"pogrąża w odmętach totalnego zakochania". pięknie powiedziane;)
zgadzam się, odcinek świetny, naprawdę i akcja i humor i romantyczność. Super.
Świetne:
- jak Tomas rozmawiał z tymi włamywaczami i Espe wybiegła zasłaniając go swoim ciałem, żeby nie robili mu krzywdy, jak się go uczepiła;p
- to ich związanie, jak ona dyskutowała z tym włamywaczem, a Tomas ją uspokajał i uspokajał tego gościa - nie denerwuj go - a Espe na to - to on mnie denerwuje;p no cała akcja z uwolnieniem się i do tego później pocieranie wzajemnie nadgarstków;) no i do tego ustalanie czy idą czy nie i czy Espe ma się trzymać z tyłu, świetny dialog, każdy coś wymagał, ustąpił, dogadali się. No i jak Tomas dał w zęby temu porywaczowi:) albo on albo my;p
- pościg cały, Espe i Clara, gadające, opier***dzielające gości i jak Tomas i Jorge ich gonili:)
- scena w karetce i szpitalu pomiędzy Tomasem i Espe. Śliczna<3
A ja się cieszę, że wreszcie pojawił się Luciano Pereyra (póki co samym głosem, nie ciałem :-)) uwielbiam jego "Sere" (to co było w tle, kiedy Tomas jechałz Espew karetce) i "tu dolor", od miesiąca słucham tego na okrągło.
Poza tym powiedziane zostało wszystko co najważniejsze. Odcinek super, najlepszy od dwóch tygodni :-)
masz całkowitą rację. Odcinek mega.
a piosenka i głos też świetny. oczywiście ze spoilerów już ten głos znam, ale fajnie go usłyszeć w odcinku.
Pokusiłam się o małe poprawki tłumaczenia superowych piosenek Luciano Pereyry, polecam :)
http://www.tekstowo.pl/piosenka,luciano_pereyra,ser_.html
http://www.tekstowo.pl/piosenka,luciano_pereyra,tu_dolor.html
Też je tłuke na telefonie od miesiąca, do zdarcia chacha
A w zeszłym miesiącu masakrowałam piosenki Lali z serialu, aż mi się śniły po nocach :))
Dopiero DZIŚ odkryłam przez całkowity przypadek ten serial ale patrzę i niestety to już 46 odcinek leci i mam pytanie (możecie odpisać w moim wątku bo tu tyle stron), - pytanie, czy oglądać od 46odcinka? Tzn. Czy coś zrozumiem? Czy raczej nie będę nic wiedzieć i dużo mnie ominęło ważnego? Czy główna bohaterka już długo się ukrywa i długo zna tego księdza? Są w sobie oboje zakochani?
Koniecznie oglądnij!! Zbliża się weekend majowy to akurat 46 odcinków podzielisz sobie i w 4 dni po 10-12 dziennie :D Szkoda by było gdybyś nie widziała tylu szalonych akcji Espe:) oraz romantycznych scen z Tomasem...
Blackie2000 ma rację. Koniecznie zobacz, warto. Ja np. troszkę oszukuję i nie oglądam całego odcinka, tylko sobie trochę przewijam, tak skaczę po scenach, wtedy jest krócej, ale jak masz czas to zobacz wszystko:)
Zgadzam się z dziewczynami.
Musisz zobaczyć od początku , bo przegapisz wiele ciekawych scen między Espe a Tomasem :-D
Streścić owszem można w paru zdaniach podstawowe informację ale nie oglądając od początków stracisz mnóstwo świetnych scen więc ja na Twoim miejscu bym oglądała od początku ;)
Dziewczyny mają rację. Ja choć już widziałam wszystkie, to wracam do wcześniejszych odcinków (nie oglądam całych, ale przewijam do wiadomych scen :-)). Serial ogólnie trzyma poziom, ale uważam, że pierwsze 20 odcinków to po prostu mistrzostwo, więc szkoda żebyś to ominęła. Dzieje się między protami od 3 minuty pierwszego odcinka :-)
Dziękuję dziewczyny ;) no właśnie z tym czasem będzie problem i z dotarciem do poprzednich odcinków (gdzie mogę znaleźć?) bo mam zepsuty laptop i oglądam na bardzo powolnym połączonym z tv kablem... A pisze z komórki i muszę się nieźle namęczyć by przewinąć tu tyle stron ręcznie :-o
Niektóre z Was dziewczyny znam (tak myślę) z forum telenovele. :D tylko Nick miałam inny,już nie pamiętam nawet jaki. Mocno się udzielałam np. W temacie Otchłań namiętności czy Amor Bravio itp.
