PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177433
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Trafiłem na "The Walkling Dead" rok temu i przyznam, że spodobał mi się, mimo, że z podszedłem do niego bardzo sceptycznie. Fakt, wątki obyczajowe wydały mi się lekko banalne, wiele pomysłów nieludzko zerżnięto z innych filmów (motyw śpiączki i szpitala to klasyczne "28 Dni Później") i wkurzała postać Ricka - superbohatera paradującego jak idiota w mundurze jakby chciał wszystkim przypomnieć, że w tym złym post-apokaliptycznym świecie on nadal jest gliną (jasssne). Ale przymknąłem oko, wszak klimat na poziomie, akcja na poziomie, efekty na poziomie, bardzo ładna charakteryzacja, a to w produkcjach o zombie najważniejsze. Finał dał radę, sporo się działo, kilka odpowiedzi, jeszcze więcej pytań, ucieszyłem się kiedy zdecydowali się na drugi sezon. W końcu wyszedł, obejrzałem pierwszy odcinek, po którym do dziś czuję niesmak, po tygodniu w bólach porodowych przetrwałem drugi, trzeciego już nie skończyłem, bo zdzierżyć nie mogłem. CO TO K**** JEST?!?! Klimat tak patriotyczno-patetyczno-amerykański, że aż trudno utrzymać obiad w żołądku, odcinki przegadane (poważnie, ile zombie w serialu o zombie?), interakcje między bohaterami jak wzięte z wyjątkowo kiepskiej opery mydlanej. Rick wcześniej lekko irytował, teraz jest żałosny, nie do zniesienia, sama pierwsza scena drugiej serii mnie zabiła, monolog przez radio, jego wyraz twarzy sugerujący zatwardzenie i ekspresja emocji godna co najwyżej Christiana Bale'a z najnowszego Terminatora (genialny aktor swoją drogą, ale tę rolę spieprzył na maksa). O reszcie bohaterów nic nie powiem, ale czasem mam ochotę, żeby Daryl ich wszystkich z kuszy powystrzelał, szczególnie żonę Ricka i jej kochasia (samemu Daryl'owi pewnie spodobałby się ten pomysł, choć jego postać też niepokojąco zmiękła). Dzieci uciekają, zostają postrzelone, obożebożeboże, wszyscy chodzą w kółko panikując, rozważając własną egzystencję, modląc się o życie dzieci, ale przecież wiadomo, że nikt ich nie uśmierci, bo byłoby to politycznie niepoprawne i amerykanie wyszliby z transparentami na ulicę. Bez obrazy dla obyczajówek, ale gdybym miał ochotę na ckliwe klimaty i dawkę refleksji, oglądałbym pieprzony "Dotyk Anioła", albo "Domek na Prerii" a nie film o zombie. Dodam jeszcze, że logika się sypie. Pamiętacie sceny z pierwszej serii, gdzie chłopaki rozpruli gościa, wysmarowali się jego wnętrznościami, żeby zombiaki ich nie wyczuły? W drugiej serii najwidoczniej to już nie problem, jakimś cudem "szwędacze" nie czują mięska, stracili węch i wystarczy schować się pod samochodem. Krew nieumarłych rozbryzguje się po bohaterach, jest wszędzie, na ubraniach, na twarzy, to nic że zainfekowana i zwykły kontakt z okiem, z ustami spowodowałby dostanie się wirusa do organizmu. Te i inne smaczki oferuje tak świetnie zapowiadający się, beznadziejny drugi sezon. Dziękuję, spasuję.

Aha, nie śledziłem wcześniej nowinek o serialu, ale ten sezon tak mnie zaskoczył, że stwierdziłem, że to nie może być przypadek. Nie myliłem się. Brawo, panie Darabont, świetna decyzja o zwolnieniu scenarzystów. Teraz serial osiągnął poziom toaletowy i najpewniej go skasują. Typowe. I smutne jednocześnie.

schiz

gdybyś olewał to byś tego nie pisał :) Pozdrawiam ciebie i twoje klony :)
życzę powrotu do równowagi psychicznej :)

schiz

"film obejrzalem z obowiazku krytyka f.
streep-1 klasa. dlatego 2 zamiast 1."
to jest skopiowana wypowiedź schiza. Prawda że śmieszna :) Ten baran uważa się za krytyka :)

booyakassh

ten niepełnosprawny internauta występuje pod wieloma nickami tutaj. Sam ten fakt świadczy o tym że ma z głową coś nie tak.Połowa wypowiedzi jego jest blokowana gdyż słownictwo i treść nie nadaję się do publikacji. Obraża wszystkich inteligentniejszych id siebie równocześnie uważając siebie za wyśmienitego znawcę tematu.
Takich buraków jak on po prostu należy tępić

max_38

Mnie nigdy nie obraził. Czy to oznacza, że nie jestem w tej grupie "wszystkich inteligentniejszych od niego"? :)

@schiz masz kilka kont na filmwebie?

