PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489795}

Przygody Merlina

Merlin
2008 - 2012
7,4 38 tys. ocen
7,4 10 1 37811
6,3 6 krytyków
Przygody Merlina
powrót do forum serialu Przygody Merlina
LadyMorra

Oj jak długo czekałam na Merlin Daysy;)

LadyMorra

Dopiero teraz widzę jednak to w pierwszym odcinku były niektóre rzeczy banalnie albo trochę dziecinnie pokazane.

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Czy ja wiem, czy tak banalnie? Chociaż sposób zabicia tej śpiewaczki nie był zbyt spektakularny...

Kocurek_92

No właśnie o tym mówię;)

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Chociaż nie mogli pokazać silnego maga, przecież przyszedł na dwór jako żółtodziób. Gdyby od razu pokazali jego potęgę to też by było trochę dziwne. Cała zabawa polegała na jego nauce, odkrywaniu siebie i jego przeznaczenia :)

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Fakt faktem;) [to moje drugie konto, piszę z tego jak mi się limit w LadyMorra skończy]

Katsa

jak Ci sie skończył limit?

zaza237

Bo to konto mam od grudnia dopiero;)

LadyMorra

aaa PS. bardzo lubie odcinek z którego zdj masz na avatarze! :)

zaza237

Wg mnie to był jeden z najlepszych. Bo w pierwszych seriach było dużo zabawnych dialogów, a potem to się gdzieś zatraciło. Natomiast ten odcinek to jakoś odświeżył;)

LadyMorra

Colin dobrze sprawdził się w roli kobiety!!! :P

zaza237

Całe szczęście, że nie lepiej niż jako mężczyzna;)

LadyMorra

haha :D

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Ja też, trochę czasu mi zajęło zanim pogodziłam się z końcem, ale teraz cudownie będzie wrócić do sobót z Merlinem ;)

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Oj bardzo cudownie, lecz dopiero za tydzień będę mogła wrócić (dołączyć) do tych wspaniałych chwil :)

ocenił(a) serial na 10
monika1144

Spokojnie, będziemy czekać ;)

Kocurek_92

Szkoda, że prawdziwa akcja zaczyna się dopiero w trzecim sezonie...

LadyMorra

A tak wgl to Bradley wygląda jak laluś w pierwszym odcinku;)

ocenił(a) serial na 6
LadyMorra

Wydaje mi się, że właśnie w tym pierwszym sezonie był najprzystojniejszy. A potem zaczął się nieco sypać ;d

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Mam dokładnie takie samo odczucie :D w pierwszym odcinku coś do niego ciągnęło niczym magnez., w późniejszych seriach niestety tego już się nie odczuwało, Colin go zepchnął na drugi plan :D

ocenił(a) serial na 6
Kocurek_92

Dlatego u mnie tak było, że przy pierwszym oglądaniu (lata temu) byłam zachwycona Bradley'em, a jak wróciłam do serialu rok temu, to szybko przeszłam na Colina.

ocenił(a) serial na 10
xena_4

Colin z wiekiem wygląda coraz lepiej, ma więcej uroku osobistego i takiego męstwa, a Bradley niestety z wiekiem go traci :D Przynajmniej tak mi się wydaje

Kocurek_92

Mi się Bradl podobał najbardziej w 3 sezonie, potem zauważyłam że bardzo często wygląda na zmęczonego i stracił urok.

LadyMorra

Mi się z kolei najbardziej podobał w 2. serii. Miał wtedy najdłuższe włosy i nie chodził cały czas w kolczudze. W 1. sezonie wyglądał jeszcze tak młodzieńczo :p Ale od 3. sezonu zmienił się i mi się już przestał tak podobać (to pewnie przez te krótkie, dziwnie ścięte włosy, zwłaszcza na ostatnich odcinkach :/ ). W 4. i 5. serii lubiłam go, ale o wiele bardziej podobał mi się Colin :-)

LadyMorra

Fascynujące, że to wszystko zaczęło się tak niepozornie u Merlina [przynajmniej w serialu, bo nw jak w legendach], ciekawe może u mnie też tak jest.... Tylko niekoniecznie z magią;) Wierzysz w przeznaczenie?

