PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617239}

Grzech Fatmagül

Fatmagül'ün Suçu Ne
2010 - 2012
7,4 1,2 tys. ocen
7,4 10 1 1212
Grzech Fatmagül
powrót do forum serialu Grzech Fatmagül

Pogaduszki cz. 2

ocenił(a) serial na 10

Jak pogaduszki nr 1 sie zapelnia wskakujcie w ten temat ☺

ocenił(a) serial na 10
Inimi

Ja juz becze

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Ja też. Nie mam serca, żeby oglądac nowy serial . Nie będzie Kerima:(

ocenił(a) serial na 10
magdalenaEla

To fakt trzeba się otrząsnąć po GF a to pewnie trochę czasu zajmie :) Ah jaka szkoda, że to już koniec.... Aż chciałoby się obejrzeć dalsze losy naszych bohaterów :) Szkoda, że żaden z producentów o tym nie pomyślał, biorąc pod uwagę popularność tego serialu nie tylko w Turcji, ale na całym świecie :))) Oby TVP powtórzyła i ten serial, chętnie obejrzę jeszcze raz :)

PaOlla_89

To fakt, trzeba się otrząsnąć bo tak dobrego serialu to już dawno nie oglądałam :) I choć wielka szkoda, że się skończył to było warto czekać na ostatni odcinek. Miny Yaszaranów na ogłoszenie wyroku - bezcenne! Można oglądać bez końca ich opadające z wrażenia szczęki. Ale też i radość po stronie Fatmy i jej bliskich :) Pokazała, że warto walczyć do końca o sprawiedliwość! I że pomimo cierpienia jakiego doznała jednak odnalazła miłość u boku Kerima :)

Patrząc jeszcze na całość to trzeba dodać, że serial był świetny pod względem budowania akcji, całego wachlarza ludzkich emocji, postaci z którymi tak bardzo się utożsamialiśmy. No i nie mogę nie wspomnieć muzyki - świetna i pasującą idealnie do każdej sceny :))

Ehh ciężko się rozstać z GF, ale warto było oglądać i na pewno jeszcze też do niego wrócę :)

ola_91_fw

Drogie koleżanki i uważne widzki, mam pytanie dotyczące procesu w serialu. Czy możecie mi powiedzieć czy oskarżeni mieli adwokata? Bo skoro Munir też zaliczał się do tego grona , to logiczne jest, że nie bronił nikogo na tej rozprawie. A adwokat należy się każdemu. To samo tyczy Mukkades. Ja tam nikogo poza Kadirem nie widziałam. Ale może w Turcji jest inne prawo?

telimena79

Dobre pytanie. Też mi się wydaje, że nie mieli adwokata. Oprócz Kadira i Omera nie było innych adwokatów. Może rzeczywiście mają jakieś tam inne prawo.

A zauważył też ktoś błąd przy odczytywaniu wyroku przy Vurala? Sędzia powiedział, że zmarł 16.06.2012, a powinno być 2011.

I czy ktoś wie o co chodzi z tym zwyczajem "roznoszenia butów" przez Selima?

ocenił(a) serial na 10
ola_91_fw

W procesie karnym zawsze są dwie strony: oskarżyciel i obrońca. Stroną oskarżenia była Fatmagul i Kadir, zaś po stronie obrony siedział Omer (był obrońcą Kerima) i we wcześniejszych procesach Munir (obrońca Selima i Erdoana). Z racji tego, że Munir również w między czasie został oskarżony to dostali oni obrońcę z urzędu - wydaje mi się, że we wczorajszym odcinku było widać jakiegoś faceta obok Omera.

Też zauważyłam ten błąd z datą :) Jeśli dobrze pamiętam to rozprawa miała być 13 lub 14 czerwca, a więc w takim wypadku sędzia przewidział śmierć Vurala i wydał wyrok już na zaś ;P A tak na serio to myślę, że to może być błąd naszego tłumaczenia.
O zwyczajach tureckich kompletnie nie mam pojęcia, więc nie pomogę ;)

ocenił(a) serial na 7
PaOlla_89

Ja czuję pewien niedosyt. Bo zabrakło mi odcinka w którym pokazany został cały "finałowy proces" i to w jaki sposób wyszło na jaw, że Fatma mówiła prawdę.

HotChocolate90

a to nie było tak,że erdogan jak spisał we więzieniu, to się przyznał do wszystkiego i opisał resztę kto jeszcze brał udział i wszystkie machlojki yaszaranków

niedosyt pozostanie, jak wyszła im ta córeczka :)?
i że mieli potem synka i takie tam radości dla nas :)

ocenił(a) serial na 10
isw138

Tak, mowili ze matka Erdogana to przekazala prokuraturze.

ocenił(a) serial na 7
ola_91_fw

Ja miałam napisać o tej dacie :D
Z datami na nagrobkach też się pomylili- jeśli rodzice Fatmagul i Rahmiego zginęliby w lutym to jak Murat mógłby się urodzić w sierpniu? Rok też się nie zgadza, bo wychodziłoby, że Fatmagul w 2012 r. skończyła 21 a nie 22 lata.

