PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=723550}
7,6 176 tys. ocen
7,6 10 1 175921
7,4 74 krytyków
Spotlight
powrót do forum filmu Spotlight

Przeczytaj a potem pomyśl. Przede wszystkim, żaden prawdziwy Katolik, podążający za naukami Jezusa, nawet przez chwilę nie powinien tych księży bronić. Ja jestem głęboko wierzący, znam dobrze teologię i mówię, jak sądzę w imieniu wszystkich: Pedofilie pod każdą postacią należy karać. Ja osobiście bardzo lubię cytat z paradoksalnie bardzo mrocznego rapera Słonia: "Nie ważne czy to elegancik, perwers, czy ksiądz/ każdą pedofilską szma''ę należy publicznie ściąć!". Natomiast, zupełnie inną kwestią jest uniwersalizacja tego zjawiska na zasadzie: Skoro 1/x księży to pedofile, to cały kler to jedno wielkie bagno, ergo cały Kościół Rzymsko Katolicki to bagno. To jest oczywiście totalną demagogią i manipulacją, nie można na podstawie obrzydliwych jednostek obciążać i pociągać do odpowiedzialności całych grup. Równie dobrze można powiedzieć: "Trynkiewicz to pedofil i Polak= Polacy to bagno= Polska to bagno." Taki sam absurd.

fandrej

Ale i ta Cię lubię.

ocenił(a) film na 8
fandrej

No to niestety bardzo błędna dedukcja. Jeśli te jednostki stanowią tak duży procent całości to na pewno można wysnuwać wnioski dotyczące całej instytucji. W filmie jest mowa o udowodnionym istnieniu sześciu procent księży katolickich, którzy są pedofilami, ponad pięćdziesiąt procent uprawia seks mimo celibatu a ile procent stanowi arystokracja kościelna, która to wszystko tuszuje to bóg raczy wiedzieć. Na podstawie tych danych można wnioskować, że jest to bardzo "wesoła" instytucja. A Trynkiewicz był na deser bo podałeś tak idiotyczny przykład w swoim pierwszym wpisie, że nie mogłem go pozostawić bez odpowiedzi ;-)

ocenił(a) film na 7
fandrej

Tak, nie można generalizować. Tylko że jest potrzeba poniesienia konsekwencji/kary przez takich zwyrodnialców. Jestem za tym jak najbardziej, jeśli zostało im udowodnione to powinni być usunięci z KK, na pewno nie powinni głosić słowa Bożego w Kościele, to obłuda i dlatego ludzie potem odchodzą z Kościoła. Zastanawiam się czy ktoś zrobi film o tym ilu rabinów, immanów i tym podobnych wykorzystuje seksualnie dzieci? Znacie takie filmy? Chyba zawsze będą filmy tylko o księżach katolickich.

ocenił(a) film na 7
fandrej

Wynika z historii, że nawet uwielbiany przez katolików JPII miał coś wspólnego z chronieniem pedofilów. Nie rozumiem dlaczego katolicy nie odchodzą od pełnej obłudy i "grzechu" (zła po prostu) instytucji jaką jest kościół katolicki, pozostając jedynie przy swojej wierze - jeśli jej potrzebują. To jest ogromna obłuda, że katolik krytykuje kościół za wspieranie pedofilii, a jednocześnie ten sam kościół wspiera...

ocenił(a) film na 10
fandrej

Nie masz racji rozmywasz odpowiedzialność kościoła jako instytucji i starasz się niwelować zarzuty. Film obejrzałem i wiem po publikacjach w Glob & Mail że to film na faktach. Nie jest przerażające że coś takiego może zdarzyć się w życiu, problemem jest wypracowany system ochrony tych ludzi przez instytucję powołaną do wielkich rzeczy. Pytasz czy możemy oceniać kościół po tych 6% ? NIE ale po tym jak dbał by nie stała się im krzywda by nie wyszła sprawa na światło dzienne już tak. I następna niekonsekwencja w twoim wywodzie jeśli to tylko 6 na 100 księży ma taki problem, to dla czego nie usuwa się ich z szeregów tej szacownej instytucji ? Kościół Katolicki ponosi całkowitą odpowiedzialność za takie przypadki bez względu na to czy ich jest 1% czy 6%. Ponosi ponieważ kieruje się miłością i powinien stać w obronie tych najsłabszych. Nie robi tego więc spokojnie można zamienić strony. Większość księży jako jednostki są ok , ale właśnie te 6 na 100 kształtuje wizerunek kościoła jako instytucji nieodpowiedzialnej skorumpowanej i pełnej pogardy ...

