PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837}

Podziemny krąg

Fight Club
1999
8,3 644 tys. ocen
8,3 10 1 644191
8,5 75 krytyków
Podziemny krąg
powrót do forum filmu Podziemny krąg
ocenił(a) film na 8
crips2

dzięki za info

mk34

Mam to samo. Dzieciak zrobił z siebie idiotę i próbował wybrnąć, ale mu nie wyszło ;D

ocenił(a) film na 4
Kelevra1902

mam wrażenie że ocena jest zawyżona przez typków podobnych do crips'a

ocenił(a) film na 9
plantum

i zaniżona przez takich jak Ty więc chyba się wyrównało

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

średnia 8,4 jest zaniżona? hahahha :D
chyba przeceniasz ten film....

ocenił(a) film na 9
plantum

emmmmm albo Ty go nie doceniasz

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

myślisz?

ocenił(a) film na 9
plantum

są gusta i gusta ;)

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

:) Dla mnie film opowiada o manipulacji masami, o głupocie naszego społeczeństwa które daje się omotać złym ludziom nawołującym do nienawiści i bezsensownego buntu.

Ale są tacy którzy w filmie widzą świetny przekaz a Tylera uważają za boga.....

ocenił(a) film na 9
plantum

Crisp tam uważa, że to film o mordobiciu ... lepiej sie zastanów czy dobrze interpretujesz ten film ;p daaawno temu ogladalem ten film

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

ja wierzę że moja interpretacja jest słuszniejsza niz interpretacja cripsa.

ocenił(a) film na 9
plantum

bo chyba jest ;P

ocenił(a) film na 4
DarkBartek

a czy istnieje słuszniejsza od mojej?

plantum

Twoja jest tylko połowiczna.

ocenił(a) film na 4
neo_angin

No te gadki o generacji x, nihiliźmie, już to słyszałem... ale jakie waszym zdaniem przesłanie ma ten film?

ocenił(a) film na 9
plantum

Akurat bunt drogi kolego nie był bezsensowny. Jeżeli uważnie oglądałeś film to powinieneś zrozumieć istotę tego buntu. Tylor buntował się przeciw "masie" materialnej, którą człowiek chciał posiadać ale która absolutnie nie miała żadnej wartości. Tyler dążył do idealnego życia, do dogodnego zagospodarowania domu w przeróżne udogodnienia, podporządkowania się szefowi ale w pewnym momencie zrozumiał, że to wszystko tylko rzeczy, że to tak na prawdę nie on, że gra, że nie potrafi być sobą, aż w końcu się przełamał. Ludzie nie dali się omotać, po prostu propagowali jego ideologię.

ocenił(a) film na 4
TubylecBetonu

"Tyler dążył do idealnego życia, do dogodnego zagospodarowania domu w przeróżne udogodnienia,"

Tyler to niszczycielska siła wynikająca z choroby głównego bohatera.

"Ludzie nie dali się omotać, po prostu propagowali jego ideologię."

Dla mnie byli bezmyślnymi głupcami. Widać to w scenie nad ciałem kolegi - "his name is robert paulson"
Wybrali Tylera bo wyróżniał się z tłumu. A pod koniec filmu dostrzec można do czego to doprowadziło.

ocenił(a) film na 9
plantum

Tyler to nie niszczycielska siła wynikająca z choroby, to jego prawdziwa osobowość, która zachłyśnięta i rozpędzona chęcią zagłady w myśl "dobrej sprawy" doprowadziła do tragedii. Tyler chciał ową osobowość ujarzmić, jednak było już na to za późno. Zbyt późno uświadomił samego siebie.

ocenił(a) film na 4
TubylecBetonu

myśl jak chcesz.

ocenił(a) film na 9
plantum

dokładnie tak.

ocenił(a) film na 7
Kelevra1902

Miałem takie samo wrażenie czytając jego pierwszy post a później kilka kolejnych ;] @crips2 You've made my day pal :D

ocenił(a) film na 10
crips2

Ten koleś albo jest trollem albo... No w każdym razie w obu przypadkach nie ma sensu nic mu tłumaczyć więc naprawdę nie wiem czemu z uporem godnym lepszej sprawy podtrzymujecie z nim dyskusję. ;D

Eddy

chodz do dziadzi dziadzia na pal posadzi !!!....!!!

ocenił(a) film na 4
crips2

widać fajowe miałeś dzieciństwo....

plantum

zamknij paszcze bo ci naszcze !!!!!! kapisz ....

ocenił(a) film na 4
crips2

jesteś pokonany, wracasz na tarczy.

plantum

bujaj garba w oblokach dalej

użytkownik usunięty
crips2

Kto kiedykolwiek uważał na lekcjach polskiego w gimnazjum wie, że 'chodź' i 'choć' to, wbrew pozorom, zupełnie inne słowa...

ocenił(a) film na 9

Film o walkach? Ciekawa interpretacja. Ja zauwazylem w tym filmie problem psychologiczny. Chodzi mi o rozdwojenie jazni.Edziu Norton (nie pamietam imienia bohatera) jest obywatelem, ktory wiedzie nudne zycie. Podporzadkowuje sie panujacym regulom i jest kierowany przez innych ludzi. Wytwarza on druga osobowosc, ktora jest przeciwienstwem osobowosci Edzia. Przynajmniej ja tak to widze.

ocenił(a) film na 8
crips2

Przecież w tym filmie wcale nie chodzi o bójki!!! widze że nie zrozumiałeś tego filmu.te całe bijatyki to tylko tło.

ocenił(a) film na 8
crips2

Akurat w tym filmie nie chodzi o 'napierdalanie się'

ocenił(a) film na 10
crips2

wychowaliśmy się z chłopakami na tym filmie oglądając go po paredzieścia razy i krew mnie zalewa jak piszesz o nim takie płytkie rzeczy, jednoczesnie obrazajac w tak infantylny sposób ludzi, ktorzy sie z Toba totalnie (równiez ja) nie zgadzaja...

crips2

crips2 zacznij interesować sie sexem bo tam nie trzeba ruszać głową tylko dupą
a po pierwszym razie będzie sie śmieć z ciebie tylko jedna osoba,tyle że na fm można wejść bez problemu , a na babe nie . Ale zawsze możesz robić to sam

STEFEK83

Chetnie wejde na ciebie ... bedziesz moja s.ka !!

crips2

albo kostke rubika rozłóż
bo wątpie że ułożyć byś potrafił

ocenił(a) film na 10
crips2

nie chodzi o to czy ktoś się bił czy nie. najpierw trzeba przeczytać książkę, żeby naprawdę zrozumieć o co chodzi

crips2

A ja się zastanawiam ilu z Was jeszcze napisze, że autor to idiota i przyłączy się do stadnego pośmiewiska. Interpretacja dzieła jest dowolna, kiedyś dżentelmeni o gustach nie dyskutowali, dzisiaj ocena stała się podstawą społeczeństwa. Poza tym należy po prostu rozumować jak reszta i już, kto robi inaczej jest lamerem, n00bem, czy kim tam jeszcze. Tak kochani, to m.in. o Was ten film.

ocenił(a) film na 8
crips2

haha dobrze powiedziane nie dla cukierkowych lalun :))

ocenił(a) film na 9
crips2

I to jest całkowita racja. Bo walka wręcz jest czymś naturalnym dla człowieka, jak woda ze źródła. Zniewieściałe cioty i lamusy w.y.p.i.e.r.d.a.l.a.ć