PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37308
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Jak uważacie, co jest lepsze?? Serial czy film?? Moim skromnym zdaniem serial bije na głowę film. Wszystko jest tu doskonale zagrane, świetni aktorzy odnajdujący się w swoich rolach. Film też jest dobry, ale wszystko w nim było pomieszane, poplątane i nie tak. Raziły mnie błędy historyczne i niedociągnięcia. Aktorzy?? Portman i Johansson owszem, przekonujące, szczególnie Natalie, ale Eric Bana to totalna porazka. Herykiem z "Dynastii.." targa wiele emocji, od miłości, przez namiętność, podejrzliwość, az do nienawiści. ?A Heniek z filmu cały czas chodzi zły, jakby wiecznie bolał go ząb.

Marita09

Marita 09. Chodzi chyba o to żeby każdy wypowiedział swoje zdanie. Czy o to żeby zgadzać się z waszym zdaniem? Ja nie krytykuję tego co wy piszecie i nie odnoszę się do waszych wypowiedzi personalnie. Jeżeli tok myślenia ma być jeden to ja się chyba z takiego forum wypisuje. I aby uściślić to czym cie zaatakowałam?

hb36

hb36
Nikt tu nie powiedział że tok myślenia ma być jeden. Po prostu tak się złożyło że mamy w większości podobne zdanie na różne tematy, ale to nie znaczy że nikt nie szanuje Twojej opinii. Nie wiedzę nic złego, lub jakiegokolwiek ataku wymierzonego w Twoją stronę przez Maritę lub jakąkolwiek z nas. Widocznie jesteś lekko przewrażliwiona...

A sprostowanie historii nie jest atakiem na Twoja osobę. Wcześniej napisałaś, że Anna podobnie jak Katarzyna nie zgadzała się na rozwód. To jest kompletna bzdura i wymagała szybkiego sprostowania. Anna nie miała takiej szansy, mimo że do końca, siedząc w Tower, liczyła że zostanie wysłana do klasztoru. ale wyrok był jeden, miała umrzeć.

hb36

A książki czytam i w jednej z nich znalazłam takie zdanie, które " Jest niesprawiedliwością wobec Henryka VII tłumaczyc rozwód i zerwanie z Rzymem miłością do szafirowych oczu Anny Boleyn. Król mógł łatwo mieć Annę Boleyn bez obiecywania jej małżeństwa, lecz problem domagający się rozwiązania był bardziej złoźony." Ta książka to Andre Maurois "Dzieje Anglii". Ja swoja opinie wyrabiam na podstawie wielu różnych książek i nie rozumie dlaczego ktoś zarzuca mi niezrozumienie tematu.

hb36

hmmm problem w tym że to zdanie nie ma związku z tematem. Rozmowa dotyczyła tego, iż bzdurne jest mówienie że Anna Boleyn nie chciała dać Henrykowi rozwody tak jak Katarzyna. Henryk nie chciał nawet słyszeć o drugim rozwodzie...dlatego pozbył się jej w brutalny sposób.

A przy okazji, moją wątpliwość budzą "szafirowe oczy" Anny...Przecież ona miał ciemne, czarne/brązowe oczy...więc o co chodzi? ;)

ocenił(a) serial na 10
Adriana21

oglądam 10 odcinek 1 sezonu Dynastii na polsat cafe i leci ta początkowa scena ;)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

hb36- nie mam nic do tego, że masz inne zdanie niż my. Inaczej oceniasz niż my, ja nie mam nic za złe.

Czytałam już kilka książek na temat Henryka i Anny Boleyn, ale nigdzie nie było mowy o rozwodzie z Anną. Henrykowi nie chciało się się może i długo czekać na rozwód z Anną. Pragnął pojąć za żonę Jane, co pokazało jak mu baaaardzo zależało, w końcu kilka dni po śmierci Anny wziął ślub z Jane.

Zgadzam się z Tobą Adriana21, że to zdanie napisane nie ma żadnego sensu z rozwodem. Mówi tylko o tym, jak łatwo Henryk mógł mieć za żonę Anne nawet nie obiecując jej małżeństwa. A gdzie mowa o rozwodzie? No miała brązowe albo czarne oczy ;)

Marita09

o jaaa heheheh ta secena jest masakryczna! :D
Szkoda że nie widziałyście mojej twarzy jak ja to pierwszy raz oglądałam!
Totalny zonk hahah

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Ja na początku jak pierwszy raz oglądałam to nie zrozumiałam o co chodzi ;) ale po chwili do mnie to doszło, to ja też taka byłam "lekko" zaskoczona :) fajny początek 10 odcinka ;)

Adriana21

To był cytat, a co do koloru jej oczu podobnie jak daty urodzenia są watpliwości.

hb36

A cytat może faktycznie nie w porę. Dotyczył wcześniejszych wypowiedzi, że rozwód i rozłam Kościoła był dla Anny. Te fakty zbiegły się w czasie. ale Henryk długo się przygotowywał do tego. O rozwodzie myśłal jeszcze przed poznaniem Anny i o tym, że nie powinno istnieć państwo w państwie długo przed ustanowienie kościoła anglikańskiego.

ocenił(a) serial na 10
hb36

Tak, tak... Henryk myślał o rozwodzie ale przestał myśleć o tym gdy dowiedział się że Katarzyna spodziewa się dziecka i że będzie to chłopiec. Gdyby wtedy urodził się chłopiec, to Katarzyna do końca swoich dni by została Królową Anglii u boku Henryka. Ale gdy się urodziła Maria, stwierdził iż małżeństwo nie jest zgodne z Bogiem i musi się rozwieść. Pojawienie się wtedy Anny bardziej go popchnęło w tym kierunku.

