http://variety.com/2013/film/reviews/the-hobbit-the-desolation-of-smaug-review-1 200919206/
Podobny lepszy od 1 części.
No i mamy potwierdzony romans między krasnoludem a elfką
"lepszy od pierwszej części" powtarza sie prawie każdej recenzji.
Kolejnymi wspólnymi motywami są:
dobry:
- świetny smok
zły:
- ginie mnóstwo orków i te padają łatwo jak muchy. Kojarzy mi się to z jaskinią goblinów. Mam nadzieję, że nie będzie aż takich przegięć...
Nie widzę wzmianek o Radagaście - może tak nie pajacuje jak w pierwszej częsci i dlatego nie rzuca się tak w oczy.
Nie ma też zbyt dużo wzmianek o Dol Guldur, a przecież miał to być istotny wątek.
Generalnie jestem nastawiony pozytywnie.
A to w WP orkowie nie padali jak muchy ? ;) Szkoda ze nikt jakoś specjalnie nie wspomina o Dol Guldur...
Akurat w Helmowym Jarze byłem wkurzony na Jacksona, że elfy z urukami ginęły chwilami w stosunku 1-1, a raz nawet jeden uruk zabił 5 elfów na raz. Przecież elfy były najlepszymi wojownikami.
Poza tym to w każdym filmie główne postaci tną przeciwników niemiłosiernie - śmieszny wniosek recenzenta.
W WP było to samo. Najlepsza była scena kiedy Aragorn w Drużynie Pierścienia sam walczył z grupą Uruk-Hai. Większość stała i się przyglądała ewentualnie czekała na swoją kolej by dostać łomot.
Boromir pół leżąc, ze strzałami w ciele, ledwo się zamachnął i już Uruk Hai leżał. W zasadzie jest jedna scena w której Uruk Hai kładzie się za wcześnie, zanim Boromir zdążył go zdzielić.
Takich przegięć jest trochę w WP.
Patrzcie na to:
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/review-peter-jacksons-the-hobbit-the-deso lation-of-smaug-starring-martin-freeman-ian-mckellen-more-20131206
To sa te negatywne recenzje hahahaha. Tak prawdziwi krytycy się nie zachowuja.
Nie mogę hahahah. Udowodniłeś wszem i wobec , że jesteś najbardziej tępym trollem filmwebu. Haha co za pajac. Dla Ciebie rozumiem, że prawdziwy krytyk tylko wychwala film?!?!:D Nie to robia już gimbusy, psychofani Twojego pokroju:D Kolejna idiotyczna Twoja wypowiedź Brawo pajacu:D
No właśnie, śmiem śtwierdzić, że walki z Uruk-Hai przeciętnie wymagały kilku ciosów, a po Aragornie i Boromirze było widac przynajmniej lekką zadyszkę. W jaskini goblinów te plugawce są jak pluszowe - lekkie puknięcie końcówką buławy i 3 na raz spadają w przepaść :)
Zgadzam się, że relaistyczna walka zakończyła by się po 3 minutach przegraną krasnoludów - dlatego w fimach walki musza być przegięte :)
Oczekuję jedynie tyci tyci krwi i malutkiej zadyszki. To wszystko.
Była, ale nie większa niż w 2 Wieżach kiedy podczas szarży konnej pod koniec bitwy Theoden i Aragorn strącali Uruk-Hai jak pionki z szachownicy. Strasznie to raziło, bo nawet biorąc pod uwagę fakt, że mieli konie, to impet straciliby po kilku, kilkunastu metrach, tym bardziej, że nie rozwinęli jakiejś prędkości specjalnej bo miejsca nie było.
Jeśli chodzi o poziom realizmu, tę scenę stawiam na równi z goblinami w Hobbicie.
Ale nie raziło tak jak akcje w podziemiach goblinów. (drabina, odbijanie strzał, gobliny lecące od lekkiego pchnięcia mieczem, platforma) Jednak biorąc pod uwagę lżejszy klimat i większą bajkowość nie jest to jakaś straszna wada. Oby walki z orkami nie były aż tak przesadzone. Wiadomo że orkowie będą padali jeden po drugim, w WP tak było, jednak bohaterowie wkładali tam w to jakiś wysiłek (nie zawsze, ale jednak. Np. końcówka Drużyny, kiedy ork blokuje Aragorna, i dopiero Legolas go oswobadza)
No mnie niestety raziło i to mocno. Generalnie miałem uśmiech politowania na twarzy, a deskorolka Legolasa była jedną z najbardziej żenujących scen w filmowym Śródziemiu.
