PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1222}

Filadelfia

Philadelphia
1993
7,9 294 tys. ocen
7,9 10 1 293664
7,3 56 krytyków
Filadelfia
powrót do forum filmu Filadelfia

Dlaczego większość z nas boi się homoseksualistów ? Przecież to normalni ludzie.
Naprawdę świetny film, wzruszyłam się.

ocenił(a) film na 7

W Europie Zachodniej jak to się skończy, dla mnie są dwa scenariusze:
1. Europa bankrutuje - to już ostatnie stadium w UE dodruk dodruk dodruk euro. Nie muszę chyba tłumaczyć jakie są scenariusza bankructwa największych gospodarek świata, jak Niemcy bankrutowały to doszedł Hitler do władzy i wiadomo jak to się skończyło. Holokaustem.
2. Europa Zachodnia staje się muzułmańska tam kobiety arabskie rodzą po 5 dzieci lub nawet więcej. A np. niemiecka rodzina ma 0,5 dziecka czyli wiadomo jak to się skończy. Muzułmanie przejmą władzę a ich religia ma jednoznaczny stosunek do homoseksualizmu i tam nie ma wyjątku. Tam wszystko podporządkowane jest religii. Widziałaś kiedyś człowieka z krajów arabskich który był by niewierzący??

To się już dzieję - link do tego http://www.youtube.com/watch?v=sg72rIfLiuw. Jak te dzieci dorosną to współczuje tym krają i ich obywatelom. Ale tak to już jest że sobie pościągali tanią siłę roboczą dali im dobry socjal a niedługo zaczną tego odczuwać skutki.

Trzeci scenariusz też jest możliwy, ale to trzeba patrzeć w kierunku Węgier, z Orbana można brać przykład, tam powoli wraca normalność, czyli powrót do prawicowych poglądów i co ważniejsze do porządnych wartości moralnych. Gdzie nie ma takich głupot jak socjal tylko kapitalizm, wolny rynek a tam gdzie wolny rynek to masz mnogość wolontariatu. Bo teraz wszystko się zabiera przymusem przez państwo i daje się tym pokrzywdzonym i biednym. Zresztą co ja będę tłumaczył ten głupi i upadający system w którym żyjemy. Dostali ludzie demokracje to sami siebie do socjalizmu i dewiacji doprowadzili.

To najlepiej tłumaczy ten system http://www.youtube.com/watch?v=Mw_Nwr0kAJE

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
ZSGifMan

Konserwy po tylu latach szmacenia w dyskusjach jeszcze się nie nauczyły jak bardzo im szkodzi slippery slope i porównania praktyk dorosłych ludzi za obopólną zgodą do tych szkodliwych i wykorzystujących, beka. Macie zboczone instynkty samozachowawcze.

ocenił(a) film na 7

a po polsku??

użytkownik usunięty
mlodszylele

równia pochyła =]

ocenił(a) film na 7

dokładnie i to jest poseł - http://www.youtube.com/watch?v=csRaWUuTJkY Dla mnie to już brak słów ręce opadają.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Świetne! Spróbuj sobie wyobrazić,że nie masz pojęcia kto to jest (jaką pełni funkcję i z kim sypia)
Wiem,że to trudne,ale spróbuj.
Czy nie przednia zabawa :-)

I tak to własnie potraktuj.

Tak na prawdę to nie mamy pojęcia co sie dzieje w sypialniach ;-)

Myśle,że gdybyś wiedział wszystko o wszystkich bał byś się wyjść z domu....hihihihi

użytkownik usunięty
mlodszylele

A równia pochyła to tłumaczenie slippery slope o które prosiłeś :P

ocenił(a) film na 7

Poprosiłem żeby wytłumaczył wypowiedź po polsku bo ja czytałem 10 razy i nic dalej nie rozumiem. Nie ma znaczenia kim on jest, ale poseł musi się jakoś zachowywać, kiedyś widziałem posła co skakał w sejmie ale już go tam nie ma. Osoba będąca posłem musi się zachowywać godnie a nie nowocześnie. Daj linka z zachowaniem innego posła co się zachowuje jak osoba niespełna rozumu. I jeszcze na koniec powiedział że po występie najbardziej boli go pupa a boląca pupa to w jego osobie świadectwo że dobrze było. Piękne zachowanie posła, to jest ta równia pochyła??

użytkownik usunięty
mlodszylele

Ja ci tylko przetłumaczyłam.

