PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 2,9 tys. ocen
6,1 10 1 2948
6,8 20 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności

Niezła obsada, o wampirach :) Rzecz warta obejrzenia.

mikka_v

W ogóle skąd pomysł na robienie szalika, kiedy za oknem ponad 30 st. C ?

Louis_de_Pointe_du_Lac

Wiesz... na zimę będzie jak znalazł :F

mikka_v

Co znaczy " :F" , bo nie jestem na czasie chyba.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Uśmiech z wybitym zębem :F

użytkownik usunięty
Louis_de_Pointe_du_Lac

Moje pytania dzisiaj stoją na wyjątkowo wysokim poziomie.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Spoko, za to nie robiłeś przez 45 minut jednego rządka szalika, bo nie wiem, jak zacząć drugi. Za to tego pierwszego mam już 4,5 metra.

mikka_v

Mnie kiedyś ciocia próbowała nauczyć haftowania..., czy tam wyszywania...?, to chyba jedno i to samo. Później porzuciłem to zajęcie, a szkoda...

Louis_de_Pointe_du_Lac

Jak mawiał mój kolega, najlepiej się haftuje bo zmieszaniu wina z wódką.

mikka_v

Mikka tradycyjnie, szybko i zgrabnie powraca do tematu alkoholu.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Jaaaaa??? To ty zacząłeś o haftowaniu! Ja robiłam łańcuszek, tfu szaliczek na drutach!

mikka_v

Na razie wiemy tylko, że "robiłaś na drutach", a czy był to szalik, czy coś innego, to już nie wnikam.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Tak, to był haft krzyżykowy, jak przed chwilą sprawdziłem.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Poważnie się nauczyłeś? U mnie w podstawówce na ZTP pani kazała dziewczynkom haftować o chłopcy mogli kleić modele samolotów. Po długiej walce też pozwoliła mi kleić :F

mikka_v

Nie mówię, że się nauczyłem. Jeno próbowałem się nauczyć... A kleić na ZPTach też kleiłem. Znaczy się kleiliśmy przez wakacje... Znaczy się ojciec kleił, bo mi wyraźnie nie szło...

Louis_de_Pointe_du_Lac

To był model, za przeproszeniem F-16. I tak skończyła się moja przygoda z modelarstwem.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Ja też długo nie wytrwałam, ale chodziło o zasadę a nie o zacięcie modelarskie!

Louis_de_Pointe_du_Lac

U mnie była dyskryminacja płciowa i próby wtłoczenia nas w tradycyjny podział ról społecznych (baby do garów i szydełka, chłopcy do celów wyższych)... Ech jak to szkoła potrafi zniszczyć człowiekowi życie na całe życie...

mikka_v

Gary też mieliśmy dla wszystkich, ale sprytnie wybrnąłem chorując w tym czasie. :)

Louis_de_Pointe_du_Lac

Chyba jednak się nie nadaję do szydełkowania. Pierdzielę szaliczek, kupię sobie kominiarkę, żeby mi uszy nie marzły.

mikka_v

Wy też tak macie, że jak chcecie się przenieść na inną stronę w tym temacie, to od czasu do czasu was przerzuca na inne forum?

Louis_de_Pointe_du_Lac

Tak. Nowy FW ma nową opcję zwaną załamaniem czaso-przestrzeni (copyright by Legion).

mikka_v

Idą z duchem czasu znaczy się.

Louis_de_Pointe_du_Lac

Myślałam, że raczej im się znowu coś pierdoli, ale skoro nazwałeś to tak ładnie, to zostańmy przy twojej opcji.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Aleście powypisywali bezeceństw? Już mię nie lubicie? Idę się pochlastać.

Hominus_nocturnus

To co robisz się nazywa "inwigilacja". Jak nic nie piszesz to jak mamy Cię lubić.

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Właśnie wróciłem z miejsca_gdzie_internet_nie_dochodzi, więc się nie czepiajcie.

Hominus_nocturnus

Siedziałeś w piwnicy?

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Może jeszcze w trumnie, co? Nie, byłem na wywczasach i netu tam nie uświadczysz.

Hominus_nocturnus

2 godz. wywczasy?

ocenił(a) film na 9
Louis_de_Pointe_du_Lac

Zdrzemnąłem się, ot co.

Hominus_nocturnus

No nie śmiałam tej trumny sugerować, ale podejrzewam, że tak, tylko się nie chcesz przyznać :D

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Apage.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Ja nie z tych, co w trumnach drzemią.

