PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35708
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Jako , że wyczerpał się stary wątek , zakładam nowy .

wiatriwoda

Jeśli chodzi o dzisiejszy przedwakacyjny odcinek, to generalnie nie ma o czym pisać ;)

Vanessa100

Jak na to sporo zostało napisane ;)

wiatriwoda

Staraliśmy się jak mogliśmy coś z tego wycisnąć ;)

Vanessa100

:P haha Ostatni odcinek no to nie wypada. Nawet o takim mandacie za gałąź co nieco... ale jednak!

Mateusz15401

Dokładnie ;)

Vanessa100

Wszystkim życzę miłych wakacji i do zobaczenia we wrześniu na forum.buziole :*

Mateusz15401

To było boskie! Biedna Moni,nie dość,że została wyzwana od "starych pudernic" to jeszcze dostała mandat. :D

ocenił(a) serial na 4
Vanessa100

Pomieszanie z poplątaniem.

A Jaśka jak nie było tak nie ma. Do tego zniknęła też Ramona, może sprząta w Dubaju?

ocenił(a) serial na 6
andre_

Aktor grający Jaśka najprawdopodobniej zdaje do Akademii Teatralnej, przynajmniej miał taki zamiar. Spokojnie, we wrześniu wróci. :)

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Chyba, że się tam dostanie, to wtedy jego rolę trzeba będzie zawiesić na rok (Pierwszoroczniakom nie wolno nigdzie grać).

ocenił(a) serial na 6
MarinaSamira

Naprawdę? No to kiepsko, byłoby trochę szkoda. Ciekawe co by wtedy wymyślili.

użytkownik usunięty
elmoo_filmweb

Ciekawe, czy go przyjma. W koncu "Bozenka" tez probowala do szkoly aktorskiej sie dostac... ale chba jakos nie byli pod wrazeniem. :)

ocenił(a) serial na 2
Vanessa100

Taki jak cały sezon, bo brakowało Norbi i Feli a raczej ich schizowych akcji.:)

ocenił(a) serial na 6
Bogdan4674

Były za to psychiczne Julie, jedna wybyła gdzieś na początku roku, druga trafiła do psychiatryka.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

Co do dzisiejszego kończącego sezon odcinka, był on taki sobie. Rozwiązano wątek Agnieszki z ministerstwem, Agnieszka wyszła na wygraną, Marta została zhejtowana w internecie. Najlepsze były dzisiaj sceny w szpitalu, Stockinger w końcu pokazuje, że jest aktorem, ten młody anestezjolog też podoba mi się jako postać, no i mąż zmarłej pacjentki wypowiedział im zemstę, ciekawe co we wrześniu. Zdziwiło mnie, że Sandra kwiaty dała Eli w ramach podziękowań zamiast Michałowi, który miał urodziny. Chociaż z drugiej strony rozumiem, za taką "opiekę", którą zaoferował Sandrze Michał, też bym mu nic nie dał. Kompletnie niepotrzebne, bezsensowne sceny z Surmaczową i Alicją oraz z Moniką i Felim.

ocenił(a) serial na 4
elmoo_filmweb

" Kompletnie niepotrzebne, bezsensowne sceny z Surmaczową i Alicją oraz z Moniką i Felim."

To jest problem większości polskich seriali, zbyt wiele postaci a za mało sensownej akcji. Wszystko się rozmywa.

ocenił(a) serial na 3
andre_

Jak Anna powiedziała, że o pieniądzach dla Sylwii to porozmawiają, jak się okaże że ona rzeczywiście ma talent do projektowania (czy coś w ten deseń) to Ali trochę zrzedła mina....Czyżby się zapowiadał jakiś konflikt między nimi?

ocenił(a) serial na 6
MarinaSamira

Raczej Alicji zrobiło się głupio, że zaczęła rozmowę o pieniądzach. Po prostu zagalopowała się i powiedziała o jedno słowo za dużo.

elmoo_filmweb

Wg mnie aktor grający anestezjologa to totalna kłoda drewna.
W ogóle nie umie grać. Na jego twarzy nie widać żadnych emocji.