Rany!!!!to za komuny tak było-nauczyciel,lekarz i ci z rządu to bogowie,nadludzie.
Poseł to poseł,ok w pracy,w sejmie ma pracować a nie skakać (ten o którym piszesz był chory)

Ale po pracy...czemu nie wziąc udziału w programie TV. To nic złego.

Powtarzam jeszcze ,zapomnuj z kim i jak ludzie spią.

To ci znacznie ułatwi życie.

Nie chcę cię straszyś ,ale wokół ciebie może jest wielu homo a ty o tym nie wiesz bo oni sie nie chcwalą. I może traktuj innych własnie tak-TO LUDZIE.

ocenił(a) film na 7

Ależ ja chcę tego, wolność Tomku w swoim domku, tylko niech z tym nie wychodzą na ulicę. Widziałaś marsz np. ludzi preferujących miłość francuską albo hiszpańską, grecką?? Tylko jakieś marsze homosiów, co tylko wpływa bardzo negatywnie dla tego środowiska, sami chyba to specjalnie robią, bo ja nie widzę w tym nic pozytywnego. A potem krzyczą o homofobi, nietolerancji a jak się z nimi nie zgadzasz to nazwą Ciebie faszystą, tak jak członków dzisiejszego Marszu Niepodległości.
Sprawy seksualności są sprawami intymnymi i nie wychodzi się z tym na ulice.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Oni nie wychodzą na ulicę ze sprawą swojej sexualności.
Chca zawierać związki,jeśli nie małżeństwa to choćby konkubinat. A wiesz dlaczego?
Bo to ureguluje sprawy spadkowe,pozwoli uzyskać prawo do chociażby informacji w szpitalu o stanie zdrowia partnera/partnerki.Bo na dzień dzisiejszy to jak pan doktor nie lubi homosiowów to nie udzieli informacji.A po smierci długoletniego partnera ten drugi nie ma żadnych praw spadkowych.
I według mnie jest to dysktyminacja obywatela przez państwo,które reguluje prawnie te sprawy.
Problem masz Ty (z paradami) bo ich nie lubisz.
Dla mnie moga sobie paradować do woli. Z całą pewnością od tych parad nie zmienię orientaci ,a w 100% popieram ich postulaty o równe traktowanie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7

Czy ja muszę pisać od nowa. Mogą sobie założyć spółkę cywilno-prawną, mogą ją nazwać nawet "małżeństwo Kowalskiego z Nowakiem" i już po kłopocie spadkowym. Mogą jak chcą. Są akty notarialne, testamenty. Zaraz usłyszę że są to koszty. Dziś każde unormowanie prawne kosztuje. Nawet ślub.
Odwiedziny w szpitalu, wystarczy notka w portfelu, że osobą do wglądu w kartę zdrowia ma ta i ta osoba. Teraz NFZ wprowadził takie obowiązkowe informacje nawet u specjalisty i lekarza pierwszego kontaktu. Możesz podać nawet kolegę kolegi, nie liczy się pokrewieństwo. Liczy się twój podpis.