Marita09

I tu niestety jest dowód na to, że Henryk niestety chyba nie potrafił obdarzyć nikogo prawdziwym uczuciem, jedynie pożądaniem (czego przykładem jest nieszczęsna Anna Boleyn). Katarzynę A. niby kochał, bo Antonia Fraser twierdzi, że Henryk pisał do Katarzyny listy przepełnione jakimś uczuciem, ale był wtedy bardzo młody, nie przekroczył jeszcze 20 lat, więc to jest zrozumiałe.. Gdyby tylko Katarzyna urodziła mu syna, uchroniłaby siebie przed upokorzeniem jakie ją spotkało. I też uważam że w takiej sytuacji nie byłoby absolutnie mowy o rozwodzie. Całym życiem Henryka kierowała jakaś chora obsesja spłodzenia męskiego potomka. Wiem, chciał utrzymać dynastię, ale jakim kosztem? I dalej będę trwać przy swoim [nie obraźcie się dziewczyny;)], uważam że Katarzyna dobrze postąpiła nie ustępując mu. Bo wina za wychowanie Marii (a raczej jej niewychowanie) leży tak samo po stronie Katarzyny, jak i króla. Jego upartość i niby chęć wyczyszczenia sumienia (w co sam nie wierzył, bajeczka dla kleru i papiestwa) sprawiła, że jego córka stała się potworem. Trafiła kosa na kamień ;)

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Wydaję mi się,że Katarzyna może i była wielbiona i ukochana przez Henryka,ale co tu się dziwić?Henryk,młodziutki,wchodzący w dorosłe życie następca tronu,dopiero poznający arkany królewskich obyczajów mężczyzna był zafascynowany starszą od siebie kobietą.Na początku na pewno iskrzyło między nimi,mimo,iż ich małżeństwo było im z góry narzucone.Ale z czasem w grę wchodziły obowiązki,które należy wykonać...czyli zapewnienie ciągłości dynastii.Można krytykować zachowanie Henryka,ale niestety takie były czasy.Syn,następca tronu był skarbem narodowym i największym szczęściem w królestwie.A to,że Tudor zaczął szaleć i postradał zmysły to dlatego,że nie mógł długo doczekać sie upragnionego męskiego potomka.Tyle poronień i martwych noworodków.Człowiek mógł się załamać.Dlatego,też uważam,iż Katarzyna po na prawdę nieudanym małżeństwie powinna odpuścić i zgodzić się na rozwód.Ludzie żyją ze sobą po 10,20 a nawet więcej lat,ale potrafią
rozejść się z godnością i bez egoistycznych pobudek.A no niestety,Katarzyna nie mogła znieść porażki i nie mogła pogodzic się z tym,że sztuczne małżeństwo z Henrykiem jest bezsensowne.Wiem,że czuła się upokorzona i zraniona,ale według mnie większym upokorzeniem było dalsze narzucanie się Henrykowi i nie danie zgody na unieważnienie tego związku.

Aaa,dziewczyny!ostatnio oglądałam ,,Anne Tysiąca Dni'' i oczywiście piękny film;)...ale na temat...w scenie,gdy Anna siedziała juz w celi przed śmiercią odwiedził ją Henryk i jeszcze zaproponował jej,aby zgodziła się na uznanie ich małżeństwa za nieważne...ona oczywiście odmówiła mu!Może nie chciała zgodzić się z tym,że oskarżają ją o zdradę jakiej nie popełniła?Ale to wtedy chyba miała jakiś wybór (?)...i tu jest pytanie...na ile film pokłada się z prawdą?czy dał jej jakiś wybór i szansę na dalsze życie?

kitty_kat

To ja (kasia31081989), zmieniłam tylko dane ;)

kitty_kat

tara- zgadzam się z tym co napisałaś w 100%! Dokładnie to samo myślę o tej sprawie z Katarzyną. Ale mimo to szanuję ją jako królową, była dzielną kobietą.

A co do filmu "Anna tysiąca dni"...film jest przepiękny! Scena w Tower o której piszesz jest chyba najlepsza w całym filmie. Tyle pasji, tyle emocji między Anną i Henrykiem! Do tego wspaniale zagrana!
Ale niestety w prawdziwej historii Henryk nie dał Annie wyboru. Sam podjął decyzje o uśmierceniu jej i dokonał tego co zamierzył. Z tego co się orientuję to Henryk nawet nie odwiedził jej w celi, przynajmniej nigdzie nie zostało to odnotowane.