fandrej

Tylko na przykładzie tego Bostonu widać, że tych gnid jest dużo. Wiadomo, że gdzieś jest ich więcej a gdzieś indziej mniej i to jest jasne, ale zapominacie, że trzeba doliczyć tych co o tych gnidach wiedzą i ich kryją. Pedofile w kościele Katolickim (Z głębokiej pogardy nie będę tego pisał z dużej litery.) plus ci co o tym wiedzą i nic z tym nie robią to w skali świata bardzo duża armia, którą to wysłałbym na wojnę z państwem islamskim.

ocenił(a) film na 8
fandrej

Co do wiary, to polecam teorie starozytnych kosmitow

ocenił(a) film na 8
fandrej

bardziej przerażająca, od samych aktów pedofilii, jest pokazana w tym filmie działalność KK (i niestety nie tylko KK) mająca na celu zamiecenie pod dywan "problemu" w imię dobrego imienia KK!

ocenił(a) film na 7
fandrej

Odpowiedź do pierwszego posta użytkownika Fandreja
Mówisz, że nie można generalizować, ale właśnie niestety kościół (pewnie nie tylko katolicki) to jedno wielkie bagno. Dlaczego? Bo góra jest zepsuta. O wszystkim wiedzą i nie trzeba oglądać tego typu filmów żeby dość do takich wniosków.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Nie poprę ponieważ jeśli chodzi o instytucję to ona zasłużyła sobie na lincz. Kościół katolicki ukrywał przestępców, wiemy o tym nie od dziś, to co pokazuje film jest efektem przyzwolenia na istnienie tej potworności pośród nas. Przenoszenie pedofilów z parafii na parafię i uciszanie ofiar. Tą decyzją władze kościoła postąpiły niemoralnie, jak biblijny Piłat papież umył ręce a za nim katolicy próbując usprawiedliwiać pedofilów w kościele i nie żądając głośno aby ujawnić winnych księży i skazać ich na wyroki w sądach cywilnych. O to ludziom chodzi

Sam napisałeś @fandrej to są ludzie i jak każdy człowiek powinni wiedzieć że to zbrodnia i nie ujdzie im to na sucho. W filmie i w życiu byli ponad prawem, byli ponad zwykłym człowiekiem, bo każdy inny człowiek kiedy zostanie uchwycony na przestępstwie nie uniknie odpowiedzialności. Ksiądz to nie tylko zawód zatem, ksiądz to bycie amerykańskim nadczłowiekiem, bycie ponad innymi i swobodne postępowanie według indywidualnej moralności, także to swobodne krzywdzenie ludzi. Jak Superman, który może pozbawić ludzi życia byle pokonać swojego antagonistę.

fandrej

Kościół Katolicki jest nadzianą instytucją, która zdziera kasę z często ubogich ludzi "w imię Jezusa". Gromadzi swoje bogactwa, żyje w luksusie, a swoich księży tuczy. Nie sądzę, żeby o to chodziło Jezusowi, mam nadzieję, że po śmierci się z nimi rozliczy ;)

ocenił(a) film na 5
deva

Też mam taką nadzieję siostro, ale o to właśnie biega, że ten Kościół a dokładniej kler bierze się z ludzi, takich jak Ty czy ja. I jeśli normalni, rozsądni ludzie ten Kościół odrzucają, to zaczyna dominować w nim właśnie to co złe, głupota itd. bo to my musimy go zmieniać. To się tyczy każdego aspektu życia społecznego. "Aby zatriumfowało zło,wystarczy obojętność ludzi dobrych." Gdyby wszyscy ludzie, którym się coś nie podoba, zamiast to zmieniać by to olewali, to wkrótce u władzy, czy to w Kościele czy gdziekolwiek byliby skrajni ekstremiści, w taką czy inną stronę.

fandrej

Więc to moja wina, że pedofile żerują w Kościele Katolickim??? Kpiny.

ocenił(a) film na 5
deva

Nie, to ich wina, ale odchodzenie mądrych i inteligentnych ludzi jak Ty z Kościoła na pewno nie wpłynie na polepszenie jego "jakości" tylko wręcz pogorszenie.

fandrej

.....

ocenił(a) film na 9
fandrej

W którym miejscu Spotlight jest antykatolicki ? To co najlepsze w tej historii to fakt, że jest bezstronny. Suche fakty, brak ckliwości. Film jest o tym, że są równi i równiejsi nic ponad to.

