PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502112}

Pamiętniki wampirów

The Vampire Diaries
2009 - 2017
7,7 122 tys. ocen
7,7 10 1 122068
5,5 4 krytyków
Pamiętniki wampirów
powrót do forum serialu Pamiętniki wampirów

Masz jakieś pytanie dotyczące swojego ulubionego serialu?
Nie wiesz kiedy będzie emitowany nowy odcinek? A może chcesz go znaleźć w internecie? Szukasz napisów? Nie zrozumiałeś danej sceny lub uważasz, że w scenariuszu pojawił się błąd? W takim razie ten wątek jest dla ciebie idealny!
Zapraszam do dzielenia się wątpliwościami i spostrzeżeniami, uzyskasz tutaj pomoc w znalezieniu tego czego potrzebujesz i co najważniejsze, dla odmiany uzyskasz odpowiedź w miłej atmosferze ;]

Wszystkich proszę o pomoc w podbijaniu tematu do góry ażeby na naszym skromnym forum zapanował ład i porządek :P Dziękuję, pozdrawiam;)

Greg_Mar

Ale co ja mam wybaczać, to jest serial xD I to nie serial historyczny gdzie musi być ukazana prawda, tylko serial o wampirach. Weź człowieku z dystansem trochę do tego podchodź...
Czy do ciebie nie dociera że to fikcja? Równie dobrze można się wkurzać, że profanują historię wtaplając w wydarzenia wampiry... Jakby mieli studiować pięćset ksiąg historycznych i map do napisania scenariusza to byśmy mieli jeden odcinek na miesiąc.

No sorry fikcją w tym serialu są wampiry a nie historia.

Greg_Mar

Czepiacie się za bardzo. W serialu powiedziano, że to według LEGENDY klątwę rzucili Aztekowie, ale skąd mamy mieć pewność, że tak naprawdę nie zrobiły tego europejskie czarownice? Nawet jeśli to Aztekowie, to Klaus jako wampir mógł odkryć Amerykę dużo wcześniej niż Kolumb, w końcu jest Pierwotnym. Krwiopijcy prawdopodobnie istnieli na wszystkich kontynentach. Nie zgadza mi się tylko to, dlaczego Aztekowie szukaliby Słowianki do zapieczętowania klątwy - dlatego skłaniam się ku wersji, że rzuciły ją czarownice.

Maureen1222

I jak tam dopłynął?
To nie miałoby sensu, bo rozniosłyby się plotki, że jakiś ląd tam istnieje - wampir szepnąłby wampirowi, a ten ludziom. Poza tym czytam na wiki i klątwy w książkach nie było.
Fajnie, że coś takiego wymyślili, ale fakty im się pokręciły. Jednak aż tak się nie czepiam, bo serial mi się podoba. Po prostu faktem jest to, że popełnili błąd.

Sawyer

No umówmy się że oglądamy ten serial nie dla logiki a dla Stefana, Damona, Eleny, Katriny, Caroliny :-P Bonniny, Jereminy :-P

Greg_Mar

E tam... dla klaty tylko i wyłącznie..

No właśnie jak mogłeś klatę pominąć ;P

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa więc wydało się :-)

Maureen1222

Noooo mogły to i zrobić muminki dlaczego by nie? No a widziałaś takiego wampira co by płyną statkiem odkrywać nieznane lądy? Tak na logikę to zgadnij czego mogło zabraknąć wampirowi na takim statku?... ;-) No sama widzisz jak by nie ugryźć to z żadnej strony ta historia sensu nie ma. Jak by wstawili tak egipskiego kapłana albo bliskowschodniego maga to by wszo było ok ale Aztecki szaman rzucił klątwę więc zgodnie z logiką musiało to być jakieś kilkaset lat przed tym nim Klaus chciał ściągać tą klątwę w 1490 a Amerykę Krzysio Colombo odkrył w 1492 a Azteków Hiszpanie odkryli dopiero w 1500 którymś.