Vanessa100

Zacytuję andrego - ""Anestezjolog gra jak uśpiony ;)"
:D

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Sezon 2014/2015 lepszy od kilku wcześniejszych - ciekawsze wątki, więcej akcji, śmieszniejszych momentów, no i Paweł odżył po uwolnieniu się od żony. :)
Do sezonów sprzed ok 2005-2006 r. (do czasu zniknięcia starego Michała i śmierci Pana Kęstowicza) nie ma jednakże porównania.

JohnWayne1

Tak można powiedzieć ,że fajnych scen było sporo ,a bardzo slabych i nudnych nawet mało.

wiatriwoda

Nowy sezon , nowe odcinki :

Bardzo udany odcinek jak na początek. Pokazano kilka wątków co od razu na spory plus, no i dobry początek i koniec , była w tym logika i jakaś konstrukcja odcinka.

Co do merytoryki Klanu:) jak to brzmi hah bardzo fajny początek w sądzie, dobrze pokazany, odpowiednia muzyka, napięcie, świetna gra matki zmarłej, podobnie potem na korytarzu dodało to sporo dramatyzmu , sam moment odczytania wyroku dodał napięcia, wyszło dobrze. Podobnie scena z Wigą , w której dowiedzieliśmy się trochę co się działo przez wakacje, plus za scenę na tarasie, ząb elementem humorystycznym. Ponadto oczywiście dobre na koniec zakończenie, pierwsze uderzenie realistyczne , kolejne trochę mniej , ale pokazane to było nieźle jak na Klan.
Oczywiście pojawił się i Michał z Sandrą , sceny spoko, dosyć dobrze zagrane, trochę ironii trochę sarkazmu , zapowiada sie , że będzie się działo.
Udany powrót Agi i spółki z Kanady , dość naturalnie, do tego wątek jutrzejszego początku szkoły no i pompon - tu trochę gorzej scena z Olą i Rafałem trochę za dramatyczna , ale wiadomo , z perspektywy Zosi trochę pokazana, rozwalił mnie tekst Rafała i reakcja Agi- prawie go zabiła wzrokiem :)
Pojawiła się też i Anna oczywiście w dobrym stylu, dynamika, warzywa Alicja, klanowa scena, trochę o wsi i serniku , bardzo śmieszne słowa na temat Wigi Anny , no i tajemniczy zięć Alicji-mam nadzieje , że coś się tu wydarzy i na darmo nie przypominano tego.
No ostatni wątek czyli Graża i Poldek o Kaśce, może być , zawikłany wątek szkoły w Gdyni i scena w parku, Dominik dziś nad wyraz drewniano grał, ale pomysł na rozwiązanie zapoczątkowanego wątku przed wakacjami OK.

Generalnie bardzo udany początek , brakło Sadyby , ale widać się nie zmieściła do odcinka, oby była jutro.

wiatriwoda

Witajcie wszyscy :) Co za emocje! haha "Klan" - Kto nie tęsknił? Zaczynamy... powiało świeżością i niech przynajmniej przez ten jakiś czas tak zostanie. Przyjemna scena Pawła z Wigą na tarasie, Ani z Alicją i Tadeuszem, wypoczęci Aga z Zosią i Januszem. U Grażynki ciepło jak zwykle i rodzinnie :) Sandra, Michał - ten to rzeczywiście Mega Dupek! Sceny w sądzie i końcowa też dopełniły całości... tylko Pompona żal :( no i zapowiada się naprawdę nieźle!

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Zacznę od tego, że po lecie spędzonym na przypominaniu sobie najlepszych polskich komedii z przedwojnia i PRL- u (z III RP w najmniejszym stopniu z wiadomej przyczyny) zderzenie z klanową serialową rzeczywistością było bardzo bolesne... Fabuła, aktorstwo, wątki... Ot, zwykłe realia polskiej TV.
Wakacyjne powroty, nowe problemy.
Na plus wątek z ciąża Michała i Sandra. Szkoda, że sam Michał jaki jest, każdy widzi. Ciekawe, jak sytuacja się rozwinie.
Na minus wątek teoretycznie najważniejszy - naruszenie świętości, tj. Pawłowe Mordobicie. Rozumiem, że zmóc go mógł koniaczek, że mógł zachorować pomagając potrzebującym, ale żeby tak doświadczyć tą postać?! Absolutne świętokradztwo! :)
Suma sumarum było jak zwykle, a właściwie jeszcze gorzej. Ale idealnie, by wpaść w jesienny nastrój. Oby w kolejnych odcinkach było więcej humoru, szczególnie niezamierzonego... W końcu po to teraz głównie się ten serial ogląda, o czym Ju - dup świadczy. :)

