PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15806
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Pogrzeb Mustafy też okrojono. Powinien być wystawny, a był bardzo skromny.

ocenił(a) serial na 10
PanIWladca

Wydaje mi się, że był skromny, ponieważ był uznany za zdrajcę. Z pogrzebem Ibrahima też chyba niespecjalnie mieliśmy do czynienia. Nie wiem jak było z pogrzebem Bajazyda, bo jeśli był wystawny, to wtedy nie rozumiem skromnego Mustafy.

tupac1991

Pogrzeb Mustafy był wystawny w historii. Ciało wystawiono w Hagia Sophia. W serialu to pominięto.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Pokazane było tylko jak kopią w lesie mogiłę i chowają Ibrahima. Ot cały pogrzeb. Był na nim tylko Matrakczy Nasuh Effendi i Ci co grób kopali.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Masz racje twarz nowej Hurem nie wyraza zadnych emocji. Zimna ryba, brak blasku w oczach, uśmiechu i tej radości.
Powrot zupenie nie w stylu Meryem Uzerli. Trochę jestem zawiedziona:(

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

Ja nie tak wyobrażałam sobie powitanie Hurrem i Sulejmana ,nie było tu żadnej euforii z tego powodu ,a jedynie lekkie przytulenie.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Dokładnie. Ja tez spodziewałam sie duzo wiecej po tej scene przywitania. Po tylu latach i takiej tesknocie tylko takie lekkie przytulenie - to było dla mnie za mało :(

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Gdzieś chyba czytałem, że Halit sam prosił o ograniczenie scen Suleja z Hurrem, bo ta Vahide była dla niego odpychająca. Z Meryem był ogień (ładna kobieta, więc i zadanie dla niego łatwiejsze wtedy), a tutaj cały czas chłód.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

jakoś mu się nie dziwię :)

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Wcale nie dziwie się Halitowi. Ta zamiana to porażka, gorzej już chyba nie było mozna.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

mozna tez dodac ze nowa hurrem grał w innym serialu matkę Hailta.nie dziwię ze była dla niego odpychająca.założę się ze pewnie musieli dac jakaś podwyżkę ,kto by wytrzymał z taką wiedzmą

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

Najgorsze to,że tej nowej Hurrem już nie da się lubić, nie wzbudziła już we mnie żadnej sympatii,nawet kiedy cierpiała po śmierci Cihangira.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Tez myśle, ze chyba nie polubie tej nowej Hurem. Serial troche przez to straci, obsada przeciez jest wazna. Jak mozna bylo tak beznadziejnie zamienic Meryem na tak starsza aktorke.

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Końcówka dzisiejszego odcinka, Sulejman i Hurrem zmierzają ku sobie, Sujeman wreszcie dostrzega zarys Hurrem przez te fiurgające firanki i z niedowierzaniem pyta: Hurrem?, bo sam nie wierzy w to, co widzi :P:P I ta złość w jego oczach na 3 sekundy przed przytuleniem :D:D Scena wyrażająca więcej niż 1000 słów, BEZCENNA ;)

MsPrevail

I teraz jakby mi ktos powiedzial ze sulej zostawil mahidrevan dla tej nowej hurrem to bym sie usmiala , mowilam ze zaboli zmiana aktorki to kazdy twierdzil ze trzeba dac jej szanse nawet byly teorie ze tak zbrzydla w tej niewoli i z tego samego powodu stala sie oschla ja jednak mysle ze gdyby meyrem - hurrem wrocila to by im po tym porwaniu zrobila z d, u py jesien sredniowiecza , z kazdym odcinkiem zmiana aktorki bedzie bolala jeszcze bardziej o ile ibrahima mi nie brakuje to za meyrem juz tesknie na szczeście mihrimah zaczyna sie rozkrecac

ocenił(a) serial na 10
marta490

A mi brakuje Seker Agi w 4 sezonie :( :D

ocenił(a) serial na 9
marta490

Tej wiedzmy nie da się oglądać.Mina Sułtana gdy ją zobaczył -super,a przywitanie jak z dobrą ciocią na urodzinach .A co do poprzedniej Hurrem to zgadzam się niektórzy mieli by przekichane.

ocenił(a) serial na 8
lukasz16

Tyle, że Hürrem porwała Hatice, która już nie żyje. Sah (chociaż i tak nie miała z tym nic wspólnego) wyjechała. Na kim, więc miałaby się wyżywać? Na Sulejmanie? Czy na dzieciach za to, że tak nieudolnie jej szukali?

