PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35699
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Jako , że wyczerpał się stary wątek , zakładam nowy .

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

No mi jednak nie podoba się postawa typu "Kot się zgubił, trzeba kupić nowego." Kot to taki sam członek rodziny jak dziecko.

elmoo_filmweb

Dla mnie kot to nie to samo co dziecko.

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

A dla mnie i owszem.

elmoo_filmweb

ja się z Tobą zgadzam ;)
"Kupić nowego kota i po problemie" - to już nie to samo.
Człowiek potrafi przywiązać się do zwierzęcia jak do człowieka.
Tym bardziej, jak zwierzątko jest słodkie i urocze.
I takie stworzenie rzeczywiście staje się jak członek rodziny.
Ja np. mam fajną kotkę i jakby zaginęła, to bym się zamartwiała jak nie wiem co.
Ja dorosła, to tym bardziej nie dziwota że mała dziewczynka Zosia tak to przeżywa.

Aczkolwiek z drugiej strony, w końcu w takiej sytuacji trzeba wziąć się w garść, a nie dramatyzować w nieskończoność i może rzeczywiście kupić Zosi nowego kotka.

ocenił(a) serial na 9
elmoo_filmweb

Ja też się zgadzam i przerażają mnie ludzie rzucający lekko "nie ma kota, kup sobie nowego".Zwierzęta mają charakter, osobowość, przywiązują się tak jak my do nich. A poza tym są od nas zależne na nasze własne życzenie, dlatego mamy wobec nich obowiązki. A nie, że się zgubił, no to kij, niech tam robi co chce, ja sobie kupię nowy kawałek futra do domu i po problemie.

ocenił(a) serial na 6
karutex

Cieszę się, że nie tylko ja jeszcze zwracam uwagę na takie rzeczy. ;)

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

I ja mnie tyż :)

wiatriwoda

Bardzo pozytywnie dziś z Elą. Noo, Jasiek lekki zaczes grzebykiem :P Ania nadal bojowo nastawiona. Reszta wątków też ok. Ogólnie to pierwszy powakacyjny tydzień "Klanu" w porządku.

Mateusz15401

Jutro ślub , więc coś tam będzie na pewno:)

wiatriwoda

Oby pokazać chcieli chociaż kawałek z urzędu czy coś...

wiatriwoda

A tak w ogóle to podsumowałem już tydzień nie wiedząc że jutro jeszcze jeden odcinek :P

Mateusz15401

No właśnie , się zdziwiłem , ale nawet 4 dobre odcinki na 5 to dobry wynik, choć nie ukrywajmy , j czekam na ciekawe i zaskakujące wątki , szczególnie sensacyjne oby były, wtedy będzie lepiej.

Mateusz15401

A co sądzicie o akcji "piosenkę dedykuję Pani Aleksandrze Lubicz" i program przypominający "Od przedszkola do Opola"? Myślałam, że się zakrztuszę językiem :D

ocenił(a) serial na 2
vanilla_sky85

Z Tym Chwościkiem to polecieli wczorej po bandzie xD
A Rudej to imponuje

PS. Jestem ciekaw czy będzie jakaś akcja na linii Daniel- Agata

Bogdan4674

No właśnie , dzisiaj ślub , a może nie długo sielanka się skończy , właśnie po przez Daniela , w końcu stara miłość nie rdzewieje:)

wiatriwoda

No co nieco tam gdzieś przeczytałem o powrocie Daniela ale kiedy co i jak to nie wiem. No i kto inny będzie grać jego postać.

Mateusz15401

Zupełnie inny aktor , ciekawe czy zyska inny charakter jak Beata.

Co do Beaty mi się podoba bardziej niż stara , jest bardziej drapieżna , nieprzewidywalna i zwariowana niż tamta momentami mdła.

