PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963177
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

ale czy rzeczywiście ma prawo być uważany za najlepszy w historii kina? No ludzie chyba sobie jaja
robią? Gdzie te wzruszające momenty? Jak rypali go w tyłek czy jak dziadek się wieszał? Do tego
super logiczny, przez 20 lat młoteczkiem robił dziurę w ścianie, powiesił tam plakat i nic nikt nie
zauważył. Potem jak gdyby nigdy nic, przeciągał się ściekami do rzeki, poszedł do banku, okradł
naczelnika i wyjechał sobie spokojnie do wioseczki w Meksyku.Tak to już jest, ktoś coś uzna za
dobrego to oczywiście w podświadomość wbija się, że to jest dobre. Naprawdę uważacie, że nie ma
lepszego filmu od tego?

gejzermocy

Przybyłem, zobaczyłem, pochichotałem.

grzegorz_cholewa

jesteś żałosnym trollem i gimbazjanem.

gejzermocy

Przybyłem, zobaczyłem, pochichotałem.

grzegorz_cholewa

Urzekła mnie twoja historia i twoje genialne poczucie humoru.

gejzermocy

A na końcu zapaliłem.

ocenił(a) film na 7
kendzi13

Sam jesteś kretynem, bardzo kulturalny człowieczku. Film jak film, całkiem niezły do obejrzenia i zapomnienia. Po prostu jak widzę takie rankingi i że niby to miałby być najlepszy film w historii to naprawdę spodziewam się czegoś co wkuje mnie w fotel, a potem długo po seansie będę nad tym rozmyślał. A to taka bajeczka, mało logiczna do tego. O gustach się nie dyskutuje, ale właśnie myślę, że spokojnie dojrzałem do oglądania takich filmów i mnie po prostu nie porwał.

ocenił(a) film na 10
Lukininho

wkulo w fotel heheh to Ty z tych co Avengerow lubia ? To jakie kino kto lubi mowi o nim wile prawa taka ze ktos glosowal na ten film dlatego jest numer 1 . Ktos mi powiedzial ze wojna polsko ruska czy dom zly byl fajny to byl pewnie ktos taki jak ty . Sa ludzie ktorzy maja dobry gust pozniej sa tacy co go nie maja lub maja kiepski no i oczywiscie sa tez krytycy(oni sie wogole nie kwalifikuja ) Prawda jest taka ze jak Ty bys mi cos polecil to nie wiem czy bym na to zerknal (choc szanse bym dal ) Wiec powiedz mi skoro tak tu wyskoczyles jaki jest twoj ulubiony film ?

ocenił(a) film na 7
kendzi13

No tak i ty oczywiście jesteś tym, który ma super gust he he Nie mam ulubionego filmu, nie porwałbym się na tworzenie swoich rankingów. Po prostu są filmy, które podobają mi się bardziej, po których obejrzeniu czuje, że to nie był stracony czas taka np. Wyspa Tajemnic z Di Caprio, jeśli chodzi o tematy więzienia to np. bardziej podobało mi się Prawo Zemsty z Butlerem. Jak pisałem wyżej nie uważam Skazanych za zły film tylko po prostu od dawna miałem go obejrzeć i spodziewałem się czegoś znacznie lepszego.

Lukininho

to podaj lepszy film, bo z tego co widze w twoich ulubionych wysoko cenisz słabe filmu typu Piraci z Karaibów, oczywiście wg ciebie nie jest to "bajeczka, mało logiczna do tego"...

gejzermocy

Wymienić takie to żaden problem dzięciole. :P

grzegorz_cholewa

SnS to jeden z filmów, który lecąc na AleKino zawsze oblukam, nie ukrywam, że NIGDY nie byłem przekonany do MB, bardziej skłonił mnie MF, który zagrał tutaj zajebiście i moim zdaniem "kradnie" dużo z tego filmu, naczelnik również sporo tu ugrał. Historia jak każda inna, jednych wzruszy, inni przejdą obok bez wzdychania!

Polska symetria też "opowiada" o więzieniu, a widzicie różnicę? :)

elmo81

O "Symetrii" słyszałem głosy, że jest prawdziwym obrazem więzienia.

grzegorz_cholewa

Owszem, nie neguję naszej produkcji, raczej zwróciłem uwagę na "tło" i "pomysł" włożenia więzenia i historii "porządnego obywatela" który trafia za kratki.

ocenił(a) film na 7
gejzermocy

Jak prawie każdy czasami lubię sobie obejrzeć jakiś film, który będzie mnie bawił i dostarczy mi rozrywki. Film gdzie nie trzeba myśleć dlaczego tutaj się stało tak, a nie inaczej. Po prostu dwie godziny rozrywki podczas której fajnie można spędzić czas. Piraci mi to zapewnili dlatego dałem taką, a nie inną ocenę.

Lukininho

On nie jest wstanie tego zrozumieć. :P

Lukininho

inni ludzie bawili się się przy tym filmie. I dlatego dali taką a nie inną ocenę. Tak trudno to zrozumieć?:P

gejzermocy

Wniosek: nie należy się za dużo po nich spodziewać.

grzegorz_cholewa

Wniosek: opinie trolla są nic nie warte;p

gejzermocy

Wniosek: miłośnicy szałszang to często też bałwany - jak ten tu. I oni też budują ten śmieszny mit.

grzegorz_cholewa

Wniosek: patrz wyżej i wyciągnij wnioski.

gejzermocy

Wyciągnij wpierw ze mnie to się dowiesz czegoś interesującego o sobie.

grzegorz_cholewa

Od ciebie? Phi. Kul dżołk (językiem gimbazy żeby łatwiej było tobie zrozumieć).

gejzermocy

No, dowiesz się jak cię buk spierd-olił gdy postanowił mieć cię w planach. :P

grzegorz_cholewa

Buk? Brak słów...

gejzermocy

no, buk. Wiesz czemu nie Bóg?

grzegorz_cholewa

bo nie istnieje coś takiego jak Bóg?

ocenił(a) film na 7
gejzermocy

Nie powiedziałbym, że Skazani to jest jak Piraci film typowo rozrywkowy przy którym można się tak dobrze bawić...

Lukininho

każdy film służy do rozrywki.

gejzermocy

tylko w twoim małym świecie.

grzegorz_cholewa

w twoich gejowskich marzeniach sennych.

gejzermocy

Sennie się tu robi.

ocenił(a) film na 9
Lukininho

Uważam podobnie.

ocenił(a) film na 9
Lukininho

a kto powiedział że to najlepszy film w historii, albo użytkownicy tak stwierdzili? nie rozumiesz zasad rządzących tworzeniem rankingów. Ten film jest akurat bardzo dobry-został obejrzany przed wielką liczbę użytkowników i przez nich też wysoko oceniony-wyjątkowo zgodnie, dlatego współczynnik po zsumowaniu danych wyniósł go na pierwsze miejsce.. np. taki "nietykalni" jest w czołówce bo na podobnych zasadach sie tam znalazł, bo wcale nie uważam go za arcydzieło kinematografi..

everyman84

widzowie do których kierowany jest ten film.

użytkownik usunięty
Lukininho

Zacznijmy od tego, że nie jest to ranking najlepszych filmów w historii kina.

A czego?

ocenił(a) film na 6
gejzermocy

najpopularniejszych filmów

jankotelegazeta23

udowodnij że najpopularniejsze filmy nie są najlepszymi.

ocenił(a) film na 9

dokładnie tak-Aariel i jankotelegazeta23 uchwycili w pigułce to co chciałem powiedziec i miałem na myśli dude:)