,a ja się tu ujawniam..(?)...uppss...
ale dla Tudorów wszystko;p
A wracając do wybuchowego temperamentu Henryka to załączam link ze świetnym filmikiem!...idealnie dopasowany utwór i w ogóle oglądając go aż ciarki przechodzą mi po plecach!!!...Przygnębiające...
Tyle ludzi straciło życie z powodu jego niezrównoważonej psychiki;(...
http://www.youtube.com/watch?v=YDbxAkpqgJk
A co do jego szaleńczych zachowań to czytałam artykuł o Henryku VIII (chyba z wprost),że jego napady furii narastały po wypadku w Greenwich,podczas którego został zrzucony z konia i do tego przygniótł go rumak.Henryk stracił przytomność na dwie godziny.Ten incydent spowodował poważne obrażenia części płata czołowego mózgu.Po tym wszystkim pogorszył mu się wzrok,a co najważniejsze cierpiał na napady furii i melancholii.Przechodził w skrajności w skrajność.Jego zmiany nastroju były podobno skutkiem tego wydarzenia,tak twierdzi jeden z najbardziej cenionych historyków Robert Hutchinson.
Ale ciekawe ile w tym prawdy?
Taak, dla Tudorów wszystko! Ja polecam rapidshare ;)
Fajny ten film Tara ;) najbardziej smutne chwile w Tudorach ;(
A do tych napadów gniewu co napisałaś to nie wiedziałam, myślałam że po prostu takie cechy charakteru miał, że lew poznał swoją siłę i chciał postawić na swoim ;)
Dziewczyny!! Jestem taka szczęśliwa, bo od początku lipca czekałam na "Sześć żon Henryka VIII" i w końcu się doczekałam ;) dzisiaj ją wypożyczyłam ;)
No wiem ;) tak się na nią napaliłam że szok ;) narazie muszę skończyć jedną i potem ją zacznę ;)
Może zaczniemy teraz obgadywać Jane Seymour, bo o Annie to cały czas możemy :D więc jak dziewczyny? :)
Dziękuję wam dziewczyny za rady :) Nie miałam dotąd tych programów bo praktycznie w ogóle nie ściągam filmów z neta, więc nie były mi potrzebne.. Ale teraz muszę coś z tym zrobić :)
PS. Nasz wątek ma najwięcej wpisów na forum!!! Dziewczyny górą ;D
Nie ma za co Kasiu ;)
Taaak! Dziewczyny górą, jesteśmy najlepsze ;) to o czym teraz pogadamy? :)
http://www.youtube.com/watch?v=QaaMhhRn7m4&feature=related
świetny filmik ;)
http://www.youtube.com/watch?v=-vDqksJfUCg&feature=related
a ten jeszcze lepszy :] same oceńcie ;D
hahaha Maritko ten ze śmiechem Natalie jest po prostu the best! Uwielbiam jej śmiech!!!:D
"hahahahahaha" ;)
Ja również uwielbiam sposób w jaki ona się śmieje :) Zwykły śmiech potrafi wyrazić na milion sposobów ;)
Jesteśmy po to tutaj,aby sobie pomagać;D...Nie ma za co Kasieńko;)
Też uważam,że Natalie jest jedyna w swoim rodzaju,uroczy śmiech i wiele klasy ma w sobie.Jak już wspomniałam wcześniej bardzo uwielbiam jej akcent...w ogóle Jonathana i innych również;*;*
Tu jest wywiad z Jonathanem & Natalie...bardzo mi się podoba.Natalie ma w sobie tyle wdzięku,no a Jonathan jest taki śmieszny i sympatyczny...
http://www.youtube.com/watch?v=iWBf_ZljRuQ&feature=related
Uwielbiam ich!