ocenił(a) film na 5
Kolbe

Ja nie napisałem nigdzie, że jest antykatolicki. Odniosłem się tylko do wniosków, które wiele ludzi wysnuwa, kiedy dowiadują się o takich sprawach, a robi to błędnie. Spotlight to kawał dobrego filmu, który opowiada historią opartą na faktach, nawet papież odniósł się do niego pozytywnie. :)

ocenił(a) film na 8
fandrej

To miło z jego strony, ale czy nakazał wydawanie pedofilów organom ścigania? Oraz tych, którzy tuszowali sprawę (ukrywanie przestępstwa to w wielu systemach prawnych również przestępstwo)? Czy poszły za tym jakieś konkrety? Zapewne nie, lepiej poczekać, przeciągać temat, póki sprawy się nie przedawnią (patrz sprawa Groera w Austrii z 1995 r.) albo przenieść podejrzanych w inne miejsce labo nawet pod inną jurysdykcję (jak kardynał Law, o którym mowa w filmie). Potem ludzie oczywiście, że będą generalizować, bo o postrzeganiu społeczności nie decydują jej piękne deklaracje i wzniośle powiewające na sztandarach szczytne komunały, ale czyny jej poszczególnych członków.

A Papież mógłby wydać jeden dekret, czy co on tam wydaje, nakazujący bezwarunkową i bezwzględną współpracę z organami ścigania, wydawanie podejrzanych i poddawanie ich procedurom, jakim podlega reszta społeczeństwa, zamiast dzielić to społeczeństwo na równych i równiejszych. I problem ukrywania pedofilii rozwiązany - przynajmniej z punktu widzenia formalnego. Tylko że masowe ujawnienie równa się odpływ wiernych, a tym samym odpływ funduszy.

Czy więc kościół to wspólnota wierzących czy jednak hierarchiczna instytucja zarządzana przez wysoko postawionych duchownych? Jak widać, zależy od potrzeby argumentacji...

ocenił(a) film na 9
fandrej

"Katolik, podążający za naukami Jezusa" Dobry aksjomat. Nie ma czegoś takiego. Jak ktoś przeczytał Biblię to może co najwyżej wyśmiać katolicyzm który jest w 80% pogańską instytucją z pogańskimi tradycjami, zwyczajami i obrządkami wymyślonymi przez ludzi i nie mająca nic wspólnego z Biblią. Żaden katolik nie zna nawet drugiego przykazania w całości.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

No dawaj Bracie, chętnie usłyszę Twoje zarzuty. Hit me! ;)

ocenił(a) film na 9
fandrej

Księga Wyjścia 20
I mówił Bóg wszystkie te słowa a rzekł: Jam jest Pan Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi Egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miął bogów innych przede mną. Nie czyń sobie obrazu rytego, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych, które są na niebie wzgórę, i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał, ani im będziesz służył; bom Ja Pan Bóg twój, Bóg zawistny w miłości, nawiedzający nieprawości ojców nad syny w trzeciem i w czwartem pokoleniu tych, którzy mię nienawidzą; A czyniący miłosierdzie nad tysiącami tych, którzy mię miłują, i strzegą przykazania mego.

KK sra na to przykazanie.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

A czyli klasyczne, mistyczne "zaginione przykazanie". Ziomeczku, trzeba wiedzieć trochę więcej, niż tylko znać litery. Bóg zabrania tego, co wówczas się robiło. Czyli CZCZENIA, oddawanie BOSKIEJ czci przedmiotom, np. słynnemu złotemu cielcowi, obrazom, etc. i tego Kościół Katolicki również zabrania, czy raczej jest to po prostu w jego oczach herezja. Natomiast zupełnie czym innym jest tworzenie z miłości do Boga obrazów, rzeźb i innych tego typu rzeczy, powszechnie uznawanych za piękne, po 1. po to by w ten sposób chwalić Boga, tak jak robisz to pisząc wiersze, pieśni pochwalne dla Boga po 2. Dlatego, że ułatwia to prostemu człowiekowi nakierowanie swoich myśli na Boga w modlitwie. Bo łatwiej jest w modlitwie stawiać sobie przed oczy starca z brodą, jako pewien symbol, niż "absolut" którego wyobrazić sobie nie można. Natomiast przyznaje Ci racje, że zachowanie OGROMNYCH ilości katolików, w stylu jaranie się "cudownymi" obrazami Matki Boskiej czy też świętych, jest z ich strony totalną głupotą i debilizmem, bo te obrazy, nawet jeśli jakieś właściwości mają, to pozostają tylko i wyłącznie symbolami, pewnymi środkami dla celu ludzi- chwalenia Boga, w Trójcy Jedynego, Prawdziwego.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Ja tam widzę kategoryczny zakaz dotyczący wszelkich obrazów i rzeźb. Nie ma żadnego tłumaczenia. Nie ma drugiego dna. Albo podążasz tą drogą albo wymyślasz sobie inną, własną religię, tak jak katolicy. Nie ma żadnej spowiedzi, sabat jest w sobotę (święto boga słońca wypadało na niedzielę, za dużo zamieszania by było z przesuwaniem, hehe), nie ma bierzmowania ani pierwszej komunii, NIE WOLNO chrzcić dzieci, chrzci się tylko tych którzy wierzą (Dzieje Apostolskie 8-37, fragment usunięty i wstawiony w przypisy w katolickiej Biblii żeby nikt nie zauważył), krzyże i medaliki to bałwochwalstwo, kobieta która nie zakrywa głowy w kościele powinna zostać ogolona (to akurat św. Paweł), kobieta nie ma prawa odzywać się w kościele itp. KK to czyste pogaństwo nastawione na władzę i kasę.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

