PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580710}

Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
2012
5,9 135 tys. ocen
5,9 10 1 134867
3,7 18 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

Muszę niestety rozczarować antyfanów sagi Zmierzch.
Wczoraj były wręczane Złote Maliny 2012 i Przed Świtem, part 1 nie dostało żadnej.
Przykro mi,pewnie się zawiedliście !
Hm...sami widzicie że ten film jest lepszy niż sie wam zdawało !!!

Nimloth88

Nie no w tym roku jest jeszcze jedna część. Więc od tego momentu daję dwa lata. >:)

Moai

Sorki, ale musze się wtrącić...
Więc za dwa lata, wejde na tą stronę i w tej, albo innej, dyskusji napisze, jak to nadal kocham Zmierzch, i uwazam go za najlepszy film wszechczasów.

Aha, takie pytanko, te dwa lata to od dzisiaj, czy od premiery tej ostatniej części ?
Z góry dziekuje za odpowiedź :)

MaryCullen

Mary ty kochać będziesz ale Zmierzch już kolejnego pokolenia nie porwie, a gwiezdne wojny ,maja 35 lat i ciągle kolejne pokolenia po nie sięgają. Ja też mam parę filmów, które grano X lat temu i je uwielbiam ale młodsze pokolenia już ich nie znają.

Nimloth88

Nigdy nic nie wiadomo.
Niektóre filmy, (choć wydawać się może że zapomniane) wracaja po latach.
Może z sagą "Z" tez tak bedzie. Nigdy nic nie wiadomo :)

MaryCullen

Wracają to nie to samo co trwają bez przerwy przez 35 lat, ale masz rację pogadamy za 35 lat jak GW będą obchodzić 70 rocznicę powstania(bo zapewniam Cię, że nadal będą popularne).
A powiedz mi w jaki sposób saga wpłynęła na kulturę? nazwano na jej cześć jakąś Inicjatywę Obrony Strategiczncznej, można gdzieś studiować ..Zmierzchizm? Bo są studia poświęcone GW. Jest jakiś kościół pod wezwaniem Edwarda Cullena? Bo Kościół Jedi jest oficjalnie zarejestrowanym związkiem wyznaniowym itp. itd.

Nimloth88

Studiowac gw ? Ojej, czegóż to ludzie nie wymyślą... I ten kościół ! Ciekawe, naprawde ciekawe....

Nie, fani Zmierzchu nie zwariowali !

MaryCullen

żeby cos podobnego wymyślac

MaryCullen

Widocznie są tam rzeczy warte studiowania(studia te obejmują filozofię fizykę(teoria napędów międzygwiezdnych, astrofizyka, języki, kulturę, politykę(w końcu Jedi byli negocjatorami) do tego kata z bronią itp.) I tak owszem jest kościół Jedi i nie jest on dziwniejszy od wielu innych związków wyznaniowych... a fani Zmierzchu niestety nie maja czym się pochwalić, gdyby mogli też by pewnie chcieli, żeby system obronny jednego z potężniejszych państw na świecie nazwano na cześć ich filmu.

Nimloth88

Co do religii, to niby fani Zmierzchu nie zwariowali? Taa: http://www.examiner.com/twilight-in-national/twilight-series-spawns-religion-edw ard-cullen-is-real-members-should-read-the-books-like-a-bible też tworzą swój kult xD

Porównywanie Twilight i GW to jak porównywanie mrówki do Jowisza w kwestii wielkości. Niestety( a może stety ) niezależnie od tego co się myśli, lubi czy nie Zmierzch nic tak naprawdę nowego nie wprowadził. Nie mam tu na myśli oryginalności( bo ta skończyła się w starożytnej Grecji ) ale świeżego spojrzenia na techniczne i fabularne aspekty filmowej sztuki, a to zrobił Lucas w GW. Nie wspominając o tym jak mocno się motywy z sagi zakorzeniły w tych czasach tak jak pisze Nimloth88. Sama sława motywu przewodniego GW przerasta cały Zmierzch xD

PS. Nimloth fajny masz avatar^^ Tak tylko ciekawi mnie z czego.