Może chociaż ktoś by mi streszczenie małe zrobił, kto tam jest kim, czy oni są już w sobie zakochani (tzn. ona widzę że tak-czy od początku?) a on?
I czy były jakieś mega mega ważne fakty lub niezmiernie śmieszne?.
Które odcinki najlepsze? Bo 45 nie dam rady zobaczyć:(
Możecie mi w moim osobnym temacie odpisać i tu tez, będę w miary możliwość zaglądać co naprawdę jest z komórki mega trudne.
Dzisiaj oglądałam po raz pierwszy, włączyłam,przypadkowo tv4 i patrzę telka nowa,czytam opis i obejrzałam, napad był mega, siostry normalnie jedna przez drugą haha ci rabusie to już wytrzymać nie mogli. Najlepsza Espe jak tyłkami z księdzem po nożyczki i fajna scena w karetce i szpitalu...
Ja też zachęcam do oglądania, chociaż początkowych odcinków. Jak będzie jakiś nudnawy odcinek to zawsze możesz przewinąć ;) A Espe ukrywa się jako zakonnica od pierwszego odcinka. Z Tomasem też znają się od pierwszego odcinka.
a tak w ogóle, mój hiszpański ogranicza się do słów poznanych podczas oglądania telenowel, ale co nieco kojarzę. I w odcinku chyba 45 jak Espe śpiewa "me muero por vos" a Tomas gra na gitarze. Po skończeniu utworu Tomas mówi "divina", z tego co wiem znaczy to "boska" i mu chodziło o to, że Espe jest "boska", a później się poprawił, że "boska piosenka". A tłumaczyli to jako "brawo", "piękna piosenka". nie fajnie tak:/
Ja tez nie znam dobrze ani hiszpańskiego , ani angielskiego , ale coś nie coś ogarniam i denerwuje mnie jak tłumacz przetłumaczy inaczej .
właśnie tak. Bo czasem jakby to dobrze przetłumaczyć to o wiele lepiej brzmi, a nie tak przeinaczają;/
Dokładnie tak jest jak piszesz z tym "divina"! Też to wychwyciłam, z hiszpańskim mam do czynienia tylko hobbystycznie ale za to już od jakiś 10 lat :)
Wszystko fajne wypisałaś :) Jeszcze podobało mi się przed napadem jak Espe przyszła do klasy i Tomas jej powiedział żeby usiadła W ławce a ta hop NA ławkę i się szczerzy :D
Cały ten napad świetny, sceny z Tomasem i Espe ♥ Ten pościg to też taki wymowny, żadna siostrzyczka nie jest z swoim księciem ale oni i tak za nimi pobiegli.
No i ten tekst Tomasa na samym końcu że on też by umarł jeżeli by coś stało Espe. Wpadł Padre jak śliwa w kompot.
Super odcinek, dawno tak dobrego nie było :)
no dokładnie i Jorge i Tomas pobiegli za nimi bez wahania. no a Tomas jak nawet dostał w głowę i się ocknął pierwsze o co pytał to "gdzie Espe". No faktycznie. Świetne. I wyznanie na koniec. hmmm...
A tyle ile się Tomas nadotykał, nagłaskał itp Espe w tym odcinku to chyba wyszło podobnie jak podczas wszystkich dotychczasowych razem :D
Ciekawe czy Jorge zostanie przy Clarze czy wróci do celi? Interesujące że komisariat pustoszeje tak że można gościa z celi wypuścić na jakiś czas i nikt nie zauważy :D
no i mieli tak się trzymać na dystans, była taka rozmowa kilka lub kilkanaście odcinków temu, że lepiej jak Espe nie będzie przytulała Tomasa itd. A ostatnio istne szaleństwo. W pokoju u Gildy Espe się przytuliła, a w tym ostatnim odcinku to już w ogóle.
