PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15806
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Ciąg dalszy dyskusji na temat Wspaniałego Stulecia i nie tylko ;)
Poprzednia część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+9,2681862

ocenił(a) serial na 5
Chimera_2

W początkowych odcinkach, kiedy Selim i Bajazyd byli już dorośli to widać było, że ten pierwszy stara się załagodzić konflikty z bratem, natomiast ten drugi nieustannie dolewa oliwy do ognia. Prawda jest taka, że Bajazyd nigdy brata nie szanował i zawsze "fikał" do niego z byle powodu. Selim jedynie chciał być szanowany, a w zasadzie każdy z pozostałych braci od zawsze dawał mu odczuć, że jest czarną owcą w rodzinie. I kto w takiej sytuacji nie miałby kompleksów. Zresztą uważam, że i Selim I Bajazyd byli postaciami tragicznymi i oboje czuli się niedowartościowani, a to głównie przez to jak traktował ich ojciec. Pewnie dlatego właśnie ich konflikt tak eskalował i doprowadził do takiego, a nie innego końca.

Naethalee

To też prawda oni sie nigdy nie lubili.Bayazyd go nigdy nie szanował.Sam Selim raz mówił że nie walczył by o tron ale bał się że go zabiją kaci jak któryś z braci otrzyma tron

ocenił(a) serial na 10
nicca23

Selim mowił tak za życia Mustafy, Nurbanu go podburzała. Myślę że bracia wobec Mustafy byli w porządku a nawet Mihrimah

Naethalee

Ja uważam, że gdyby nie Nurbanu to być może nie doszłoby do bratobójczej walki., no i gdyby to Hurrem przeżyła Sulejmana.

Naethalee

Zgadzam się. Sulejman wychowywał synow niezgodnie z ich charakterami i zdolnościami.

ocenił(a) serial na 5
rafal4792

Bajazyda też mi bardzo szkoda. Sułtan nigdy go nie doceniał, cokolwiek by nie zrobił, zawsze było źle. A on tak bardzo się starał zadowolić ojca. No przekichane miał. Rozumiem dlaczego był taki rozgoryczony. Niestety swój gniew wyładowywał głównie na bracie-Selimie i to niestety skończyło się źle dla obu.

ocenił(a) serial na 10
Naethalee

Najpierw Sułtan niewłaściwie traktował Mustafę a poteem Bayjazyda mysle że byłoby to spowodowane strachem przed utratą tronu

ocenił(a) serial na 10
Naethalee

Selim czarną owcą nie powiedziałbym. Miał szacunek w stosunku do braci zwłaszcza do Cihangira i Mustafy

ocenił(a) serial na 5
gillespy

On do nich tak, oni do niego niekoniecznie. Mustafa chyba był najbardziej bezstronny. Cihangir zdecydowanie nie lubił Selima i nie wahał się tego okazywać. Z Bajazidem jak było, wiadomo.

Naethalee

Właśnie, Bajazyd niepotrzebnie tak otwarcie okazywał lekceważenie i wrogość Selimowi. To przyniosło odwrotny efekt. Może gdyby z nim dobrze żył to uniknęliby walki o tron, gdyż Selim jako jedyny syn Sulejmana zupełnie nie miał ochoty zostać sułtanem. Wystarczyłoby tylko nie niepokoić go i dostarczyć mu zapas wina i ładne nałożnice. No i oczywiście skutecznie(!) pozbyć się Nurbanu, bo Selim był moim zdaniem niegroźnym fajtłapą.

ocenił(a) serial na 8
_Summer_

Podzielam Twoje zdanie. Gdyby pozwolili Selimowi żyć w spokoju i dostatku to on sam w nic by się nie wtrącał.

Naethalee

moim zdaniem też przesadnie go poniżali i traktowali z pogardą

ocenił(a) serial na 10
Naethalee

Z tego co wiem Selim z Mustafa mieli dobre stosunki lecz Mustafa dał Selimowi ochrzan za spine z janczarami. Myśle że oni sie nawzajem szanowali lecz Selim mógł być zazdrosny o dobre kontakty Mustafy z rodzeństwem złaszcza Cihangir Mehmed i Bajazyd oraz Mihri. Dla mnie obydwaj są postaciami tragicznymi.

Chimera_2

każdy z nich był zazdrosny o uznanie sułtana nawet swiety Mustafa

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Czy to z ta Gracia Mendez Rustem będzie miał romans?

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Tak będą mieli romans :)

ocenił(a) serial na 8
gillespy

Hahah xD Masakra.

