PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2948
6,8 20 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

Niezła obsada, o wampirach :) Rzecz warta obejrzenia.

mikka_v

W sumie możemy kląć po sapkowskiemu

(Regis się pewnie ucieszy z rzyci;).

ocenił(a) film na 9
Martinn

A pocałuj mię Waść w sempiternum meum.

Hominus_nocturnus

Hehehe uderz w stół i te sprawy :D

Hominus_nocturnus

Właśnie takie odzywki miałem na myśli - ale chyba "meam"?

Odpowiedzieć mógłbym też klasyką - "Na pieszczoty to trzeba sobie zasłużyć".

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Sobacze chędożone syny mogą być?

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

Sempiternum to rodzaj nijaki, więc jest dobrze.

Hominus_nocturnus

Albo gamratka w rzyć chędożona - kurna, był taki wspaniały fragment, kiedy kilku żuli odnalazło rękopis Jaskra, tylko nie mogę go znaleźć...

Lenora

A więc (nie zaczyna się zdania od więc), ale: A więc obejrzałam wczoraj część pierwszą Armii Boga i stwierdzam, że resztę zostawię sobie do czasu, jak się znowu puknę w głowę.

mikka_v

Maaam - mój ulubiony fragment z tej części:

"Obok szkieletów - oprócz broni i niezliczonej liczby drobnych artefaktów - znaleziono długi na trzydzieści cali tubus z utwardzanej skóry. Na skórze wytłoczony był herb o zatartych barwach przedstawiający lwy i rauty. (...)
Wśród ekipy profesora Schliemanna rozeszły się tymczasem plotki o "skarbie". Trzeba trafu, że słowa te dotarły do trzech wynajętych do kopania w glinie osobników, znanych jako Zdyb, Cap i Kamil Ronstetter. Przekonani, że tubus dosłownie wypchany jest złotem i kosztownościami, trzej wymienieni kopacze gwizdnęli nocą bezcenny artefakt i uciekli z nim do lasu. Tam rozpalili malutkie ognisko i siedli wokół.
- Na co czekasz? - powiedział do Zdyba Cap. - Otwiraj te rure!
- Kiedy się nie da - poskarżył się Capowi Zdyb. - Trzymie, jak gamracki syn!
- To butem jo, chędożono gamratke! - poradził Kamil Ronstetter.
Pod obcasem Zdyba zamknięcie bezcennego znaleziska puściło i na ziemię wypadła zawartość.
- O żeż gamratka chędożona! - krzykną zdumiony Cap. - Co to takie jest?
Pytanie było głupie, albowiem na pierwszy rzut oka widać było, że są to arkusze papieru. Dlatego Zdyb, miast odpowiadać, wziął jeden z arkuszy do ręki i zblizył go do nosa. Przez dłuższą chwilę przyglądał się obco wyglądającym znakom.
- Zapisany - stwierdził wreszcie autorytatywnie. - To są litery!
- Litery? - wrzasnął Kamil Ronstetter, blednąc ze zgrozy. - Zapisane litery? O żeż gamratka!
- Zapisane, znaczy czary! - wybełkotał Cap, z przerażenia dzwoniąc zębami. - Litery, znaczy gusła! Nie dotykajta tego, gamratka jego chędożona mać! Tym się zarazić można!
Zdyb nie dał sobie dwa razy powtarzać, cisnął arkusz do ognia i nerwowo wytarł drżące dłonie o spodnie. Kamil Ronstetter kopniakiem wtrącił do ogniska resztę papierów - w końcu, jakieś dzieci mogły napatoczyć się na to cholerstwo. Potem cała trójka pośpiesznie oddaliła się z niebezpiecznego miejsca.
Bezcenny zabytek piśmiennictwa Wieków Mrocznych palił się jasnym, wysokim płomieniem. Przez kilka krótkich chwil wieki przemawiały cichutkim szeptem czerniejącego w ogniu papieru. A potem zgasł i gamrackie ciemności okryły ziemię."

ocenił(a) film na 9
Martinn

Niniejszym zapis jednogłośnie przechodzi dalej. Wypikiwać się chyba nie ośmielą?

Hominus_nocturnus

Ha, przy okazji znalazłem zapis jednej z partii gwinta:

"Podstawową zasadą krasnoludzkiego gwinta było coś przypominającego licytację na targu końskim - tak intensywnością, jak i natężeniem głosu licytujących. Następnie para zgłaszająca najwyższą "cenę" starała się zdobyć jak najwięcej wziątek, czemu druga para na wszelkie sposoby przeszkadzała. Rozgrywka przebiegała głośno i gwałtownie, a obok każdego gracza leżał gruby kij. Okładano się kijami dość rzadko, ale wymachiwano często.
- Jakeś grał, wołku ty zbożowy? Pało zakuta? Czemuś w listki, miast w serca wyszedł? Co to ja, dla krotochwili w serca wistowałem? Ach, wziąłbym pałę i walnął cię w ten głupi łeb!
- Miałem cztery listki z niżnikiem, myślałem wyoptymować!
- Cztery listki, a jużci! Chybaś własnego ptoka doliczył, karty na podołku dzierżący. Ty myśl trochę, Stratton, bo tu nie uniwersytet! Tu się w karty gra! No, ale i świnia burmistrza ograła, gdy dobre karty miała. Rozdawaj, Varda.
- Placek w dzwonki.
- Mała kupa w kule!
- Grał król w kule, przesrał koszulę. Dubel w listki!
- Gwint!
- Nie śpij, Caleb. Dubel z gwintem był! Co licytujesz?
- Duża kupa w dzwonki!
- Akces. Haaa! I co? Nikt nie gwintuje? Dudy w miech, synkowie? Wistujesz, Varda. Percival, jeszcze raz do niego mrugniesz, to cię tak pieprznę w oczodół, że do zimy nie pomrugasz.
- Niżnik.
- Panna!
- Wyżnikiem po niej! Panna wydymanna! Biję i ha, ha, jeszcze serca mam, na czarną godzinę ukryte! Niżnik, krayżka, kralka...
- I trumfem po niej! Kto nie ściąga kozery, ten jest cztery litery. I w kule! Aha, Zoltan? Tum cię w miętkie trafił!
- Widzieliście go, gnoma pieprzonego. Ech, wziąłbym pałę... "

