Chyba wszystko mi się w nim podobało,Piotr cały czas progres,Aleks świetny,cały odcinek ciekawy,Matuszak poniżający pracownika,Sztabiński jako mało inteligentny facet,Fido w odpowiedniej roli czy zajmująca się przesłuchaniem,nawet motyw że Policjanci przyjeżdżają do trupa,który okazuje się rany,Motyw z Rexa jak pies robi wszystko żeby buchnąć bułeczkę z kiełbasą.
We Włoskiej wersji na akcje jeździło 2 policjantów i Rex reszta to byli jacyś analitycy , profilerzy czy szefowie ale tylko właśnie komendanci najpierw Gori , a potem Anna Maria czasem jechali na akcję ale rzadko.
Monteroso z Z Fabrim pracował 2 odc z Riverą 22 epizody a Terzanim 34 odc.
Krążyły plotki przed 6 sezonem że rola z 5 serii Zurka się spodobała i miał on zastąpić Pawlickiego i komisarz Solski miał zostać nowym komisarzem ale nic z tego nie wyszło.
no jednak łatwiej jest fajnie wypaść w jednym odcinku niż całej serii albo dłużej,no nie wiem często jest tak że nam widzom wydaje się że ten aktor dobrze wypadłby w roli,a tamten nie,a tak naprawdę weryfikuje to ekran,jak ze mną i Krystianem wydawało mi się że wypadnie słabo,a da się go oglądać i nawet nie myślę że mieliby go zmieniać,chyba wręcz byłbym niezadowolony,jakoś się przyzwyczaiłem do niego.
Są już 2 tytuły odc z 10 serii 1 odc to Matczyna miłość drugi to Małe duże zło oba epizody pochodzą z Włoskiej wersji.
Nie wykorzystali 4 epizodów 2 z Brandtnerem Sisi z 5 sezonu i śmierć przez internet z 6 serii. Również 2 epizody z Hoffmanem krokodyl z Dunaju seria 9 i Śmierć Bestii sezon 10.
Sissi w naszej wersji mi się nie widzi w Rexie chodziło oto że kobieta była zafascynowana cesarzową Sissi i zabijała , u nas żeby to przeszło musieli by się odwołać do jakiejś Polskiej władczyni , ten odc nie widzę go u nas.
Pozostałe mogą być.
no ten z Krokodylem oglądałem i tak jak myślałem przyjemniej się ogląda jak coś nie było w Aleksie emitowane.
Ten z Krokodylem też może być ciężko zrealizować bo musieli by znowu kręcić w miejscu gdzie był odc Mordercze lato.
To była 2 seria , z aktorów z poprzednich serii wystąpią , Suszyński , Bobek , Dancewicz i Deląg. Zagra też Piotr Legienza policjanta , któremu Lucynia i Piotr w Szczytnie będą pomagać w śledztwie.
sądząc po zdjęciach z 1 odcinka Nina jeszcze będzie pracować w terenie,potem chyba zajdą roszady.
W 2 odc też ma z Piotrem pomóc oczyścić się z zarzutów komendantowi a w 3 odc w Szczytnie dostanie awans.
reasumując w pierwszym odc normalne śledztwo,w drugim to z komendantem,w trzecim Piotr,Nina,Aleks wyjeżdżają do Szczytna gdzie spotykają Lucynę?
ten z wyjazdem kojarzy mi się z odcinkiem Klątwa Caravaggia z 13 sezonu, gdzie Lorenzo i Morini byli na jakiejś konferencji czy zjeździe policjantów i też tam prowadzili sprawę. To ciekawe, jeśli sięgają po odcinki z różnych sezonów
Tak teraz tak będzie bo jednak żaden Włoski sezon nie miał 13 odc tylko 12 , a wyjątki po 8 i 10 więc jakoś do tych 13 trzeba dobić.
Ciekawe Słowacy robią spinof oto Artykuł W ostatnim czasie stolica Słowacji Bratysława stała się miejscem akcji " Rex Komisára" - słowackiego spin-offu austriackiego hitu " Komisarz Rex". Reżyserem serialu został Peter Bebjak, którego można kojarzyć z filmu " Nauczycielki " czy wyświetlanego obecnie w kinach " The Line " ( Nagroda indywidualna za reżyserię na MFF Karlovych Varach 2017 ).