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Mihri chyba też miała romans z Pedrem ?

ocenił(a) serial na 9
gillespy

Do niczego między nimi nie dojdzie oprócz wzdychania ,aczkolwiek Pedro będzie gotów przejść na islam,aby tyko Mihri z nim uciekła :)

marimal1

Dla mnie sam pomysł jest głupi kto by się zgodził ją wywieźć na statku, przeciesz to wyrok smierci no i żadne państwo by jej nie przyjeło chyba że wrogowie sułtana by ją pojmali jako zakładniczkę

ocenił(a) serial na 9
nicca23

W samie jakby chcieli to by mogli uciec incognito,podając się za kogoś innego . W tamtym czasach nie było telewizji ,ani paparazzich i taka księżniczka jak Mihrimah z dala od Konstantynopola nie byłaby rozpoznawalna ,ale masz rację -wątek jest dość głupi :)

ocenił(a) serial na 8
marimal1

W ogóle miłosne wątki Mihri są głupie. Z Pedrem (z Pedro?) widzieli się raptem parę razy i już niby zakochani? Z Yahią to mogło być rzeczywiście zauroczenie, a nawet młodzieńcza miłość, bo przynajmniej znali się dłuższy czas i wymieniali się tymi listami i westchnieniami ;) Mam wrażenie, że Mihrimah gotowa była "zakochać się" w każdym kolesiu byleby był mniej więcej w jej wieku ;)

ocenił(a) serial na 9
MsPrevail

Bali Bey był dużo starszy i też się w nim kochała .
Ale fakt coś w tym jest ,że gotowa zakochać się w każdym ,byle by to nie był Rustem :)

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Kiedy Mihri była małą, wredną jędzą, a Rustem - koniuszym to bardzo mu kibicowałam. Lubiłam jego postać. Wtedy był jeszcze tylko trochę "czarnym charakterem" (na sumieniu miał "tylko" życie swojego poprzednika) no i podobał mi się. I podobał mi się cały czas dopóki nie posiwiał ;) I powiem wam, że według mnie on i Mihri pasują do siebie. Mihrimah zawsze jakoś tak (moim zdaniem) poważnie wyglądała, nawet przy swojej matce (Meryem). Zawsze miała jakąś taką "niemłodzieńczą" fryzurę i te suknie ... też jakoś mało dziewczęce. W sumie między Hurrem (Meryem), a Mihrimah jest tylko 2 lata różnicy dlatego to nie było proste zadanie zrobić z równolatek matkę i córkę ;)
O Bali Beyu jakoś zapomniałam. Chociaż dalej uważam, że zakochanie się małej dziewczynki w dorosłym mężczyźnie było tak samo niezdrowe jak zakochanie się dorosłego Rustema w małej Mihrimah ... ;)

MsPrevail

Ja kibicowalam rustemowi i mihri z jednego powodu patrzac na reszte tych malzenstw to zadne nie bylo szczesliwe nawet hatice i ibrahim wszystko popsulo sie w chwili kiedy hatice przypomniala mu kto w ich relacji jest panem a kto slugą nie bardzo rozumiem na co mihri liczyla ze sulej zgodzi sie na jej slub z jakims yahia czy pedrem wiadomo ze wybral by kogos z dywanu starego doswiadczonego szanowanego dziada ktory mialby mihri w nosie a jej trafil sie facet ktory naprawde ja kochal a ona nawet nie potrafila tego uszanowac najbardziej osmieszyla sie jak uciekali podziemnym korytarzem z palacu i nagle mihri powiedziala Ja wracam a ty sobie idz sam to ciebie chca zabic

marta490

Patrzysz na to bardzo jednostronnie. Co z tego, że Rustem ją niby kochał? Ale ona jego NIE i nie przeszkadzało mu to zmusić ją do ślubu, sorry ale dla mnie to żadna miłość. Niby dlaczego miałaby uszanować jego egoistyczne uczucie? Bardzo dobrze, że ten kundel w końcu zdechł a ona nie żałowała go ani przez chwilę. Tu ją popieram, choć często była wredną małpą.

Hatice uwielbiała Ibrahima, nawet wtedy kiedy zdarzyło jej się w ataku zazdrości powiedzieć kilka słów za dużo.

Chimera_2

? Zakladam ze sulej nigdy by sie nie zgodzil na to zeby mezem mihri byl jakis chłopaczek przystojniaczek taka wizja istniala tylko w wyobraźni mihrimah ona miala do wyboru starego dziada ktory ma ja gdzies i wezmie z nia slub bo sultan kazal albo rustema ktory chociaz ja kocha , patrze na to jednostronnie bo sultanki nie wybieraly sobie mezow godzily sie na to co wybral sulej przypominam ze ibrahim byl chyba drugim mezem hatice a pozniej miala wyjsc za gruźlika cudem udal jej sie zwiazek z ibrahimem

marta490

Ja nie mówię, że Mihrimah mogłaby wyjść za chłystka, lecz że najzwyczajniej w świecie absolutnie nic nie jest winna Rustemowi. Może i zgodziła się wyjść za niego ale została perfidnie wykorzystana i przez matkę i przez świniopasa, zagrali na jej zranionych uczuciach i zastosowali wobec niej szantaż emocjonalny a ona była przecież bardzo młoda, miała chyba 17 lat, więc początkowo z dziecinnej urażonej dumy po odrzuceniu przez Bali Beja zgodziła się ale potem przecież zmieniła zdanie i prosiła matkę o odkręcenie wszystkiego ale na próżno, została siłą wmanewrowana w ten ślub a świniopas nie miał żadnych skrupułów, wiedział, że ona nic do niego nie czuła, więc nie miał żadnego prawa wymagać od niej więcej niż podstawowe obowiązki żony, które wypełniła.