Wywiad z Natalie Dormer, a na końcu jest jej śmiech ;)
http://www.youtube.com/watch?v=PgWNjUHuq4A&feature=related
Wywiad JRM :)
http://www.youtube.com/watch?v=i3iOSfghYhg&feature=related
Tak za bardzo nie ładnie nie wyszedł, bo bez bródki ;)
To do kompletu podam jeszcze ten wywiad z Natalie Dormer (ślicznie tu wygląda;)) :
http://www.youtube.com/watch?v=pK2hNYQRSTY&feature=related
I świetny zwiastun 3 sezonu The Tudors. Strasznie mi się podoba! Zwłaszcza ostatnie zdanie z niego: "If I cannot please the King, will he kill me?"- to mówi wszystko o Henryku:/
I słynne "GOD SAVE THE QUEEN".
http://www.youtube.com/watch?v=tzjufQUcZaE
http://www.youtube.com/watch?v=0nGZlnt2F7E&feature=related
a tu jako blondynka :) ładnie jej w czarnych włosach, w takich jak miała w Tudorach ;) bo wiadomo wszystko jest ładne w Tudorach :D
A te filmiki są dobre, Aniu :)
O Matko ale ona się fajnie śmieje ;D Ładnie wygląda w jasnych włosach, ale zgadzam się z Maritą, lepiej jej w ciemnych :) Taka sympatyczna się Natalie wydaje, prawda?
Tutaj mam krótki wywiad z Jonathanem na tegorocznym rozdaniu Złotych Globów :) Ale z niego przystojniak..xD
http://www.youtube.com/watch?v=r8q29pnffvA&feature=related
Kitty...mogę tylko powiedzieć "OMG!!!"
Jonathan wygląda nieziemsko! Ile bym dała żeby być na miejscu tej reporterki! Ależ ten facet ma wygląd, a jaką osobowość! :D:D:D
A co ja bym zrobiła, gdyby tylko mógł mnie pocałować w policzki, jak tą dziennikarkę!;D On jest po prostu boski..;*;*
A ile ja bym dała za to żeby być jego żoną! :D ale warto zawsze pomarzyć ;) Zgadzam się z Wami dziewczyny on jest boski ;) dlaczego on nie mieszka obok mnie? :(
Słuchajcie dziewczyny ;) dowiedziałam się, że jest taka stronka gdzie można się wymieniać na zawsze książkami, za darmo. Płacisz tylko za przesyłkę ;) szukasz tej książki której chcesz i wystawiasz tą ktoa Ty chcesz komuś dać. Rozumiecie?
Moje Drogie;)
Tej Scarlett się poszczęściło,he;P...
http://www.youtube.com/watch?v=rgXz46Fnk8A&feature=related
no,ale oczywiście nie ma to jak chemia między nim a Natalie w Tudorach;*
a tak na marginesie fajny ten filmik z JRM ,,Wszystko gra''...
A tu Natalie w całkiem innej kreacji...w blondzie wygląda tak niewinnie jak aniołek;)...ale z charakterkiem,hihi;p
http://www.youtube.com/watch?v=s69FTgSROTw
ale śmieszna ta scenka;)
A tak odnośnie filmiku od Ani promo 3 sezonu...
to (nie jest to śmieszne,ale...) w Anglii znane jest powiedzenie o żonach Henryka a mianowicie zwane jest wyliczanką Henryka VIII:
,,Divorced,Beheaded,Died,Divorced,Beheaded,Died...''(oczywiście ostatnia umarła po śmierci króla,ale jednak coś w tym jest...?)
Może dlatego hymn Wielkiej Brytanii nosi tytuł...Boże chroń królową...?
Aaaa tam ;P jak słysze głos Jonathana to tylko Tudorowie ;) Kocham jego głos! JA chce się z nim spotkać, ej dziewczyny jedziemy do Anglii i się z nim spotykamy? :D
Maritko niestety nie słyszałam o takim czymś...ale postaram się poszukać, bo to jest całkiem fajny sposób na zdobycie książek których nie ma już w księgarniach:)
A o wyliczance słyszałam ale to dokładniej leciało tak:
,,Divorced,Beheaded,Died,Divorced,Beheaded,Survived...''ponieważ tak jak napisałaś Katarzyna przeżyła szczęśliwie Henryka:)
O tutaj jest ta wyliczanka:
http://www.youtube.com/watch?v=-fadCAHjN-s
Ujęcie historii Tudorów w komediowy sposób:P heheh
Ale beka;)
śmieszne to!
a na końcu najlepsze...wszystkie kobiety uciekły jak sie dowiedziały o tym,że Henio znowu chce się hajtać,hihi;p
faktycznie nie pamiętałam końcówki...survived,dlatego nie pasowało mi died...