W słowackiego Richarda Mossera będzie wcielać się 29 - letni Juraj Bača, aktor znany z serialu " Burlive Vino ".
Aktor na potrzeby serialu przeszedł pod okiem eksperta Brana Križáka trening samoobrony.
Z kolei tytułowego " Komisarza Rexa " będzie grało dwa psy Odyn i Josie.
Serial będzie można zobaczyć prawdopodobnie jesienią w słowackiej telewizji ijak zapewnia dyrektor programowy " Komisarz Rex " będzie nawiązywać do orginału, ale akcja umieszczona będzie we współczesnych słowackich realiach, a komisarz Richard Mosser zostanie odmłodzony, co ma zapewnić zdobycie większej widowni szczególnie tej młodszej. Niszczenie postaci Mosera.
ze streszczeń wynika że 2 odcinek nowej serii będzie z Delągiem,więc komendant może być najwcześniej w 3 odcinku nowej serii?
jak tak dalej pójdzie to Lucyna pojawi się na koniec serii.A myślałem że w pierwszym się pojawi,a tutaj najwcześniej w 4.
Kilka info na temat tej słowackiej wersji będzie tak jak Alex powstawał na bazie orginalnych scenariuszy , faceci będą w Ekipie opiekun będzie nazywał się Richard Majer . Premiara 7 Września na tv Markiza a to zwiastun https://www.youtube.com/watch?v=ZBsec1N9N-U facet bardziej Bromskiego przypomina niż Mosera.
na początku myślałem że to Bromski dopiero za chwilę widać że to inny facet :D,do Mosera jest tak podobny jak do Ryśka Puchały:).A pies bardziej do Aleksa niż do Rexa.Może oni kopiują Polską wersję,tak to wygląda.
Tak nadrabiam zaleglosci na forum i czytam ostatnie dodane komentarze.:-) Moze nawiaze do watku z odcinkami z Davide. Dla mnie fajnie byloby, gdyby producenci sprawili widzom i fanom taka niespodzianke dajac nam w tym 10 sezonie jakis odcinek z serii 14 lub 15. Swoja droga, dla mnie byla to najlepsza wloska seria. I ciekawi mnie rowniez to, jak Krystian wypadlby w takim odcinku ( oczywiscie, ze porownania do Davide bylyby napewno). A ktos juz moze ogladal przedpremierowy odcinek Alexa ze strony tvp? Ja obejrzalam go dzisiaj. Jak dla mnie w tym pierwszym odcinku nowej serii zadnego " wow! " nie bylo. Ogolnie moze byc.
Ja prędzej na odc z Davide liczył bym w 11 sezonie bo już wiadomo że kolejna seria będzie bo od razu zamówili 2 sezony.
Jak dobrze pamiętam w Rexie ten odc Matczyna miłość też jakiś szczególnie wybitny nie był typowy przyzwoity odc.
Ooo, to rewelacyjna wiadomosc z tym 11 sezonem! :-) Ciekawe tylko czy rowniez z Krystianem.
z 11 sezonu najlepsze były dwa pierwsze i ostatni, czyli to co już się u nas pojawiło. W 12 też większość odcinków bez szału, 13 to już w ogóle, więc mam nadzieję że w naszym 11 sezonie sięgną po coś z 14 lub 15 sezonu, bo inaczej może być nudno
Generalnie z calej serii wloskiej sezony 14 i 15 uwazam za najlepsze.I z checia zobaczylabym w obecnym sezonie Alexa chociaz jeden z odcinkow, w ktorych wystepowal Bassi. Swoja droga, jestem bardzo ciekawa jak wypadliby Krystian i Rocky w takich odcinkach jak " Dom Duchow " czy " Ciemna Strona ". Zaluje tylko, ze seria z Rivera jest tak rzadko puszczana w naszej telewizji. A jak ocena ogolna pana komisarza Gorskiego po tym 9 sezonie? Dla mnie naprawde dobrze Krystian Wieczorek wkomponowal sie w nowa role. Wiadomo, ze zawsze znajda sie tacy, ktorzy dalej beda pisac, ze Wieczorek jest nudny, mdly i sztywny, a jego kontakt z psem jest zerowy ( swoja droga, moze ja niedowidze, ale zadnego braku kontaktu z psem nie zauwazylam ) . Nie chcialabym aby z naszego Alexa zrobili serial pokroju " M jak Milosc " czy " Na Wspolnej " z licznymi romansami i glupkowatymi sytuacjami z humorem na poziomie kiepskiej komedii romantycznej.
