PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 143 tys. ocen
7,8 10 1 142505
7,9 58 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

Nie polecam nikomu kto chce miło spędzić lub zakończyć dzień. Nie polecam nikomu wrażliwemu. Nie bierzcie swoich kobiet na takie filmy. Kazdy psycholog powie, że ktoś kto kręci takie filmy to ma jakiś problem. Prawdopodobnie "kręci" go taka brutalność. Wiem i rozumię, że okupacja sowiecka była jeszcze bardziej przetażająca niz faszyzm, ale takimi filmami tylko zasila się to ZŁO i nie pozwala się na uwolnienie naszych umysłów od NIEGO. To jest historia a ludzkość ma zmierzać w innym kierunku.Jeżeli ktoś lubi taką brutalność w filmie (i pewnie poza nim) to tylko świadczy o nim. Nigdy nie wejdziemy na wyższy stopień człowieczeństwa, jeżeli będą NAS karmili na każdym kroku krwią, mięsem i szeroko pojętym gwałtem, a my będziemy na to pozwalać! Żałuję, że nie wyszedłem z kina po pierwszych 15 minutach, bo pierwszy raz w życiu w kinie zrobiło mi się niedobrze! Pomimo tego, że to pewnie najlepsza kreacja Dorocińskiego, mówię: STOP takim filmom.! Strzeżcie dzieci i młodzież przed takimi filmami. Na pewno nie będą po nich wrażliwsze na krzywdę ludzką.

pinkfalconproject

cholera że nie przeczytałem tej opini za nim włączyłem ten film mojej matce, z recenzji nic takiego nie wynikało, myślałem że to będzie dramacik o milości, niestety nie..

ocenił(a) film na 10
5476

to ty film smarzowskiego 'ot tak' puszczasz matce bo myślisz, że to będzie dramat o miłości? świadczy to o twojej nieznajomości kina w. smarzowskiego. normalny człowiek wie, że w takim filmie będzie patologia. lepiej puść mamie 'nigdy więcej!' albo 'listy do m.'.

najlepiej90

to już widziała, a smarzowskiego nie znałem wcześniej, nie przedam za Polską kinematografią

ocenił(a) film na 9
pinkfalconproject

Dla mnie takie filmy są pewnego rodzaju pamięcią o ludziach których to spotkało. Jestem kobietą i owszem, niektóre sceny wgniatały mnie w fotel, ale miały one miejsce i chcę o nich wiedzieć. Uważam też , że choć przedstawione brutalnie, zawierały tylko to co było konieczne do pokazania. Przykrywanie wszystkiego lukrem nie zmieni tego co jest pod nim. Takie rzeczy dzieją się nadal, choć nie w tej części świata. Bardzo dobra gra aktorów i piękne zdjęcia, jeśli jesteś tak wrażliwym człowiekiem jakim się przedstawiasz to dziwię się, że nie zwróciłeś na to uwagi. Rozumiem, że każdy kto np interesuje się kryminologią czy medycyną to patologiczny zwyrodnialec lubiący sobie popatrzeć na krew i martwych ludzi, a nie osoba chcąca pomagać i czynić dobre rzeczy. Czasem patrzenie na brutalność ma swoje głębsze uzasadnienie i przesłanie. Film miał jasną tematykę, z góry wiadomo jakie mogą być w nim sceny.

pinkfalconproject

Cóż, jeśli ktoś poddał się praniu mózgów, które serwuje nam amerykańskie kino, w którym wszystko jest piękne, faktycznie- tego filmu nie zrozumie.

ocenił(a) film na 8
Heavyrotation

szkoda, że nie da się polubić odpowiedzi :<

ocenił(a) film na 6
pinkfalconproject

Trzeba pamiętać o złych rzeczach, by się już nigdy nie powtórzyły.

pinkfalconproject

Zgadzam się ! szkoda, że przed wybraniem się na film nie przeczytałam Twojej opinii, żałuję, że go obejrzałam. Zdecydowanie nie dla kobiet. Porażka.

pinkfalconproject

hehe większego steku bzdur i skrajności dawno tu nie czytałem...nawet nie chce mi się tego bezpośrednio komentować i argumentować, bo post jest tak durny, że po prostu szkoda mi słów..

pinkfalconproject

Ja nie zrozumiałem filmu i go nie oceniam. Faktycznie ciężki, za ciężki. Może trochę o nim poczytam i kiedyś obejrzę jeszcze raz. Dobrze, że nie byłem w kinie.

ocenił(a) film na 7
pinkfalconproject

Człowieku, skończ te swoje pretensjonalne wynurzenia: " jak za długo patrzysz w Ciemność, Ciemność zaczyna patrzeć w Ciebie". Wyczytałeś jakiś cytat, zrozumiałeś powierzchownie i będziesz teraz ludziom udowadniać, że najlepiej żyć w Matrixie? Takie rzeczy jak w tym filmie mają miejsce również obecnie, z dużym prawdopodobieństwem w momencie w którym piszę tego posta i ponownie w momencie w którym Ty, czy ktoś inny go czyta.

Może po obejrzeniu tego filmu ktoś zrozumie czym jest wojna i wywołany nią chaos. Może zrozumie ludzką tragedię. Bo jak na razie, postępujący zgodnie z Twoimi zaleceniami ludzie zażerający spokojnie popcorn, są jak najbardziej gotowi z wojny się śmiać, wygadywać o niej skończone głupoty, czy też się nią fascynować jako przygodą. Chcesz, żyj sobie w chmurach, tylko później się nie zdziw jak niebo Ci spadnie na głowę właśnie przez takie postawy, jakie prezentujesz. Nie dziw się potem, jak ktoś sobie uzna, że przyszedł czas, by znowu "zabawić się" w wojnę.