Dla zainteresowanych dziewczyn, tutaj jest ta scena z Tower z filmu "Anna tysiąca dni":)

http://www.youtube.com/watch?v=jvPOGmfdtCQ&feature=channel_page

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Piękna scena :) nie oglądałam tego filmu jeszcze ale wszystko przede mną ;)

Zgadzam się z Wami dziewczyny, że Henryk gdy wziął ślub z Katarzyną był zbyt młody. Związek z kobietą starszą od siebie było związane z namiętnością i pasją. Ale z biegiem czasu Henryk uświadamiał sobie swoją władzę nad tym czego tylko zapragnie. Czy to nowej kobiety, czy polowania, uczty... Katarzyna stawała się stara, na pewno nie była już taka wesoła i urocza co wcześniej. Również dlatego Henryk zaczął mówić o rozwodzie, że jego "sumienie" nie daje mu żyć. Pchnęło go najbardziej do rozwodu chęć posiadania męskiego potomka, chęć nie seksu tylko kochać się ze swoją żoną, namiętność, pasja, uczucie! Związek Katarzyny i Henryka od samego początku był oparty głownie na polityce, czy się kochali czy nie to było nie istotne. Henryk miał spłodzić męskiego potomka. Być może na początku Henryk darzył Katarzynę uczuciem ale z czasem wygasnęła, co tu się dziwić. Starsza kobieta, która ciągle się modliła i nie była namiętna. A tu pojawiła się Anna, przeciwieństwo Katarzyny. Cóż mógł więcej chcieć? Katarzyna nie umiała sobie poradzić z porażką, w końcu przez ok 20 lat była królową Anglii a tu nagle pojawiła się jakaś prosta (wg niej) dziewczyna i ma zająć jej miejsce? Ona królowa z krwi i kości nie mogła na to pozwolić, ale powinna dać Henrykowi rozwodu, bardziej upokorzyła się tym nie względem rozwodu niż jak stała przy swoim.

Takie moje zdanie ;)

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Och,ale to przykre;(...wzruszająca scena i zarazem taka piękna.Rzeczywiście,oglądając czuć wielkie emocje i poruszenie.Niby rozmawiają ze sobą spokojnie,a widać i czuć,że targają nimi niesamowite emocje.Czuć wielkie napięcie.Ależ Anna była dumna,odważna i lojalna wobec Henryka do samego końca.Potrafiła nawet powiedzieć mu,że cieszy się z jego widoku..że ją odwiedził w Tower.W ogóle po obejrzeniu tego filmu byłam bardzo poruszona i wzruszona.Znakomicie nakręcony,a gra aktorska cudowna (nie tylko Genevieve Bujold w roli Anny!która jest dla mnie wielka!),ale i Burtona oraz pozostałych postaci.Nie dziwię się,że kiedyś ten film i aktorzy walczyli o Oskara.Niestety statuetka została zdobyta tylko za kostiumy;(

Ja również cenię Katarzynę za wiele rzeczy,za jej szlachetność itp i szkoda mi jej ze względu na jej,powiedzmy sobie smutne życie ( za młodu wysłana do obcego kraju,bez bliskich osób,a później nieudane małżeństwa,tracenie dziecka za dzieckiem...),ale to,że żyła pod koniec życia osamotniona i biedna to tylko z powodu decyzji,jakie podjęła.Ryzykując życie swoje jak i Marii,postanowiła przeciwstawić się królowi,co doprowadziło do tragicznych skutków.

A jeśli chodzi o Marię to uważam,że miała wystarczającą szkołę życia zaserwowaną przez swoich rodziców,po której stała się tym kim była.Geny się ujawniły,gdy władza przeszła w jej ręce.

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Zresztą Maria również miała nieciekawe małżeństwo i czy w ogóle można nazwać małżeństwem związek,który przez większość czasu istniał na odległość.Filip II Hiszpański nie był zadowolony z Marii jako małżonki,nie była urodziwa,miała trudny charakter (ciekawe po kim;p..?) i przechodziła częste urojone ciąże,które sobie wymyślała.Nawet korzyści wielkich nie miał z tego małżeństwa,bo mimo,iż miał tytuł króla Anglii to nie wtykał nosa w sprawy kraju.Maria była ewidentnym szefem!

Po śmierci Marii Filip chciał utrzymać się na szczycie Anglii i mieć większy wpływ na politykę kraju,ale w ogóle nie dostał na to szansy,gdyż następczyni Marii,Elżbieta nie przyjęła oświadczyn byłego szwagra...