W 12 sezonie 1 odc był fajny , ale to była kontynuacja epizodu przyjaciel na śmierć i życie więc raczej tego odc nie będzie , fajny był odc o tym że Gori został posądzony o śmierć kochanki , ale ten odc u nas też będzie. W 13 sezonie niezły był odc Czempion i oczy kota.
Dla mnie właśnie Oczy kota to najsłabszy odcinek z 13 sezonu. Co do Championa się zgodzę, jeszcze dobry był Na wysokich obrotach.
https://www.youtube.com/watch?v=e-blL4wmeGo Z tego teasera naprawdę można dojść do wniosku że słowacka wersja będzie łudząco podobna do naszego Alexa, to naprawdę szokujące że naszym południowym sąsiadom, aż tak się podobała nasza wersja by ją kopiować do swojej telewizji :D.
Obejrzałem 1 odcinek nowej serii na TVP VOD i nie zdradzając szczegółów nie było w nim zbyt wiele napięcia i fabuła była dość przewidywalna a zaskakująco dużo Górski krzyczał na Alexa, chyba zbyt mocno wczuł się w Fabbriego, oby to był tylko jednorazowy incydent bo niezbyt pasuje to do familijnego klimatu serialu, przynajmniej moim zdaniem.
W Rexie ten odc też jakiś wybitny nie był zwykła prosta sprawa więc cieżko o jakieś napięcie ale myślę sądząc po napisach że nast odc będą bardzo dobre.
ja odc jeszcze nie widziałem,ale wychodzę z założenia że trudno żeby każdy odcinek był na jakimś ekstra poziomie,niektóre są właśnie takie solidne na zasadzie da się oglądnąć,a niektóre takie że faktycznie szkoda że już się skończył.
mnie się właśnie wydaje że tutaj zachowują odpowiednie proporcje,w Kryminalnych chyba za dużo było tych sytuacji w stylu w ostatniej chwili jak bohater Zawada ratuje ofiarę moment przed egzekucją.W Fali Zbrodni było zbyt dramatycznie nawet.
Wczorajszy odc ok bez fajerwerków czy wybitnej akcji ale w Rexie też taki był spokojny epizod bez akcji. Nasi dobrze go przenieśli na nasze realia.
Te krzyki Piotra na Alexa to bajka z tym co robił Fabri , tamten wyniósł chamstwo to poziomu sztuki więc Piotra bym z im nie porównywał. Czasem Michałowi zdarzyło się bardziej krzyczeć na psa.
chyba nawet Marek coś krzyknął na Psa,ale tamten raczej zachowywał się jakby miał powiedzieć,gdyby umiał mówić "goń się facet",w samym krzyku w stosunku do Psa nie uważam żeby było coś złego,jeśli Pies nie reaguje na komendy na spokojnie,Krzyk nie jest regularny,nie jest przejawem negatywnego stosunku wobec Psa,Pies częściej rozumie proste,stanowcze komendy,niż jakieś zwroty grzecznościowe.
Poza tym jeśli ten krzyk miałby być początkiem negatywnej przemiany Piotra,to uważam że lepiej byłoby żeby na początku pokazał się z tej złej strony,w końcu często w serialach na początku niektórzy bohaterowie byli chamscy,gburowaci itd,a potem jeśli oczywiście nie odeszli jako ci źli,wychodził na jaw powód dlaczego tak się zachowują i zaczynali poprawiać stosunki z resztą.
Z Piotrem mogli zrobić tak na początku byłby chamski,bo dalej nie uporał się ze śmiercią narzeczonej,a kiedy reszta ekipy miałaby go dość,prawda wyszła by na jaw,albo od niego,albo np komendant by powiedział reszcie żeby mu odpuścili,bo stracił ukochaną,a po zabiciu jej mordercy jakoś by ich relacje się poprawiły,a teraz bez sensu,no chyba że Piotr nigdy wcześniej nikogo nie zabił,i przez to tak odreagowuje.