PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=225833}

Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97027
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Akcja z umarłymi była świetna. Domyśliłam się w pewnym momencie tego co potem powiedział Castiel na końcu. Koncóweczka mimo wszystko z lekka szokująca, jest Bóg, jest i Lucyfer. Będzie się działo, będzie. Schron Bobby'ego był zajebisty. Najlepszy tekst "Dude, where is my pie?" LOL
Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki!

ocenił(a) serial na 10
Silva

Skąd ściągnął Pan/Pani ten odcinek? Mogę prosić o linka? Byłbym dozgonnie wdzięczny ;)

ocenił(a) serial na 10
Silva

Wchodzisz na mininova.org i wpisujesz czego szukasz.

Zarąbisty odcinek serial trzyma poziom właśnie skończyłem oglądać, Panicroom anty demonom Boby jest zajebisty.

ocenił(a) serial na 10
Woj8ech

A ja polecam eztv:) To jedno wielkie 'źródło' jeśli chodzi o seriale i programy tv:) Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę 'eztv':)

Co do odcinka...
Wcale nie uważam, jak to ktoś tu napisał, że był słabszy. Inny nie znaczy słabszy:) Jak wiadomo w Supernatural mamy styczność z różnymi rodzajami odcinków. W tym akurat panował spokój(nie licząc sceny z odprawianiem rytuału). Takie właśnie urozmaicenie bardzo mi się podoba. Raz mamy odcinek akcji a raz spokojniejszy z mnóstwem dialogów gdzie aktorzy mogą pokazać co potrafią. Moim zdaniem spisali się rewelacyjnie(szczególnie Jensen). Jeśli chodzi o Jareda to jego gra była o niebo lepsza niż w odcinku premierowym:) Odcinek świetnie wyreżyserowany i nakręcony. Mnóstwo świetnych dialogów z niezapomnianymi wstawkami typu 'pie', 'idjit' itp. No teksty Bobbiego i Dean'a wymiatają:D
Trzeba też zwrócić uwagę na wszech obecną muzykę, która towarzyszy nam praktycznie przez cały odcinek:) Tego mi właśnie brakowało:) Tej muzyki w tle potęgującej napięcie i pasującej do sytuacji bądź też nawet do mimiki bohatera:) Taki klimat filmowy się tworzy:)
A najlepszy jest motyw z tą całą apokalipsą, z sześćdziesięcioma sześcioma pieczęciami, do których złamania, a co za tym idzie uwolnienia Lucyfera, dąży Lilith:D Dialog pomiędzy Dean'em i Castiel'em chyba najlepszy z całego odcinka:) To będzie, jak to powiedział Jensen, najlepszy sezon jak dotychczas:) Choć przypuszczam, że piąty sezon(o ile będzie, ale powinien być;) też będzie dobry a może nawet lepszy:) bo ten motyw z apokalipsą idealnie może trwać właśnie 2 sezony tak jak to było w przypadku YED.
Eh,I znowu trzeba czekać tydzień na 40 minut nie z tego świata;D
Supernatural rules!:D

Evernia

P.S. wiesz, w zasadzie eztv = mininova = mininova.org/eztv i wszystko jasne...

ocenił(a) serial na 10
LiMiTED_UNCUT

w zasadzie to nie bo na eztv mam wszystko na jednej stronie jeśli chodzi o seriale i tylko tam wchodzę i sobie wybieram co chcę plus czytam komentarze, a to pomaga:) Gdy ktoś wrzuci wersję, która jest uszkodzona np. głos się nie zgadza z obrazem to po komentarzach wiem co robić;)(wiadomo na mininovie też są komenty ale wolę eztv) no ale jeśli ktoś woli mininovę jako stronę główną to też ok:)
Ja podałam to źródło bo jak dla mnie jest lepsze, z tym że ja oprócz ulubionego Supernaturala oglądam też inne seriale więc takie rozwiązanie jest dla mnie najlepsze, żeby mieć wszystko w jednym miejscu, nie muszę szukać pomiędzy filmami;), wchodzę np. w Supernatural i mam:)

Evernia

no to właśnie do tego eztv stworzyło profil na mininovej

ale największa wygoda to RSS - polecam na korzystanie z tego systemu newsów, szczególnie jak ktoś odwiedza kilka-kilkanaście serwisów internetowych dziennie na bieżąco sprawdzając nowości... :)

ocenił(a) serial na 10
LiMiTED_UNCUT

ale dla mnie eztv jako 'strona główna' jest wystarczająca, a poza tym net mi się wiesza na profilu eztv na mininovie:D

co do RSS to jestem przyzwyczajona do 'normalnych' stron:D i po prostu zapominam o jego istnieniu hehe:) ale jeśli chodzi o czas to sie przydaje:)