Greg_Mar

No kto jak to ale myślałam że ty już w Muminki nie wierzysz :P

Vikiii

Ohohohohohoho!!! Czy Ty wiesz jak ja oczekiwałem zawsze piątku i 19?!!!! Ohhhh... Muminki i włóczykij i panna migotka! Mogło być coś lepszego? WĄTPIĘ! ;-)

Greg_Mar

Ja się bałam bobka :D
wolałam Gumisie :D

Vikiii

muminki zwlaszcza te pierwsze byly straszne. balam sie ich jak bylam mala.
http://www.resinet.pl/userfiles/image/KINA/muminki09.jpg
buuuuuuuuuuu :(
;)

red_nails

hehe.Ja do dziś pamiętam scenę jak bobek zamyka tą niewidzialną dziewczynkę w jaskini :D
To mną wstrząsnęło :P

Vikiii

Chodź do mnie przytulę Cię i pocieszę nie pozwolimy już nigdy skrzywdzić żadnej niewidzialnej dziewczynki :-)

red_nails

Uuuuuuuuuu nie ja tych to też nie lubiłem ja mówiłem o tych animowanych :-)

Vikiii

Gumisie były w niedzielę :-P A jak do tej pory niedziela nie koliduje z piątkiem :-P

Greg_Mar

No tak, ale ten bobek! :D
Gumisie miały taki fajny sok z gumi jagód :D

Vikiii

No nieźle po nim skakały :-P Widzę że nie tyko ja bym chciał go spróbować :-P mmmmmm :-PPPP

Greg_Mar

no jasne że nie tylko ty ;D
Jak mi babcia sok z jagód robiła to po całym domu skakałam :D
Jak już kiedyś znajdziesz sposób ( a ze swoja inteligencją musisz znaleźć ;D) na zrobienie takiego soczku to ja pierwsza w kolejce do picia ;D

Vikiii

No na chwilę obecną znam doskonały przepis na polewkę z babuni :-P i to taką co niedźwiedziowi zęby wyrywa :-P Może też się skusisz?... :-P

Greg_Mar

Ależ oczywiście :D
z przyjemnością :P
Chyba zaraz do sklepu pójdę..zachciało mi się czekolady :D

Maureen1222

Poza tym i tak kiedyś były spory czy to Kolumb rzeczywiście odkrył Amerykę, także... jak dla mnie szukanie dziury w całym. Najlepiej to mogli zrobić tak, że skoro wymyślili już sobie Mystic Falls, to mogli pozmieniać wszystkie inne państwa, stany, kontynenty nawet.. i wtedy by się nikt nie czepiał o takie durnoty, jakby co najmniej film historyczny to był.

Ale wojnę secesyjną już opisali dobrze... ;-p

Greg_Mar

Bo to Amerykanie! Mają bardzo małe pojęcie (jeśli jakiekolwiek) o historii powszechnej, za to swoją znają bardzo dobrze. A wojna secesyjna jest niezwykle istotna w ich historii, bo podział na Północ i Południe nadal jest widoczny.

Evarini

Południowcy to rednecki xD Wszyscy ich za kretynów mają xD

Sawyer

No oni podobno się żenią z kuzynkami przecież nie :-P

Greg_Mar

Ahahahahah xD

Sawyer

No wiesz obcy to mógłby jeszcze okraść i porzucić a tak jak żona niesforna to dzwoni się do stryjka a on córkę naprostuje, a potem na kolacje przy świecach upoluje się jakiegoś Jankesa z północy :-)

Greg_Mar

Poza tym nie palą trawki, strzelają do każdego, kto coś takiego ma. Chodzą do kościoła i ich wiara podchodzi już pod obsesję. Wierzą w spalanie czarownic i wieszanie czarnych oraz uprawiają seks jedynie po ślubie, z małżonką xD

Sawyer

A tak wygląda portret pamięciowy :-)
http://images.tribe.net/tribe/upload/photo/486/443/48644330-51a8-40f6-8233-6a732 ad7db6f

Greg_Mar

Któryś z Amerykanów spojrzałby na zdjęcie i "Wujek Rodney?!" xD

Sawyer

Tak i paru kuzynów :-P
http://cdn.pimpmyspace.org/media/pms/c/9s/s3/3p/redneck.jpg