Martinn

Moje ukochane zdanie:
"Ty myśl trochę, Stratton, bo tu nie uniwersytet" :D

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Bossssssssssssssssssssssssssssssssssssskie.

Hominus_nocturnus

Regis, posądzono mnie u munlajt - ciebie Martin zresztą też. Czuję się urażona!

mikka_v

Co to znaczy
"posądzono mnie u munlajt"?

Martinn

Zostałeś uznany za część munlajowej ekipy. Heh, ale masz tydzień, najpierw cię mylą z Vikim, potem to... ja bym na twoim miejscu sprawdziła, czy wszystkie twoje "ja" policzyłeś :D

mikka_v

Z Victorem to były jaja only.

A tutaj gdzie i przez kogo? Możesz jaśniej?

Martinn

Legion wyyyłaź, nie chowaj się ;D

mikka_v

Jak będzie 'Canis tibi faciem lingebat' w liczbie mnogiej?

Znaczy "wam"?

Martinn

Canis vobis faciem lingebat.

mikka_v

a 'faciem' nie należy odmienić w l. mn.?

Martinn

facies w takim razie: Canis vobis facies lingebat.

mikka_v

Bo muszę użyć na głównym, a nie chcę wyjść na analfabetę ;D

Martinn

Tak będzie ok :)

mikka_v

Za późno - temat właśnie zniknął ;DDD

Kocham ten portal.

Martinn

Może "vos"?

Martinn

Vobis. Vos to mianownik i biernik. A tu masz celownik.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Ad munlajtu: przaz kogo, kiedy, gdzie i dlaczego na zmierzchu?

Hominus_nocturnus

Czemu mi przychodzą podwójnie powiadomienia?????

ocenił(a) film na 9
mikka_v

A nie wiem. Odpowiesz na moje pytanie?

Hominus_nocturnus

No widzisz przecież że na zmierzchu :)

Hominus_nocturnus

Ja wiem, ale niech najpierw odpowie.

Martinn

NO CZEMU???

mikka_v

Posty edytowane przychodzą ponownie z każdą edycją, choćby o jedna literkę - a więc czasem powiadomienia mogą przyjść i poczwórnie, jak moja osobowość ;D

mikka_v

Nie kręć, tylko gadaj!

Martinn

Ale co??? Przecież wam mówię, że gadam równolegle z Legionem na TL.

mikka_v

Mam i coś dla Regisa

"Jak rzekł był wampir: Lepiej bez celu iść naprzód niż bez celu stać w miejscu, a z pewnością o niebo lepiej, niż bez celu się cofać"

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Canis tibi faciem lingebat alibo Canis tecum relationem sexualem habebat. Co do krzyża i PiSiorskiego łajna wokół: "circus non meus, neque scimiae meae."

Lenora

Mater nostra dolorosa, Regis, jakim cudem ty temu Near dark dałeś 9 i serduszko???

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Bo jest ładne, zgrabne, a było się po kilku piwach...

Hominus_nocturnus

Aaaaaa to wiele wyjaśnia :D

mikka_v

O proszę, właśnie zwiedziłam chcąc nie chcąc temat o najśmieszniejszych cytatach ze Shreka forever...

A poza tym postanowiłam was poinwigilować. I co ja widzę Ludwik obejrzał Krew jak czekolada i sądząc po ocenie się nie zachwyciła wilczyczką.

mikka_v

Eee, przegiął, ja za pierwszym oglądem dałem chyba ze 4/10.

Martinn

Hmmm a to za każdym oglądaniem podnosisz ocenę? To ci zaraz skali nie starczy :D Ale muszę się przyznać, że kilka dni temu znowu oglądałam, Bukareszt mi się podoba w tle.

mikka_v

A mnie pewna mieszkanka - podniosłem, kiedy zobaczyłem wszystkie te filmiki z jej skokiem i przemianą w takt natchnionej muzyki ;D

Nawiasem mówiąc, instrumentalną część soundtracka film ma naprawdę świetną.

Martinn

ja muszę znaleźć te takie stare uliczki po których on ją gonił, bo mi się szalenie podobały.

Lenora

Szalenie mi się podoba ciekawostka o wymiocinach...

http://www.filmweb.pl/Gra.Wstepna/trivia

mikka_v

998

Martinn

999

Lenora

1000