O tej wyliczance wiedziałam, Antonia Fraser wspomina o niej w swojej książce ;D Ale ten filmik jest zajefajny!;D A najlepsze jest na końcu, jak uciekają (czy nawey wyskakują przez okno) jak się dowiadują że Henryk szuka nowej żony ;p Hehe dobre ;p
A dokładnie to " Z tą się rozwiódł, tę ścięto, ta zmarła, z tą się rozwiódł, tę ścięto ta go przeżyła" :)
Ja to mam już narmalnie ewidentnego pecha! W mojej miejskiej bibliotece nie można wypożyczyć ani jednej książki o Tudorach, bo wszystko wypożyczone. O Starkey'u to nie ma co nawet marzyć.. Noramalnie taki jest teraz szał na Henryka, że wszyscy chcą wypożyczać książki o nim :)
Dynastia Tudorów robi swoje :) u mnie nie ma za dużo książek więc nie ma takiego problemu:) chociaż czekałam trochę na Sześć żon Henryka VIII :)
Oj dziewczyny, nie piszecie już ;P oj, oj ;P ja tutaj czekam aż będziemy gadać o Tudorach, a Wy nic :P
To ja zacznę pisać o czymś i może się udzielicie :) Zacznę pisać o Jane Seymour.
Wydaje mi się, że Jane była dosyć bystra. Chociaż któraś z Was powiedziała, że nawet nie umiała się podpisać. Być może nie była dobrze wykształcona ale wiedziała co robić, żeby Henryk się w niej zakochał. Miała podobną taktykę do Anny, była niedostępna. Przeciwieństwo Anny, które wtedy chyba Henryk szukał. I z pewnością chciał kobiety, która byłaby mu posłuszna i nawet gdyby się z nim nie zgadzała to by stała po jego stronie. Z pewnością pokochała Henryka, ale odeszła i tym nie poczuła tego bólu jakby Król ją zdradzał. Nie rozwiódł by się z nią, kto wie może by mieli więcej synów ;) Gdyby tylko Henryk wiedział, że Edward przeżyje zaledwie 16 lat :( Jane była bystra, wiedziała jak zauroczyć Henryka. Kobieta zupełnie inna niż Anna i to chyba kręciło Henryka ;]
hmm to czy była bystra jest sprawą bardzo często poddawaną pod dyskusje przez historyków. Jane nie była wykształcona, nie potrafiła czytać i miała problemy z pisaniem. to prawda. Ale być może miała w sobie trochę sprytu podobnego do Anny. Tylko Jane miała sprawę ułatwioną. Uczyła się na błędach Anny i Katarzyny.
I postawcie się teraz na jej miejscu. Jej mąż w niegodziwy sposób pozbył się swojej wieloletniej żony(Katarzyna) i źle traktował córkę. Następnie zabił kolejną żonę tylko dlatego że nie dała mu syna i ogłosił kolejną córkę bękartem. Co byście zrobiły na miejscu Jane? I tu odpowiedź jest prosta. Każda z nas zapewne siedziała by cicho jak mysz pod miotłą, "podlizywała" się Henrykowi i "starałaby się" o potomka- bo wiadomo-nie dam syna, to stracę głowę:/
Więc moim zdaniem nie była o tyle bystra, co poważnie wystraszona o swoją przyszłość, wiedziała bowiem jak kończą jego "bliscy".