Evernia

co do jednego masz rację: mininova, szczególnie ostatnimi czasy, często ma problemy z serwerem i albo działa strasznie wolno (tak, że nawet torrenta nie da rady załadować) albo w ogóle się nie uruchamia.

stąd chyba przeniosę się na thepiratebay.org :) w sumie i tak wszystko się ciągnie z tego trackera więc po co tracić czas ;)

ocenił(a) serial na 10
Silva

Słabszy niż 1 odc. ale to było przewidywalne ;) Ciekawy pomysł z tymi duchami osób nie uratowanych przez Łowców ... ale jakiś nie specjalny :P Panic Room który zbudował Bobby był jak dla mnie najlepszym pomysłem w tym odc. Ruby która boi się współpracować z Samem bo boi się Anioła ciekawe, ale co zrobi jak dowie się że jest i Lucyfer :D Najlepsze w całym odc. były ostatnie 3-4 min. gdzie Dean rozmawiał z Castielem ... który groził mu i "prosił" o respect bo jak nie to go wrzuci do piekła.

Mina Deana po dowiedzeniu się że jest Bóg i Lucyfer = Bezcenna :D

stryju_2

a ja wciąż średnio sobie radzę z oglądaniem filmów bez napisów - najlepsze jest to, że od tego roku zaczynam przerabiać angielski z podręcznikiem na poziomie Proficiency :) brak talentu czy za mało starań?

oczywiście większość zwrotów rozumiem, ale gdy aktorzy przedłużają frazy i zaczynają mówić szybko to zaczynam się gubić a chcę zrozumieć każde zdanie w 100% więc jestem zdany na Hatak :> czasem oglądam filmy z angielskimi napisami - lepsze to niż bez niczego :)

ocenił(a) serial na 7
LiMiTED_UNCUT

Dude! Where is my pie?

Odcinek bardzo fajny..ale mam jedno pytanie :

-jakim cudem anioł może umrzeć?gdy umiera czlowiek, trafia do piekla/nieba, natomiast aniol?

ocenił(a) serial na 9
Bobey

Fataliti, też kiedyś słabo mi szło rozumienie ze słuchu, ale doświadczenie robi swoje;)
A o aniołach i sposobie ich zabicia pewnie dowiemy się już wkrótce, bo wygląda na to, że będą one głównym tematem tego sezonu.
Aah, mi się odcinek podbał (trudno w sumie o jakiś, który by mi się nie podobał:P), a co do gry Jareda, to nie zauważyłam, żeby była słabsza lub lepsza - wg mnie utrzymuje się na tym samym poziomie, czyli jest świetna xD Duchy naszych starych, dobrych przyjaciół to był super pomysł, bardzo ucieszyłam się szczególnie z powrotu Meg. No i rozmowa z Castielem (też uważam, że jest borskixD) dała wiele do myślenia. Wygląda na to, że nasz Anioł Pana będzie kimś w rodzaju Przewodnika dla Deana, tylko do czego ma go przygotować? Bo chyba nie do walki z Lucyferem? Ciekawie, nie powiem.

ocenił(a) serial na 10
Silva

Szkoda, że budżet tego serialu jest ograniczony ale i tak myslę, że walka pomiędzy dobrem a złem będzie ciekawie pokazana.
Supernatural to jeden z niewielu seriali, który dojrzewa w raz z kolejnym sezonem. Co sezon to coraz ciekawsza akcja i fabuła .
Ten anioł mi coś nie pasuję ma takie troszkę fałszywe spojrzenie i do tego te teksty, wygląda jakby coś kombinował ale na pewno to mi się tylko tak wydaję bo inaczej po co miałby wyciągać Deana z piekła.

ocenił(a) serial na 7
Max

Mnie nie podoba się fakt, iż, wg. świata przedstawionego w Supernatural, kiedy człowiek umrze i swoim życiem zapracował na dostanie się do Królestwa Niebieskiego, to nadal jest narażony na "śmierć" ! No bo, żeby anioł umarł? No co jest.