Przyznam rację w jednym: nie jest to kino dla każdego, bo niektórzy mają bardzo czułą wrażliwość.

pinkfalconproject

dobry jesteś, podoba mi się to.... hehehehehe

a najlepszy kawałek to ten:

"Nie bierzcie swoich kobiet na takie filmy. Kazdy psycholog powie, że ktoś kto kręci takie filmy to ma jakiś problem"

a ten kawałek bije rekord:

"ale takimi filmami tylko zasila się to ZŁO i nie pozwala się na uwolnienie naszych umysłów od NIEGO"

nie no... mistrzostwo świata, a wraz z ideologią którą przeczytałem w kilku tutejszych twoich postach wręcz mistrzostwo galaktyki....

UŁUDY...
twojej ideologi ułudy...
------------------------------------------
Ojciec chrzestny 10/10 i serduszko ;)

jesteś po prostu BOMBA
propagandowa bomba...

jak dla mnie COOL!

ocenił(a) film na 8
pinkfalconproject

no owszem brutalny, ale młodzi oglądają tyle przemocy bezsensownej, że nie wiem czy taki prawdziwy film nie byłby dla nich pewnego rodzaju katharsis...
http://notatnikkulturalny.blogspot.com/2013/05/roza-czyli-film-o-miosci.html

ocenił(a) film na 8
pinkfalconproject

Film jest ciężki i brutalny, ale taka właśnie była wtedy rzeczywistość. Uważasz, że powinni kręcić filmy tylko o przyjemnych rzeczach?

użytkownik usunięty
pinkfalconproject

Ty jesteś jakimś idiotą? Widzę po Twojej paskudnej mordzie, że jesteś gościem po trzydziestce na karku. Więc albo jesteś na wpół upośledzony, i wtedy nie będziemy rozmawiać, a jedyne co mi pozostanie to współczucie Twojej matce (zapewne wolała by mieć zdrowego na umyśle syna) albo jesteś zwyczajnie głupi. Z dwojga złego wszędzie lipa.

Prosty człowieku: takie filmy przypominają o tragedii, jaka wydarzyła się na naszych ziemiach. A ty mi pierd*lisz o jakiejś brutalności? Wypierd*laj! Ty j*bany ośle! A może masz mentalność rodem z ZSRR by tuszować takie historie? Nawet za 10 tysięcy lat, warto przypominać w taki sposób jak w tym filmie, okropieństwa jakie wydarzyły się w Polsce, raptem ledwo 70 lat temu. I jeszcze masz czelność pisać by strzec dzieci przed takimi filmami? Jakimi filmami ośle? Ten film powinien być obowiązkowy dla wszystkich młodych ludzi w Liceach!

I ten film jest brutalny? Chyba nie wiesz co to jest brutalność. Chyba nie wiesz co wtedy, w tamtych czasach się działo. Jak ruscy, wcześniej niemcy gwałcili kobiety i dzieci. Jak odcinali ludziom łby i grali potem nimi w piłkę. Jak gwałcili kobiety w ciąży, a potem patroszyli na żywca i wyciągali nienarodzone dzieci z dogorywających ciał kobiet. Jak palili ludzi żywcem całymi rodzinami. Ten film był maksymalnie łagodny w dobie okrucieństw tamtych czasów.

I co myślisz że jak walniesz ckliwy tekścik, infantylny, rodem z mentalności 10 latka -"by takich filmów nie robić" - to ludzie się zmienią? Niby dlaczego? Bo co? I co to zmieni że nie oglądasz telewizji? Ja też! Ale mam światopogląd ukształtowany w taki sposób, iż nie namawiam ludzi by nie oglądali takich filmów a wręcz odwrotnie. Ludzie, szczególnie młodzi ludzie MUSZĄ wiedzieć co działo się w historii ich kraju. W Polsce!

Bez kitu, wielu kretynów się tutaj wpisuje, często małoletnich kretynków - ale ty przebiłeś wszystkich..

ocenił(a) film na 7
pinkfalconproject

Nie każdy jest taką miękką cipą że jak widzi coś surowego, przygnębiającego leci płakać w kącie i ma popsuty dzień. 1/10 ?? to tak jakby ktoś dał 1 Tańczącemu z wilkami, bo boi się indian i go dołują.

ocenił(a) film na 9
pinkfalconproject

Róża okrutna i przepełniona przemocą, więc 1/10, ale Ojciec Chrzestny i Upadek z Douglasem też od przemocy nie stroniące mają u Ciebie 10/10, a Terminator 2 8/10. Myślę, że to wystarczy za komentarz.

pinkfalconproject

Litości. Twórca filmu ma problem z głową? Przecież nikt sobie tego nie wyssał z paca. Takie są fakty, w tracie wojen żołnierze różnych armii gwałcili miejscowe kobiety na potęgę, często na oczach ich mężów, dzieci i innych ludzi. Tak, jest to straszne, potwornie brutalne i poniżające. Ale pretensję proszę mieć nie do reżysera, ale do tych wszystkich żołnierzy którzy zachowali się gorzej niż zwierzęta. Taka jest historia i płakanie, że "ojej, to takie straszne" tego nie zmieni.