Było coś takiego było. Dokładnie istne szaleństwo a będzie coraz lepiej (mam nadzieje).
Dokładnie.
Tomas i Jorge zrobią dla Espe i Clary wszystko :-D
I co podobała się scenka z kneblem? ha ha
tak :D
Espe gada jak katarynka, a Tomas chcąc ją uspokoić nie był lepszy. Ale to ich zgranie: obróć się w lewo, nie w tą drugą stronę i tak parę razy :D U mnie chyba ta scena ze związaniem jest zaraz po scenie jak Tomas ratują ją z dzwonnicy :D
A ja mam jeszcze sentyment do akcji w piwnicy, jak zwiewa i wzdryga się za każdym razem jak go Espe dotknie, potem jak patrzy na jej udo (bo się habit podsunął) i szybko siada tyłem z tekstem "dios mio" :-) no, a na koniec Espe go uspokaja i tak sobie patrzą w oczy. Często wracam do tego odcinka.
Jakby zacząć wymieniać super sceny "Tomanza" (właśnie odkryłam, że już nawet jest na nich skrót w sieci), to by chyba elaborat na trzy strony wyszedł :-)
A tak właściwie to ciekawe by było wypisanie takich ważniejszych scen w którym były odcinku w jakimś wątku żeby np potem łatwo było je odnaleźć :)
Dziękuję dziewczyny ;) no właśnie z tym czasem będzie problem i z dotarciem do poprzednich odcinków (gdzie mogę znaleźć?) bo mam zepsuty laptop i oglądam na bardzo powolnym połączonym z tv kablem... A pisze z komórki i muszę się nieźle namęczyć by przewinąć tu tyle stron ręcznie :-o
Niektóre z Was dziewczyny znam (tak myślę) z forum telenovele. :D tylko Nick miałam inny,już nie pamiętam nawet jaki. Mocno się udzielałam np. W temacie Otchłań namiętności czy Amor Bravio itp.
Może chociaż ktoś by mi streszczenie małe zrobił, kto tam jest kim, czy oni są już w sobie zakochani (tzn. ona widzę że tak-czy od początku?) a on?
I czy były jakieś mega mega ważne fakty lub niezmiernie śmieszne?.
Które odcinki najlepsze? Bo 45 nie dam rady zobaczyć:(
Możecie mi w moim osobnym temacie odpisać i tu tez, będę w miary możliwość zaglądać co naprawdę jest z komórki mega trudne.
Dzisiaj oglądałam po raz pierwszy, włączyłam,przypadkowo tv4 i patrzę telka nowa,czytam opis i obejrzałam, napad był mega, siostry normalnie jedna przez drugą haha ci rabusie to już wytrzymać nie mogli. Najlepsza Espe jak tyłkami z księdzem po nożyczki i fajna scena w karetce i szpitalu...
Espe dzisiaj do Clary : - uwaga zbliża się gwóźdź programu (wchodzi Genovefa) haha
Clara straciła pamięć...ciekawe na jak długo
Genovefa wrrr...ropucha jedna, ale na szczęście kontrakt trafił w ręce siostry Cecylii (mam nadzieję że nie pomyliłam imienia)
Jeszcze nie wiem kim dla księdza Tomasa ta blondynka i jak ma na imię,co mu dzisiaj wygarnęła.
Żałuję że nie włączyłam tv4 wcześniej, widzę że są też inne tele, oglądałam ostatnio te na pulsie
W serialu, jednak kluczowa jest nie tyle historia, co sposób jej opowiadania, jeżeli rozumiesz co mam na myśli. Fabuła jest też nietypowa, ale całe brawa należą się scenarzystom. Niektórych rzeczy nie da się po prostu opowiedzieć. W wolnym czasie i jak nadarzy się okazja obejrzyj wcześniejsze odcinki, a przynajmniej pierwszych 20 i 38 (gdzie jest chyba najlepsza scena komediowa - spowiedź sióstr), bo naprawdę warto.