booyakassh

spróbuj nie zgadzać sie kilka razy z nim to zacznie cie śledzić jak mnie i podsrywac.

najglupsze ze on mysli ze czytam jego pierdy buhahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!

nie wiem skad takie pytanie........mozna miec kilka kont? mozna ale z roznymi nickami. ja mam 1. a ty? czemu pytasz?

schiz

On stwierdzil, ze wystepujesz pod kilkoma nickami, wiec zapytalem i mi odpowiedziales. Mysle, ze to tyle w temacie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
schiz

czytasz czytasz :) O właśnie mam pytanko do ciebie. Dlaczego połowa twoich wypowiedzi jest zablokowana ? Nie czytałeś regulaminu ?

keeveek

...ale czy to był przytyk do mnie ??? no, ok jak musisz to proszę. Mnie chodziło o to że oglądam ten serial w nadziei, że coś się ciekawego wydarzy jakieś wyjście z sytuacji, nowy początek, a na razie z tego co obejrzałem jest do tego bardzo daleko, a fabuła w mojej oczywiście opinii schodzi na zły tor - ja nie chcę co 3 minuty ataku zombiaków, jednak nie chcę tak samo rozwlekłych dialogów bohaterów. I od razu zaznaczam że nie wnikam tak głęboko jak inne osoby - które analizują ten serial i widzą poprzez te rozmowy przemianę charakterologiczną bohaterów...czy jakies drugie i trzecie dno.

Giltley_Rage

No nie mogę... tak podsumowując dyskusję, co jest tak niepojętego i niezrozumiałego w fakcie, że nie chodzi o to czy jest dramat czy napierdzielanka w WD, tylko chodzi o to czy to jest dobrze zrobione?
No kurde, a nie jest to dobrze zrobione. Serial na poziomie dialogów i wątków składających się na fabułę jest po prostu zły, źle napisany, posklejany na smarka i ślinę w nadziei, że jakoś to będzie, mądry nic nie powie, głupi nic nie zauważy. A i jeszcze jedno, wali mnie całkowicie i absolutnie komiks i mam to kompletnie głęboko co w nim jest, było i będzie. Mam ten komiks doskonale gdzieś, a widzę, że jest tutaj czymś w rodzaju biblii czy księgi objawionej od której najmniejsze odstępstwo traktowane jest jak herezja. Komiks to komiks, film to film, dla mnie film może byc o czymś zupełnie innym, pod warunkiem, że jest zrobiony dobrze.

qbeesh

No ale nie jest zrobiony dobrze, a komiks polecam. Jesli nie przeczytasz, to swiat sie nikomu nie zawali.

Ps.
Nikt nie twierdzi, ze to biblia. Odstepstwa wedlug mnie bylyby wrecz na plus, zawsze to jakis dodatkowy smaczek w serialu dla fanow komiksu.

qbeesh

Jak byś nie wiedział od zawsze jest tak, że jak film robiony jest na podstawie czy to książki czy jakiejś gdy to się ludzie do tego odnosili.

kamil10025

.............to co jest?!

ktos to zrozumial o co mu biega?!

schiz

Dobrze wytłumaczę ci to jeszcze prościej bo widać że za wysoki dla ciebie poziom o czym się już kilka razy przekonałem. Zawsze jest tak że jak film robiony jest np. na podstawie książki to ludzie mieli jakiś punkt odniesienia przy jego ocenie. Przykładem może być np. Harry Potter i tak samo jest w przypadku TWD.

kamil10025

Nie ma co produkować sie nad trollem;P

Dealric

i tak nie zrozumie

Giltley_Rage

O, ludzie, wpadłem tu na chwilkę, bo zalogowałem się na filmwebie i widzę multum odpowiedzi, większość oczywiście w tym temacie. Nie rozumiem skąd w ludziach taka tendencja do trollowania siebie nawzajem, wszystko sprowadzą do prywaty, najmniejszy wniosek odbiorą jako personalny przytyk do siebie. Zgadzasz się z kimś? Podziel się przemyśleniami, nie zgadzasz? Napisz dlaczego. Proste? Proste, a jakby nikt tego nie rozumie.

Giltley_Rage

i tak by tu było gdyby nie schiz. A schiz to taki typ że jak się z nim nie zgadzasz to zaraz przypuszcza atak na ciebie. Uruchamia swoje inne profile i napada na ciebie. To chory człowiek. Sprawdza co za filmy oglądałeś i prześladuje cie gdzie popadnie i wypisuje po całym forum obraźliwe teksty na Twój temat. Na szczęście teraz mam troszkę czasu i postanowiłem powalczyć z nim jego bronią. Zobaczymy jak długo jeszcze będzie obrażać innych i wypisywać głupoty
Pozdrawiam wszystkich oprócz schiza :)

Giltley_Rage

"film obejrzalem z obowiazku krytyka f.
streep-1 klasa. dlatego 2 zamiast 1."
to jest skopiowana wypowiedź schiza. Prawda że śmieszna :) Ten baran uważa się za krytyka :)