Racja "bliscy" Anna, Katarzyna, Wolsey, Moore... Tak, mogła się uczyć na błędach poprzedniczek, bo wiedziała że gdy nie mu syna to straci życie prędzej czy później. Dała syna i zmarła. Henryk się nią nie znudził, dała mu syna, darzył ją uczuciem. Chyba cierpiał po jej śmierci. Chyba po śmierci Jane następne jego żony miały robić za kochanki, bo na dziecko było już za późno...
http://film.onet.pl/seriale/0,2046054,wiadomosc.html
a to tak na marginesie, ciekawa jestem tego Klanu Borgiów :) niech tam gra Jonathan i Natalie Dormer!!!! :]
Według mnie Jane była taka jakby "połowiczna" :) Ani jakoś specjalnie przebiegła, ani głupia. Zainteresowała swoją osobą króla, flirtowała z nim, podczas gdy biedna Anna praktycznie czekała na śmierć, więc święta na pewno nie była ;) Ale trzeba przyznać że miała świetny instynkt samozachowawczy, wiedziała jaka ma być, żeby nie rozjuszać Heńka ;p
Sorki,że ja też nie pisałam trochę...to przez pracę;(
a teraz jestem chora i mogę trochę posiedzieć na forum;)
Jane Seymour z pewnością nie była wykształcona tak jak Anna,co nawet widać w rozmowie z Chapuysem,gdy ten mówił do Jane po francusku a ona nie umiała odpowiedzieć.Nie znała w ogóle żadnego innego obcego języka,nie mówiąc już,że nawet z angielskim miała problemy.
Ale jednak ze sprytu coś miała...ponieważ zagrała tą samą kartą co niegdyś Anna!Anna Boleyn zdobyła Henryka swoja niedostępnością,nie chciała być tylko jego metresą,ale małżonką.On ogarnięty żądzą zdobycia Anny zrobił dla niej wszystko,zrobił z niej królową Anglii.Jane postąpiła tak samo (owszem może sama by na to nie wpadła,ale jednak postawiła wszystko na jedną kartę).Dostając list od Henryka (nawet go nie przeczytawszy,może z powodu właśnie tego,że była analfabetką) i cenną sakiewkę z pieniędzmi za pośrednictwem posłańca zwróciła się do króla:
,,Błagała,by król wziął pod uwagę,że jest szlachetną kobietą,córką zacnych i szanowanych rodziców i że n ie ma na tym świecie większego bogactwa niż jej honor,którego przenigdy i za nic nie naraziłaby na szwank;jeśli zaś król życzy sobie ofiarować jej prezent w postaci pieniędzy,pragnęłaby,iżby uczynił to dopiero,gdy Bóg da jej zawrzeć jakiś uczciwy związek''
Czyli będzie żoną Henryka,ale nie kochanką!
A co do artykułu od Maritki to uważam (jak wcześniej),że mogliby nakręcić dalsze losy dzieci Henryka!Wiem,że inni ludzie by mówili,że to historyczna Moda na sukces,ale ja tam bym chciała,aby były dalsze sezony;*
No i nawiązując do dynastii Borgiów to też jest świetny pomysł!Tam to się działo i tam to dopiero były związki kazirodcze!szczególną postacią jest Lukrecja Borgia,która nie zaznała zbytnio szczęścia w życiu.Czytałam gdzieś nawet że nad tą rodziną ciążyła klątwa...
Okres panowania Borgiów jest identyczny jak Tudorów czyli renesans;)
Nawet mąż Marii Krwawej,Filip miał romans z jednym z Borgiów!
Ale te czasy były pogmatwane;P
Dokładnie. Wiedziała, że musi grać tak jak Anna niedostępną. BO gdyby robiła co chciał, to by się nią znudził. Brała przykład z Anny. Już sobie wyobrażam, pod jaką była presją, że musi urodzić syna. Ciekawe co by było gdyby urodziła córkę i przeżyła? Czy by Henryk znalazł sobie inną żonę? Za pewne tak... Nie była mądra, ale wiedziała co robić żeby Henryk był z nią. Żeby została żoną Henryka i królową Anglii. I dobrze, żę tak robiła! Przynajmniej się nią nie nudził.