Na prawdę niesamowite historie miały miejsce w czasach Tudorów...i jak tu nie tworzyć o nich znakomitych filmów!Scenariusz piszę się sam;)

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Wypowiem się na temat filmu jak go obejrzę ;)

Katarzyna miała trudne życie, od dzieciństwa była przygotowywana do roli królowej ale nie u siebie w kraju, rozłąka z rodziną, ojciec się nie starał by jakoś pomóc córce, wykorzystywał ją jak mógł, potem śmierć matki, zdrady Henryka i potem rozwód. Z jednej strony nie ma się co dziwić że chciała postawić chociaż raz na swoim i chciała zostać królową dla której tak dużo wytrwała. I jeszcze te ciąże, presja urodzenia syna lub gdy urodziła syna a on żył 50 dni. Przykre :(

A co do Marii, to całe jej dzieciństwo i też bezpłodność na niej się odbiły. Bo już kiedy była nastolatką to miała problemy z miesiączkami, miała bóle głowy, brak lub nieregularne miesiączki już wtedy wiedziała że coś jest nie tak. A tutaj wyszła za młodszego od siebie mężczyznę, musiała szybko urodzić syna żeby uradować Filipa. A jego częste wyjazdy i na długo nie wspierały jej, stąd też urojone ciąże. Gdy Maria jeszcze żyła to Filip już zaczął kręcić się koło Elżbiety, żeby po śmierci Marii być cały czas królem Anglii. Nie ma to jak Maria II Stuart oddała całą swoją władzą Wilhelmowi, chociaż była następczynią króla. Oczywiście Wilhelm zdetronizował Jakuba =,ojca Marii. I miała tak była oddana że oddała mu całą swoją władzę a została jego żoną. Ale na takiej zasadzie jak Maria Tudor z Filipem II Hiszpańskim ;) Teraz też będę pogłębiać swoją wiedzę na temat Stuartów, już przeczytałam o dwóch Królowych prawowitych następczyniach ;) ale to tak na marginesie :)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Wart,warto Maritko obejrzeć ten filmik,a i taka ciekawostka!Napisałaś,że zaczęłaś się interesować się dynastią Stuartów...jak zobaczysz film ,,Anna Tysiąca Dni'' Charlesa Jarrotta to potem obejrzyj jego kolejne dzieło,a mianowicie ,,Maria Królowa Szkotów'' opowiadający właśnie o Marii Stuart.Ja też jestem jego ciekawa...i na pewno go też obejrze!

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Na pewno obejrzę :) bo Dynastia Stuartów zapowiada się też ciekawie jak Dynastia Tudorów, chociaż o wiele wiele bardziej wolę Tudorów ;) Henryk mnie bardzo ciekawi, jego żony, polityka, religia itd ;) zamierzam również przeczytać książkę o Marcinie Lutrze ;) szukam i szukam jakiś ciekawych książek, które są u mnie w bibliotece ;) a teraz mam zamiar kupić książkę "Elżbieta i Essex" :)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Dziewczyny wiecie może od którego września będzie leciał 2 sezon Tudorów na polsat cafe ? :) bo w necie nie mogę znaleźć :( wyszukuje mi tylko że na HBO 3 sezon będzie :(

Marita09

niestety nie wiem kiedy będzie 2 sezon na Polsat cafe. Ja ściągałam z neta odcinki...

Właśnie skończyłam czytać książkę "Elżbieta-walka o tron" Davida Starkeya i miałam wam napisać o wrażeniach po przeczytaniu;) Polecam wam ją gorąco! Jest napisana ciekawym stylem, czyta się wręcz z zapartym tchem, nie można się o niej oderwać. Książka opowiada o losach Elżbiety od momentu narodzin do objęcia przez nią korony angielskiej. Ukazuje życie młodziutkiej aczkolwiek wyjątkowej dziewczyny o wprost genialnym umyśle. Kto by pomyślał że 9-letnia Elżbieta będzie władała już 4(!) językami? Autor poświęcił też dużo miejsca na przybliżenie postaci Marii, siostry Elżbiety. Możemy poczytać o jej dziwactwach i jakby nie patrzeć przykrym małżeństwie. Jeden rozdział poświęcony jest porównaniu dwóch sióstr i jednocześnie dwóch zupełnie różnych osobowości. Ale jak wypadło to porównywanie i na czyją korzyść musicie już same przeczytać;)

;)

ocenił(a) serial na 10
ania__87

nie wiem czemu ale lubię oglądać seriale itd w tv niż na kompie ;) tak jakoś lepiej :)

A jeśli Aniu polecasz tą książkę to chętnie ją przeczytam :) muszę tylko ją kupić :) na razie to mam stos książek do przeczytania a czasu mam za mało :( Teraz zaczęłam czytać "Henryk VIII" Pollarda i powiem, że jak na razie to jest ciekawa :) Przeczytałam jeszcze "Henryk Ósmy" Szekspira i jakoś tak za bardzo mi nie przypadła. Czytałyście tą książkę? :)

Marita09

Niestety Szekspira jeszcze nie czytałam, ale to tylko dlatego że nie trafiłam w swojej bibliotece na nią. Pollarda mam cały czas na uwadze, planuje kupić;)

Tutaj znalazłam króciutki ale świetny filmik o modzie a dokładniej o Annie Boleyn z pioseneczką Lady GaGi:D
http://www.youtube.com/watch?v=8X0N46QI9Ag&feature=channel_page

ocenił(a) serial na 10
ania__87

Ekstra;*...normalnie pasuje do postaci Anny,a do tego wchodzi w ucho;)

A jeśli chodzi o modę w The Tudors...to jaka suknia Anny Wam się najbardziej podobała i kiedy najpiękniej wyglądała?