Greg_Mar

Hah! Szczęśliwa, południowo-amerykańska, rodzina :D

Sawyer

Dokładnie :-) No zresztą najlepiej widać to w Truj Blud :-P

Greg_Mar

No co, w Tangu Mrożka też takie rzeczy miały miejsce :P

Evarini

Ooooo!!! DOKŁADNIE więc nie ma co tu chronić scenarzystów tylko powiedzieć prawdę że chłopaki gubią się w historii i tyle, po co tworzyć piętrowe konstrukcje. No taka jest prawda chłopaki znają historię Stanów a nie znają historii świata, no tak na serio wygląda świat oczyma Amerykanów http://patrz.pl/zdjecia/mapa-usa :-PPPP

Greg_Mar

Nigdy nie mówiłam, że nie spaprali kwestii klątwy. Mam jeszcze resztki nadziei, że jakoś to wyprostują, ale nie oszukuję się co do znajomości Amerykanów czegokolwiek, co ich nie dotyczy.

Evarini

No i dokładnie o to mi chodzi :-)

Evarini

Ale już nie powinni wiedzieć kto ich kontynent odkrył :P

Chyba wiedzą kto, ale niekoniecznie kiedy xD Dla nich 1492 to starożytność.

Jak wskazuję nazwa Amerykę odkrył... Oczywiście Amerigo Vespucci :-p

Maureen1222

Zgadzam się z tobą w 1000 % Maureen1222

To jest fikcja jak nie wiecie co to jest to sobie z googlujcie. Musi być coś zmyślonego i nie dającego się porównać z światem rzeczywistym

Najlepiej by było żeby Klaus pewnego wieczoru siadł sobie z Damonem przy whisky i rzekł:
- Wiesz Damon... spotkałem w 1492 roku Krzysztofa Kolumba.. wiesz kto to? No w każdym bądź razie Krzysio mówi mi: Hej, słuchaj, co ty na to żebyśmy wskoczyli na statek i popłynęli do Indii?
- Wooow, no i co ty na to?? - spytałby zaciekawiony Damon.
- No oczywiście, że się zgodziłem!
- No i co, dopłynęliście do tych Indii?
- Hah, słuchaj, zabawna historia... Krzyś był przekonany, że dotarł do Indii. Ja mu mówię: chłopie, my w Ameryce jesteśmy, odkryłem ją już dawno temu.. a ten nie, to są Indie.
- No i co, co dalej ? - wypytywałby zniecierpliwiony Damon.
- No i nic, gość umarł, a potem przypisano mu zasługi, że to on odkrył Amerykę! Czaisz? A to przecież ja! Ja, pierwotny Klaus!

Hahahaha no a wiesz że na TVN24 niedawno jakiś gość udowadniał, że Krzyszfof Kolumb był synem Warneńczyka który niby nie umarł pod Warną ale został wzięty do niewoli Tureckiej a potem został wypuszczony i zamieszkał na Sycylii gdzie się ożenił i spłodził Krzysia? Czyli że Krzyś Colombo był... Polakiem :-)

Greg_Mar

A no takich rewelacji jeszcze nie słyszałam :D
A jakież to dowody przedstawił ? :P

A no widzisz :-) Hmmm... No jak by tak się temu wszystkiemu przyjrzeć to aż takie to niemożliwe nie jest... Tylko pytanie jeśli król przeżył to dlaczego nie wrócił... Chociaż to też dałoby się wytłumaczyć że skoro ogłoszono jego śmierć i wybrano nowego to powrót mógłby wywołać wojnę domową...

http://www.tvn24.pl/26086,1684261,0,1,krzysztof-kolumb-byl-polakiem,wiadomosc.ht ml

http://www.rp.pl/artykul/571526.html

GenialneXD

WhiteDemon

A Klaus pod koniec pyta: No Damon masz jeszcze trochę tej wybornej krwi? mmmm ma taki ekscytujący, magiczny smak?
A Damon: Bonnnnnnnnnnnieeeeeeeeeeeee?
A z drugiego pokoju słychać: "hokus pokus" i szzzzzzzz dźwęk napełnianej szklaneczki :-p