PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

ale czy rzeczywiście ma prawo być uważany za najlepszy w historii kina? No ludzie chyba sobie jaja
robią? Gdzie te wzruszające momenty? Jak rypali go w tyłek czy jak dziadek się wieszał? Do tego
super logiczny, przez 20 lat młoteczkiem robił dziurę w ścianie, powiesił tam plakat i nic nikt nie
zauważył. Potem jak gdyby nigdy nic, przeciągał się ściekami do rzeki, poszedł do banku, okradł
naczelnika i wyjechał sobie spokojnie do wioseczki w Meksyku.Tak to już jest, ktoś coś uzna za
dobrego to oczywiście w podświadomość wbija się, że to jest dobre. Naprawdę uważacie, że nie ma
lepszego filmu od tego?

grzegorz_cholewa

nie jesteś zdrowy umysłowo, mój mądry inaczej nastolatku

gejzermocy

Ciasnogłowe smarki już tak mają. :P

grzegorz_cholewa

wiesz lepiej.

gejzermocy

Owszem, z własnej woli obnażyłeś swoje ułomstwa. :P

grzegorz_cholewa

twoich ułomności nic nie przebije tępaku i trollu ;p

gejzermocy

Mi tylko dolega to , że na takich bałwanów gejusiów skazany jest ten naród. :P

gejzermocy

Nie gejuś?

grzegorz_cholewa

homoś to ładniejsze określenie, specjalnie dla ciebie

gejzermocy

I jeszcze nietolerancyjny. :P

grzegorz_cholewa

gdybym był nietolerancyjny to nie nazwałbym cię tak łagodnie homosiu:P

gejzermocy

Nie kryj się z wrogością do "Innego". To można przełamać. Wystarczy na początek trzymać się z dala od kościoła. :P

grzegorz_cholewa

jestem tak daleko od kościoła jak ty od rozumnego myślenia, czyli... bardzo daleko

gejzermocy

Dziwne, bo etykietki ignoranta się nie pozbyłeś "rozumny" człowieku. Hahahahaaha.

grzegorz_cholewa

dobrze że bierzesz w cudzysłów słowa o których nie masz pojęcia nastolatku

gejzermocy

Gorzej. Używam słów o których mam pojęcie. :P

grzegorz_cholewa

tak ci się tylko wydaje grzesiek

gejzermocy

Mnie się wydaje, że często schylasz się po mydło. P

grzegorz_cholewa

niestety nie mamy wspólnego hobby gejku. Źle ci sie wydaje (jak zwykle)

gejzermocy

Jak zwykle wychodzisz na lamusa. To jedyne co u ciebie pewne.

grzegorz_cholewa

u ciebie pewniakiem jest to że jeszcze troche minie zanim ukończysz gimnazjum, patrząc na efektywność pracy twojego mózgu.

gejzermocy

Zanim się gimnazjum pojawiło już podstawówkę miałem za sobą. Wybacz, nie zostaniemy kolegami ze szkoły. :P

grzegorz_cholewa

twoja przeogromna głupota i skłonności do trollowania mówią inaczej. Skończyłeś podstawówkę? Jestem pod wrazeniem grzesiu...

gejzermocy

Śmierdzisz. Umyj się .

grzegorz_cholewa

Odpowiedź godna dziecka z upośledzeniem umysłowym. A miałem nadzieje, że przynajmniej częsciowo zdrowy jesteś. Na takich jak ty ludzie SMS wysyłają.

gejzermocy

Nie umyłeś się. Dalej czuję odór parobka z umysłem absolwenta zawodówki. :P

grzegorz_cholewa

Zdrowiej prędko.

gejzermocy

A samochód chociaż umyłeś ciulu? Klient czeka jeszcze na pastowanie butów.

grzegorz_cholewa

Skoro czeka to co tutaj jeszcze robisz?

gejzermocy

No, co robisz?

ocenił(a) film na 10
Lukininho

Co za kretyn Boze co za idiota. Ten film czlowieku nie podoba CI sie pewnie dlatego ze nie ma golych bab i wybuchajacych samochodow. Czy to arcydzielo oczywiscie, chyba ze ty z tych co kochaja Casablance ???? widzialem material jak robili ten film ile przygotowan jaka wyobraznia, pamietam ile pracy bylo wlozone w scene przelotu kamery nad wiezieniem na poczatku filmu ile rysunkow, sprawdzana katow scena super- jejku szok . Podejscie rezysera do historii. Red ksiazka= Irlandczyk film = Morgan Freeman (jeden z najlepszych aktorow wszech czasow- jego narracja = sukces , gdy Tommy zostal zastrzelony tego w ksiazce nie bylo ale widz musial wiedziec ze naczelnik to uosobienie zla ) ten film ma wiele fajnych momentow, Robbins gra tak dziwnie i dopoki nie wiesz nic o tym ze kopal tunel wydaj sie jakby mial cos do ukrycia przez caly film sam sie przyznal ze tak chcial wlasnie zagrac Ludzie nie wiecie co mowice chcecie Bonanze i Casablance lub karate kid czy Avatara to sobie tam pie.prza pod nosem ale prawda jest taka ze film zasluzyl na miejsce nr. 1. On w kinie nie odniosl sukcesu jego popularnosc wzrosla dopiero szmat czasu po kinowej premierze - dlaczego tytul byl za trudny i ludzie go nie wybierali (pewnie takie debile jak Ci ktorzy teraz na niego "psiocza" ale pozniej zyskal ogromna popularnosc (VIDEO / DVD) a taka popularnosc z polecenia moze zaistniec tylko jesli film jest poprostu swietny .