No tak, bo lepiej sobie wejść na wygodną pozycję: Religia to obłuda, ja wiem lepiej, bo przeczytałem Biblie i jestem najmądrzejszy i najinteligentniejszy na świecie." I mieć wszystko gdzieś i żyć sobie "swoją" wyimaginowaną religią. Musisz poczytać trochę o metafizycznych założeniach wiary a nie tylko dosłownie czytać Biblię bez żadnego kontekstu, wiedzy historycznej i głębszej analizy. No, ale pewnie, każdy umie zadawać pytania i krytykować, ciężej wybrać jedną odpowiedź i nią żyć.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Łatwiej twierdzić, że nie można czytać dosłownie, że trzeba mieć wiedzę historyczną, znać hebrajski i aramejski itp. niż spojrzeć prawdzie w oczy. Nieprawdaż? Nie można chrzcić dzieci i tyle. Nie ma żadny ale. Nie ma innych kontekstów. Władza, kasa, wpływy, polityka. Tylko to się liczy. Mądra książka ma tylko stać na półce i ładnie wyglądać.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

Nie, bo książka nie odpowie Ci na każde pytanie chociażby etyczne stąd Tradycja jest pięknym uzupełnieniem. Chociażby prosty dylemat: Biblia mówi: " Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz" I co jak dzisiejszy chrześcijanin ma to rozumieć? Czyli co, np. imigrantom mamy dawać wszystko o co nas poproszą, pozwalać im gwałcić nasze kobiety, brać zasiłki etc? Mamy przestać karać za kradzieże o ile ktoś poprosi najpierw? To nie jest takie proste i każdy to dostrzeże, stąd interpretacja i rozważania są NIEZBĘDNE do zrozumienia Biblii, która jest w końcu spisana naszym żałosnym ziemskim językiem, który jest niedoskonały. To nie księga OBJAWIONA jak Koran, ale NATCHNIONA, spisana ludzkimi słowy.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Tylko, że KK nie interpretuje i nie rozważa Biblii. Tworzy własne fantazje takie jak czyściec, spowiedź, cuda, relikwie, celibaty, chrzest, Ojciec Święty, niepokalana dziewica Maria Panna, Jezus który nie miał rodzeństwa, multiewangelia, transsubstancjacja i tak dalej. Bajki. Może i ciekawe uniwersum komiksowe (ostatnio oglądałem "Constantine", nawet ujdzie) ale z rzeczywistością i moralnymi dylematami to to ma niewiele wspólnego. Wystarczy złota zasada o której powinno się uczyć dzieci w przedszkolu i nie byłoby tematu. A patrząc na historię kościoła to tradycja wcale nie jest takim "pięknym" uzupełnieniem.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

Co do fantazji to już po prostu Twoja opinia. Dla mnie to wynik rozmyślań i namysłu setek tysięcy ludzi natchnionych duchem św. na przestrzeni 2 tysięcy lat, dla Ciebie to fantazja. A złota zasada? A jak ma się złota zasada gdy wybucha wojna? Albo gdy Twój rodzic jest alkoholikiem? Czy w wielu innych sytuacjach?

ocenił(a) film na 9
fandrej

Otóż nie do końca, można sprawdzić historyczną poczytalność tych ludzi, w wielu przypadkach sami przyznają się do kłamst i fałszu twierdząc, że jest to uzasadnione w dobrej sprawie (np. Marcin Luter, ale też tzw. ojcowie kościoła jak np. Euzebiusz z Cezarei). Nie ma żadnych przesłanek żeby twierdzić, że byli natchnieni zwłaszcza jeżeli bierze się pod uwagę dzieje kościoła na przestrzeni ostatnich 2 tysięcy lat. Jest inna organizacja która spowodowała więcej bólu, cierpienia, rozwarstwienia społecznego, która lepiej opanowała sztukę torturowania i egzekucjii, fałszowania prawdy, zatajania faktów i osłaniania kryminalistów? Nie słyszałem o takowej.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