ocenił(a) serial na 10
Bobey

Na to wygląda, że anioły też 'umierają';)
Tak mnie zaciekawił ten motyw z aniołami i apokalipsą, że zaczęłam szukać w necie jakichś informacji na ten temat. Zapowiedź 4 sezonu była taka, że wymienili według Koranu, Buddy, Tory i Kościoła konflikt dobro/zło. Jeśli ktoś nie widział to może obejrzeć tutaj:
http://pl.youtube.com/watch?v=SfHEp3e8tss
Na pewnej stronce gdzie opisane są chyba wszystkie anioły jakie mogą być;) znalazłam np. taki fragment:
"Israfil ("The Burning One") - the Arabic angel of resurrection and song who blows the trumpet on Judgment Day...
...Another of the Arabic traditions says that Israfel was one of the four angels sent to the corners of the earth to gather the seven handfuls of dirt that were used to create Adam. The other three were Gabriel, Michael, and Azrael (of the four only Azrael, the angel of death, succeeds). ""Uwaga teraz najciekawsze!""--> He is also said to be among the four angels who will be destroyed in a universal fire that will erupt with the third and final sounding of the trumpets at the end of the world. Though, it is also believed that Allah will resurrect them, as he has brought less deserving angels back to life."

Tłumaczenie(mniej więcej) dla osób nieanglojęzycznych jeśli wogóle takie tutaj są;):
"Israfil("Płonący?")- arabski anioł zmartwychwstania i pieśni rozbrzmiewającej podczas Sądu Ostatecznego...
...Inna z arabskich tradycji mówi, że Israfel był jednym z 4 aniołów zesłanych w cztery strony świata aby zebrać 7 garści ziemi, która miała posłużyć do stworzenia Adama. Pozostali trzej to Gabriel, Michał i Azrael(?)(z tej czwórki tylko Azraelowi, aniołowi śmierci, udało się tą ziemię zebrać). <I teraz najciekawsze> Jest także powiedziane, że będzie jednym z czterech aniołów, którzy będą zniszczeni w wszechmocnym ogniu, który wybuchnie podczas trzeciego, ostatniego brzmienia trąb(apokalipsa, trąby, tego typu sprawy;) podczas końca świata. Wierzy się również, że Allah wskrzesi ich, gdyż przywracał już do życia nawet mniej znaczące anioły"
To ta stronka:
http://www.hafapea.com/angelpages/directory.html

Dobrze wiemy, że Kripke korzysta z różnych źródeł i tu mamy tego przykład.
Najgorsze jest to, że im więcej czytam tym mniej rozumiem i jeszcze najdziwniejsze pomysły przychodzą mi do głowy.
Np. taki, że Sam stanie się Lucyferem, przez to, że albo będzie naczyniem albo po złamaniu 66-ciu pieczęci(według Mandeizmu cytuję: "The soul is sealed with sixty-six seals." czyli dusza jest zabezpieczona 66-cioma pieczęciami) 'dusza' Lucyfera zostanie uwolniona z zamknięcia(którym może być np. Sam:P i Lucyfer jest gdzieś w środku uśpiony hehe)
No takie rzeczy mi przychodzą na myśl:P Pewnie po zakończeniu sezonu/ów będę się z tych głupot śmiała:D Chociaż walka dobro/zło, Dean/Sam byłaby ciekawa
Sorry za dłuuuugiego posta ale mnie to bardzo ciekawi:D
A Supernatural jeszcze nie raz nas zaskoczy:)

ocenił(a) serial na 10
Evernia

ciekawa koncepcja... PO przeczytaniu Twojego posta nasunęło mi się pytanie- Dlaczego Castiel rozmawia tylko z Deanem? Sammy przecież ma umiejętności nadludzkie, ale też jest w połowie demonem... No cóż, sezon zapowiada się fantastycznie i po słabszym trzecim ten może rzucić na kolana :)... ale to nie będzie to samo co początkowe odcinki pierwszego sezonu, które był w mojej skromnej opinii najlepsze. Co do aktualnych wydarzeń, to nie mogę się doczekać ponownego spotkania z żółtookim już w następnym odcinku :)... będzie się działo.

ocenił(a) serial na 10
Silva

Super odcinek, ale 4x01 i tak wymiata:0
POZDRAWIAM

ocenił(a) serial na 8
hitmanV

Powtórzę sie ale cóż innego mogę napisać Świetny odcinek.
Bardzo dobrze ,że wyjaśnili kim była Meg.
Mam pytanie.Podoba wam się nowa czołówka i nowy napis? Dla mnie całkiem niezły jest ten napis choć w 2 serii był lepszy za to element "trzepotania skrzydeł" bomba.

użytkownik usunięty
Paulina_1108

Moim zdaniem nowa czołówka bije na głowę starą.Chociaż mogli utrzymać ją od początku do końca w bieli i czerni.

Odcinek (jak każdy,no prawie każdy xP) był fantastyczny.Uwielbiam rozmowy Deana z Castielem.W końcu trafiła kosa na kamień ;)