PanIWladca

Tu chodzi o caloksztalt czarna robote odwalila mihrimah pomimo tego ze sah nie porwala jej matki dostala bana na przychodzenie do palacu lącznie z tym swoim przydupasem mercan aga przeciez oni wszyscy knuli jeszcze przed porwaniem , zapewne hurrem zajelaby sie czyszczeniem terenu ze szpiegow sah tak jak to zrobila corka z ta babą co kradla jej listy

ocenił(a) serial na 8
PanIWladca

Zostala jej Mahi I Mustafa. Poza tym szukalaby winnego śmierci Mahmeta, pewnie nie uwierzylaby ze to była smierć spowodowana ospa. W końcu ktoś by zdradził ten sekret Mahi.

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Akurat przeciwko Mahidevran i Mustafie to spiskuje od wielu lat, więc nic nie uległo by zmianie. :)

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Mi bardzo brakowało reakcji Hurrem na śmierć Mehmeda.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A ja właśnie czekam na następne odcinki, zeby zobaczyć reakcje Hurem - na smierć Mahmeta, zniknięcie Sah i smierć Hatice. Tyle się wydarzyło i brak reakcji ze strony Hurem trochę mnie dziwi. Naprawdę zimna ryba???

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Między sezonami 3 a 4 jest przeskok w czasie. A 4 sezon to już całkiem inne WS.

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

Co do Mehmeta ,to owszem szkoda go,ale biorąc pod uwagę jego dobroć i naiwność (przebijał pod tym względem Mustafę) to później i tak raczej nie miałby szans w walce o tron. Za miękki był,no chyba,że z biegiem lat by się wyrobił i geny po rodzicach dałyby znać o sobie.
W momencie kiedy zmarł jego nałoznica była w ciąży, a jeśli urodziłby się chłopiec to miałby szansę na tron,także według mnie powinna być jakaś wzmianka w serialu co się stało z dzieckiem,ale nic nie było już później.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Trochę szkoda, że nie zrobili jak w rzeczywistości, czyli że Esmahan jest jego żoną. Zresztą oni i tak mieli córkę o ile pamiętam, więc biegu serialu mocno by to nie zmieniało. Co do wyrobienia się. Mehmed jest najstarszym synem Hurrem i Sulejmana, a młodsza od niego Mihrimah. To we wczorajszym odcinku i w dzisiejszym też mamy wyraźne zachowanie Mihri zbliżone do zachowania matki. Nawet mimika i zachowanie podczas rozmowy jest podobne wydaje mi się. Także jeśli Mehmed do tej pory nie nabrał postawy odpowiedniej do walki o tron, to raczej nigdy by jej nie nabrał.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Gdyby pokazano ślub Esmahan i Mehmeta to późniejszy związek Bajazyda i Huricihan nie budziłby żadnych kontrowersji. Jak wiemy ich małżeństwo było zakazane, nikt się na nie nie zgadzał i wszyscy byli zbulwersowani. Więc pominięcie tego wątku miało wpływ na rozwój serialu. Co do samego Mehmeta to calkowicie się zgadzam. Nie nadawał się do walki o tron.

