PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Czytałam tą elegię Yahii aż żal za serce chwyta..... widać że był gotów oddać życie za księcia. Szkoda że pominęli wątek z sułtanką Raziye przynajmniej nie byłby samotny po śmierci księcia

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Dla ciekawskich i niecierpliwych, Kosem odc 1, oczywiście po turecku : https://www.youtube.com/watch?v=iljpQO4I40E *.*
na razie zobaczyłam do czołówkim czekam na napisy ;)

Nennek

http://www.dailymotion.com/video/x3dtvbi_magnificent-century-kosem-episode-1-par t-1-eng-sub_tv
Już można znaleźć z angielskimi napisami ;)

rafal4792

ale to tylko połowa odcinka

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

cały odcinek: http://www.alaturcaseries.com/magnificent-century-kosem-episode-1-with-english-s ubtitles/
lecę oglądać :)

Nennek

Pytałam wcześniej, ale zdechło, a mnie to nadal intryguje.
Czy jest jakiekolwiek sensowne wyjaśnienie faktu, że na początku serialu najwyżej 20letnia Hatice siedzi w haremie z matką, bez żadnego młodszego rodzeństwa?
Owszem, Sah najwyraźniej dodano lat i jest trochę starsza od Hati, więc zamężna.
Ale Fatma? Wyraźnie młodsza od Hurrem? W 4. sezonie wygląda najwyżej na 38 lat, a Hurrem - 45. Gdzie była w pierwszym?

ocenił(a) serial na 9
Amarra

Podejrzewam ,że odpowiedź jest prosta tzn na początku scenarzyści nie przewidzieli wszystkich postaci ,a potem kiedy serial nabrał rozmachu i popularności trzeba było wprowadzać nowych bohaterów,więc zaczęto wyciągać siostry sułtana jak króliki z kapelusza,żeby Hurrem nie było za łatwo:)
Poza tym tak się dzieje w większości seriali,że nagle odnajdują się zaginione dzieci,siostry bliźniaczki itp.

ocenił(a) serial na 7
marimal1

Z tego co wiem wszystkie te sultanki są prawdziwe

ocenił(a) serial na 7
Maly_debil

Autentyczna jest Hatice i Fatma oraz Hafsa jako córki Aise Hafsy, Beyhan i Sah są z innych matek (Sulejman ii wspanialy J. Łatki)

ocenił(a) serial na 9
Maly_debil

No tak ,też już to sprawdzałam i powiem ,że chyba jeszcze jakaś była siostra ,której w serialu nie pokazano. Jak tu już wspomniano nie wszystkie były córkami Ayse Hafsy ,ale w serialu to niby są.
Nawet chyba lepiej było się urodzić jednak dziewczynką ,bo miało się szanse na przeżycie,czego nie można powiedzieć o potomkach płci męskiej.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Czy Hafsa tez będzie pokazana w serialu??

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

Jeszcze zostało mi kilka odcinków do końca serialu,ale nie sądzę ,zeby jeszcze jakaś siostra się pojawiła,także raczej Fatma jest ostatnią pokazaną siostrą.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Ciekawe jest, że już w momencie śmierci Valide (środek serialu) są wymienione wszystkie jej dzieci, łącznie z Fatmą. Trzej synowie umarli, Sulejman przeżył, cztery córki.
Fatma mówi, że uciekła z haremu - raczej nie dosłownie. Jedyne wyjście jakie widzę to: Hurrem jest nieco starsza w momencie przybycia do haremu niż ta historyczna, ma 19-20 lat (szczerze mówiąc, przy najlepszych chęciach na mniej nie wygląda ;)
A 14 letnia Fatma na dniach przed śmiercią starego sułtana została wydana za mąż ;)

ocenił(a) serial na 9
Amarra

No napewno jest to dobre wytłumaczenie dlaczego Fatmy nie było wcześniej.
Hurrem o ile pamiętam to mówiła ,że w wieku lat 17 stu trafiła do haremu.
Ja osobiście uważam,że zmieniając aktorkę grającą Hurrem mogli wybrać młodszą i z biegiem lat postarzać jak resztę bohaterów. Według mnie to coś wcześnie Hurrem miała tą menopauzę w serialu,bo w wieku około 40 lat.