Mi się bardzo podobała Anna w żółtej sukni z parasolem w ręku,pięknie wyglądała w tej scenie,do tego była tam wtedy taka szczęśliwa.Myślała wtedy,że szczęście znowu się do niej uśmiechnęło...ale nie na krótko;(

Ślicznie się prezentowała również podczas swojej koronacji (przemarsz przez miasto);*;*...z Henrykiem wyglądali bajkowo;)
Jeszcze podobała mi się sukienka,którą miała na sobie podczas tańca z Henrykiem...taka biała,subtelna,romantyczna i do tego piękne rozpuszczone włosy...to z 1 sezonu,ale nie pamiętam odcinka,chyba 4 albo 5.

W proroczym śnie jaki miała...suknia z przepięknym płaszczem...wydaję mi się,że był to ten sam,ktory miała w trakcie aresztowania i wtrącenia do Tower..

Czerwona suknia z przeciętym dekoltem,na plakacie z 2 sezonu...
Zimą w pieknym kapeluszu...fenomenalnie!

A zawsze miała prześliczne kolczyki;D

W ogóle w The Tudors piekne są te stroje;)

ocenił(a) serial na 10
tara_05

a prawdopodobnie (raczej na 100%) Thomasa Culpepera,kochanka i największą miłość Kitty Howard zagra niejaki Torrance Coombs!
Nie potrafię jeszcze wklejać linków,ale tu są adresy i można skopiować je na pasek narzędzi i po prostu wejść na te strony z jego zdjęciem.

http://www.kingtalent.com/jpg/torranceTHR.jpg

http://image.wetpaint.com/image/1/FKqc04r1-XOsOEJOzgR7NA112744/GW255H382

Jak Wam się podoba?

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Oooo udało mi się;p

a tu jest jeszcze jedno zdjątko...

http://image.wetpaint.com/image/1/JFAuS43x-Yjgyc--CpNhZA109415/GW283H425

tara_05

No taki nawet nawet, ale nie jakoś szaleńczo przystojny według mnie :)

Marita, pytałaś kiedy będzie leciał sezon 2 Tudorsów na Polsat Cafe.. Otóż od tej niedzieli, co tydzień 0 20.00. Nie mogę się już doczekać (^^,)

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Mi się bardzo podobali Henryk z Jane jak brali ślub ;) takie ładne stroje mieli a Anny Boleyn to jak tańczyła w tym żółtym sukni z parasolem :) Albo jak miała taką fioletową suknie jakby przezroczystą a na nią chyba takie coś złote i to było w drugim sezonie. Kiedy już Henrykiem się kłóciła itd. i dalej było takie wyobrażenie że ktoś jej wbija nożem. Kojarzycie? :)

A ten chłopak to taki sobie, najładniej wyszedł na 3 zdjęciu ;) ale o wiele ładniejszy jest Jonathan i Cavil ;)

Kasiu normalnie ale mnie uradowałaś ;) nareszcie się doczekałam tego sezonu na polsat cafe! Dzięki! :) Ja też nie mogę się doczekać :)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Cavill to to nie jest...niestety...ale nie jest taki zły.Taki młodziutki i mało męski,tak mi się wydaję.Culpeper kojarzy mi się z takim prawdziwym mężczyzną.No,ale może dobrze i przekonująco zagra tego lovelasa;p

Tak MARITA;)Fajny strój i świetna scena z ta próbą zabicia Anny nożem...

Marita09

Ale wy dziewczyny macie dobrą pamięć, bo ja to w ogóle nie mogę skojarzyć jaka kreacja w serialu najbardziej mi się podobała.. Normalnie mam dziurę w pamięci :) Stroje w serialu mają przecudne, ale nic mi w tym momencie nie przychodzi do głowy..;(

Hehe, czytałam gdzieś nawet, że niektóre stroje do serialu zakupiono w Krakowie :) więc jest jakiś polski akcent ;)

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

To prawda...wiele kostiumów pochodzi z Krakowa,też o tym czytałam;)...możemy być dumne,że chociaz w jakimś stopniu Polska przyczyniła się do powstania Tudorów;]

Znalazlam przepiękną piosenkę i filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=x209_cjXlvM&feature=fvw

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Tak wiedziałam o tym że kupili nie które stroje z Krakowa ;) mam nadzieje, że chociaż jedną miała Natalie Dormer ;) Kasiu ja też za bardzo nie pamiętam strojów ale w ostatniej chwili mi się przypomniały te dwie ;)

A co do piosenki to taka nastrojowa ;) Jak ja bym zagrać w Tudorach ;) Anne Boleyn zagrać albo już ostatecznie Jane Seymour ;) takie małe marzenie ;) u boku z Jonathanem... o Boże ;D

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Chyba każda by chciała znaleźć się na planie Tudorów;P

Dziewczyny górą;*;*:

http://www.youtube.com/watch?v=v7WVoHQn5uA&feature=related

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Tak! Dziewczyny są najlepsze ;) a filmik bardzo fajny ;) po tym filimu chce jeszcze więcej wiedzieć o Tudorach! :)