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Czy ja wiem.. czasami wierzę, że coś się dzieje nie bez przyczyny.. Ale mam wrażenie, że sami wpływamy na swoją przyszłość, niezależnie od przeznaczenia

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Oczywiście, że wpływamy. Ale uważam, że to jest tak.... Bóg daje nam szansę, jakąś misję, ale to od nas zależy co z tym dalej zrobimy.

ocenił(a) serial na 10
Katsa

Masz rację, tylko tak się teraz zaczęłam zastanawiać skąd możemy o tym wiedzieć? Że mamy jakąś misję do spełnienia, albo coś

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Cóż czasem trudno dostrzec. No bo spójrz na serialowego Merlina jeszcze przed rozmową ze smokiem. Ale z drugiej strony gdyby wrócić na ziemię - to wiesz, modlitwy, czytanie Pisma - po prostu relacja z Bogiem. Dzięki temu, On nam objawia różne rzeczy. Wiem po sobie. Czasem też myślałam 'Jestem potworem', bo mam kilka chorób od urodzenia, a one cały czas się rozwijają. Ale gdy rok temu przeszłam na protestantyzm i zaczęłam się rozmawiać z Bogiem, uświadomiłam sobie, że zostałam tak stworzona aby Jezus mógł mnie kiedyś uzdrowić i objawić tym swoją moc. I to jest moje przeznaczenie, chociaż nie lekkie...

ocenił(a) serial na 10
Katsa

Wierzę, że nie jest lekkie. Ja niestety odwróciłam się od Boga rok temu, po stracie bliskiej osoby. Nie wiem, czy kiedykolwiek odkryję swoje przeznaczenie. Ale, jeżeli chodzi o Merlina, to w jego przypadku przeznaczenie go przygniotło, przynajmniej według mnie. Tak bardzo się na nim skupił, że w pewien sposób zakłóciło to jego logiczne myślenie - jako przykład można podać sposób, w jaki traktował Mordreda

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Czyli jak? Źle?

ocenił(a) serial na 10
Katsa

Tak, po tym jak zobaczył tą wizję, kiedy Mordred zabija Artura. Od razu w nią uwierzył i nie dał chłopakowi żadnych szans. Wszystkie jego czyny odbierał jako złe. Nie dostrzegał jego dobrych intencji i tego, że on naprawdę wierzył w Artura i nie chciał go skrzywdzić.

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

Ale spójrz na ostatni odcinek! Nie opłacało się mu ufać. Tym bardziej Merlinowi wszystkie przepowiednie się sprawdzały więc czm teraz miało by sie nie sprawdzić?

ocenił(a) serial na 10
Katsa

Myślałam, że może gdyby Merlin oświecił Mordreda jak było naprawdę z tą jego dziewczyną to może coś by się zmieniło.. Chociaż muszę sobie teraz przypomnieć, jak wyglądały rady smoka przez te wszystkie 5 sezonów... Bo on też sporo namieszał

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

No właśnie;) No i jeszcze głupio zrobili z tymi pierwszymi odc 5 serii ''Zguba Artura'' bo tam niby Artur jest sam dla siebie zgubą i wgl a potem to tak mało ważne...

ocenił(a) serial na 10
Katsa

I kumam czm na tych flagach itd. Pendragonów są smoki skoro Uther nienawidzi magii.

ocenił(a) serial na 10
Katsa

Nie znamy w sumie przeszłości Uthera, a raczej jego przodków, może wcześniej smoki i magia były dozwolone, a smoki uważane były za symbol potęgi i siły i dlatego pojawiły się na godle..

ocenił(a) serial na 10
Kocurek_92

A tak wgl to wiedz, że On we wszystkim ma plan. W tamtej stracie też;) Przy okazji polecam ci wejść na KościółOnline;)

Katsa

Pozwole sobie na prywatę, ale rzadko wchodzę gdzieś w necie i czytam, że ktoś jest protestantem. Zieloni, wolni, baptyści :)? wiesz od przejścia do samej wspólnoty jeszcze nic wielkiego się nie dzieje, ale jak przeżywasz nowenarodzenie to jest czad.

