Chyba wszystko mi się w nim podobało,Piotr cały czas progres,Aleks świetny,cały odcinek ciekawy,Matuszak poniżający pracownika,Sztabiński jako mało inteligentny facet,Fido w odpowiedniej roli czy zajmująca się przesłuchaniem,nawet motyw że Policjanci przyjeżdżają do trupa,który okazuje się rany,Motyw z Rexa jak pies robi wszystko żeby buchnąć bułeczkę z kiełbasą.
Tak ale Nina pokazał pazur tak jak w 6 serii bo w cześniej jednak się trochę chamowała widziałem fragmenty nast odc i równie dobry , jest scena pościgu na łódkach tka jak w Rexie a le widziałeś ten oryginalny odc jak wrzuciłem link.
Ja uważam że Nina i tak porównując twarde policjantki z innych seriali jak choćby Czarna z Fali Zbrodni jest dość opanowana,choć można powiedzieć ze czasami robią pewne byki jak w tym magazynie w momencie kiedy jedna z podejrzanych osób gdzieś poszła wystarczyło żeby tylko Piotr się nim zajął,a Nina mogła obserwować czy ta kobieta nie zaatakuje,jakby nie Alex mieliby przerąbane.
No ale też pewnie twórcy wolą żeby pokazać dużą rolę Psa,dodać dramaturgii stąd takie sytuacje.
racja gdyby policjanci sami sprawy ogarnęli,widzowie zastanawiali się po co im Pies,dlatego na akcje często nie jeździ poza Psem więcej niż dwóch policjantów,czasami trzech.
fajnie że rolę komendanta rozbudowali,mam nadzieję że w kolejnych odc również będzie się pojawiał.
Choć i tak Włoski komendant później był lepszą postacią , ale nasz też jest ok. Ostatnio ograniczyli też rolę Fido Marty jest mało raptem w kilku scenach nawet mi to pasuje bo aktorsko odstaje od ekipy.
na pewno masz rację,komendant kiedyś przynajmniej tak mi się wydaje był przestawiany jako niezbyt sympatyczny,a jak się pojawił jest odwrotnie,nie dość że ma swojego Psa którego traktuje niemal jak syna,to Aleksa również traktuje z uczuciem,jest miły,sympatyczny,a przy tym trzyma fason,naprawdę fajna postać.
No Klaudia chyba ani razu się nie pojawiła w tym sezonie,przedtem coś się pojawiała,zdecydowanie wyżej cenię komendanta od niej.
No może czasami jest surowy dla pracowników,ale widać że do Psa ma dobre podejście.
No ten Gori w tym drugim odc rzucił coś w stylu najpierw Pies,teraz rybka,ale potem jak sam napisałeś zmienił się na lepsze,Marta nie dość że aktorsko słabo,to jeszcze przecież ona to bardziej dodatkowy glina w zespole,spokojnie można powiedzieć że psycholog który pracuje stacjonarnie,a jeśli na akcje będzie wybierać się trójka policjantów plus Pies to wystarczy.
no Włosi radzili sobie we dwóch plus Pies,ewentualnie coś komendant to i Polacy we trzech dadzą radę.
Tak ale u nas i we Włoszech postacie komendanta są bardziej rozwinięte bo w Austriackich odc wspomniany był niejaki Radca , a przez większą część serialu mogło się wydawać że to np Moser był szefem całego komisariatu.
ja oglądając odcinki Austriackie miałem wrażenie że to nie komenda,tylko trzech ludzi z Psem wynajęło sobie pomieszczeni a że równie dobrze to prawnicy,czy architekci.
U nas to od razu czuć komendę,wchodzisz są policjanci w mundurach,nawet jak siedzą w tym dużym pomieszczeniu,przez szybę widać innych policjantów,nawet pokazali ostatnio pokój szefa.
Niby we Wiedniu jacyś tam gliniarze w kilku odc się kręcili . Ale tak licho było z gliniarzami.
W tej Słowackiej wersji Rexa grają psy z Polski. Rocky u nas się starzeje i powinni do Alexa szukać nowego psa a oni do Bratysławy wysyłają.
