PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31831}

K-PAX

2001
7,6 332 tys. ocen
7,6 10 1 331582
7,3 36 krytyków
K-PAX
powrót do forum filmu K-PAX

jak na końcu filmu podają przyczynę jego choroby??? jesteście bez sensu!

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Well played.
Przez tak długi czas, tak aktywnie trolować. Brawo, jestem pod wrażeniem.

morning_calm

jasne, tym bardziej że prawie pod każdym postem odpisuję że każdy ma prawo do swojego zdania i nie widzę w tym problemu. Ty jesteś troll bo tak nazywasz ludzi którzy mają odmienne zdanie od twojego. DO jamy trollu.

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Przyznaję Ci order Top Trolla. Mimo, że nigdzie nie napisałem jakie jest moje zdanie w kwestii rzeczonego tematu, to Ty (gwoli ścisłości - zaimki osobowe piszemy wielką literą, chamie) już zaszufladkowałeś mnie pośród swoich przeciwników. Brawo, brawo kolego. Nie dość, że troll to jeszcze wyjątkowo przebiegły, zaiste order Ci się należał.

morning_calm

no wiesz, przeważnie wszelkie trolle jeśli mają inne zdanie od mojego, nie dają żadnych rzetelnych argumentów tylko od razu widzą inne zdanie i nazywają trollem. Ok w takim razie proszę podaj mi przykład i udowodnij w którym miejscu jestem trollem i nie daję argumentów w swojej rozmowie?

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Przeczytaj swoje agresywne wypowiedzi z pierwszej strony tej dyskusji.

morning_calm

na 1 stronie jak i na innych widzę same rzetelne argumenty z mojej strony, więc pomyłka z tym trollem.
A ty chcesz poważnie pogadać czy tak sobie wpadłeś pogadać bez sensu?

ocenił(a) film na 7
Mothyff

Dokładnie to samo pomyślałem i rozbawiły mnie wpisy ludzi wierzących że bohater filmu był kosmitą :D Wszystko jest podane jak na tacy.

krakers79

czy podane czy nie, dla mnie to najlepsze rozwiązanie, aż tak bujnej wyobraźni nie mam żeby wierzyć w to że kosmici przybierają skóry psychicznych ludzi.

ocenił(a) film na 7
Mothyff

Np. Prot mówi o tym że rozmnażanie sprawia ból, że w trakcie jest odór gorszy niż u skunksa, itd. - jest to analogia do gwałtu którego na jego żonie dokonał włóczęga. Na k-pax nie ma rodzin- on sam stracił rodzinę.

Jednemu z pcajentów powiedział że aby wyzdrowieć musi wykonać 3 zadania:
1. zobaczyc słowika
2. pomóc komuś (myślę że nie miał na myśli dosłownie zabicia innego pacjenta ponieważ wiedział że personel na o nie pozwoli)
3. zostać w szpitalu

Ciekawi mnie jak interpretujesz te 3 zadania?

1. słowik jest symbolem szczęścia, natchnienia, więc może chodzic o znalezienie swojego szczęścia, natchnienia (jedna z pacjentek powiedziała do Prota " jesteś moim słowikiem"
2. pomóc komuś - może chodzić o pomoc w celu odkupienia własnych grzechów, lub po prostu o bezinteresowny czyn który wniesie coś dobrego do życia innego człowieka,
3. zostać w szpitalu - czyli zostać w miejscu w którym ta osoba czuje się bezpiecznie

Zaskoczyło mnie gdy murzynka chyba dyrektor tego zakładu powiedziała coś w rodzaju "świry chcą uciec", to było nieprofesjonalne z jej strony, no ale może jest to niedopatrzenie ze strony scenarzysty..

Ten film pokazuje cierpienie tego człowieka i mechanizmy które mu towarzyszą.

Z tego co ktoś napisał dalej na tym forum, są kontynuacje książki w których jest mowa o tym że jednak jest on kosmitą, cóż z tego filmu tak nie wynika.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

Mothyff, jest taka teoria, że Wszechświat jest nieskończony (nie wymyślona przeze mnie tylko najwybitniejszych Ludzi na Ziemii) , to znaczy, że znajduję się gdzieś we Wszechświecie planeta, na której jest idealna kopia Ciebie, a na innej idealna kopia Ciebie ale z innymi włosami, czy oczami itp. Dlatego możemy zakładać, że istnieje gdzieś planeta K-PAX.
Przyjmij, że Prot nie przybył za Ziemię specjalnie, żeby przybrać ciało psychicznie chorego. Co jeśli przybył na Ziemię z zamiarem przyjęcia przypadkowej formy, trafił na Roberta Portera, człowieka psychicznie chorego, którego żona i córka została zamordowana, a on sam przez to stał się katatonikiem. Nie znamy stanu Roberta Portera przed tym, jak jego ciało przejął Prot. Załóżmy, że już wtedy był chory. Natomiast wiem na pewno jaki jest jego stan po tym, gdy Prot opuścił jego ciało i wraca na K-PAX.
Nie zabrał ze sobą okularów, bo na K-PAX światło go nie razi.

adamiok

ok, ale wg mnie za dużo rzeczy powiązanych jest z jego chorobą np - strach przed wodą, przed seksem (ból i smród), i tak dalej, wg mnie jeśli rzeczywiście byłby to kosmit to nie byłoby tyle zależności między protem o przyczynami jego choroby.