ocenił(a) serial na 9
marimal1

Nowa Hurrem to nie wypał,nie wiem czym producenci kierowali się podczas castingu.podono w turcji fanom nie spodobała się ta zmiana ale twórcy ich olali i tyle.A co do Fatmy to ona była na pogrzebie sułtanki matki?

lukasz16

Nie, Valide tylko wymienia imiona dzieci w przedśmiertelnym "monologu wewnętrznym" ;)

ocenił(a) serial na 9
lukasz16

Myślę ,że kierowali się tym ,że jak ma grać złą jędzę to i urodą ,żeby nie grzeszyła :)

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Musieli je wprowadzić (Sah i Fatmę) bo przecież ich mężowie zostali wielkimi wezyrami.

ocenił(a) serial na 9
MarinaSamira

No tak ,faktycznie ,zapomniałam o tym :)
Ten Kara Ahmet Pasza to nawet całkiem przystojny :)

ocenił(a) serial na 9
marimal1

Ale skończy niestety jak Ibrahim i mąż Beyhan Fehrat. Rustem odsłania swoją tchórzliwą twarz, szkoda że po śmierci Ahmeda Paszy znowu zostanie wielkim wezyrem. W odcinkach tłumaczonych przez tureckie seriale (odc. 126) pokazano śmierć Mihrunisy, osobiście uważam że ta aktorka rozkwitła, z odcinka na odcinek coraz piękniejsza a momencie gdy umierała po prostu cudna. Scena śmierci, jak i to co powiedziała do Hurrem była bardzo przejmująca, aż mi łzy poleciały. Uwielbiam tą aktorkę i nie dziwię się, ze została uznana za jedną z najpiękniejszych w Turcji.

ocenił(a) serial na 9
kasiasia38

Mnie też się Mihrunnisa podobała,bo taka inna ,taka charakterystyczna ,choć czytałam tu komentarze ,że miala twarz jak kobyła,ale według mnie to było w niej jakieś takie dostojeństwo. Szkoda ,że tak los się potoczył tragicznie dla jej rodziny,bo była wspaniałą żoną dla Mustafy i dobrą matką dla małego Mehmeta.

marimal1

Dla mnie Mihrunnissa miała zbyt męski typ urody i sposób bycia, aczkolwiek całkiem nieźle i tak bardziej kobieco wyglądała w odcinku, w którym Mihrimah przyjechała do Amasyi. Bardzo mi jej szkoda, tragiczna postać.
Nie wiem, co daje sułtance Fatmie poparcie dla Selima. Po pierwsze, on i tak w końcu pojednłby się z matką, tak sądzę. Po drugie, w ten sposób wrzuca "w ogień" również Huricihan, którą sama przywiozła do tego pałacu. Dziwne to.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Zauważyłeś widzę to samo co ja tzn niezrozumiałe według mnie poparcie Fatmy dla Selima. Skoro wcześniej popierała Mustafę,to logicznym by było ,gdyby po jego śmierci popierała Bayazyda,ale w tym serialu trudno szukać logiki:)
Własnie jestem w trakcie oglądania Kosem i tam 13 letniego Ahmeda zasiadającego na tronie gra aktor wyglądający na 30 lat,a jego 2 lata młodszego brata Mustafę -6 letnie dziecko.

marimal1

No tak, logiki próżno szukać;) Moim zdaniem, ona głównie chciała zrobić na złość Hurrem, choć dla mnie to słabe i prymitywne trochę.

Co do Kosem to fakt, trochę to śmieszne. W ogóle ten Ahmed mnie irytuje, wydaje mi się jakiś sierotowaty. Może to właśnie dlatego, że dorosły chłop gra 13-latka? Nie wiem, ale dla mnie śmieszne są te kontrasty sułtan bojący się janczarów, ale lwa to już nie :D Podobała mi się majestatyczność Safiye. Dobrze kontrastuje z jej nastoletnim wizerunkiem takiej swojskiej dziewczyny z ostatniego odcinka WS.