Ryuki

Ryuki *oh ty *blushing* avatar fanart Naruto by Orin już pędzę z linkiem.

http://fc06.deviantart.net/fs19/f/2007/246/e/e/___Naruto___Weathered____by_orin. jpg

Nimloth88

Wow, nie poznałam, że to z Naruto xD Świetnie pokolorowany, sobie zapiszę, dzięki^^

Ryuki

Ej w Anglii mozna nawet studiować Potteryzm czy jakoś tak i dzieła Tollkiena

sentia

Hehe, jakoś całkiem fajnie takie studia brzmią^^

Ryuki

:P

Ryuki

podejrzewam, że jakby były studia o Zmierzchu to by były przedmioty:
"Istota posiadania faceta", "
Jak znaleźć chłopaka,
"wygląd jest najważniejszy",
"brokat-który skrzy najbardziej"
"Nekrofilia dla początkujących " ;)

Nimloth88

Dodałam bym jeszcze:
"Co robić jak cię chłopak rzuci? - kurs szybkiego skoku z urwiska dla początkujących".
"Jak odebrać poród zębami."
"101 życiodajnych wartości jadu."
"Jak podać osobie z anemią krew w kubku po coca coli - szybko i bez wydatku na strzykawki."
"Kurs rozpoznania wampira w blasku słońca".
"Sposoby na pobicie rekordu stereotypów na milimetr kwadratowy twojej powieści."

Ryuki

hahahaa

MaryCullen

Jak można studiować "Gwiezdne Wojny" ,a z tym kościołem to już naprawdę
przesadzili... Mary ma rację fani "Zmierzchu" nie zwariowali. A "Zmierzch" to
jeden z najlepszych filmów jakie oglądałam :)

monika375

A jednak można(przykłady tego co można studiować już wymieniłam) a co do kościoła, to nie jest to kościół wierzący w Gwiezdne Wojny, a jedynie grupa, która wyznaje te same wartości co Zakon Jedi, a fani Zmierzchu wyznaję Cullenizm i wierzą w to, że Edzio jest prawdziwy i jest istotą, której trzeba oddawać cześć. Więc kto jest bardziej szalony, ludzie, którzy wierzą w pewien system idei, konkretny pogląd na otaczającą nas rzeczywistość czy ludzie, którzy wierzą, że podrzędna postać fikcyjna jest bóstwem??

a co do studiowania.. wam jest żal, że w Twajlajcie nie ma nic wartego stworzenia studiów.

Nimloth88

Ja tam w tłajlajcie zauważyłam że to idealna książka dla przyszłych samobójców. I jest to film dla osób niedojrzałych emocjonalnie

Nimloth88

Może niech sobie jeszcze kupią plastikowe miecze świetlne przeznaczone dla dzieci powyżej 6 lat. I co wierzą że moc jest z nimi i są super? Naprawdę co już ludzie nie wymyślą...

monika375

Czy ty oglądałaś Gw w ogóle? Z tego co wiem kościół Jedi to ludzie, którzy wierzą w to, że istnieje niewidzialna energia, z którą łączymy się po śmierci, energia, która przenika wszystkie żywe organizmy i dlatego ludzie powinni żyć ze sobą w zgodzie...

up zapomniałam, że Twajlajtówny nie zrozumieją, więc po co ja się produkuję..

p.s lepiej, żeby mieli plastikowe miecze, i wierzyli, że na drodze negocjacji można osiągnąć pokój i zrozumienie niż , żeby latali z plastikowymi zębami i czekali aż je ugryzie wampir erotoman.

I serio uważasz, że kościół Jedi jest gorszy od Cullenizmu?? Jeśli tak to mi Ciebie szkoda.

Nimloth88

Oglądałam GW ale nie zwracałam uwagi w co ci ludzie wierzą bo mnie to za bardzo nie obchodzi. A tak w ogóle to nie powiedziałam że kościół Jedi jest gorszy. Po prostu obie te rzeczy nie mają sensu.

monika375

A czy jest sens w zachwycaniu są miernym filmidłem które niczego nie uczy?

sentia

Nie którzy lubią po prostu takie filmy oglądać to jest jak oglądanie jakiś kreskówek które czasami też nic nie uczą. Zresztą po co się kłócić o jakieś durtoty i tak ci co to lubią będą to lubili oglądać a ci co nie to nie nikt im nie każe.

monika375

A poza tym to kim ty jesteś, żeby osądzać wierzenia innych ludzi? Rodzice Cię nie nauczyli poszanowania dla religii i tolerancji?