Kasiu znalazłam tą suknie fioletową co mówiłam wyżej ;)

http://www.youtube.com/watch?v=-xqcrRJ9c4g&feature=related

to jest 0:57 i trwa kilka sek ;) bo tamtej sceny jak na złość nie mogę znaleźć ;)

Marita09

o jejku nie było mnie kilka godzin a tu taka dyskusja się wywiązała. Wszystkie te suknie jakie mają bohaterki The Tudors są przepiękne. Przyznam się Wam że nie raz marzyłam żeby ubrać którąś z nich i poczuć się jak prawdziwa dama z tamtych czasów ;)
Trudno zdecydować który ze strojów był najpiękniejszy...ja bym obstawiała:

http://image.wetpaint.com/image/1/RhY-3rBJZOtoN5UcarXIgg565521/GW449H357

tutaj jest ta sama ale w całości:
http://image.wetpaint.com/image/1/OcJYAelZYdKqM0UUuBNuMg242092/GW316H510

Te też są piękne:
http://image.wetpaint.com/image/1/MiOCoGuIJvCItPR_72_VUw171904/GW192H402

http://image.wetpaint.com/image/1/IkdSgnvQS_K6e4zHYnBLIg8044/GW199H326

http://image.wetpaint.com/image/1/dCjDnYL_xtOlZm95x3oH7A470672/GW453H376

http://image.wetpaint.com/image/1/bOvfmrdhaxp9SGfusBYiew6874/GW140H270

Ta różowa jest przeurocza:
http://image.wetpaint.com/image/1/cy_I4xeQ_ZZMKCKi6IQXkg145254/GW243H257

Tutaj z kolei bardzo niewinnie i dziewczęco:

http://image.wetpaint.com/image/1/nQcsqJP-e_1ch9R2pqgkBA8750/GW180H267
http://image.wetpaint.com/image/1/7stFpRwpfBhNNEjomC3GGw8725/GW190H259

ania__87

Tutaj znalazłam bardzo elegancką suknię która miała jak została Markizą:
http://image.wetpaint.com/image/1/SwrhdF2HvThUIMuYU4Uucg104087/GW409H299
http://image.wetpaint.com/image/1/5qyx01LkMybqtrHSYx4MZQ14763/GW205H324

A tutaj ma prześliczny diadem:
http://image.wetpaint.com/image/1/rvKQb6mUFWez96thrKdWQQ11244/GW173H315
http://image.wetpaint.com/image/1/J094LNalCkWaEmRWRbKm1g28027/GW281H277

Żółta:
http://image.wetpaint.com/image/1/4DjswQ11cQbFTIHU1GK-EA22302/GW223H315
http://image.wetpaint.com/image/1/7kP6D_Dm_PZr9GxnpVo6SQ16037/GW243H296

To też jest świetne, chyba któraś z was wspominała o tej sukience:
http://image.wetpaint.com/image/1/BolTsbvZdXdVnsr2dxKupg12660/GW173H312
http://image.wetpaint.com/image/1/ti6lZwnMn-ozvn9J3H9Wig10868/GW244H310

I ze słynnej sceny gdzie Anna z Henrykiem tańczyli Voltę:D
http://image.wetpaint.com/image/1/JW1B9cOD3L82JaSiu-XI5A57313/GW276H343
http://image.wetpaint.com/image/1/N_WPeyjuPSq1fZm5YHm2Cw23454/GW219H187

Nie potrafię się zdecydować która jest najpiękniejsza tak naprawdę:/ Piękne było jej przebranie łabędzia, gdzie po raz pierwszy spotkała się z Henrykiem:)

ania__87

Suknia ze sceny śmierci:(... też piękna:
http://image.wetpaint.com/image/1/RpDoTeVOVSNdF_m4UUOCFQ18082/GW191H281

http://image.wetpaint.com/image/1/zHodsqs7dqb8GmmJt4k2ww17945/GW210H282

http://image.wetpaint.com/image/1/z2bkE_nAtWw2qxllNR-vZQ13389/GW261H313

I te tez są piękne:
http://image.wetpaint.com/image/1/CmSQPYm5pHQlGizgB3iwsg257829/GW279H288
http://image.wetpaint.com/image/1/jPVULVAKHhEP0zR1r5FSMw140965/GW176H272
http://image.wetpaint.com/image/1/TLhjWjhSSl_9FsVmM-sajQ13514/GW194H248
http://image.wetpaint.com/image/1/O4LmEQ4xZp3OKJlPOCH-Tg62114/GW288H293
http://image.wetpaint.com/image/1/kv_CEc1OLH5rltMUKi4-8g9380/GW213H378
http://image.wetpaint.com/image/1/nkEufgYUCwQZ6k-9YAY2Eg6899/GW161H373
http://image.wetpaint.com/image/1/sTFYBnTelbBs15XnMs85rA44439/GW210H203
http://image.wetpaint.com/image/1/np1f5KiCPsEvFl8sj-mpWA48447/GW190H233