Ale nie lepiej zniszczyć podstawowe wartości społeczne, legalizować dewiacje i wmawiać społeczeństwu że to naturalne, choroby genetyczne, dzieci bez kończyn czy z 25 palcami też są naturalne ale nie pożądane.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Dziwisz się ,że bojkotują marsz Niepodległości? Ja nie.
Są traktowani jak gorsi obywatele w niepodległym,wolnym kraju ,który ratyfikował Kartę Praw Człowieka.

ocenił(a) film na 7

Nie róbmy z dewiacji normalności, po to są dwie płcie, żeby się dobierać w pary i tworzyć rodziny i płodzić potomstwo. Społeczeństwa typu Sodoma i Gomora nie są społeczeństwem normalnym tylko grzesznym. W Polsce jest 90% katolików i nie możesz wymagać, żeby podchodzili do tego jak do normalności, ba mają obowiązek się temu sprzeciwiać i to piętnować.
Jeśli ktoś urodził się z zaburzeniem homoseksualnym to nie znaczy że trzeba mu tworzyć prawa i legalizować mu jego wadę postrzegania płci, czy pociągu do tej samej płci. Wada rozwojowa płodu, w pewnym sensie "choroba" nie jest usprawiedliwieniem do legalizowania dewiacji oraz wypaczania podstawowej wartości w społeczeństwie jakim jest rodzina.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Kolejny raz podam link do tworzenia się wady płodu jakim jest homoseksualizm http://www.youtube.com/watch?v=2pSt2yYBtaM&list=PL7F2344AB139B7193&index=2

użytkownik usunięty
mlodszylele

ogladałam to juz kiedys,bzdury,gdybanie nie poparte dowodami naukowymi
Wiesz nasza dyskusja nie sensu.Nie ma sensu rozmawiać bo ani ja nie przekonam Ciebie ,ani Ty mnie.
90% katolików-bzdura
że ochrzczeni są ..i co z tego
A jesli juz-pierwszą i najważniejsza zasada w kosciele katolickim jest miłować i wybaczac
i wielkie szczęscie ze wszyscy katolicy i pseudokatolicy będa rozliczac się przed istota wyższą,która nakazuje kochać i wybaczać i sama wybacza!

Ja wierzę w rozum,tolerancje i poszanowanie wyborów innych.Nie oceniam innych ludzi bo.....kierujac sie znaną ci zapewne mądrością nie rzucę kamieniem w winnego jesli sama nie jestem pewna czy jestem niewinna.
Wierzę w osiągnięcia nauki,a wasze ,zamieszczane tu filmiki to stek propagandowych bzdur tworzonych przez mohery.
Wierze też ,że jesli natura tworzy coś to jest to po coś i w swiecie zwierząt (którymi i my jestesmy) jest to jasne i oczywiste po co są osobniki homoseksualne.
To wy sami tworzycie problem.
Jestem szczęsliwa i zadowolona ,ze zyję w społeczeństwie ludzi tolerancyjnych.Tu nikt nie krytykuje i nie dyskryminuje.
A rozród....hahahahahah....przęciętna para w tym kraju ma czwórkę dzieci-norma wyrobiona :P

ocenił(a) film na 7

Teraz ładnie piszesz ale ja to znam i już poznałem u nie jednej osoby, cisną na kościół ale jak trwoga to do Boga. Jak potrzebny chrzest, komunia, ślub, pogrzeb to kościół i księża są potrzebni i szanowani. W drugą stronę ciężko coś dać od siebie. Kościół na szczęście nikogo nie odrzuca i nie potępia, nawet osoby homoseksualne. Jeśli ktoś się urodził z homoseksualizmem to nie jego wina, kościół potępia praktyki homoseksualne, według kkk i Pisma Świętego jest to grzech śmiertelny. Tyle w temacie.