PanIWladca

Też wydaje mi się, że był zbyt miękki do tej walki. Myślę jednak, że zostałby sultanem. Sulejman go uwielbiał, więc sądzę, że poświęciłby resztę swoich synów w tym celu. Zresztą, w zasadzie i tak to zrobił.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Mehmed był dość miękkim księciem, a domagał się wiele, chciał dużego wsparcia matki, dość szybko chciał wymusić na Sułtanie wyjazd do jednej z prowincji. Nie przypadł mi do gustu od początku, tak jak w sporze Sułtanki vs Hurrem, byłem za Hurrem, tak tutaj wolałem Mustafę. Oglądając ten dzisiejszy odcinek wczoraj było mi szkoda Mercana i Sah, a właściwie uczucia ich łączącego. Czy nawet mimo tego, że Sah była już po rozwodzie nie mogli jakoś być razem? Chyba, że różnica: Rodzina Sułtańska - niewolnik obowiązywał jedynie, gdy niewolnikiem była kobieta, a nie mogło być na odwrót.

tupac1991

Ja też wolę Mustafę. Kibicowalem mu najbardziej z nich wszystkich.
Po jego śmierci z kolei byłem bezstronny.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

A Sah pojawi się jeszcze w serialu? Czy spełni wolę Mihrimah i nigdy już nie przyjedzie do stolicy? Mustafa był ułożony, nie dawał się w nic wciągać, tymczasem wydaje mi się, że Mehmedowi nie przeszkadzały intrygi ich matek. Po jego śmierci raczej sympatyzowałem z Bajazydem, bo Selima nigdy nie lubiłem.

tupac1991

Nie, już nigdy. Wspomni o niej tylko Fatma gdy da Huricihan notatnik Ibrahima. Powie wtedy, że po śmierci Hatice przetrzymywala go Sah.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

Z tym Bayazydem to też tak dziwnie jest: raz mu kibicuję a raz mnie wkurza. Taki porywczy z niego chłopak, byle głupstwo wyprowadza go z równowagi. Ja tak sobie nawet myślałam że Sulej to go kochał najmniej ze swoich synów, ciągle go strofował, odpychał go od siebie i zawsze stawał po stronie Selima. Wydaje mi się że Bayazyd nie nadawał się na sułtana ze swoim porywczym charakterkiem (po mamusi), byłam za nim tylko dlatego, że był blisko z moim ulubionym Mustafą, który byłby idealnym sułtanem :)

kasiasia38

No właśnie. Wszyscy w serialu mówią, że Bajazyd jest jak sultan a mnie z tym darciem się wszędzie i zawsze to właśnie przypomina Hurrem w poprzedniej wersji xd. Nie jestem też za Selimem, ale doceniam to, że umie trzymać język za zębami.

tupac1991

Mercan jest eunuchem, więc małżeństwo odpada.
Chociaż z drugiej strony intrygi i knowania zupełnie pochłonęły całe libido Sah. Gdyby wpuściła Luftiego do łóżka, nie byłoby wielu problemów haha

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Myślę, że libido Hurrem po knuciu i intrygach też mogło być nadszarpnięte, a jednak Sulejman zdaje się, że nie narzekał :D Czytałem coś, że Lufti stracił stanowisko i to było powodem rozwodu, skoro taka może być przyczyna, to dziwię się, że Mihrimah nie rozwiodła się z Rustemem, kiedy ten po raz pierwszy został zdjęty ze stanowiska.

rafal4792

Skad pewnosc ze mercan to eunuch? Myslalam ze tylko straznicy haremu byli kastrowani a mercan był oddźwiernym sulejmana a wczesniej slugą sah ktora przywiozla go ze swojego palacu a tam chyba nie miala haremu bo i po co , chyba ze sie myle?

marta490

W służbie palacowej nie pracowali nigdy zwykli faceci, no oprócz strażników (np. ten co próbował zgwałcić Sadykę).
Poza tym Sah była bardzo tradycyjna, przeszkadzaly jej malowidła w pałacu Hatice, rozmawiała z facetami przez kratki zawsze. Nie dopuscilaby zatem do swojego otoczenia pełnego faceta a ona go nawet i to chyba nieraz dotknęła .

