Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.

Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.

No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).

Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.

I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.

tomfilmowiec

Działa spoko, ale jedna rzecz, ja nie używałem synchronicznych XMLHttpRequest bo powoduje to "przywiechę" przeglądarki wtedy, dlatego miałem problem też żeby ogarnąć pobieranie metodą asynchroniczną. Ten fragment pobiera synchronicznie:
Request.open("GET", VoteURL, false);
Za jakiś czas przeglądarki przestaną to wspierać.
"Synchronous XMLHttpRequest outside of workers is in the process of being removed from the web platform as it has detrimental effects to the end user’s experience. (This is a long process that takes many years.)".

A z tym przeładowaniem strony to ja jakoś problemu nie miałem, ale ja nie pauzowałem po pobraniu bo nie musiałem, robił wtedy znacznie mniej requestów. Możesz poeksperymentować z zapisywaniem pobierania najpierw do LocalStorage i w razie czego wznawiania go. Albo sprobować zatrzymać/nadpisać funkcję odpowiedzialną za automatyczne odświeżenie strony tak jak tu opisali.
https://greasyfork.org/en/discussions/requests/55619-script-request-stop-auto-re load-of-page

Kapela86

Sorry, że dopiero teraz pytam, ale jest jakiś aktywny link do tego skryptu? Przez lata myślałem o takiej funkcji na stronie, a nie wiedziałem, że już dawno ktoś coś podobnego stworzył.

Larionov

tomfilmowiec poprawił mój skrypt 3 dni temu, dostępny jest tutaj https://greasyfork.org/pl/scripts/455717-filmweb-pl-eksport-ocen-wersja-poprawio na

Kapela86

OK, dzięki.

tomfilmowiec

działa dzięki

tomfilmowiec

Cześć, filmweb znowu jakieś zmiany zrobił i nie działa skrypt, możesz się temu przyjrzeć?

tomfilmowiec

Cześć, pytanko mam. Próbowałem ogarnąć ukrywanie komentarzy użytkowników pod newsami, ale one są tam ładowane dynamicznie dopiero po "zescrollowaniu" w dół strony. Na stronie newsa jest div który ma data-group="g4" i w nim jest div który dopiero po wyświetleniu sekcji komentarzy je ładuje. Jednak ja nie wiem jak poprawnie się podpiąć pod to żeby wykryć kiedy te komentarze zostaną załadowane. Robiłeś coś takiego kiedyś?

Kapela86

Cześć, możesz sprawdzać kiedy użytkownik zjechał do sekcji komentarzy i wtedy wykonać akcję z pewnym opóźnieniem (tak jak robi to Filmweb), ale najlepiej chyba będzie użyć (kod z jQuery):

$("div[data-group='g4']").bind('DOMNodeInserted', function() {
// Ukryj komentarze
});

Kapela86

Próbował ktoś może te wyeksportowane dane uploadowac na Letterboxa? Udało się ?

bch_zywiec

update: niewielka ingerencja w excelu i konwersja do .csv pomogła. Jakby ktoś tez miał z tym problem to chętnie pomogę.

bch_zywiec

o to proszę odezwij się na priv

Cirmius

PW nie ma na fw od września.

Nabongodonozor

To w takim razie byłbym wdzięczny za informacje jaka korekta jest wymagana w excelu XD

Cirmius

Skrypt wyciąga z filmwebu dużo niepotrzebnych kolumn, które lepiej pousuwać i zostawić tylko ten kluczowe. Dodatkowo wystarczy zmienić nazwe kluczy kolumn zgodnie z tabelką ze strony letterboxa:
https://letterboxd.com/about/importing-data/
i zapisac plik jako .csv rozdzielony przecinkami. Tak przygotowany plik jest gotowy do wrzucenia.

bch_zywiec

Zostawiłem Title, Year, Rating10. Zapisałem jako csv rozdzielony przecinkami a i tak wywala błąd na letterboxd.

Cirmius

Z tego co widzę na tamtej podlinkowanej stronie to format musi być taki że tytuły zawierające przecinek musza być w cudzysłowach, a jeżeli jest cudzysłów w tytule to musi być on poprzedzony tym ukośnikiem \
Tam jest też link do skryptu "Filmweb2Letterboxd" może on poprawnie wygeneruje plik.