Jak ten filmik to są bzdury to gratuluje dobrej i rzetelnej informacji na temat homoseksualizmu. Poproszę linka do filmiku lub opis tworzenia się homoseksualizmu, bo jak to są bzdury to rozumiem, że masz źródło, które ma lepsze, naukowe, potwierdzone wiadomości. Łatwo jest się wymądrzać ale podzielić się konkretnymi informacjami to już nie bardzo, lewacka metoda.

użytkownik usunięty
mlodszylele

http://www.sciaga.pl/tekst/33480-34-homoseksualizm_wszystkie_teorie_naukowe
Proszę bardzo :-)

ocenił(a) film na 7

Ten link to przemilczę. Nawet w szkole średniej jak chodziłem i pisało się referat i podało się takie źródło nauczycielka darła pracę na oczach całej klasy i kazała to uczniowi wyrzucić do kosza. Ściąga.pl przecież tam nawet nie ma przypisów. Zresztą tam są teorie a nie badania naukowe, badania naukowe jasno pokazują że homoseksualizm zależy od genów i hormonów.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Nie ma takich badan.Nie ma . Sa tylko teorie,bładzenie po omacku.
Nie ma nawet nadan ,mówiacych w jaki sposób i kiedy tworzy sie seksualność człowieka-litości

ocenił(a) film na 7

No to po co coś legalizować mówić że jest naturalne, jak nie wiadomo jak powstaje według Ciebie i nie wiadomo jaka jest tego przyczyna. To jest jak walka z globalnym ociepleniem spowodowanym przez ludzi którego oczywiście nie ma. To już mrówki wytwarzają więcej CO2 niż ludzkość. Ktoś ma po prostu w tym interes.

użytkownik usunięty

Ty tego nie przeczytyłeś w ogóle bo ze ściągi jest????? Kończę tą rozmowę ,szkoda mojego czasu. Porazka.
I jeszcze mi pisza ,że ja jestem poddana lewackiej(lewackiej!!!!)propagandzie!
A wy!?Mózgi wyprane przez moherowe berety!!!!

użytkownik usunięty
mlodszylele

Klasyk socjobiologii Edward Wilson zaproponował nową hipotezę, zwaną teorią doboru krewniaczego, w myśl której homoseksualizm powiększałby szanse reprodukcyjne najbliższych krewnych, gdyż osobnik homoseksualny cechowałby się wyjątkowym altruizmem i pomagałby siostrom czy braciom w utrzymaniu dzieci, bądź to opiekując się nimi, bądź to przynosząc im zdobywane przez siebie pożywienie. Teoria ta jest broniona do dziś, choć od razu widać jej słabe punkty: homoseksualiści nie są chyba aż takimi altruistami, a poza tym nie wiadomo do czego miałyby im służyć seksualność, bo do altruizmu znacznie lepiej nadają się aseksualne pszczoły-robotnice. Podobne braki mają teorie, zgodnie z którymi występowanie homoseksualizmu miałoby redukować rywalizację o zasoby między rodzeństwem, albo wiązać się z nadmiernym zagęszczeniem.

A to interesujące fragment powyższej pracy:P

ocenił(a) film na 7

To jest teoria, kiedyś też mówiono że Ziemia jest płaska i jest centrum świata.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Tak,to wszystko teorie,niczym nie poparte i nieudowodnione,wiec bezwartościowe.przeczytaj artykół jeszcze raz ,szczególnie podsumowanie

użytkownik usunięty
mlodszylele

artykuł*

użytkownik usunięty
mlodszylele

Z kolei kanadyjski psycholog Ray Blanchard twierdzi, że im chłopiec ma więcej starszych braci, tym bardziej jest prawdopodobne że rozwiną się u niego skłonności homoseksualne. W jednym z ostatnich wydań fachowego pisma "Archives of Sexual Behaviour" Blanchard rozwija tę sformułowaną już przed laty teorię twierdząc, że przy przeciętnej 2,5 starszych braci, prawdopodobieństwo homoseksualizmu podwaja się, a przy czterech starszych braciach jest trzy razy większe niż średnia w społeczeństwie. Ciekawe, że poglądy Blancharda zostały najpierw odrzucone i wyśmiane. Późniejsze badania innych uczonych potwierdziły jednak tę prawidłowość. Jej przyczyny i uwarunkowania pozostają niewyjaśnione, fenomen jednak zdaje się powtarzać we wszystkich kręgach kulturowych. Być może, przy powtarzających się ciążach, w organizmie matki zachodzą reakcje hormonalne, opisane przez Bosinskiego. Pismo "New Scientist" wskazuje na wnioski, wynikające z teorii Blancharda. Po pierwsze - im mniejsza rodzina - tym mniej gejów. W czasach wielodzietności musiało być ich znacznie więcej. Po drugie zaś, doktryny religijne i polityczne propagujące duże rodziny, jak na przykład katolicyzm czy wspólnota mormonów, produkują zwalczany przez siebie homoseksualizm.