Tak sobie myślę odnośnie starzenia się Psa,że to może wymagającym widzom nie wystarczyć bo przecież idąc fabułą Pies służy już przynajmniej 5 lat a wcześniej działał z innym policjantem,a przecież takiego Psa trzeba porządnie wyszkolić,więc fabuły się nie przeskoczy,więc albo pokazać że Aleks już nie ma tej dynamiki,albo że ma końskie zdrowie bo mając jak na Psa sporo wiosen na karku wygląda młodo i jest szybki.
No ale co innego zrobić nawet nie mogą przecież uśmiercić Alexa,ani wysłać go na emeryturę,bo co serial nazywa się Komisarz Alex,a Alex będzie na Policyjnej emeryturze,a jego szef będzie miał dwa Psy,jego prywatnie i drugiego służbowo,a wersja Alex ginie też byłaby zabroniona.
Wiesz Rex był na emeryturze ale przyjechał Fabri zabrał go do Rzymu i tam kontynuował prace policjanta . W nast odc pies będzie miał dynamiczną scenę.
no ale jakby czasowo policzyć to ile lat Rex służył sumując pracę w Austrii i Włoszech?
wiesz że We Włoskiej były zawirowania bo Brandtner i hoffman wymazani zostali z Kanonu więc nie wiem jak oni to liczyli. Moser miał Rexa 4 lata , Fabri też , Rivera rok , Terzani 2 lata . Oczywiście dodając jeszcze Alexa i Marca których usunęli.
to wyszłoby że 11 lat licząc całą czwórkę Moser,Fabri,Rivera,Terzani a jakby dorzucić dwóch pozostałych to znacznie przekroczyłoby wiek który Pies może żyć.Ale tak jak napisałeś kiedyś liczy się ta czwórka bez dwóch Austriackich,a i tak jedenaście lat Psiej służby to bardzo długo,nie wiem ile trzeba szkolić Psa,ale też pewnie sporo.
No ale tak jak napisałeś,to tylko serial i trzeba przymknąć oko na takie rzeczy jak Pies na wieloletniej służbie.
chyba już lepiej byłoby pokazać że Pies ma końskie zdrowie i eliksir Młodości niż usuwać dwóch komisarzy z fabuły.
najbardziej optymalne rozwiązanie to które podałem kiedyś,Włosi mieli swojego bohatera serial nazywałby się np Komisarz Beny i po problemie,Pies nie przeprowadziłby się z Austrii do Włoch,nie trzeba byłoby usuwać dwóch komisarz,a wiek Psa nie byłby tak zaawansowany i od razu wiadomo byłoby że Komisarz Rex to Austriacki a Komisarz Beny to Włoski.
Komisarz Rex to już była znana marka więc nie dziwię się Włochom że postanowili przejąc prawa do serialu.
Ale ja zrobił bym jeszcze inaczej np że w Rzymie mieszka Rex i razem z Fabrim rozwiązuje zagadki kryminalne , i w pierwszym odc zrobić mogli taki ukłon w strone fanów i przenieść akcję na chwilę do wiednia gdzie Austriacki Rexa z Hoffmanem czy nawet Kunzem pojawił by się na chwilę , było by to fajne przekazanie pałeczki i wtedy nikt by nie wmawiał że to ten sam Rex tylko ludzie wiedzieli by że chodzi jednak o innego psa.
No tak takie rozwiązanie ma sens Rex Austriacki szykowałby się już na policyjną emeryturę i dałby młodszemu się wykazać.
Tak ale Włosi wyczuli że mogą na tym zarobić i pewnie takie coś nie przejdzie , dlatego cały czas tłukli że to ten sam Rex.
tak sobie myślę odnośnie tego jak Psa zastępuje inny młodszy Pies,że gdyby z aktorami zrobić podobnie uznaliby że Krystian już jest za stary do bardziej dynamicznych scen,wymienili by go na młodszego aktora i mówili że to dalej Piotr.
Wiem porównanie głupie,ale z Psem trochę tak jest wymieniają na młodszego,a udają że ten sam,choć jak wiadomo to tylko serial i trzeba przymykać oko na takie rzeczy.No i łatwiej o podobnego Psa do drugiego niż podobnych aktorów.