Nimloth88

To ty zaczęłaś a poz za tym ja nic do tych religii tylko wyrażam swoje zdanie na ten temat...

monika375

Po prostu nie mam nic do tych religii i nie zamierzam już więcej komentować na tym czymś bo to nie ma sensu

ocenił(a) film na 10
monika375

To albo oglądałaś jakieś absolutne gówna, albo nie widziałaś wiele...

ocenił(a) film na 5
Nimloth88

hahaha, ludzie opanujcie się, to są filmy (fikcja)... Czego ja mam się uczyć? Jak machać plastikowym, świecącym mieczem? ahha daruj sobie

MaryCullen

Ja daję dwa lata po premierze ostatniej części Zmierzchu. Kiedy ten szał opadnie,- zobaczymy ile wytrwa ta seria- bo to nie jest Saga, zachęcam się do zapoznania z definicją Sagi.

Moai

ja daje rok :D

sentia

Ja też daję rok, na więcej bym nie ma szans chyba, że zekranizują jakiś inny gniot Meyer(Bo z niej to grafoman-hurtownik) to wtedy sobie o Twajlajcie przypomną.

Nimloth88

Już mają aktorów do "INTRUZA"

ocenił(a) film na 10
Moai

A ja pół roku
Hmm w sumie szkoda że szał na Harrego Pottera już upadł

MaryCullen

co ci sie nie podobalo w gwiezdnych wojnach?

victrish

Ludzie co z wami ? Ta dyskusja nie dotyczy Gwiezdnych Wojen.

victrish

Mi się zdaje, że nie spodobał jej się tytuł na wstępie. Stąd te oceny.

+nie dorosła do takich klasyk

MaryCullen

Tu nawet nie chodzi o to, że filmy ci się nie podobały ale , że dałaś ocenę 1! Nazwałaś nieporozumieniem filmy, które na stałe zapisały się w historii kinematografii. Dziewczyno Epizod IV w maju skończy 35 i nadal zachwyca.
Myślisz, że za 30 lat Zmierzch będzie wzbudzał jeszcze takie emocje? Bo podejrzewam, że GW nawet z 100 na karku będą uważane za wyjątkowe.

Nimloth88

za dwa lata nikt nawet nie będzie pamiętał o Zmierzchu.

sentia

Na szczęście.

użytkownik usunięty
MaryCullen

Wiesz, może po prostu jest tak słaby, że szkoda mu nawet "Maliny" przyznawać.

żeby nie dobijać fanów

MaryCullen

Więc... co ci się nie podoba w Gwiezdnych Wojnach? ;D

ocenił(a) film na 10
Moai

Są żałosne.
Tak na marginesie Kristen S. i Robercik kochany dostali najwięcej zlotych popcornów w 2011 r bodajże i chyba w 2012 też.

Diablicaaa

Popcorny
O mój boże!
No tak przecież to są takie prestiżowe nagrody!
MTV aniołku zeszło na psy!
A ich nagrody są guzik warte!

Diablicaaa

Uzasadnij proszę ich żałosność. Oczekuję dużej ilości dobrych argumentów.

ocenił(a) film na 10
sentia

Uzasadnię, jeżeli ty uzasadnisz że nagrody MTV nie są nic warte.

Diablicaaa

No ja nie wiem czy nagroda w stylu "najlepszy pocałunek" jest coś warta. Poza tym te nagrody rozdawane są przez widzów którzy są nastawieni typowo na konsumpcję. To że coś dostaje nagrody od nastolatków nie znaczy że jest wybitnym dziełem. To tak jakby porównać Justina Biebera do ŚP. KURTA COBAINA który dzisiaj obchodzi 18 rocznicę śmierci

sentia

Dobrze powiedziane,szkoda tylko,że diablica nie umie podać równie dobrych argumentów.