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Niestety film jest jakoby streszczeniem dwóch z trzech książek o PROC-ie (czwartej nie liczę). Brakuje w filmie wielu wyjaśnień z książek. Polecam lekturę całej serii Gene'a Brewer'a. Film ogląda się a muzykę słucha jeszcze lepiej.

ocenił(a) film na 9
Mothyff

Cóż... film filmem, ale to było kręcone na podstawie powieści. W drugim tomie Robert wychodzi z katatonii, żyje, ma kobietę i dziecko, a... potem znów staje się protem. ;-)

mardak

czyli...miałem rację?

ocenił(a) film na 9
Mothyff

Musiałabym doczytać całą serię do końca. Nigdy nie wiadomo gdzie fantazja zaprowadzi autora. ;-)

mardak

jestescie porabani piszać że to kosmita. przecież w filmie było pokazane jak jego przyjaciel zabił zone i dziecko a ten go zadusił, wtedy coś mu sie przestawiło... tylko jestem ciekaw gdzie prysnęła ta Bess
@Mothyff

ocenił(a) film na 9
koziol3k

Dziecko, które ma dostęp do neta. Idź do toalety i zluzuj.

mardak

Zluzuj ? widać kto tu jest dzieckiem... te gimbusowskie teksty, idź lepiej pooglądać Sage

ocenił(a) film na 10
koziol3k

Film jest na podstawie książki, z której jasno wynika, że Prot jest z planety K-PAX. To powinno zakończyć rozważania.

Cleaa

Dokładnie. Jednak film jest zrobiony tylko na podstawie pierwszego tomu w taki sposób aby można było mieć wątpliwości.

ocenił(a) film na 9
Cleaa

No brawo!!! W końcu ktoś pisze z sensem. Poza tym film powinien zdecydowanie być w kategorii sc-fi a nie dramat. Wszystko wyjaśnia się w kolejnych tomach książki, które niestety nie zostały zekranizowane.

Cleaa

no nie sądzę bo jeśli reżyser robi 2 różne wersje do wyboru dla widza to książką możesz sobie podetrzeć wiesz co:)

koziol3k

może weszła na drzewo jak prot i go 3 dni szukali hehe

ocenił(a) film na 10
Mothyff

Mothyff zluzuj poślady, to, że ktoś ośmiela się interpretować film inaczej niż Ty (taką opcje dał reżyser) to nie znaczy, że jest psychicznie chory. Rozważamy tutaj film w którym ludzie uważają, że głównych bohater był kosmitą w ciele człowieka -Roberta- i miał w związku z tym jego traumatyczne wspomnienia, o których mówił podczas hipnozy, nic nie musisz nikomu udowadniać, nic nie musi być realne, to film-fikcja, zabieg reżyserski, każdy ma prawo to interpretować jak uważa.

zpydu

oczywiście, ja tylko wyraziłem swoje zdanie, dla mnie najbardziej prawdopodobne..

użytkownik usunięty
Mothyff

oj chłopie, trochę luzu. Piszesz komuś kto ma inne poglądy niż Ty, że jest bez sensu.

Wpadłeś na to że film jest tak skonstruowany, żebyś i Ty znalazł swoje ZA i zwolennicy teorii, że Prot był jednak kosmitą również?
Że celowo autor dał niepodważalne argumenty za tym że był chory, jak i za tym że był kosmitą? Rzeczy prostych do wyjaśnienia w tym filmie jest równie dużo jak tych zagadkowych.

To jest świetne, że to kwestia wiary i można poddawać wątpliwości to czy Prot był chory. Bez sensu jest rzucanie takich tekstów w zwolenników jednej czy drugiej opcji, tak jak Ty zrobiłeś.

Rozumiem, że Twoja racja jest najtwojsza, ale czasem warto ciut inaczej sformułować swoją wypowiedź, tak żeby zamiast kłótni zrodziła się normalna rozmowa.

no dobra, za ostro pojechałem, jednak ot moje zdanie tylko, każdy może mieć inne.

użytkownik usunięty
Mothyff

Ja prawie uwierzyłam, że jest kosmitą. :-)

ocenił(a) film na 9
Mothyff

SPOILER

Prot był kosmitą to nie domysł tylko fakt,, można się o tym dowiedzieć z następnych części cyklu K-Pax
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gene_Brewer

w00dy_alen

po co więc reżyser postanowił zrobić 2 różne zakończenia do wyboru?

ocenił(a) film na 9
Mothyff

Może dla tego że film powstał w 2001, czyli przed pojawianiem się 2 książki z cyklu, a może reżyser chciał zostawić tę kwestię widzom do interpretacji. Nie zmienia to faktu, że w cyklu książek kosmitą, a film jest ekranizacją książki.

P.S. Po obejrzeniu filmu też stwierdziłem, że nie był kosmitą.

ocenił(a) film na 9
w00dy_alen

....że w cyklu książek był kosmitą...

w00dy_alen

no to pozostawił i ja wybieram zakończenie że nie był kosmitą, nie wiem w czym problem.

ocenił(a) film na 8
w00dy_alen

Byl Kosmita. To naprawde proste. I wynika z filmu.
ps. po prostu ziewam jak czytam co niektorych.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

A nie jest tak , że film zostawia to do własnej interpretacji , a książka jasno mówi że jest kosmitą .

ocenił(a) film na 8
SlasherManiak

zamiast "." miało być "?"

SlasherManiak

no tak, dlatego ja interpretuję, że nie był kosmitą.

ocenił(a) film na 8
Mothyff

I dlaczego znowu kłócisz się z ludźmi? Mało ci?