Dobra wystarczy bo do rana nie skończę:P

ocenił(a) serial na 10
ania__87

No trochę tego podałaś Aniu, ale to co ;) co do tych sukni to mogę je oglądać godzinami ;) Ja osobiście chciałabym się urodzić w tamtych czasach i nosić te suknie. Te dowody miłości, które np. Henryk pokazywał Annie ;) no coś wspaniałego! ale z drugiej strony zdrady i żebym miała się bać o własne życie to dzięki. Ale to co ;) i ogólnie mogłabym codziennie chodzić w takich sukniach, na mój ślub sobie kupię takie jak były w Tudorach ;) hehe :D

ocenił(a) serial na 10
Marita09

Dziewczyny, teraz tak jakoś mi się przypomniało. Nie wiem może o tym wiecie i nic nowego nie powiem, ale gdy oskarżyli Annę Boleyn to nie tyko ze ona zdradziła króla. Tylko również za to że był to związek kazirodczy, bo Henryk spał z Marią, siostrą Anny. I to było podobne tak jak z Katarzyną Aragońską. Że ich małżeństwo nie było to końca prawdziwe. Ale kiedy na to wpadł? Wtedy gdy chciał wziąć ślub z Jane ;) Standart jak dla Henia :)

Marita09

A no faktycznie, było coś takiego :) Że skoro król sypiał z dwiema siostrami, to tak jakby naruszył więzy krwi :) Szczerze powiedziawszy nie wiem co to ma do rzeczy, bo takie coś to chyba nie jest kazirodztwem? Bo kazirodztwo to sypianie z członkami własnej rodziny, a przecież Maria i Anna nie były dla niego rodziną ;)

Dziwne te czasy :) Ale wszystkie suknie oglądałam Aniu i są przecudowne :)

ocenił(a) serial na 10
kitty_kat

Jeszcze było że Henryk sypiał z Matką Anny, Elżbietą ;) o ile się nie mylę z jej imieniem :D Henryk obleciał całą rodzinę Boleyn. Jaszcze Katarzyna Howard. Widać że go coś kusiło do tej rodziny ;) Coś tam słyszałam że gdy sypiał z matką Anny, to podobno urodziła z nim dziecko. A powinna to być Anna Boleyn albo Maria ;) to by było dopiero coś ;)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

To już by była chyba Moda na sukces;P

Ale tak serio to też słyszałam,że matka Anny i Marii romansowała z królem...Nie było to tak pewne jak związki z jej córkami,ale taka plotka chodziła po dworze.

A tu dla Ciebie Maritko fotki ze ślubu Jane i Henryka,podobała Ci się jej suknia;)

http://image.wetpaint.com/image/1/kdweR5KJ8Im1ya8puBKjaw191331/GW218H371

http://image.wetpaint.com/image/1/zRt4bGxHlQ1fOpxzxUyNhQ65121/GW312H245

A tu też pięknie wyglądała,w ogóle bardzo podobały mi się jej włosy...zawsze miała tak pięknie upięte;D

http://image.wetpaint.com/image/1/pMUn-Rr6dxfI6EdYrUL01w84623/GW290H242

http://image.wetpaint.com/image/1/s6o1zKD-hRMtCG2fZ1XZGw47972/GW344H386

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Bardzo mi się podobały suknie Małgorzaty;)

http://image.wetpaint.com/image/1/js1wZdNd2Sb5xQUoBDjIFg11365/GW164H407

http://image.wetpaint.com/image/1/2HYA8-RQGzj9IOmq4ozj_A12796/GW212H329

http://image.wetpaint.com/image/1/hM3WIxh3k-bdbhYVYFwRhA35281/GW227H328

ta ostatnia z pamiętnej sceny na statku;*

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Ojaaa...
właśnie zobaczyłam pierwsze zdjęcia Henry Cavilla...Charlesa Brandona w 4 sezonie The Tudors...
Trochę sie postarzał...aż się serduszko kraja,że zarówno JRM i Cavill się zmienili;(...ale nie mogą wyglądać młodo skoro tyle czasu minęło od 1 sezonu...

http://image.wetpaint.com/image/1/dJy2NGKk-dqMxixj30ZgwQ162837/GW335H388

http://image.wetpaint.com/image/1/hDDl6gukd6YOcQNF98nuVg82988/GW365H256

http://image.wetpaint.com/image/1/pJtteJAVeGFEqOPXIqnfLw87733/GW316H246

http://image.wetpaint.com/image/1/lZroC9SqZxa3jPR7naOCcA125729/GW347H410

Jeszcze zdjęcie Sary Bolger...Marii Tudor,córki Henia (trochę niewyraźne,ale tylko takie jest dostępne w necie...)

http://image.wetpaint.com/image/1/oKWHnnilO2Sw33bgJCmilw98449/GW341H231

A tu dla przypomnienia Jonathan...

http://image.wetpaint.com/image/1/BawuXEbS0HHD6tnrtD76Ig200406/GW327H552

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Moda na sukces xD He xD

Brzydko już wygląda JRM i Cavill :( tak staro, najładniej to wyglądali w 2 i trochę 3 sezonie :) Tara dzięki za tą suknie ;) kupie sobie taką na ślub i wezmę ślub JRM xD żartuuuję ;)

ocenił(a) serial na 10
Marita09

To ja też dodam swoje ;)