Alee

Tak z datami ewidentnie się mylili. Ale w ogólnym rozrachunku w ogóle to mi nie przeszkadzało na ocenę serialu :)

ocenił(a) serial na 6
magdalenaEla

Ja też tak miałam po "Binbir Gece", też miałam jakiś żal, że to już koniec. Zaczęłam oglądać GF, ale pierwszy odcinek nie był ciekawy, więc oglądałam co kilka odcinków. Dopiero od pewnego momentu już wszystkie. Też bardzo chciałabym nadrobić te stracone odcinki po polsku, może będzie taka możliwość w TVP np. w wakacje, albo może ktoś wrzuci na YT. Serial bardzo dobrze zrobiony, wartka akcja, ładne zakończenie, ale nie mogę powiedzieć, że lepszy od BG, gdyż w całości go nie widziałam. Obawiam się, że ten nowy "Sekrety ojca" będzie do niczego. W jednej z głównych ról będzie grać "Benu" z "1001 nocy". Dla mnie 3 pierwsze odcinki są decydujące, czy warto dany serial obejrzeć. Kerima w tym nowym nie będzie, ale Turcja ma wielu wspaniałych aktorów i scenarzystów i kompozytorów, więc zobaczymy.

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Koniec. :D
Końcówka miała dać wydźwięk przesłaniu serialu, czyli ogromie zbrodni, których sprawcy uchodzą bezkarnie, ale nie oszukujmy się zżyliśmy się z bohaterami i ja jestem zawiedziona, że nie pokazali Enise :(

ocenił(a) serial na 7
Alee

Ciągle zastanawiam się co wyemitują potem? Nowy serial jaki puścili po Fatmie w tureckiej wersji miał ponoć, zaledwie 13 odcinków, więc raczej nie potrwa długo. Opcje na to co potem mam dwie. O jednej już pisałyśmy na forum. Drugi to "Karadayi" z Kenanem Imirzalioglu i Berguzar Korel.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Coś wiadomo kiedy będzie odpowiednik wspaniałego stulecia w polskim wydaniu "korona królowej" ? Jestem ciekaw jak im to wyjdzie.

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Nie ma już Fatmagul:( ten nowy serial dla mnie słaby i ci aktorzy jacyś brzydcy, ten ojciec mam wrażenie jakiś niedomyty

ocenił(a) serial na 7
magdalenaEla

Susan gra aktorka która grała Bennu w 1000 i 1 nocy. Nie ładna?

A ja teraz na YT oglądam "Karadayi" z Kenanem Imirzalioglu i Berguzar Korel. Całkiem ciekawy serial.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Ja oglądam ten nowy serial, nawet mnie wciągnął, chociaż wg mnie ten wątek jest strasznie naciągany i momentami nielogiczny. A Suzan/Bennu jak dla mnie to się mocno postarzała, taka dojrzała kobieta z niej.

ocenił(a) serial na 7
PaOlla_89

A żebyś widziała jak obecnie wygląda aktor który grał Kerema.....tak wyglądał jesienią 2015:

https://www.youtube.com/watch?v=JQKSoQdlU-A

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Ooo szok

ocenił(a) serial na 7
PaOlla_89

Szok? W jakim dokładnie sensie?

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

O ja pierdziu...

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Dalej nie łapię ;)

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Kiepsko sie starzeje ☺

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Benu sie nic nie zmienila w porownaniu do Kerema.

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Nie jest z nim jeszcze aż tak źle, ale powinien trochę schudnąć.

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Dziewczyny nie miałam neta, ale może któraś z Was jeszcze tu zagląda. Chciałam poruszyć dwie sceny z ostatniego odcinka GF. Najpierw chodzi mi o scenę, w której Fatmagul w feralną noc spotyka Kerima tam, gdzie miała pożegnać się z Mustafą. Rozmawiają ze sobą tak jakby się widzieli tam przed gwałtem a to nie prawda. Czy to jest może czyjeś wyobrażenie jakby było bez gwałtu? Druga scena to ta, w której Fatmagul na końcu odcinka spaceruje z Kerimem już z wysokim brzuchem. Jak to jest możliwe, że Fatmagul w dniu urodzin (czerwiec) dowiedziała się, że jest w ciąży (dajmy na to pierwszy miesiąc), a 8 miesięcy później podczas tego spaceru dalej jest lato?

aguska_a27

pierwsze to wizja co by było gdyby poznali się normalnie, drugie to czy w Turcji, tam koło Izmiru nie jest cieplej niż u nas i brzuch hyba miała na 6 miesiac

ocenił(a) serial na 10
isw138

A czy ta wizja była konkretnie czyjaś? Jeśli chodzi o ciążę to ten brzuch dalej mi nie pasuje, bo jak Fatmagul opowiadała dziennikarce przebieg procesu to o ile mnie pamięć nie myli było powiedziane "4 miesiące później", czyli przy opowiadaniu powinna już być w 5 miesiącu ciąży i brzuszek miała ładnie zaokrąglony, a podczas wizyty u brata nagle taki duży gdzie mówiła dziennikarce, że chyba za 2 miesiące pojedzie do brata (razem ciąża 7-miesięczna, rozprawa miała miejsce w czerwcu, czyli 7 miesiąc wypadałby na grudzień). No takiego długiego lata to chyba nawet w Turcji nie ma :) Osobiście mi te błędy nie wadzą, ale chciałam wiedzieć czy faktycznie dostrzegłyście to co ja czy sobie coś sama wymyśliłam :P

ocenił(a) serial na 6
aguska_a27

Nie tylko Ty to zauważyłaś. W tym serialu było więcej takich nieścisłości, w innych tureckich serialach zresztą też. Może u nich taka drobiazgowa dokładność nie jest brana pod uwagę ?