ocenił(a) serial na 2
JohnWayne1

Mocarny odcinek. Już pierwsza scena w sądzie pokazała, że to będzie spore otwarcie no i było, szkoda tylko, że w pewnych momentach brakowało muzyki typu tej solówki na gitarze co pokazują przy Miłoszu. Najlepsza dzisiaj Absolutnie z tekstem o sądzie ostatecznym rozwalila system. Kurator jak zwykle drętwy, a co do rudej jak tylko się pojawia mam jedna myśl ( nie napiszę jaką) XD

ocenił(a) serial na 6
Bogdan4674

A mnie jakoś nie porwał odcinek. Nie wiem, może po obejrzeniu kilku innych zagranicznych produkcji mam większe wymagania.
Na plus zabawne dialogi typu "Kupimy Zosi nowego kota" albo "Lekarze zbrodniarze". :)
Bogdan, pochwal się jaka to myśl! :D

ocenił(a) serial na 2
elmoo_filmweb

Nie wiem czy można publikować takie treści :D

ocenił(a) serial na 6
Bogdan4674

Jesteśmy otwarci na tego typu rzeczy :D

wiatriwoda

Odcinek niezły nawet.
Scena w sądzie realistyczna, a końcowe mordobicie super ! :D

Mam nadzieję, że Pompon się znajdzie, bo naprawdę mi go żal i Zosi też.

Ach, ta Sandra. Najpierw opowiadała, że niczego od niego nie będzie chciała. Taaa ;P
No ale Michał też nie fair dziś powiedział - "nie zabezpieczałaś się".
A on to co - spał ???

Vanessa100

Sandrze buzują hormony , dziś jest taka jutro będzie inna, dziś nic nie powie jutro powie wszystkim :) Michał będzie w ciągłym kołowrotku, ale robią z niego cynika w stylu Zyty , co się dzieje w tym Klanie:)

wiatriwoda

Dzieje się, dzieje ;D

wiatriwoda

Coś czuje , że Pompon się nie znajdzie :) Rafał dał taki numer bo pewnie pożarł Pompona:)

https://www.facebook.com/jwszystkoinaczey/photos/p.1129778327036375/112977832703 6375/?type=1&theater

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

HAŃBA! HAŃBA! HAŃBA!

Dobrze, że Rafał jest bezpłodny, bo nawet, kurde, kota nie umie upilnować!

A z Michała niezła świnia zaczyna wychodzić. Jak się Zyta dowie o wszystkim, to Michaś nie wyrobi z alimentami na wszystkie swoje dzieciaki.

elfijka

Michał nie wytrzymuje nerwowo całej tej sytuacji po prostu.

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

Po tym, jak się dzisiaj zachowywał, wcale mi go nie żal.

elfijka

Keira w avatarku ;P
Pamiętam ten film i to zdjęcie. Dopiero wtedy zaczynała karierę ;P

Michałowi szykuje się gromada dzieciaków ;P

ocenił(a) serial na 2
elfijka

Michał spoko gość, twardo stąpa po ziemi. To, że włożył nie znaczy, że ma być odpowiedzialny za wszystkie dzieci świata! To Sandra się nie zabezpieczyła, słyszałaś xD

ocenił(a) serial na 9
elfijka

Michał takie buraczysko, że na miejscu Sandry z miejsca poszłabym do Zytki wyłożyć kawę na ławę :D Ostro sobie chłopak pogrywa jak na kogoś, komu zależy, żeby druga osoba dochowała tajemnicy!