Tamten Daniel też był bardzo spokojny, ten nie wygląda jakby takiego miał grać.

ocenił(a) serial na 3
Mateusz15401

Według spoilerów ma być nieprzyjemny dla otoczenia i ma być na nowo związany z sektą, przy czym nie wiadomo, czy tą samą, co kiedyś. stąd mój wymarzony scenariusz w którym: autocytat :)

"W ogóle, czy ktoś, poza mną, marzy by wrócił w bardzo złym stanie zdrowia, prawie umierający i by ta sekta, z którą ma być związany, obiecała mu, że jeśli złoży mamusię w ofierze jakiemuś demonowi, to to przedłuży mu życie, a on, na wpół oszalały wskutek długoletniej walki z chorobą w to uwierzył i na serio chciał takiego obrzędu? Ten nowy aktor wydaje się pasować do tego pomysłu."

ocenił(a) serial na 10
Awdar

Zbyt mroczne. Nie puszczą przed 22. :) Ale pomysł dobry… Już widzę pierwszą scenę. Tajemnicza skąpana w czerni postać wchodzi do Rosso. Zamawia krwisty befsztyk. Przesolony. Niskim, spokojnym głosem prosi o przyjście szefowej. Błysk sztyletu. Na reakcję jest już za późno… Dopiero po ciągnących się przez wieczność sekundach, przerażone oczy napastnika dostrzegają upiorną pomyłkę.…

Przyprowadzili Gabi.

ocenił(a) serial na 3
franciszek_hanisz

Raczej chciałem rytuału na jakiejś łące pośrodku lasu, wszyscy przebrani w długie szaty, pełnia księżyca itd.

Awdar

A tego to nie wiem... jedynie wiem że ma powrócić i ma go zagrać kto inny niż J. Tolak. A nie czytam też spoilerów tutaj na filmweb'ie.

vanilla_sky85

Nazwali ten program zdaje się Potęga głosu :)

wiatriwoda

Bardzo udany odcinek na koniec tygodnia, chyba najlepszy. Wreszcie pokazano ślub, może nie cały odcinek mu poświęcono , ale jak na Klan dość porządnie, bardzo ładne plenery , sporo członków rodziny , łódka, nawet strażnicy miejscy trochę luzu dodali, wyszło bardzo fajnie. Ponadto wreszcie pojawiła się Beata i jest Beata jest impreza. Najpierw fajna kłótnia Jaśka i Ramony , dość dobrze zagrana , ale szczególnie na plus świetna mina Beaty wejście z wielkim hukiem, potem było jeszcze lepiej, świetna scena z Elą , choć ta trochę śmiesznie w tej opasce wyglądała, szczególnie jak klęczała hah , to sama scena , emocje Beaty i jej gra bez zarzutu, wygarnęła matce mocno , ta zagrała też fajnie to zaskoczenie na te słowa , potem było też nieźle , Małgosia jak zawsze trochę drewniana, ale reakcja na info o Adamie i sms dodały trochę do tego wątku. No i końcówka, powrót Adama, fajna scena w kawiarni , z zakończeniem , który zanosi na ciekawy wątek , ciekawe co się działo podczas wakacji :) Do tego Paweł-te okulary mnie rozbawiają w tym gabinecie dentystycznym hah, Wiga dalej ofuczana - to gra dobrze, ale trochę za dużo ostatnio o tym samym. Dosyć nudnawy wątek Kaśki- jakoś trochę bez składu z Grażą i Dominikiem . Na plus Bożenka i Miłosz , sama scena w domu przeciętna, ale zakończenie jej i tekst Miłosza - pani kurator :) bardzo hot wyszło . No i wizyta u Oli, jako konsekwencja , najlepsze jeszcze przed nami bo sesja może być ciekawa :) Warto przypomnieć , że na początku Miłosz podkochiwał się w Oli, szkoda , że tego nie przypomniano:)

wiatriwoda

Bardzo udany tydzień w "Klanie" tak ogólnie. O tym by Miłosz podkochiwał się w Oli nie pamiętam... Z Wigą i Pawłem mogłoby coś iść do przodu już. W tych okularach jak jakiś mafioso! Scenka z zaślubin romantyczna, wszyscy na luźno tak i oczywiście ta straż z prezentem ;) Bardzo dobrze odegrana scena Beaty z Elą, jej zarzuty w stosunku do matki. Później z Adamem, widać że jednak to uczucia córki są dla niej ważne, oby tego nie spieprzyła no i w tym wszystkim Piotr. Ramona i Jasiek też dziś zaczęli nieźle. Z tym aktem Bożeny i Olki... wyobraźcie to sobie :D Ale może coś pójść nie tak. Jest na co czekać i jak piszesz oby tego było jak najwięcej przed nami.