A ta dziewczyna to Eva, była narzeczona księdza sprzed kapłaństwa, która teraz jest narzeczoną jego brata. Na swój sposób (chory) kocha dalej Tomasa, ale on jej już definitywnie nie.
Wyjaśniło się dziś dlaczego Beti nie słyszy na jedno ucho.
Żal mi się jej zrobiło i płakałam razem z nią jak o tym opowiadała.
A Gienke powinni wywalić z tego klasztoru.
Coraz bardziej mnie wkurza.
Ona nie ma serca.
Espe zrobiła dziś zasadę " jak nie drzwiami ,to oknem " ha ha
Ojciec się wkurzył na nią za to, że spotykała się z Tamborem i tak ją pobił, że uszkodził jej ucho :(
Beti w młodości kochała Tambora.
Niestety ojciec nie akceptował jej związku.
Chciała z nim uciec a wtedy ojciec tak ja pobił,ze uszkodził jej bębenek w uchu.
Biedna Beti.
Ma już dość ukrywania tego ,że nie słyszy.
bo Beti to jednak dobra osoba, naprawdę. teraz pomaga Celeste, wcześniej zaprzyjaźniła się z Clarą. Tylko ta początkowa "ślepa wierność" Genowefie tak ją stawiała w niekorzystnym świetle. Powinna na dobre wyrwać się z jej szponów. A Genowefę powinni wywalić na zbity pysk, bo mnie naprawde wkurza. Jak potraktowała Espe w 45 odcinku dogadując jej co do matki, i później jak siostry przyszły jej wybaczyć to tez je potraktowała bardzo nie fajnie, jak nie pozwala siostrom nic robić np. wyjść do Espe i Clary do szpitala, jak teraz miesza w głowie Clarze. Wkurza mnie babsko.
Dzisiejszy odcinek był trochę wkurzający ze względu na Gienkę. Jak wstrętnie nastawiła Clarę przeciwko Esperanzie. Biedna Beatriz jak opowiadała Celeste o przeszłości aż się popłakałam :(
Gienka to mnie dziś wkurzyła na maksa.
Na początku pisałam,ze ją lubię,ale teraz zmieniam zdanie.
Co z niej za człowiek.
Wydaje mi się ,że ona tez skrywa jakąś tajemnice.
Mam nadzieję ,że kiedyś się dowiemy.
Coś juz Celeste dziś wspominała,że Gienia ma jakiś defekt.
I ostatnio Esperanzie powiedziała, że miała trudną przeszłość. Brakowało mi jakiejś ciekawej scenki Espe i Tomasa.
Skasował mi się dalszy text. Tak więc nadrobiłam pierwsze 3odcinki i były świetne!! Telka świetna, wadą jest że niewiem gdzie szukać wszystkich i że mam ten laptop do tv podłączony i bardzo wolno ładuje...
Ten Max siedzi za wszystkim omg! I nasłał ludzi na Espe/Julie!
W dzisiejszym odcinku rozbawiły mnie dwie rzeczy
Tekst Espe "poczekaj na gwóźdź programu" - i pojawia się Genia xD
Oraz ten z oknem haha.
Ale Geni nie znoszę! Wrrr co za babsko,jak ona w ogóle matką przełożoną została?! Okropna i jeszcze ta co jej pomaga,co to jest że tak za nią stoi. Inne siostry w porządku.
A Beti nie powinna się chować, z tym, że nie słyszy na jedno ucho...to przecież nie jest jej wina.
Mało,Toma i Espe,ciekawe co jutro będzie. I czy uda mi się jeszcze coś nadrobić,czytałam tutaj,że coś fajnego działo się,w 30odc.ciekawe co;)
Cześć Jagodulka:) jak miło,pamiętam cię z forum :D
Dziękuję za radę,właśnie oglądałam z cda, bo anyfiles nie chciało mi ruszyć.