Hmm, może Mao Zedong? Stalin? Hitler? We trójkę mają na koncie pewnie kilkaset razy więcej ofiar niż KK przez 2 tys. lat swojego istnienia? 2 z nich to ateiści, 1 to okultysta?

ocenił(a) film na 9
fandrej

Mówiłem o organizacjach, a nie o pojedynczych jednostkach z olbrzymim wpływem politycznym. Poza tym w czasach kiedy KK miał najwięcej do powiedzenia w sprawie tortur i ludobójstwa (średniowiecze) nie było takich możliwości jak w XX wieku. I nie było też tylu ludzi.. A tak w ogóle to KK nigdy oficjalnie nie odciął się od Hitlera i nigdy jego działań nie potępił a nawet mu sprzyjał za cenę utrzymania/powiększenia swoich politycznych wpływów. Każdy SSman miał na pasku od spodni "Bóg z nami" a jedyna ekskomunika wśród SS była za ślub z protestantką. No ale to chyba każdy wie..

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

SS była organizacją otwarcie wyznającą okultyzm. A NSDAP, Bolszewicy i Partia Mao to są ORGANIZACJE i nie odwracaj teraz kota ogonem. A o średniowieczu nawet nie chce mi się pisać, pogadaj z pierwszym lepszym mediewistą to Ci z łatwością udowodni, że Kościół był motorem rozwoju i cywilizacji, (czy raczej jej resztek, które zostały po Rzymie) wśród barbarzyńców. Oczywiście miał swoje błędy i czarne karty historii, ale to i tak nic wobec tego co zrobili chociażby ci trzej o których wspomniałem nie wspominając o innych.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Kościół był motorem bo miał władzę i środki więc naturalnie przyciągał znaczących ludzi. Nie zapominaj też, że był nim tylko dlatego z powodu zniszczenia "pogańskiej" mądrości cywilizacji starożytnych która była zagrożeniem dla indoktrynacji i trzymania "stada owiec" w ryzach. Świat bez KK byłby niewyobrażalnie bardziej cywilizowany, technicznie zaawansowany i wolny od problemów takich jak głód, przeludnienie, niszczenie środowiska, podarda dla życia innego niż ludzkie i wielu, wielu innych.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

Tja, jasne. Zrozum, to nie jest cecha Kościoła, tylko ludzkości, byliśmy tacy, jesteśmy i będziemy. A wiara nadaje temu wszystkiemu sens i jakieś znaczenie a do tego pomaga dobrze żyć.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Wiara w co? Przekonania nie mające żadnego odniesienia w rzeczywistości? No nie wiem. Równie dobrze można powiedzieć, że wódka pomaga dobrze żyć bo bez niej wielu ludzi by psychicznie nie wytrzymało i zamiast tego zajęłoby się biciem rodziny na pół, zamiast na ćwierć etatu. Wiara w kochająco-wszechmocnego boga w świecie takim w jakim żyjemy na pewno jest jednym z silniejszych naginaczy psychicznej wytrzymałości.

ocenił(a) film na 5
Shiroiro

Wiara w cokolwiek więcej niż to gówno, które nas otacza. (Nie umniejszając wielu pięknym aspektom tego świata). Może być Bóg, może być nirwana. Ja czytałem o interesowałem się religiami, filozofiami etc. kilka lat, zanim się nawróciłem.

ocenił(a) film na 9
fandrej

Ciekawe słowo, "nawrócić".. Na-wrócić. Zawrócić o 180 stopni i podaać się, po początkowym odrzuceniu wartościom i tradycjom rodziców, kraju ojczystego, regionu, społeczności..

fandrej

Pięknie, że bronisz religii i Kościoła, ale jak mówi przysłowie: "nie przekonasz już przekonanych". Teraz jest w modzie plucie na religię i każdy pretekst jest w tym celu dobry.

Oczywiście masz 100% racji, pisząc o skłonności natury ludzkiej do grzechu i o tym, ze ideologie świeckie, ateistyczne (jak komunizm lub faszyzm) w ciągu swego krótkiego panowania zabiły wielokrotnie więcej ludzi, niż jakakolwiek religia od zarania dziejów.

Tak samo faktem jest, że sprawcami pedofilii są najczęściej (95%) osoby z najbliższej rodziny ofiar (np. ojcowie, wujkowie). Czy to znaczy, że rodzina jako taka jest immanentnym złem (bo kryje swoje przestępstwa na zasadzie solidarności rodzinnej?) Dlaczego podobna solidarność razi w KK, a nie razi w rodzinie, kiedy np. matka udaje, że nie widzi molestowania córki przez ojca (jedno z częstszych zjawisk w pedofilii).