I jeszcze jeden ciekawy fragment

ocenił(a) film na 7

Tu jest coś konkretnego, ale sama sobie strzeliłaś w stopę, bo jest napisane to co pokazuje mój filmik, że homoseksualizm zależy od hormonów, tam w filmiku zależy ile mózg dziecka w łonie matki dostanie testosteronu, a że kobieta wytwarza śladowe ilości tego hormonu(nie ma kochonez no chyba że Grodzkie :P), równowaga jest zachwiana w różne strony, albo dostanie za mało albo za dużo i go nie może przystosować. Na początku wszyscy jesteśmy dziewczynkami i tu wiemy, że właśnie m.in od tego testosteronu tworzy się chłopiec albo dziewczynka.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Bosze!!!Czy ty wiesz co gadasz-hahahahahahahahahahahah
ja jestem biologiem z wykształcenia ! nie ucz mnie!

jeszcze nikomu nie udało się ustalić jak i kiedy powstaje płciowość człowieka.
Ten artykół obala tezy----wiesz co to teza? załozenie ,przypuszczenie ,nie udowodniene.
Nie ma takich badan!!!!! z pełnym przewodem dowodowym ,uznanych i potwierdzonych.
Twój filmik to teza,przypuszczenie ,niczym nie poparte
O genotypie i powstawaniu płci zygoty polecam poczytać w ksiazce do biologii-kiedys szkoła podstawowa.

ocenił(a) film na 7

No i co z tego że jesteś biologiem, jak nie umiesz logicznie wywnioskować, że natura nie tworzy homoseksualizmu by "miałoby redukować rywalizację o zasoby między rodzeństwem, albo wiązać się z nadmiernym zagęszczeniem" bo homoseksualizm występuje od początku ludzkości gdzie zaludnienie było znikome, oraz występuje u wszystkich ssaków. Z Ciebie taki biolog jak ze mnie lewicowiec.

użytkownik usunięty
mlodszylele

?????/?/? niestety nie rozumiem twojego wywodu??/

ocenił(a) film na 7

podałem Twój cytat. Ty sama nie wiesz co wklejasz.

ocenił(a) film na 7

Chodziło mi o powstawanie orientacji, chłopiec ma mieć pociąg do dziewczyn i odwrotnie, inna korelacja jest błędem natury. Przecież to logiczne. Tam źle napisałem

użytkownik usunięty
mlodszylele

http://mixed.blox.pl/2012/08/Ilu-mamy-praktykujacych-czyli-mityczne-40.html
A to tak gwoli wyjasnienia ilu mamy praktykujacych katolików w Polsce.
To ,ze ktoś ochrzci brzdaca nie znaczy ze on jest katolikiem.

ocenił(a) film na 4

Wyjaśnij mi proszę, kim więc według ciebie staje się dziecko po chrzcie?
Bo jak myślisz, że wszyscy co biegają co niedzielę do kościółka są katolikami, to też się grubo mijasz z prawdą.

