PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=225833}

Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 97032
6,8 9 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

NIebo

ocenił(a) serial na 8

Jestem na 5sezonie i zadziwiła mnie jedna rzecz otóż to że w Niebie czas mija tak samo jak na Ziemi. W odcinku w którym anioł ma zadanie zabić Sama i cofa się w przeszłość aby zabić jego rodziców (5 sezon odcinek 13), wzywa później Uriela (który w przyszłości został już zabity) do pomocy. Czy w Nieba nie powinny obowiązywać inne zasady fizyki w tym czasu? Przecież to bez sensu w takim razie Cas może cofnąć się w przeszłość i dać sobie z przeszłości polecenia i rady jak ma dalej postępować. Myślę że jest to błąd twórców. Mam nadzieję że jasno przedstawiłem sprawę jeżeli był taki temat już wcześniej to proszę o link ponieważ jest powyżej dwóch tysięcy tematów i trochę bi mi zajęło poszukiwanie :)

ocenił(a) serial na 8
fifolmir

Uriel wezwany w tym odcinku był Urielem z przeszłości, z tego czasu, do którego cofnęli się bohaterowie. Cas cofnął się w czasie raptem kilka razy i zazwyczaj wiązało się to z ogromnym wysiłkiem, albo sytuacją wyjątkową. Nie bardzo rozumiem gdzie w tym błąd. Ale może nie załapałam pytania.

ocenił(a) serial na 8
Phea

tak wiem że był Urielem z przeszłości chodzi mi o to czy czas w niebie nie powinien działać inaczej? W taki sposób że oni by się cofnęli w czasie ale Uriel by już nie żył ponieważ już umarł. Czas w niebie po prostu by działa nie zależnie od ziemi. Mam nadzieję że teraz wyjaśniłem jaśniej :)

ocenił(a) serial na 8
fifolmir

Chyba już łapię :) No cóż, czas w Niebie faktycznie działa jak na Ziemi. Z punktu wodzenia serialu ma to sens, bo inaczej anioły by wiedziały, co się stanie i nic by nie robiły, albo zapobiegłyby działaniom Winchesterów. Zrobiłby się straszny chaos fabularny.

ocenił(a) serial na 8
Phea

Nie pomyślałem o tym od tej strony. Wtedy twórcy musieli by się naprawdę wysilić aby to się wszystko nie mieszało i wciąż było ciekawe. Dzięki :)

fifolmir

Motyw podróży w czasie i jego konsekwencje zawsze spędzają sen z powiek. W żaden sposób nie jest to logiczne. O Bogu mówi się że jest istotą wielowymiarową to znaczy że ten sam Bóg jest obecny we wszystkich czasach. Jak to wygląda z aniołami? Wróć. Jak to wygląda w serialu? A no tak że anioły by mogły wszystko, ale wtedy nie było by serialu. Dalszy paradoks - Castiel mógłby cofnąć się w czasie, ale przecież gdyby wysłał się w czasie, to jego wizyta nie miała by sensu, bo nie popełnił by tych błędów. Ciekawe prawda. Wiele takich ciekawostek związanych z paradoksem czasu można znaleźć na forach ,,Powrotu do przyszłości" ,,Terminatora" czy ,,Wehikułu czasu" Dalej - anioły nie są wszechwiedzące. Ba, mało tego są głupie i aroganckie. Czasem dla niektórych było za późno - patrz właśnie Uriel który zginął. Cas miał szansę, ale jej nie wykorzystał.
Co jeszcze. Ciekawa kwestia czasu miała miejsce w ,,Harry Poterze i Więźniu Azkabanu" gdzie w 1 linii czasowej było 2 Harrych ( podobnie w Back to the Future gdzie było 2 Martych) Sprawa rozchodzi się o to że niby spotkanie siebie jest niebezpieczne, ciężko powiedzieć jak mogło by to wyglądać. Ogólnie wiele motywów czasowych jest nie do końca logicznych, ale wtedy wiele historii by się nie wydarzyło. Polecam obejrzeć ,,Wehikuł czasu" Jeśli za ciężko zrozumieć to postaram się to wyjaśnić prościej.

ocenił(a) serial na 8
Czarny_Piotrus2013

Wiem że podróże w czasie są tematem o którym można dyskutować bez końca dla tego chciałem poruszyć tylko jeden wątek który tłumaczyłem dokładniej (a przynajmniej próbowałem) w odpowiedzi dla użytkownika Phea.