Mateusz15401

Zaloty Miłosza trwały dobre kilka odcinków zaraz jak zamieszkał na Truskawieckiej , po jakimś czasie dał sobie spokój i zaczął romans z Martą , a potem Bożenką :), częściowo na raz:)

wiatriwoda

A to z Martą to tak, pamiętam.

Mateusz15401

To niedługo wcześniej z Olą kręcił. Swoją drogą wtedy , a dziś Miłosz zupełne inna postać , wtedy żigolak, imprezownik, kobieciarz , a dziś sweterek i Bożenka:)

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Był też rockmanem. Chadzał z gitarką i komponował songi miłosne. Teraz o tym cisza.

wiatriwoda

Podoba mi się nowy look nauczyciela Małgosi - Adama.
Inna fryzura, zarost. Wygląda bardziej męsko mmm ;)

Fajny wątek się szykuje z miłoszowymi aktami.
No ja nie wiem, czy Olka jako kurator powinna do nich pozować.
Obstawiam, że za jakiś czas ktoś te zdjęcia wypatrzy i Olka może mieć w pracy kłopoty, że się źle prowadzi.

Vanessa100

Też się tego obawiam, profesjonalizm Miłosza, jak zapewniała Bożenka zda się wtedy na nic.

Mateusz15401

Miłosz niby obiecał, że tak Bożenkę i Olkę sfotografuje, że nie będzie widać ich twarzy.
Taaa, pewnie będzie widać i podejrzewam późniejsza aferę z tego powodu.

ocenił(a) serial na 4
Vanessa100

Nie oglądałem żadnego nowego odcinka - Miłosz ma akty pstrykać Bożence i Rudej? Gorrrrąco :P

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

Może sfotografuje je z tyłu?

elmoo_filmweb

Może. Zobaczymy ;)

Mateusz15401

Miłosz mistrz we wszystkich sztukach :)

wiatriwoda

No, szczególnie w kamerowaniu wesel xDD

ocenił(a) serial na 6
Vanessa100

Powiem szczerze, że ten ślub Agaty i Jacka całkiem ładnie wyszedł. Szczególnie podobała mi się sceneria w Łazienkach. :)
Pozostałe wątki - widzieliście jak Beata mocno szarpnęła Elę i z taką złością w oczach oskarżyła ją, że trzyma stronę obcych? Beata jest straszna. Niebezpieczna.

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Co się dziwić. Najpierw ta heca z utratą pamięci, potem nakryła Jaśka "na tych sprawach". Same traumy.

ocenił(a) serial na 9
wiatriwoda

A mnie aż skręca na myśl o nadchodzących fochach, biadoleniach i uszczypliwościach świętszej od papieża Beaty-wariatki, która będzie chronić swojego ukochanego Jasiunia przed zakusami Ramony, kobiety upadłej.

wiatriwoda

Omg,Małgosia tak się uparła na Adama,że nie ma zmiłuj :D.
Świetna scena w kawiarni!

ocenił(a) serial na 2
mrs robinson

Dla mnie wczorajszy odcinek był pełen absurdów, np scena, w której Beata zarzuca Elżbiecie, że trzyma z obcą, bo nie chce powiedzieć czemu Jasiek i Ramona się kłócą.
No i Miłosz.. zajeżdża erosomanem :)

Bogdan4674

Ciekawe, czy pokażą to pozowanie do aktów ;)))

ocenił(a) serial na 2
Vanessa100

Wątpię. Gdyby Klan był emitowany po 23 to można by na to liczyć, tak nie ma się co nastawiać.