Ja czekam na Moni i Feli, całe lato za nimi tęskniłam!

ocenił(a) serial na 10
karutex

Tak, dokładnie o tym samym pomyślałam! On powinien koło niej skakać, żeby siedziała cicho :D

wiatriwoda

Dzisiejszy odcinek Ok. Sporo było znów na temat wakacji i nowego roku szkolnego co zawsze na plus za aktualność serialu.
Fajnie że powróciła Sadyba, Ela i Jarek w formie jak zawsze, wątek nieudanych wakacji na czasie, rozmowa z Antkiem może być , wizyta Wigi też , bo krótka, Ela jak zawsze w szoku po pobiciu Pawła , w tych scenach jest dobra. Podobnie poranna scena Pawła i Wigi w gabinecie, mocno , ale dobrze go ucharakteryzowano, rozterki z Wigą stanowią niejako nowy początek wątku, dowiedzieliśmy się trochę co u nich się działo przez wakacje. No i końcówka czyli powrót Bolka, bez niego nowy sezon ani drgnie :)- bardzo ciekawie zapowiada się nowy biznes Barbary w Topolinie, scena więc jak najbardziej ok, szczególnie postawa Wigi dobrze zagrana. Ponadto rozmowa w Elmedzie , trochę za dużo w kółko o tym pobiciu.

Ponadto najbardziej absurdalny dziś wątek-czyli pompon, postawa Zosi , można rozumieć , ale zachowanie Agi w rozmowie z Olą , tragedia, ale trzeba podkreślić dobrze zagrana, choć wyolbrzymienie tego wątku nie wiem czemu ma służyć, bardzo dobra i celna scena Oli i Rafała, który trafnie posumował Agę , pojawiła się więc rysa na siostrzanej relacji i to przez pompona.

No i Jasiek i Ramona, scena z krawatem może być , choć trochę mdła, wiadomo , że dziewczyna dalej wykonuje swoją profesję :) , za to Kobi trochę nadłożył czasu w serialu i wreszcie coś powiedział i może wątek pójdzie do przodu , bo byłoby to trochę nużące.

Najnudniejsza scena Poldka i Kaśki , ale po nim nie można się wiele spodziewać,

Generalnie OK, dalej wprowadzająco , choć i zapowiedzi nowości też na horyzoncie.

wiatriwoda

I dla mnie nie zrozumiałe jest to dlaczego Paweł nie zgłosi pobicia na policji. Toteż reakcja przyjaciół jak najbardziej... dołączam się. Miło że relacje juniora z Wigą polepszyły się :) Wątek zaginionego kota może ciągnąć się jeszcze przez jakiś czas niestety, a zachowanie Agi przesadzone z lekka. Ela wypoczęta, Jurek niezadowolony, to dosyć powszechny i na czasie problem nieudanych wakacji z biur podróży, plus za to! W końcu coś do przodu z tajemniczym zajęciem Ramony, o którym Jaśkowi niewiele przecież wiadomo i trochu przykre, a zarazem pechowe "rozdzielenie" dwojga zakochanych; Kasia i Dominik. Odcinek ok.!

Mateusz15401

Bursztynowicz promieniała, fajnie zagrała ten powrót :) Jurek schudł, a Jasiek jeszcze bardziej wygolony i wystylizowany :)

wiatriwoda

No tak, podoba mi się jego nowa fryzurka! :D Już nie typowo "na Jaśka z Klanu" hehe

ocenił(a) serial na 3
Mateusz15401

Idzie na studia, zmienił imidż. "Bespieczenstwo wewnętrzne" hehehe ;)

wiatriwoda

W ogóle to Jasiek taki trochu metrosexik ostatnio ;) I schludny, zadbany, pedantyczny...

Mateusz15401

Od początku wg mnie ta fryzura nie pasuje do jego postaci, ale pewnie aktor taką chce i mu pozwolili.

wiatriwoda

Ta teraz nieco różni się od poprzedniej więc wg mnie bardziej mu pasuje.

ocenił(a) serial na 3
Mateusz15401

Mnie kiedyś bardziej ktoś pobił i nie zgłosiłem. Po co?

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Dla sprawiedliwości i zemsty.