A co z duchownymi np. protestanckimi, których wyczyny pedofilskie nierzadko znacznie przewyższają zjawiska spotykane w katolicyzmie? Dlaczego o nich nie mówi się niemal wcale? Może dlatego, że ich kościoły nie dysponują majątkiem, porównywalnym do majątku KK?

Te kwestie pozostawiam do rozważenia Tobie i nie zamierzam podejmować żadnej innej dyskusji.

ocenił(a) film na 8
Franio

"Oczywiście masz 100% racji, pisząc o skłonności natury ludzkiej do grzechu i o tym, ze ideologie świeckie, ateistyczne (jak komunizm lub faszyzm) w ciągu swego krótkiego panowania zabiły wielokrotnie więcej ludzi, niż jakakolwiek religia od zarania dziejów."

Straszna głupota.

A pomijając już te wyssane z chęci taniej demagogii, lub niewiedzy dane to Watykan stał się państwem właśnie za bezgraniczne poparcie faszyzmu. To właśnie kościół był motorem faszyzmu i balsamem na sumienie. Tak więc pitolenie, jaki to faszyzm zły a kościół dobry, jest co najmniej irracjonalne.
No i co najpiękniejsze, kościół nie potępił ani faszystów, ani nazistów a nawet nie potępił masowej zagłady Żydów.
Automatycznie nasuwa się pytanie, co gdyby nie "Gott mit Uns" i stanowcza, przeciwna postawa kościoła?

Większość wojen mimo, że nie zawsze miała charakter czysto religijny, to zawsze religia lub ideologia była ich motorem.
Ci co wojnę wymyślali, mieli w tym biznes, ale żeby zmusić tłuszczę do mordowania i umierania, potrzebowała religii, lub ideologii, która jej odpowiada.

Tłuszcza potrzebuje ideału i symbolu, nie ważne czy to Chrystus, czy Marks, których poglądy zresztą były bardzo zbliżone. Chodzi o balsam na sumienia, by można sobie mordować, gwałcić i rabować w imię wzniosłej idei, w imię prawdy, miłości, dobra, zbawienia.
Nie znam żadnej wojny, gdzie narody się zrywały i krzyczały, że idą mordować, siać terror, bo to cholernie lubią.

Co do danych a propos pedofilii. Chodzi o osoby znane rodzinie. Ojciec czy wujek, ma dostęp do dzieci w jednej rodzinie. Ksiądz ma ten dostęp nieograniczony. Ojciec czy wujek, zostanie skazany, ksiądz nie.
Kościół jest instytucją pro pedofilską, która przyciąga takie jednostki, chroni je i zapewnia im ofiary.
Nie ma przełożenia, że na 100 ojców, jest kilku czy paru pedofilów, natomiast wśród księży jest już to przełożenie. Dlaczego? Dzięki Wam drodzy katolicy. Młody pedofil wie gdzie się udać, wie gdzie będzie chroniony jak również nieograniczony w swych zapędach. Czyta choćby na filmwebie od takich franiów czy fandrejów, że im to nie przeszkadza. Dobrze wie, że dobrzy katolicy nie rozliczają kościoła z pedofilii, dobrze wiedzą, że kościółek jest nienaruszalny, mało tego, nawet jak sprawa się sypnie, to sami rodzice skarcą swą latorośl za zniesławianie świętego księdza i nakażą trzy razy częściej do zakrystii biegać i modły w ramach pokuty składać. System idealny.

Gdyby Was, katolików to obchodziło, gdybyście byli wrażliwi na krzywdę dzieci, to byście nie tolerowali kościoła w takiej postaci i przy nim nie trwali. No, ale jako że głowy Wasze są tak sprane, że dla Was kościół przede wszystkim a bóg, przykazania, wiara opcjonalnie, to nie zechcecie tej instytucji ani zmienić, ani rozliczyć.
Proste. Wy to wspieracie. Wasze to dzieło.
Zresztą większość z Was to zwyczajni bezbożnicy, których wiara w boga nie jest warta funta kłaków, których chrześcijańskie postępowanie jest kpiną. Grunt, że jesteście ślepo oddani instytucji, która daje Wam przyzwolenie na bycie grzesznymi, głupimi, zawistnymi.
Wasze sumienia są w rękach instytucji, własnych nie macie. Wiecie, z czego się spowiadać, natomiast największe Wasze przewiny są wychwalane i czynią z Was dobry lud kościoła.
Natomiast dobry lud w łapach religii czy ideologii, to niestety zakała tego gatunku.

ocenił(a) film na 8
Bonneville

I jeszcze a propos tych "ideologii" świeckich czy ateistycznych.
W USA dziewięćdziesiąt parę procent skazańców jest religijna, natomiast siedemdziesiąt parę procent naukowców jest ateistami. hmm...