ocenił(a) serial na 7
Chimera_2

O ile sobie dobrze przypominam, to sama Mihrimah przystała na mariaż z Rustemem, po tym jak była świadkiem rozmowy Bali Bey'a i Hurrem o sobie. Zgodziła się po złości, a kiedy przyszło co do czego, błąkała się po pałacu z miną sierotki Marysi i warczała na Bogu ducha winnego Malkoçoğlu. Być może Sulejman nigdy nie zgodziłby się na małżeństwo swojej jedynej córki z jakimś fircykiem, ale też do niczego nie zmuszał Mihrimah i zawsze powtarzał, że jej szczęście jest dla niego priorytetem. To Hurrem naciskała na ślub z Rustemem, nie sułtan, więc Mihrimah wystarczyło tylko odmówić. Zamiast tego, Mihrimah przyjęła postawę rozkapryszonej smarkuli, która na złość Bali Bey'owi odmroziła sobie uszy, na czym ucierpiał też zakochany w niej na zabój Rustem. Swoją drogą, lubię Rustema i naprawdę szkoda było patrzeć jak się facet w tym związku męczył. Dawał dużo, a nie dostawał nic w zamian, żadnego miłego słowa, nic a nic, a przecież to sama Mihrimah, w rozpaczy czy nie, wzięła go sobie za męża! Na jego miejscu, każdemu puściłyby w końcu nerwy.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
MsPrevail

Mihrimah to beznadziejny przypadek:)))

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

No ale w końcu pozbędzie się Rustema.
A propo na co choruje Ruda?

ocenił(a) serial na 8
lukasz16

Chyba ma raka z przerzutami (czyraki, boleści w szyi, w nodze i nie może przełykać).

ocenił(a) serial na 9
MarinaSamira

Dzięki za odp.No to cięzki ma koniec Ruda.w jutrzejszym odcinku chyba będzie prosić o wybaczenie Mahi

ocenił(a) serial na 10
lukasz16

Ciekawi mnie ta scena, kiedy będą się godzić...

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Ile jeszcze odcinków zostało z Hurrem?

ocenił(a) serial na 10
Lellandra

Polskich myślę, że z 8.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Kończy nam się serial. Trochę szkoda :( Hurrem zdycha chyba w 298 odcinku czyli w piątek 18 marca. Wiecie może czy TVP nosi się z zamiarem zakupu Kosem?

ocenił(a) serial na 10
MsPrevail

Ciągle jakieś tureckie seriale kupują, chyba ostatnio widziałem w programie jakiś nowy (nie pamiętam nazwy). Ale na pewno trzeba poczekać, WS zaczęli emitować, po tym jak w Turcji się zakończył. Może tu będzie podobnie.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Póki co Kosem jest od niedawna nawet w Turcji. Nie zakończył się nawet pierwszy sezon i myślę, że przed jego końcem nie ma szans na zakup. Nie wiemy ile w ogóle odcinków powstanie.

tupac1991

Szybko, mnie dziwiło że Hurrem jest zaskoczona selimem a on w sumie i z wyglądu i charakteru jest podobny do niej

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Rustem grozi i straszy Mihrimah jakby nie wiadomo kim był, przecież to ona jest Sultanka i chyba może zrobić z nim co zechce. On jest tylko Wezyrem i co takiego może zrobić zeby jej zaszkodzić? Bardzo to było dziwne.

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Śmieszne to było dla mnie. Mihrimah taka wyszczekana, wielka Sułtanka a dała się tak upokorzyć, wystarczyły trzy słowa i był by koniec Rustema, ale wiadomo było że tego nie zrobi ze względu na Matkę i Bayazyda.

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Może jednak coś do niego czuła? W końcu spłodzili razem dwoje dzieci.

Nennek

Mam pytanko: czy Nurbanu wyjedzie z synem na prowincję? (podejrzewam, że nie, więc jak uda jej się od tego wykręcić? )

_Summer_

Wyjedzie, ale potem wróci sama bez pozwolenia, gdy dowie się o kolejnej potyczce Selima i Bajazyda. Selim pozwoli jej zostać.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Zastanawiałam się czy zakładać 11 część wątku, no i w końcu założyłam, żeby nie było...w końcu serial jeszcze trwa ;))
http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+11,2757768

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Dobrze, ze wrocilas, bo trochę Ciebie nie było, no i dobrze ze zalozylas ta 11 cześć, pewnie już ostatnia ale jeszcze się przyda.:)))))))

mirabozenna

https://www.youtube.com/watch?v=hFtQ8vGaZRM Z którego odcinka pochodzi 2 scena w tym filmiku , w którym mustafa wraz z rustemem walczą z jakąś armią?

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Ostatnio nie udzielałam się ale wpadam tu od czasu do czasu by poczytać wasze wypowiedzi ;)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

A mnie interesuje, czy ten Lala Pasha czy jak mu tam, który najpierw był w prowincji Bajazyda, a potem przeniesiono go do Selima, będzie do końca trzymał stronę Bajazyda czy zacznie intrygować z Selimem?