Ale teraz kto o tym pamięta. Tak to jest, jak komuś się ogólnie film nie podoba, to będzie krytykował nawet to, na co wcześniej nie zwracał uwagi w innym filmie.
Ponieważ klimat i tempo Hobbita części osób nie przypadły do gustu, to teraz szukają one na silę innych wad. A tych nie ma za dużo, a jeśli są, to są typowe zagrywki PJa, które jak mówiłem są obecne w LOTR w dużych ilościach.
Dlaczego żenująca? Bo nie wpasowała się w "dumną i brutalną konwencję Śródziemia? Można ją śmiało porównać do rzucania szyszkami w Hobbicie
obiecujące stwierdzenia :
‘Smaug’ is more aggressive with its fight sequences and battles. ( agresywniejsze sekwencje walki - może nie będzie sterylnie czystych walk jak w jaskini Goblinów)
Smaug is, undoubtedly, the coolest movie dragon ever. (najlepszy filmowy smok)
niepokojące stwierdzenia:
But there’s no time for any character development, there’s more running to be had. (nie ma czasu na rozwój postaci)
uwaga spoiler:
############
jest głupia scena, którą autor porównał do Indiany Jonesa w lodówce - zapewne my ją porównamy do nieszczęsnego zjazdu krasloludów na drewnianej platformie
jeszcze raz ostrzegam przed spoilerem!
##############################
Thorin który surfuje na traczy po rzece z roztopionego metalu...
Auć.. liczyłem, że takich głupot nie będzie...
Będą:) były w WP - deskorolka Legolasa to będą i w Hobbicie. Brakiem rozwijania postaci bym się nie przejmował, chodzi o to, że część krasnoludów nie dostaje pewnie dużo czasu w filmie jeśli chodzi o dialogi, ale to normalne kiedy masz 14 głównych postaci - a w zasadzie więcej.
Coś czuję, że Hobbit może być przełomowym filmem pod jednym względem - na zawsze zmieni juz postrzeganie smoka...Teraz to już nie będzie poczciwy potworek, który zieje ogniem i którego można zabić wrzucając mu do paszczy worek z siarką.
Mam taką nadzieję:) Staram się nie sugerować recenzjami które mówią, że smok w sumie nic nie wnosi, bo tylko wygłasza długie monologi i zieje ogniem bo jes zły że ktoś go obudził ;)
CGI i głos smoka według wszystkich recenzji są jednak wyśmienite.
Wiesz co, tak sobie myślę o tych jednakowych krasnoludach - wygląda na to, że można było zrobić 13 klonów Gimliego i efekt byłby podbny. Fikuśne brody chyba nie dały zamierorznego efektu, bo widz nie miał, i chba nie będzie miał szansy poznać każdego krasnoluda z charakteru.. Ale nie mówię tego jako malkotent.
Może uśmiercenie krasnoluda w jakiskini Goblinów dałoby pozytywny efekt? Więcej powagi, jasny sygnał, że krasnoludy nie są nieśmiertelne, a Gobliny jednak są groźne. Zaskoczenie fanów i kontrowersja.. Ot gdybanie :))
Hmm, wydaje mi się, że dobrze, że krasnoludy mają zróżnicowana charakteryzacje. Nawet jeśli nie ma czasu by każdy błyszczał w filmie - w końcu jest to głównie historia Bilba i Thorina w dużej mierze, to ja przynajmniej ich rozróżniam. A to już dużo.
Co do smoka- co ma więcej wnosić? Ma być uosobieniem zła i nim jest. Sauron też nie udzielał się za bardzo.. Był, obserwował, wydawał decyzje, emanował złem. To samo pewnie będzie robił smok. Wystarczy.
Warto zauważyć, że na RT są trzy recenzje napisane przez TOP krytyków(z prestiżowych pism) i wszystkie są pozytywne. :)
negatywna - 2/5
http://www.telegraph.co.uk/culture/film/filmreviews/10502508/The-Hobbit-The-Deso lation-of-Smaug-review.html
negatywna - C
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/review-peter-jacksons-the-hobbit-the-deso lation-of-smaug-starring-martin-freeman-ian-mckellen-more-20131206
Ta druga już była podana wcześniej.