Oczywiście nie wyświęcam ateistów. Przypuszczam, że dziewięćdziesiąt parę procent kościelnych hierarchów jest ateistami. To Wy macie wierzyć, oni na tym tylko zarabiają.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Franio

Zrozumiałem lepiej niż ty sam. I fakt, nie dyskutujesz i dyskutować nie będziesz, bo do dyskusji jest potrzebna choćby podstawowa wiedza w temacie, której dotyczy.

Bonneville

Dokładnie tak: potrzebna jest podstawowa wiedza, której brakuje tobie.

ocenił(a) film na 8
Franio

Zatem popisz się... prosz! Gdzież w mojej wypowiedzi brakuje wiedzy. Dawaj. Pokompromituj się jeszcze troszkę.

Bonneville

Twoja wypowiedź jest typową pseudo-wiedzą rodem z podstawówki lub z gimnazjum. Małolaty wszystko oceniają na zasadzie czarno-białej. Świat jest dużo bardziej skomplikowany. Ale to pojmiesz dopiero, kiedy skończysz 30 lub więcej lat. A może nigdy, jeżeli rozumu brakuje...

ocenił(a) film na 8
Franio

Może gdyby tobie rozumu nie brakowało i sam nie byłbyś na poziomie gimnazjalnym, to może byś wiedział, że nie wystarczy tupnąć nóżką i się powyzywać, aby wytknąć komuś błąd lub brak wiedzy.
Fakty historyczne nie są pseudo-wiedzą. To co miało miejsce w historii i polityce, po prostu miało miejsce.
To dla ciebie świat jest skomplikowany, bo chcesz za wszelką cenę wypierać to co jest niewygodne.
Domyślam się, że to strasznie trudne zakłamywać rzeczywistość i z pewnością budzi frustrację.
Zatem zgrzytaj sobie zębami i tup dalej nóżką, bo widzę że kontrargumentu dotyczącego mojej wypowiedzi się nie doczekam.
I uwierz, tylko dureń nabierze się na hasełko typu "Ty się mylisz, ja mam rację, ale ci nie powiem dlaczego, bo taki jestem mądry".
Zastosuj to na kartkówce, zobaczymy jaki będzie efekt.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Franio

Franio, nie kompromituj się. Zarzuciłeś brak wiedzy, nie podpierając się niczym więc nie próbuj wybrnąć kreując się na mędrca. Wiadomo, to są internety, ale jaki koń jest każdy widzi i uwierz, oboje wiemy, że mistrzem intelektu, dojrzałości ani wykształcenia to ty nie jesteś, a każdy następny wpis to potwierdza.
Więc zamiast zgrywać domorosłego sensei, napisz coś z sensem. Naprawdę otaczasz się debilami, na których ta tania manipulacja działa?
Nie jesteś Stanisław Staszic, tylko anonimowy Franio co pisze głupotki na filmwebie i jeśli Franio zarzuca komuś brak wiedzy w jego wypowiedzi, to Franio powinien się ustosunkować, zamiast pysznić, że nie powie, bo taki z niego mędrzec.
Dorośnij a przede wszystkim naucz się, czym jest dyskusja zanim wklepiesz kolejne głupotki na klawiaturze.

ocenił(a) film na 5
Bonneville

Nie posługuj się tu danymi z filmu, bo to tylko "głos z telefonu" w filmie i nie ma żadnego potwierdzenia w faktach. Przynajmniej ja takich danych nie znalazłem. A Twoje rozpaczanie nad tym, jak to My Katolicy pozwalamy na pedofilię itp. jest śmieszne. Zaakceptuj istnienie zła na świecie bez względu na kulturę, klasę czy rasę i przestań obwiniać tę czy inną konkretną instytucję i wycierać sobie nią gębę. Myślisz, że gdyby nie było Kościoła to świat byłby lepszy? Byłby prawdopodobnie dokładnie taki sam, bo tak jak napisałeś, ludzie wykorzystują religię, filozofię i ideologię od zawsze do swoich ludzkich, grzesznych celów. Ale czy to czyni te religie, filozofie, ideologie winnymi tego zła? Nie.

ocenił(a) film na 8
fandrej

No właśnie te religie, filozofie i ideologie służą zazwyczaj do tego by czynić zło. Same w sobie nie są złe.
Filozofia Marksa jest znakomita a sam zobacz do czego została wykorzystana. Tak samo jest z kościołem.
To ignorancja, ślepe zawierzenie liderom i przede wszystkim stawianie na piedestał głosicieli religii i filozofii miast zgłębianie ich osobiście, są przyczyną zła czynionego przez rzesze.