ocenił(a) serial na 9
marta490

Też mi się tak wydaje ,że wcale nie musiał być eunuchem,bo nie był strażnikiem w haremie.
Podobnie było z Gafanazerem ,który podkochiwał się w Nurbanu . Huricihan chciała oskarżyć Nurbanu,że są kochankami,więc eunuchem nie był,choć był bliskim sługą Selima i miał dostęp do jego haremu.

marimal1

Gazanfer był szambelanem, tak jak Bali Bey czy niegdyś Ibrahim. Chociaż z jego wątkiem przegieli bo dla mnie głupie było ti, że zostawał sam na sam z Nurbanu i Canfedą a Selim na to pozwalał. Zresztą, w końcu Gazanferowi się za to oberwie ale nie będę mówił, bo nie chcę robić spoileruXD co do Mercana to się nie będę upierał, bo może faktycznie nie mam racji.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Oberwie? raczej zbytnio się nie uskarżał :P
Nie jestem pewna czy Selim w ogóle wiedział o ich "wypadach" xd

Nennek

Ja nie byłbym szczęśliwy na jego miejscu:-P ja nie mówię o tym, jak śledzili Selima tylko jak lazili czy po korytarzu. Nie wierzę, że tego nie wiedział. Tak w ogóle dla mnie Gazanfer to w ogóle oferma. Nie wiem, jak mógł zostać szambelanem. To tak jak z karierą Gulsah :-D
A poza tym to ostatnio odkryłem, że aktorzy grający Lokmana i Atmacę to bracia blizniacy.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Dzięki za info,nawet bym się nie spodziewała,lubiłam Atmacę i Lokmana później mi go było szkoda jak poderżneli mu gardło ludzie Szaha

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

A ich siostrą jest kobieta grająca ladacznicę, ukaraną przez Lutfi Paszę.

ocenił(a) serial na 9
39079288

Mam do ciebie pytanie ,bo wydaje mi się ,że masz sporą wiedzę historyczną w temacie.
Zintrygowały mnie te 3 córeczki Selima i Nurbanu ,że są jednakowe tzn tego samego wzrostu. Zdziwiło mnie to i tak poszperałam w necie i okazuje się ,że wszystkie 3 są urodzone z Nurbanu w 1544r,więc czy to możliwe ,że są to trojaczki? Nie przychodzi mi do głowy inna możliwość ,aczkolwiek trudno uwierzyć ,że w tamtych czasach mozna było donosić trojaczą ciąże.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Tak, one były trojaczkami, jak widać osmańskie położne były dobrze wykwalifikowane. Świadczy o tym także fakt, że np. spośród sześciorga dzieci Hurrem tylko jedno umarło w dzieciństwie, podczas gdy jeszcze w XVII w. królowa angielska Anna rodziła 17 razy i żadne z dzieci nie dożyło dorosłości.
Co do córek Selima i Nurbanu bardziej zdziwiło mnie małżeństwo Esmahan z 39 lat starszym od niej Sokollu.

ocenił(a) serial na 9
39079288

Dało się zauważyć ,że personel medyczny to mieli wykwalifikowany,bo jak tylko komuś coś się stało ,to było "wołaj medyczkę" i natychmiast wbiegała medyczka ze swoich kuferkiem. Tam jak widać już w XVI wieku kobiety mogły być lekarzami ,nie to co u nas jakaś tam pionierka dr Quinn w II połowie XIX wieku :)
Co do małżeństwa córki Selima z Sokolu to pomyślałam sobie ,że Mihrimach to jeszcze tak źle nie trafiła z tym Rustemem (17 lat różnicy) ,bo jej bratanica miała o wiele gorzej :(

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Mieć męża w wieku babki...

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Między Rustemem, a Mihrimah nie jest czasem 22 lata różnicy?

ocenił(a) serial na 9
PanIWladca

Co do Rustema to niektóre źródła podają ,że ur 1500,a spotkałam się ,że i 1505 r gdyż tak dokładnie to tego nie wiadomo,więc dlatego napisałam ,że 17 lat różnicy ,ale mogło być więcej.