Jane i Henryk ;)
http://edidin.blox.pl/resource/the_tudors_season_three.jpg

http://www.daemonstv.com/wp-content/uploads/2009/04/tudors_301_0289.jpg
piękna suknia ;)

http://community.post-gazette.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer. Components.UserFiles/00.00.00.21.57/tudors_5F00_302_5F00_0120.jpg

http://i1.fc-img.com/CTV02/Comcast_CIM_Prod_Fancast_Image/97/588/1233239526744_8 4_TheTudors_mif_640_320.jpg
a ta jeszcze ładniejsza ;)

http://farm4.static.flickr.com/3275/2392020690_953996af73.jpg

Henryk VIII i Barndon ;)
http://mylivenotebook.com/wp-content/uploads/2009/04/tudors.jpg
Henryk i Anna ;)

http://manicdote.files.wordpress.com/2009/01/tudors.jpg
pięknie ;)

http://www.daemonstv.com/wp-content/uploads/2008/04/tudors_202_0840.jpg
http://featuresblogs.chicagotribune.com/photos/uncategorized/2008/03/27/tudors.j pg

http://www.godammit.com/wp-content/uploads/2008/05/pignose.jpg

Anna Boleyn :)

http://images2.fanpop.com/images/photos/3600000/Anne-Boleyn-the-tudors-3674032-1 024-768.jpg
łaaadnie ;)

http://www.daemonstv.com/wp-content/uploads/2008/04/tudors_202_0200.jpg
http://fc05.deviantart.com/fs29/f/2008/103/c/e/The_Tudors_House_of_Cards_pt_I_by _schwarze_siraen.jpg

Jonathan ;)
http://images.fanpop.com/images/image_uploads/Tudors-Wallpaper-the-tudors-644415 _1280_1024.jpg

http://static.tvguide.com/MediaBin/Galleries/Shows/S_Z/Tq_Tz/Tudors/season2/the- tudors-RhysMeyers31.jpg
Koocham to zdjęcia ;)

http://www.ohlalaparis.com/photos/uncategorized/jonathanrhysmeyers0307_1.jpg

http://cm1.theinsider.com/media/0/61/6/tudors-scans-1-lg.0.0.0x0.432x633.jpeg
a to jeszcze bardziej ;)

http://poptimal.com/wp-content/uploads/2009/04/tudors_302_0339.jpg

A tu wszyscy ;)
http://l.yimg.com/l/tv/us/img/site/74/17/0000047417_20080318122620.jpg
którego by tu wybrać? :)
http://media.photobucket.com/image/the%20tudors/glvalentine/costume/tudors/0015q ytb.jpg

http://th01.deviantart.net/fs29/300W/i/2008/120/5/4/The_Tudors_Avatars_by_schwar ze_siraen.jpg

http://constantlycontemplative.files.wordpress.com/2007/10/2007_10_tudors2.jpg
Natalie pięknie wygląda ;]

A tu scena w lesie ;)

http://img2.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/080805/TV-sex-scenes/Tudors-forest_l.jpg

A tu pojedyncze zdjęcia różnych osób ;)
http://images1.fanpop.com/images/image_uploads/Tudors-the-tudors-862609_1280_102 4.jpg

http://l.yimg.com/l/tv/us/img/site/74/23/0000047423_20080318122629.jpg

http://l.yimg.com/l/tv/us/img/site/74/22/0000047422_20080318122628.jpg

http://hotcelebs.today.com/files/2009/02/henrycavillcb.jpg

http://cdn.sheknows.com/articles/The-Tudors-Joss-Stone.jpg

http://img5.allocine.fr/acmedia/rsz/434/x/x/x/medias/nmedia/18/67/24/38/18990250 .JPG

http://www.poptower.com/images/db/9172/450/500/the-tudors.jpg

ocenił(a) serial na 10
Marita09

No właśnie;

ocenił(a) serial na 10
tara_05

Hmm...

Dziewczyny może napiszmy petycję do Showtime z prośbą o nakręcenie dalszych losów dynastii;P

Ale niektóre zmienione fakty by zaczęły komplikować sytuację...gdyż...np.

-Brandon i Małgorzata (a raczej Maria Tudor) mieli dzieci,co nie było zawarte w serialu,a ich wnuczka Jane Grey została królową Anglii..co prawda przez tylko dziewięć dni,ale jednak zasiadła na tronie (padła ofiarą żądnej władzy królewskiej Krwawej Mary),

-również potomkowie starszej siostry Henryka,prawdziwej Małgorzaty,królowej Szkocji (której nie uwzględnili w serialu) zasiadli na tronie angielskim po Elżbiecie Wielkiej czyli-Stuartowie.

Co jeszcze bylo zmienione,a komplikowało by dalsze losy Tudorów...ja juz nie pamiętam...

Ciekawe co by wymyślili na potrzeby kontynuacji?