Czy naprawdę tak łatwo nam uznać, że to nie Niemcy czynili zło, ale sterujący nimi naziści? Że bolszewicy też są święci bo podążali za liderami?

Właśnie, że nie. Uniform, narodowość, przynależność do wyznania nie powinien nigdy usprawiedliwiać.
Oczywiście tak właśnie się dzieje, znakomicie zobrazował ten mechanizm psychologiczny Zimbardo w szeregu eksperymentach, ale czy nie posiadamy własnej woli? Czy nie posiadamy własnego sumienia?

Ty za wszelką cenę chcesz umywać rączki i twierdzić, że o joj, ludzie są grzeszni, nie ma winnych, wszystko jest super.
Właśnie, że nie. Jeśli wszyscy widzą, że nie jest super, że coś jest bardzo złego, to należy reagować.
Po to cywilizacja wytworzyła prawa ochrony człowieka, by nie przymykać oczu na fakt, że jeśli gwałci nauczyciel to należy mu się więzienie a jeśli ksiądz, to kolejne dzieci.

Wyjaśnij mi jak Wy, jako społeczność teoretycznie kreująca się na tę dobrą, kierującą miłością, możecie akceptować bezkarność pedofilii?
Jak to o Was świadczy, skoro nie potraficie i nie chcecie bronić najmłodszych i bezbronnych?
Co Wasz bóg myśli o Was, kiedy widzi jak odwracacie wzrok od problemu i nie macie zamiaru kiwnąć palcem?
Jak sądzisz, czy siedzi tam na górze i pomrukuje z zadowolenia bo na tacę stówkę rzucisz, pedała od chorego wyzwiesz, ateiście zabierzesz człowieczeństwo, rodzić nakażesz potworki z narażeniem życia kobiety, ale machnie ręką i powie, że ot taki tam grzeszek, kiedy nie reagujesz na gwałt na dzieciach?

Do ku*wy nędzy, czy jeśli w przedszkolu do którego będą chodzić Twoje dzieci, wychowawca będzie je posuwał, to też stwierdzisz, że jesteśmy po prostu grzeszni i nie ma co się czepiać?
Jeśli tak jest, to jesteś jednostką dysfunkcyjną społecznie, z socjopacją czy inną patologią.

Ja potrafię zrozumieć ignorancję jeśli wynika z braku wiedzy, ale ignorancję pomimo wiedzy jak mam rozumieć? W jakich kategoriach mam ją ustawić? Co ma być jakąkolwiek pobudką do szacunku z mojej strony, do akceptacji i wyrozumiałości?

Czy ja się czepiam, że ktoś w coś wierzy? Nie, nie mój problem. Czepiam się, że wspieracie propedofilską, mafijną instytucję a nie wyznajecie wiarę.

Jesteś adwokatem diabła i uświadom to sobie.
Jak sądzisz, w jakich kategoriach mojej etyki mieści się Twoje postępowanie?

To jest właśnie ta Twoja etyka odnosząca się do boga.
Ja bez boga wiem, że posuwanie dzieci jest złe, że ukrywanie gwałcicieli jest złe, że zezwolenie pedofilom na pracę z dziećmi jest złe, że zamykanie oczy lub odwracanie wzroku jest złe, że usprawiedliwianie tego procederu jest złe.
Ale ta Wasza wyższa etyka i ta moralność, którymi tak chętnie sobie gęby wycieracie, jakoś ma inny pogląd.

Więc skoro twierdzisz, że nic złego w kościele nie ma to powiedz mi, czy akceptujesz gwałty na dzieciach wszędzie po równo i w każdym przypadku uważasz, że sprawców należy chronić i przenosić w inne miejsca gdzie mają nowe ofiary?

Bo wydaje mi się, że ten wyjątek w akceptacji stanowi jedynie kościół, więc ja nie mam wątpliwości jak szkodliwa dla umysłu i oceny tego co dobre a co złe jest ta instytucja. Po prostu odziera z sumienia, wykrzywia je, manipuluje postrzeganiem, kaleczy mózg.
Za tym stoją prawdziwe monstra a Wy jesteście zaledwie ich marionetkami.

Więc jeśli szczęście katolika polega na zrzuceniu odpowiedzialności, na ślepotę na krzywdę i zakłamanie i masturbacji własnego ego, jakim to się jest cudownym, moralnym i etycznym, nawet jeśli zezwala się na ruchanie dzieci, to jak to o Was świadczy?