Jest też recenzja z theoneringnet -fanowskiej strony. Recenzja pozytywna, aczkolwiek recenzent miał problem z odejściami od oryginału, których według niego było sporo.
Tak więc trzeba się przygotować na narzekania purystów.
http://www.theonering.net/torwp/2013/12/07/84310-quickbeams-dos-film-review-sple ndid-smaug-splits-fandom/
I będzie jeszcze więcej ,co jest normalnym następstwem wprowadzenia niektórych postaci i wątków
Szczerze jestem zaskoczona aż takim odejściem. Oczywiscie po tych wszystkich artykułach i 1 części jakiś zmian się spodziewałam, ale te niektóre wypisane sa naprawdę duże. Jestem ciekawa jak to będzie wszytko wyglądać w kinie. natomiast zgadzam się z recenzentem że w takim razie po 3 to juz kompletnie nie wiadomo czego sie spodziewać.
negatywna 2/4
http://www.slantmagazine.com/film/review/the-hobbit-the-desolation-of-smaug
Na RT 64%, 7 pozytywnych i 4 negatywne, średnia to słabiutkie 5.8/10. To dopiero początek, więc pewnie będzie gorzej. Dla porównania pierwsza część 66%, 6.6/10.
Po raz kolejny potwierdza się, że system oceniania filmów przez krytyków jest delikatnie mówiąc dziwny i kompletnie niezrozumiały.
Na rottentomatoes w ogóle nie patrze. Wystarczy, że ktoś, kto nie czuje Śródziemia, kto jest negatywnie nastawiony zaniży ocenę do jakiegoś absurdalnego 1/5 czy 2/5 i ocena leci. Powinni jakoś zrewidowac system oceniania na jakiś ważony itp.
Generalnie jednak widać, że oceny sa lepsze, więc spodziewam się kolejnych pozytywnych recenzji. Niekoniecznie ze strony wszystkich krytyków, bo widać są tacy, którzy nie trawią PJa i będą chcieli za wszelką cene mu dokopać.
Na theonering net kolejna baardzo pozytywna recenzja. Recenzujący stwierdza, że zakończenie DOS pod względem napięcia przebija zakończenia wszystkich filmów LOTR...
Albo jak ktoś w ogóle jest uprzedzony do fantasy, bez wzgledu jaki to film.
Tez podoba mi sie ta druga recenzja, zwlaszcza te fragmenty dotyczące wątku romantycznego. Z tego co piszą, nie czuć że jest wciśnięty na siłę i ma sens, co bardzo mnie cieszy. No i Legolas jako rozpieszczony, uprzedzony księciunio :D
Kolejna pozytywna recenzja:
http://www.theonering.net/torwp/2013/12/07/84192-a-feast-of-starlight-a-review-o f-the-hobbit-the-desolation-of-smaug/
Coś kiepsko na rotten... Zapowiadało się niezle, a cały czas spada. Jednak wszystkie 3 recenzje od top krytyków są pozytywne. : )
Na rotten nie wiedzą co dobre i tyle. Chociaż szczeka by mi opadła gdyby przyznali Hobbitowi zgniłego pomidora.
Ciekaw jestem jak to będzie, na razie fluktuuje: dwie nowe recenzje na 8/10 i 9/10 i poszło w górę trochę:
http://www.rottentomatoes.com/m/the_hobbit_the_desolation_of_smaug/reviews/
I kolejna b. pozytywna:
http://twitchfilm.com/2013/12/review-the-hobbit-the-desolation-of-smaug-a-hell-o f-a-ride.html
Kolejna pozytywna ocena ze strony the one ring net. Recenzent zajmuje się w dużej mierze sprawą odejścia od oryginału i przewiduje że w przypadku DOS dyskusja nie będzie toczyła się wokół tego czy jest to dobry film czy nie, tylko czy nie odchodzi za bardzo od oryginału.
A generalnie film mu się bardzo podobał, jest jedno dość mocne zdanie : Smaug to najlepsza postać CGI od czasów Golluma".
http://www.theonering.net/torwp/2013/12/08/84178-the-hobbit-the-desolation-of-sm aug-will-keep-fans-talking-for-years/