Dzisiejszy odc fajny niezła scena pościgu łódką trochę szybkie przywitanie Alexa z Lucyną i widać jednak większą chemię między Niną a Piotrem.
w sumie byłem zdziwiony po szumnych zapowiedziach spodziewałem się że będzie iskrzyć między Lucyną a Piotrem,a bardziej to Lucyna była jako ta "to nie będę wam przeszkadzać gołąbeczki",pod względem historii romansów na komisariacie bardziej pasowała by wersja Piotr-Nina bo przecież Lucyna już miała jakieś zawirowania z dwoma komisarzami,wprawdzie z jednym platonicznie,drugim pocałunek ale jednak.
Ciekawe że w trakcie zdjęć do 3 serii Pawlicki mówił że wie jak i kiedy Orlicz zginie , albo blefował , lub Produkcja planowała go wymienić po np 2 sezonach , ale potem się wszystko zmieniło.
aktorzy często tak rzucają w Eter jakieś newsy które okazują się fałszywe,żeby podnieść zainteresowanie.
choć zawsze mogą wytłumaczyć że Piotr był onieśmielony Lucyną dlatego swobodniej zachowywał się w towarzystwie Niny która zna lepiej,ale ogólnie powiedziałby że prędzej w poprzedniej serii między Piotrem a Niną iskrzyło mimo że ona miała ten romansik chwilowy,a on jeszcze leczył rany po zmarłej ukochanej.
W poprzednich trzech odcinkach bardziej kumple.A i jeszcze fajnie wypadła Matka Piotra zwłaszcza z tym tekstem że Aleks to świetny partner ale wnuków z tego nie będzie i ten sąsiad z tymi gadkami.
A i jeszcze jedno ostatnio przypominałę sobie 3 sezon i muszę powiedzieć że w nim Wesołowski tak nie irytował jak w seriach 1 i 2 nawet był ok i też nieco jego relacje z psem lepiej wyglądały. Te 6 odc z 3 sezonu uważam za najlepsze z Bromskim. Oczywiście dalej mu daleko do innych komisarzy ale za tą malutką poprawę dało się go go troszkę polubić i dlatego stawiam go wyżej od Lorenzo bo tego to nie dało się lubic.
Wrzucam link do pierwszego odc Słowackiej wersji jednak lepiej postąpili niż nasi bo odc trwa ponad godzine a nie okroili do jednej części i 45 min https://www.youtube.com/watch?v=ceIq9isUdp0 czekam na opinię.
po słowacku,więc raczej poczekam na Polską wersję,prędzej bym oglądnął te dwa odcinki z Włoskich serii po Polsku,co wtedy nie miałem czasu,a potem zapomniałem.
Myślę, że słowacka wersja nie przetrwa dłużej jak dwa sezony. Na Słowacji telewizja nie ma tylu pieniędzy co w Polsce...
Ale zrobione całkiem przyzwoicie.
Tak zrobione ok choć ten Majer przypomina Bromskiego a i pies jest średni , u nas w pierwszym sezonie narzekali na psa a widać że był bardziej rozgarnięty od tego Słowackiego ale tragedii niema.
Odcinek ogladalam.Czy ja wiem,czy Piotr tak duzo krzyczal na Alexa w tym odcinku?O ile w ogole mozna nazwac to krzykiem.Rysiu tez karcil Alexa podniesionym glosem,ale naprawde nie chce zdradzac szczegolow aby nie zepsuc innym ogladania.W kazdym razie,jak dla mnie to Gorski Fabbriego nie pobije w chamskim tonie i zachowaniu.
no udało mi się w końcu oglądnąć odcinek,wydaje mi się że wszyscy wypowiadający się w temacie już oglądnęli ten odcinek,ale dla pewności jeszcze o treści pisać nie będę,dopiero jak wszyscy się zgodzą,co do samego krzyku,był on raczej symboliczny,mimo że już wcześniej broniłem i tłumaczyłem Piotra,trudno przypisać mu coś złego,drobne pokrzykiwania,stanowcze komendy tak bym to widział.
Czy ktos moze oswiecic mnie i napisac, dlaczego na Filmwebie pod tym serialem nie ma jeszcze oceny Krystiana Wieczorka? Dodali za to ocene gry aktorskiej Aleksandry Hamkalo, ktora grala w Alexie " ze sto lat temu ".
mnie się wydaje że musi się zebrać spora ilość głosujących,paradoksalnie jak ktoś ma kiepskie noty ale sporo głosów będzie,a ten z wysokimi ale małą ilością nie.Sam pamiętam że kilku postaciom dałem wysokie noty,a ich nie było,więc chyba o to chodzi.Choć Krystian powinien już być bo przecież sporo czas występuje i to jako główna postać poza Psem.
raptem 6 osób jest ocenionych,poza Hamkało mają sporą ilość głosów,pozostaje czekać aż Krystian dostaje wystarczającą ilość głosów i dołączy.