A co do artykułu :) to chętnie obejrzę, kto wie może to będzie kolejna dynastia którą się będę interesować :) Nigdy o nich nie słyszałam. JA również uważam, że powinni nakręcić dalsze losy Tudorów. Zmienić nazwę serialu i by było git, bo te niedociągnięcia byłyby widoczne jakby chcieli tak nakręcić. Wiecie o co mi chodzi, nie? ;]
Hej dziewczynki:*
Mnie też dłuuugo tu nie było. Również przyczyną jest praca i kompletny brak czasu. Ale będę starała się znaleźć chociaż kilka chwil na nadrobienie zaległości:)
Ja nadal postuluję o kręcenie kontynuacji Tudorów. Przecież nie można zmarnować takiej historii! Może moje prośby zostaną kiedyś wysłuchane przez Opatrzność;)
Maritko a co do Jane...Henryk się nią nie znudził tylko dlatego, że nie zdążył...Pobrali się, zaraz ciąża-czyli wielka euforia i modły dziękczynne za ten dar:P Henryk z radości prawie nosił ją na rękach. Następnie rozwiązanie i śmierć przy porodzie. Jane pozostawiła SYNA i odeszła za nim Heniek miał szansę się nią znudzić. A znudziłby się nią pewno. Nie bez powodu mówiono o niej "Plain Jane". Bez obrazy dla jej fanów, ale Jane uważano po prostu za nudną.
Z resztą jak Jane była w ciąży Henryk miał metresę...
Dziewczyny,a mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia...
Otóż Thomas Wyatt miał żonę w 1 sezonie,tak?Nawet jest to poruszone w rozmowie z Anną na łące.Oczywiście on kochał zawsze Annę Boleyn i nie mógł z nią być.Ale co się stało z jego żoną?POdobno miała na imię Elizabeth Brookes.Jakaś panna wystepuje w 2 sezonie i ma romans z Wyattem,ale to nie jego żona.No i ona popełnia samobójstwo po śmierci królowej Katarzyny.To gdzie była jego małżonka?Później (po śmierci Anny) podobno Thomas Wyatt zakochany był w kuzynce Anny,Madge Sheldon (ta sama co sypiała z Henrykiem!pamiętacie?...taka grubiutka;P).Ale rewelacje...nie wiedziałam o tym...
Może Thomas Wyatt pojawi się w 4 serii,bo prawdopodobnie Kitty Howard bardzo faworyzowała go i uratowała przed ścięciem...(?)...
Oj troszkę to skomplikowane;) Ale o tym że Kitty go faworyzowała i uratowała go przed ścięciem też czytałam:D W sumie bardzo fajny facet z tego Wyatta. Do końca był wierny Annie, zawsze się w niej skrycie podkochiwał. W serialu również go polubiłam-sympatyczna postać:) Niedawno czytałam nawet jego wiersze o Annie Boleyn;)
Wczoraj w Tudorach właśnie był wątek, że Thomas przespał się z Elżbietą, dwórką Katarzyny Aragońskiej. NA początku pierwszego sezonu było, że był na łące z Anną i ona mu powiedziała że będzie miał żonę. Ale on powiedział, że teraz każdy ma żonę. Czy on już miał żonę jak z nią wtedy rozmawiał? :) Bo się lekko pogubiłam :)
A co do kontynuacji Tudorów to jestem oczywiście za! Piszemy do showtime i że jesteśmy chętne grać w tym serialu :) dobra? :) nie no żartuje ;P
A wracając do Jane to racja chyba była nudna. Ale Henryk wtedy chyba tego oczekiwał, bo z Anną nie było łatwo. Anna miała podobny charakterek jak Henryk i to było wyjątkowe. A Jane? Posłuszna, wiedziała że musi dać syna, żeby nie skończyć jak poprzedniczki. Henryk chyba kochał zdradzać. Bo co chwilę miał kolejną kochankę. Z Anną też tak było, pożądał ją a gdy się mu znudziła to musiał z nią skończyć. Tak jak z jej siostrą Marią czy Elżbietą Bolunt, która jako pierwsza dała mu syna, Henryka Fritzoya. O ile się nie mylę :) ale mały Henryk też zmarł w młodym wieku... Jane cicha, spokojna, uległa cóż mógł więcej chcieć? Na dodatek dała mu syna. Pokazał, że jest prawdziwym mężczyzną. Co wcześniejsze żony nie mogły zrobić.