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

Nie wiem jeszcze jak rozwinie się ten serial o Kosem ,ale pierwszy odcinek jest jak dla mnie na pograniczu baśni,takie połączenie Kopciuszka,Alicji z Krainy Czarów, Opowieści z Narnii itp.

marimal1

Mnie średnio się podoba, ale jeszcze dam szansę.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Na razie ciężko mi powiedzieć czy się wkręciłam czy też nie...co do Ahmeda, w końcu to dzieciak, który z dnia na dzień został sułtanem, wcześniej nie władał prowincją ani nawet nie został obrzezany więc ma prawo być zagubiony. Podoba mi się to, że postaciom dodano trochę egzotyki. Jak dla mnie dziwne jest to, że po pierwsze Safiye sprowadziła do haremu obrazy, co myślałam, że jest zakazane, po drugie skąd było wiadomo, że dziewczyna z portretu to akurat ta a nie inna Anastazja, i gdzie jej szukać...po trzecie do tej greckiej wioski, gdzie była masa ludzi przyjechało 10 piratów i to wystarczyło by porwać dziewczynę, której oprócz ojca, nikt nie próbował ratować...
Postać Safiye bardzo dostojna, na razie mogę powiedzieć, że podoba mi się...i ten jej kot :D
Ogólnie czekam na rozwinięcia akcji. Mam tylko nadzieję, że w następnym odcinku Kosem nie wpadnie zakochana w ramiona Ahmeda...

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Mi osobiście przeszkadza,że rolę młodego zagubionego chłopca gra dorosly mężczyzna,aczkolwiek wychodzi mu to dobrze. Jako młodemu i niedoświadczonemu władcy trudno mu było podjąć decyzję o zabiciu brata. Dla mnie to dziwne ,że zarówno we WS jak w Kosem bracia wychowywani są we wzajemnej miłości ,a potem ktoś im mówi,że tradycja każe,żeby zabić tych ,których się kocha. Mogli od dziecka trzymać ich od siebie z daleka i wpajać zasady to by było im łatwiej.
Co do kobiet to tu pojawia się i matka i babcia sułtana,więc jak na razie trudno się zorientować która wedlug zasad ma większą władzę w haremie ,której mają słuchać.
Jeśli chodzi o ten portret i cała historia z porwaniem dziewczyny z portretu to jak dla mnie bajka .

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Moim zdaniem w Kosem przesadzili z biżuterią, zwłaszcza dla Safiye (poza tym, nosi pierścień Hurrem - pewnie dostała go od Nurbanu). Ciekawe skąd Anastazja znała włoski? Raczej proste dziewczyny nie znały tego języka, nawet na wyspach greckich należących do Wenecji.

39079288

Dla mnie te sułtanki wyglądają zbyt europejsko. Też zwróciłem uwagę na ten pierścień. Biorąc pod uwagę, jak zarysowano relacje Nurbanu i Safiye to wydaje mi się, że ona go dostała raczej od Murada a nie od niej.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Tak, zwłaszcza te "tiary" zupełnie nie pasują (w przeciwieństwie do stożkowatych koron). Co od pierścienia, Safiye mogła też go ukraść (co wpisywałoby się w rodzinną tradycję).

marimal1

Aktor grający Ahmeda jest rocznik '92 zatem ma 23 lata. Przesadzilas z tą 30-stką ;-)

ocenił(a) serial na 9
rafal4792

W takim razie wygląda bardzo poważnie jak na swój wiek.
Ale przyznasz chyba,że na 13 latka nie wygląda :)

ocenił(a) serial na 10
kasiasia38

Akurat Kara Ahmed w pełni zasłużył na śmierć - za plecami sułtana spiskował przeciwko Bajazydowi. Jeśli ktoś zachował się tchórzliwie, to Sokollu, który zdradził swojego wspólnika.
Co do Mihrunnisy, jak dla mnie miała zbyt prostokątną twarz.

ocenił(a) serial na 8
39079288

Akurat w Wikipedii jest napisane że padł ofiarą zwykłych oszczerstw:
"Kara Ahmed Pasha became the victim of vicious calumnies brought against him by Hürrem Sultan (Roxelana, Suleiman's wife) who wanted her son-in-law, Rüstem Pasha, to become the grand vizier again."