Zdecydowanie najlepszy odcinek tej serii,Komendant bardzo fajnie zagrał,Nina również.No i chyba było 4 podejrzanych,zazwyczaj kończy się na trzech.
Zgadzam się - serial stale podwyższa poziom, wczorajszy odcinek był rewelacyjny - napięcie, multum podejrzanych, zwroty akcji i aż trzy strzelaniny.
Jedyne, co na minus, to kompletne oderwanie fabuły od rzeczywistości... Komendant główny policji w dużym mieście to nie jest jakiś przeciętny Kowalski - gdyby taka osoba była podejrzana o zabójstwo to bezwzględnie zamknięto by ją w areszcie, aż do wyjaśnienia sprawy z obawy przed matactwem. A już to jego gadanie z komisarzem prowadzącym śledztwo w jego własnej sprawie to kompletny absurd. Górski w najlepszym wypadku wyleciałby za coś takiego z policji, albo zgarnąłby go Wydział Wewnętrzny.
Ja również wolę tendencję zwyżkową czyli początek sezonu jako tako,a z każdym odcinkiem coraz ciekawiej,niż odwrotnie początek porywający,a z kolejnymi coraz gorzej.Co do kwestii komendanta również się zgadzam totalny absurd,spodziewałem się że jednak go zamkną,a na pewno nie zrobią takich akcji że facet siedzi sobie u siebie w mieszkaniu,biurze czy co jest najbardziej absurdalne dyskutuje z prowadzącymi śledztwo.
Nawet gdyby z braku wystarczających dowodów nie zdecydowali się go zamknąć i przebywał na wolności,nie powinien się kontaktować z nikim z zespołu.
Wszystko to brali z Oryginału tam też Goriego nie zapuszkowali , ale powinni to zrobić.
jeszcze to że go nie zatrzymali można byłoby wytłumaczyć że przecież Piotr miał umowę z prokuratorem na zasadzie jak w ciągu bodajże doby,czy dwóch nie da mu prawdziwego mordercy wsadzi komendanta,chyba nie mieli na niego konkretnych dowodów,tylko jakieś niby motywy w stylu że się kłócili,że był zazdrosny itd,a to że był obecny w mieszkaniu podczas zabójstwa,można owszem wklepać że dlatego że zabił,ale również to zabił partnerkę i zamiast gdzieś uciec a potem grać zszokowanego,upozorować włamanie,ten śpi w najlepsze.
Powinien siedzieć u siebie w mieszkaniu,jakiś policjant by go pilnował,albo przy użyciu elektroniki.A jakby coś kombinował np szukał kontaktu z ekipą,czy próbował uciec to od razu do aresztu.
Tak ale musieli coś wmysleć by było ciekawie to tylko serial i na niektóre rzeczy można oko przymknąć.
wiem,uznali pewnie że bardziej istotne jest pokazanie dylematów policjantów niż postępowanie według procedur.
Fajny odcinek,przestępcy znów na własnej życzenie z paniki podwyższyli sobie wyroki.Rabusie pewnie coś dostaną za strzelaninę z policjantami,a pozostała dwójka również.Legendarny "Barszczu"znów nie zawiódł,choć lepiej rozegrane nim we Włoskiej wersji,atak na policjantkę lepiej przygotowany,Lucyna dobrze sobie poradziła,w zasadzie dwukrotnie.Facet może dostałby mały wyrok za Psa,a pewnie sporo mu naklepią za próbę zabójstwa policjantki,prawdziwa zabójczyni też podniosła wyrok.
Chyba już przed początkiem odc mieliśmy odpowiedź na pytanie czy Lucyna zostanie w końcu chyba nie byłaby w ramówce ze względu na jeden-może dwa odcinki.Chyba te wszystkie sprawy się łączą,to ograniczanie roli Marty,awans Niny,pojawienie się Lucyny w czołówce.Komendant dzisiaj mniej sympatyczny,ale w tym jego surowym tonie i tak było coś zabawnego.