ocenił(a) serial na 10
Bogdan4674

Przypominam, że znajomość Bożenki i Kurczaka Juniora także zaczęła się od pozowania do aktu. Było to pokazane w ten sposób, że Bożenka paradowała w jakiejś zasłonie. Niestety, zanim na dobre się zabrali do tematu - uciekła.

ocenił(a) serial na 3
franciszek_hanisz

I Kamila ją zastąpiła, o co później Błażej miał do niej pretensje.

ocenił(a) serial na 10
Bogdan4674

Dokładnie. Choroba Oskara przenosi się najwyraźniej drogą kropelkową. :)

wiatriwoda

Trzeba powiedzieć ,że dość dobry odcinek na początek tygodnia. Jacek i Agatka , fajna poranna scena z suknią w tle i obrączką , przynajmniej dość pomysłowo, potem rozwaliła mnie nowa miss klanu czyli Paulina, fajnie śmiesznie zagrała z Jackiem w parze wyszło to dość naturalnie i nad wyraz jak na klan humorystycznie. Była i sesja , szkoda , że tak mało pokazano ,ale same sceny bardzo fajne, doborowa rola Natalii , niezłe teksty Miłosza, na to jeszcze Bolek ,ogólnie na plus. Ponadto sporo o Jaśku i jego urodzinach , Beata z Elą i pogodzenie się po ostatniej kłótni, całkiem spoko, fajna scena młodych przed szkołą i info na temat Piotra- dobrze , że to wyszło. Ponadto konfrontacja Jaśka z ojcem dość energiczna , oczywiście mogło być lepiej , ale jutrzejsza impreza zapowiada się ciekawie :) No i zaskakująco dobre sceny na Truskawieckiej, wiadomo junior i jego poglądy, ale scena z Wigą wyszła o dziwo bardzo fajnie , szczególnie z jej strony , info o Topolinie-Pawełku , dodało trochę pikanterii , kryzys więc jest na pewno.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Ogólna rzecz o Klanie - obecnie najbardziej pseudopostępowym serialu w polskiej TV. Przeczytałem ciekawą wypowiedź panny Łepkowskiej sprzed X czasu, jaka była zakładana misja tegoż serialu i tym mu podobnych. Otóż miał on za zadanie pokazać Polakom, a raczej Polkom, z mniejszych miejscowości, jak jest w większym świecie, tj. Warszawie, i nakłonić je do wyzwolenia obyczajowego i społecznego, propagować zxerwanie z tradycją, zacofaniem, nowe wzorce, typu rozluźnienie obyczajowo-seksualne. I można powiedzieć, że z biegiem lat też ,,seriale", z Klanem na czele coraz lepiej tąż misję (której nawiasem mówiąc rozumienie na przestrzeni lat zmieniło się) propagują.
A co do odcinka - Bożenka i Olka całkiem do rzeczy, sądząc po tym co dane było zobaczyć. Jasiu wkurza, ale ma rację. Chociaż dziwne, że Ramona tyle z nim wytrzymuje. Paweł zaś wreszcie dostał zakaz ciupciania bez ślubu. :) A ja czekam na wątki z Tropkiem, zaginionym kotem, itd.
P. S. Scena z piosenką tego chłopaczka dla Oli stanowiła kwintesencję obecnego Klanu. :)

ocenił(a) serial na 10
JohnWayne1

Bardzo dobrze to ująłeś, indoktrynacja w tym klanie bije po oczach. Teksty Moniczki o tym, że w dzisiejszych czasach ślub jest niepotrzebny, chore pomysły Pawełka i jeszcze ta sesja.

ocenił(a) serial na 2
Kapitan_Stopczyk

Pensjonat Pawełek to śmiechłem.. Co do samej sceny "rozbieranej" trudno powiedzieć co kolwiek bo zbyt mało pokazały.

Paweł nie widzi jak Milecka na niego leci