Hominus_nocturnus

Wiem,y, wiemy, powtarzasz to do znudzenia i przy każdej okazji. Ale my i tak swoje wiemy!

ocenił(a) film na 9
mikka_v

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

I jeszcze chce wam (tzn. Tobie i Martinowi) się do tego wracać?

ocenił(a) film na 9
Hominus_nocturnus

http://www.youtube.com/watch?v=Db9hE7ZVfRM

Lenora

Ogłoszenie lokalne: Tu jest coś o wampirach, więc wypada obejrzeć: http://www.filmweb.pl/Zakochany.Paryz
Widziałam kiedyś fragmencik na youtube i myślałam, że to krótkometrażowy, a to był właśnie wycinek - no i było z wampirem właśnie, więc coś na rzeczy jest...

ocenił(a) film na 9
Eleonora

Tam tylko jeden epizod jest wampiryczny.

Hominus_nocturnus

Właśnie oglądam. Jest. Quartier de la Madeleine.

Hominus_nocturnus

Grunt, że w ogóle ;P

Eleonora

Takie sobie.

mikka_v

No ja tego nie widziałam jeszcze, więc proszę mnie nie bić. Myślałam, że w naszym życiu ważne jest by wypatrywać elementów wampirycznych. No i na pewno lepsze niż CSI ;P

Eleonora

Spoko :) Obejrzałam ten epizod w wampirem. Ładne kolory, sama treść hmmmm

mikka_v

No ok, to chociaż kolory będziesz miło wspominać.
To teraz weź zrób szalik w tych barwach ;PPPPPPPPP

Eleonora

Po głębokim zastanowieniu i równie dogłębnej analizie doszłam do wniosku, że to nie są druty tylko szydełko. Łańcuszek ma już prawie 6 metrów, nadal nie wiem, jak zakręcić i zacząć drugi rządek...

mikka_v

Tak, tak, jak jest jedno i z haczykiem to to szydełko :) Zakręca się prosto. Po prostu zakręcasz ;P i lecisz jakby do tyłu względem początkowego kierunku. Wbijasz w któreś tam 3 czy 4te oczko i... no to nie jest trudne. Myślę, że się nabijasz. W każdym razie to śmieszne hehe więc w udany sposób to robisz. Na ZPT zrobiłam kapcie, ale to się robiło na drutach. Kiedyś tego typu kapcie były popularne. Zwłaszcza dla małych dzieci, bo to takie buciki zwykle wykończone pomponem u góry ;P Ciasta też miałam na ZPT. A przynajmniej pamiętam jedno jak byłam w parze z koleżanką i ona wsypała proszek do pieczenia i ja nie wiedząc, że ona wsypie czy wsypala też wsypałam i skutkiem nadmiaru ciasto radośnie wyleciało na boki podczas pieczenia ;P Nabrzmiało i się wylało. Straszny obciach i wstyd. Rany boskie, człowiek się kiedyś takimi rzeczami przejmował...

Zobaczcie jaka niesamowicie intrygująca i niezwykła ciekawostka: http://www.filmweb.pl/Zakochany.Paryz/trivia

Eleonora

Ma haczyk - czyli szydełko. Zakręciłam i co mam teraz te 6 metrów robić w drugą stronę? A jak dodać paski i wzorki???

Bardzo ciekawa ciekawostka. Po prostu bym nie wiedziała, jakby mi nie zwrócili uwagi na ten jakże istotny szczegół...

mikka_v

No mówię, ciekawostka niezbędna zwłaszcza zważywszy na tytuł filmu.

Jak zakręcisz wkuwasz w chyba 3ecie oczko od tego z którego "wychodzisz" i przeciągasz nitkę, a potem przez... kurde nie umiem tego wytłumaczyć ;P i w sumie to się idzie od prawej do lewej więc w przeciwną stronę niż na drutach. Poszukaj hasła słupki albo półsłupki na drutach, to na pewno znajdziesz obrazek. Z tymże tak zupełnie na poważnie, to o ile (w co wątpię rzecz jasna) na serio chcesz robić szalik, to powinnaś w pionie go robić. Jak robisz w poziomie to źle się będzie układać. Kiedyś chciałam sprobować zrobić majtki koniakowskie. Pamiętacie te majtki takie na szydełku? Ileś lat temu była moda na to. Babcie normalnie dziergające serwetki koniakowskie przerzuciły się na dzierganie stringów. Były takie wiązane na bokach. Nawet w tv wtedy o tym mówili, że to obraza kultury ludowej, że te babcie robią bieliznę jak to zawsze był taki symbol ;p narodowy ;P kultura i w ogóle ;P a tu nagle stringi i łolaboga i w ogóle szatan w opętał szydełka ;P