kendzi13

Ja tam nie wiem co on lubi, może jak ja woli coś ambitniejszego. :P Bez względu ile włożono w to wysiłku efekt jest taki letni czyli - "no, miłe było, można odpocząć od główkowania po "Hitlerze - filmie z Niemiec". :) Jego popularność na pewno nie wynika ze szczególnego wyrafinowania tylko, że nikomu nie rzuca kłód pod nogę i specjalnie nie obraża inteligencji "każdego", idealnie wpasowuje się i w takiego Rogera Eberta i w takiego tumana jak gejzermocy. :D Jakościowo nie przewyższa kultowych filmów z węższego kręgu - lecz min. przez "pozytywność" zyskuje notami na szerszym gronie.

grzegorz_cholewa

fajnie oglądać filmy, których nie rozumiesz śmieszny gimbusku?

gejzermocy

Fajnie oglądać filmy o których nie słyszałeś. To stymulujące i rozwijające.

grzegorz_cholewa

A po co zaprzątać sobie głowę filmami dla ambitnych inaczej, pryszczatych gimnazjalistów? Rozwijają u ciebie zdolności do trollowania nastolatku.

gejzermocy

Żebyś nie był taki tępy. Ale już takim zostaniesz. :P

grzegorz_cholewa

bycie trollem i hejterem nie sprawi że nie będziesz tępy, pora się pouczyć do gimnazjum zamiast robić z siebie idiotę roku na forum.

gejzermocy

Więc spojrzałeś w lustro. Jakie refleksje? Że masz szambo w tej durnej pale? To akurat nic nowego u ciebie. Hahahaahahaha.

grzegorz_cholewa

tekst z lustrem jest mój, widać że sam nie umiesz sklecić dobrych ripost bezmózgu.

gejzermocy

Hahaahaa. Chyba już starczy tracić czasu na zdziecinniałego fana przeciętnego filmu, zwykłego produkcyjniaka targetowanego na motłoch.

PS. Ty faktycznie nie ogarniasz ciekawszych rzeczy, że dajesz im takie noty? Ano, zapomniałem, że IQ masz dostosowane do odbierania rzeczy mniej skomplikowanych.

grzegorz_cholewa

"zdziecinniałego" sam przyznałeś się do bycia nastolatkiem gimbusku z zaburzeniami ;]
Osoba która nazywa przeciętnym najlepszy film w historii kina,a zachwyca się jakimś badzwiem którego nikt nie ogląda musi być trollem ;D

Co do IQ jeśli nie przekracza to twoich skromnych jak mniemam zdolności matematycznych, możesz je sobie policzyć. Wzór: Twoje IQ x 3= Moje IQ;]

gejzermocy

W słabych umysłach jak to przypadek twego skromnego rozumku owszem, najlepszy. W mojej wszechstronności zapatrywań jedna z wielu popie-rdółka. :D

Później pierwiastek razy 100 z mojego i wychodzi wynik prawidłowy. Poniżej IQ plemnika z w moim prawym jądrze. :)

A teraz serio powiedz, że nie jesteś aż tak przecwelony. Chociaż nie, gadasz o trollach a wiele wskazuje że odziedziczyłeś po nich urodę, fałdy w czaszce, charakterek. Cały ty. Wypierasz się swego pochodzenia? Nieładnie.

grzegorz_cholewa

Co za bełkot. Pani od polskiego ma pełno pracy z tobą...

"A teraz serio powiedz, że nie jesteś aż tak przecwelony. Chociaż nie, gadasz o trollach a wiele wskazuje że odziedziczyłeś po nich urodę, fałdy w czaszce, charakterek. Cały ty. Wypierasz się swego pochodzenia? Nieładnie."

Nie jestem twoim bratem, gejku. Zbyt często w lustro spoglądasz i ci się utrwala w główce twoja nerdowo-trollowa sylwetka.

gejzermocy

Jesteś za głupi by mnie zrozumieć? Nic nowego.

grzegorz_cholewa

Jesteś za głupi by napisać coś sensownego? Nic nowego. Ah te rymy!

gejzermocy

Sensownego do ciebie? Po co? Mi się podoba jak jest. Hahahaha.

grzegorz_cholewa

czyli się przyznajesz, że piszesz głupoty. Teraz przeproś i błagaj o litość, to może zachowasz resztki godności.

gejzermocy

Synonim do głupoty - podstawić w słowniku gejzera i wiadomo o chodzi.

grzegorz_cholewa

Nie umiesz pogodzić się z porażka trollu i nerdzie? Nikt nie chce słuchać twojego przykrego bełkotu.

gejzermocy

Przede wszystkim obserwuję tu różnej maści zwierzątka w stylu gejusiów.

grzegorz_cholewa

to pewnie czujesz się tu jak w domu.