użytkownik usunięty
ZSGifMan

Widzisz,sam zmniejszasz ilość katolików :-)
Ani ochrzczone dziecki,ani wszyscy latający do kościoła katolikami nie są.
O tych latających do c
kościoła nie gadam bo nie wiem-ilu wierzy szczerze .
Ale maleńkie dziecko ???jakimże ono jest katolikiem??Jest jak baranek złozony w ofierze :-)
Moje dzieci też były ochrzczone i były u komunii bo tak wyszło,bo inni tak robia -owczy pęd,bo co ludzie powiedzą.Ja zakonczyłam te szopki jako osoba świadoma ,dorosła.Moje dzieci r0wnież odstąpiły od kościoła katolickiego.
To forum to nie nie miejsce na tego typu rozmowę.
Sprawa wiary jest ważna i bardzo osobista.
Ale ,proszę cie ,nie mów mi ,że kilkumiesięczne dziecko jest katolikiem.

użytkownik usunięty
ZSGifMan

Taka mała dygresja na marginesie-Chrystus miał 30 lat jak się ochrzcił.

ocenił(a) film na 7

No i co z tego że miał, to właśnie dzięki niemu jest sakrament chrztu. On był pierwszym który to zapoczątkował.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Rozmawialiśmy o wieku chrzczonych-niemowlak niewiele ma do powiedzenia na temat wyborów rodziców-jest zozony w ofierze bez własnej woli.Chrystus był dorosły i podjął swiadoma decyzję.

ocenił(a) film na 7

Chrzest ma za zadanie zmycie grzechu pierworodnego, czyli im szybciej tym lepiej. Bo nie wiadomo ile komu lat pisane. Po drugie w późniejszym wieku masz bierzmowanie też ważny sakrament.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Tak,to bądź uczciwy panie kataliku i bez sprawdzania napisz szybko co to jest bierzmowanie?

ocenił(a) film na 7

Co to test?? Podałem bierzmowanie bo jest najbliższe chrztu samego Jezusa, dla ludzi wierzących nie będącymi kapłanami.

użytkownik usunięty
mlodszylele

Proste pytanie
Co to za sakrament?

użytkownik usunięty
mlodszylele

oj,za długo

ocenił(a) film na 7

Umocnienie wiary, po prostu.

ocenił(a) film na 7

To chodzenie do kościoła jest wyznacznikiem bycia katolikiem?? Pierwsze słyszę. Tą liczbę 90% podałem bo znam statystyki spisu ludności, U Ciebie pewnie też byli, bo teraz to jest obowiązkowe i tam było pytanie o wyznanie i 90% Polaków powiedziało - Katolik.
Co innego jest być sumiennym katolikiem, tu prym wiodą starsze osoby, o dziwo kobiety. Choć teraz młodzież zaczyna wracać do korzeni swoich wartości i kościół staje się ponownie podporą tego upadającego i sprzedanego kraju. Na koniec cytat "Tylko Kościół autentycznie stał na drodze Hitlerowi w jego kampanii na rzecz wyparcia prawdy. Nigdy wcześniej się Kościołem nie interesowałem, ale teraz odczuwam wielkie wzruszenie i podziw, ponieważ tylko jeden Kościół miał odwagę i upór by stać po stronie intelektualnej prawdy i duchowej wolności. Przez to jestem zmuszony przyznać, że to, czym kiedyś pogardzałem, dziś wychwalam bez powściągliwości" A. Einstein. Czy naprawdę tylko ciężkie czasy są w stanie człowiekowi pokazać jaka jest prawdziwa rola kościoła w polskim społeczeństwie.

użytkownik usunięty
mlodszylele

owszem,prawdziwy katolik to osoba wierzaca i bioraca udział w mszy.
Pojęcie katolk niepraktykującu według KK nie istnieje

ocenił(a) film na 7

To ja też nie jestem katolikiem bo w każdą niedziele nie chodzę do kościoła i pewnie za rzadko do spowiedzi. Nie załamuj mnie. Osoba wierząca daje sobie sprawę, że tam po drugiej stronie będzie podsumowanie jego życia na Ziemi. Także oddanie Bogu.