Morlin

Zieloni;) Niestety na chrzest muszę poczekać;)

LadyMorra

Ja jade w czwartek na konferencje organizowana przez zielonych do Legnicy. Najważniejsza jest decyzja oddania zycia Bogu...chrzest to bardziej znak dla wspólnoty. Wazne by był świadomy. Jezus błogosławił dzieci, a chrzcił jedynie dorosłych. to jest praktyka biblijna. a kk zbudowało sobie biznes na tym.

Morlin

Na codzień chodzę i spiewam u baptystów we Wrocku, dzisiaj cięzko było bo smarkałem. u zielonych mam najlepszą koleżankę, ze zboru w Kłodzku. Tam gdzie nauczanie biblijne tam jestem za, nazwy nie są dla mnie jakieś istotne.

ocenił(a) serial na 8
Katsa

Cóż dobrze, że udało ci się znaleźć własną osobista życiową ścieżkę. Dla mnie ludzkie systemy wierzeń nie stanowią żadnego autorytetu w kwestiach ponad doczesnych. Wszystkie one w moim odczuciu są tworzone przez maleńki rozumek człowieka pragnącego ogarnąć to co nieskończone. Cząstka nie zrozumie całości. Aby tego dokonać trzeba wykroczyć poza subiektywizm ludzkiego postrzegania. Dla mnie biblijne opowieści nie różnią się pod tym względem od Władcy Pierścieni, co nie zmienia faktu, że mądrości życiowe można czerpać z obu tych dzieł.

ocenił(a) serial na 8
Kocurek_92

A cóż to za filozoficzne rozmyślania objawiły się na tymże forum :)
Lubię to w serialach fantasy i scifi, że prowokują ludzki umysł do kwestionowania skostniałej struktury wierzeń na temat rzeczywistości. Moje stanowisko jest takowe: masz misję do spełnienia jeśli takową rolę sobie obierasz, kieruje tobą przeznaczenie jeśli tak preferujesz lub własnoręcznie decydujesz o swojej przyszłości jeśli taki twój wybór. Nie ma w tym życiu ani w żadnym innym niczego na zasadzie "tak jest i już". Każdy człek to mikro wszechświat subiektywnej perspektywy.

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Myślałam, że oglądałam każdy odcinek, ale teraz jak oglądam niektóre gify to kompletnie nie kojarzę. To właściwie chyba dobrze;)

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Właśnie przeglądam 'błędy w filmie' . Jestem ciekawa czy teraz bd to wszystko widzieć;)

ocenił(a) serial na 10
LadyMorra

Ciekawe czy Artur dowie się o magii Merlina:)

ocenił(a) serial na 9
Katsa

Też oglądam stare odcinki Merlina, ale nie od początku, tylko tak na wyrywki :P
Orientujecie się może, od którgo odcinka było wiadomo, że Morganę nie można zranić zwykłym mieczem? Bo przecież jak czołgała się po lesie pod koniec 4 sezonu(wtedy co uratował ją biały smok) to wcześniej, w Camelot, ranił ją jakiś przypadkowy rycerz :P

purrie

Z tego co mi wiadomo, to dowiedzieliśmy się o tym dopiero w ostatnim odcinku. Wcześniej scenarzyści nas o tym nie poinformowali :/

ocenił(a) serial na 9
Kitty456

A jednak... nie wiem jak to możliwe, że niekonsekwencja tego serialu nadal mnie zaskakuje :P