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

Owszem, ale ja pisałem o sytuacji z serialu - razem z Fatmą i Sokollu zmontowali intrygę przeciwko Bajazydowi, ale winę poniósł tylko Ahmed Pasza.
Co do wikipedii, to piszą tam także m.in. o tym, że według jednej z teorii Mehmed został zamordowany na zlecenie Mahidevran, na co niektórzy "wrogowie" Hurrem na tym forum oczywiście twierdzili, że to nieprawda. Ale to tak mi się tylko skojarzyło.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Na którym tureckim odcinku obecnie jesteśmy? Nie mogę się doczekać jutrzejszego odcinka i chętnie obejrzałbym go sobie już dziś :D

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Co takiego ciekawego będzie się działo w jutrzejszym odcinku, ze jesteś az tak niecierpliwy?;)

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Cóż. Mihrimah zmusi Sah do wyjechania z pałacu, no i Mehmed umrze.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Nie myslalam,ze tak szybko Mihrimah poradzi sobie z Sah, chociaż dzisiaj swietnie pokazała na co ja stać. Sah zasluzyla sobie na takie potraktowanie.;)
Mahmeta trochę szkoda, nawet go lubiłam.:(

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Już w dzisiejszym odcinku pokazała mocno pazurki zakazując Sah pobytu w pałacu. Jutro podczas ich rozmowy Sah mówi, że Mihrimah nie jest podobna do Hurrem tylko nią jest. Mihri jest wyraźnie z tego zadowolona i mówi, że to dla niej zaszczyt. No i zapomniałem o jeszcze jednym, w jutrzejszym odcinku wraca Hurrem :)

Średnio lubiłem postać Mehmeda szczere mówiąc, ale zasmuciło mnie to, że jest zdradzony przez najbliższego przyjaciela na którym jego śmierć nie robi wrażenia. No i triumf Mahidevran, który jest zakłócony przez lusterko chroniące przed grzechem.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Wraca Hurem ??? Teraz to i ja nie mogę się doczekać na ten odcinek:)
Ciekawa jestem tej nowej aktorki i jej gry?

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Że Meryem chyba nawet wygląda młodziej niż rzeczywiście ma, to odniosłem wrażenie, że to jest sytuacja w stylu "Hurrem 30 lat później" Na razie widziałem tylko jak się witają z Sulejmanem ona mówi typowe dla Hurrem "Sulejman", nawet pomyślałem, że może to jest wklejone z pierwszego odcinka, bo wydało mi się identyczne. :D

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

Zapewniam cię ,że to już nie będzie to samo :(
Nowa Hurrem jest zimna,zero emocji na twarzy,zupełne przeciwieństwo Meryem Uzerli

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Czytałem także tutaj opinie, że Hurrem po życiu w odosobnieniu przez kilka lat mogła stać się zimna. Chociaż to do mnie nie przemawia, Hurrem w wykonaniu Meryem po powrocie zrobiłaby wojnę jakiej ten harem wcześniej nie widział, jednocześnie bardzo żałując, że Sah i Hatice nie widzą jej wielkiego powrotu. Pewnie tylko Mahidevran z największych rywalek to zobaczy, ewentualnie Gulfem.

tupac1991

Mahidevran mieszka w Amasyi. Tylko Gulfem jest w pałacu.

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Oczywiście, ale wiadomość o tym, że Hurrem żyje i wróciła do pałacu z pewnością do niej dotrze. Znając życie nie będzie z tego za bardzo zadowolona.

tupac1991

Nie pokażą tego, jak również pogrzebu Mehmeda. To będzie czasoprzestrzen miedzysezonowa ;-)

ocenił(a) serial na 10
rafal4792

Bezsensu. Jeszcze Sulejman mówi, żeby przywieźć mu syna z Manisy i nawet pogrzeby nie będzie, który pewnie byłby dość wystawny, w końcu to zdaje się jego "ulubiony" syn. Zresztą o ile pamiętam, to pogrzebu Hafsy też nie pokazali, tak samo serial mógłby się kończyć pogrzebem Sulejmana, a nie tylko jego śmiercią.