Cirmius

Z tego co widzę na tamtej podlinkowanej stronie to format musi być taki że tytuły zawierające przecinek musza być w cudzysłowach, a jeżeli jest cudzysłów w tytule to musi być on poprzedzony tym ukośnikiem \
Tam jest też link do skryptu "Filmweb2Letterboxd" może on poprawnie wygeneruje plik.

Kapela86

Mi przy pobieraniu 1500/1700 wywala i odswieza strone

duszek15

Też tak miałem. Rozwiązanie jest proste. Trzeba w trakcie pobierania być ciągle na stronie i co równie ważne poruszać myszą aż do zakończenia ściągania

MichCorleone

Dzieki za pomoc :) Jest jakas mozliwosc przerzucenia ocen do IMDB ?

duszek15

Tego niestety nie wiem

Kapela86

Niestety tamten skrypt na stronie nie pobiera komentarzy i ma ograniczoną ilość pobieranych ocen. da się doda,ć te znaki, o których piszesz za pomocą jakiegoś makra?

Cirmius

Ściągnąłem dziś oceny filmów i seriali. Jeśli chodzi o filmy załadował się pełny plik: z ocenami i komentarzami, a przede wszystkim datą obejrzenia konkretnych tytułów. Gdy idzie o seriale, w pliku załadowały się tylko tytuły, gatunek - ale nie ma ani ocen, ani komentarzy, a co gorsza: również dat (dla których, nie ukrywam, korzystam ze skryptu). Co ciekawe, 19 maja br. ściągałem oceny poprzednim razem i wtedy obydwa pliki (i filmów i seriali) były prawidłowe.

Jest szansa na naprawienie tego? Byłoby super i z góry bardzo za to dziękuję! :)

Cirmius

Dziwne, odświeżyłem stronę i spróbowałem ściągnąć oceny ponownie. I tym razem udało się w prawidłowy sposób, tzn. z kompletnymi danymi...

Kapela86

Pry eksporcie zawsze staje na 5125 i nie idzie dalej więc nic się nie da pobrać bo skrypt zawsze zacina się na tej licznie. Mam ocen ponad 7000 i nie da się tego pobrać przez zacięcie zawsze na 5125 .

Może to czas wykonywania się kończy, lub coś innego nie znam się na tym. Może lepiej by było aby paczkował on na jakieś ilości po 2500 link do pobrania był, bo przy większych 1 plikach nic się nie da zrobić i pobrać.

Kapela86

Czy to tylko ja nie ogarniam, czy nie działa?

Kapela86

Cześć @Kapela86. Jest nadzieja, ze uda Ci się dostosować skrypt do kolejnego etapu psucia filmwebu? Widząc to co się stało zależy mi na trzymaniu ocen w pliku excel bardziej niż kiedykolwiek.

Kniaz4815

Ja już od dłuższego czasu nie zajmuję się skryptem, przerosło to moje umiejętności po któryś tam zmianach filmwebu. Użytkownik tomfilmowiec poprawił wtedy skrypt, może teraz znowu to zrobi jeżeli przestał działać. Ja sam nawet przestałem eksportować sobie co jakiś czas oceny bo przestało mi zależeć.

Kapela86

A byłaby szansa na zaktualizowanie innego Twojego skryptu, mianowicie do blokowania treści?
https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_ukrywanie_tre%C5%9Bci_post%C3 %B3w

Chodzi o to, aby pojawiła się ta opcja ignorowania również pod newsami.
Z góry dzięki.

GrandFan

Chodzi ci o ukrywanie na głównej stronie newsów konkretnych autorów? Jeżeli tak, to spojrzałem na szybko w kod strony i niestety nie ma tam żadnej informacji o autorze przy newsach, więc nie ma jak tego wybadać w prosty sposób. A bardziej skomplikowany sposób byłby taki że przeglądarka musiałaby za każdym razem ładować w tle wszystkie newsy widoczne na głównej i sprawdzać na nich kto jest autorem.

Kapela86

Bardziej chodziło mi o sekcję komentarzy przy newsach. Tam już skrypt nie sięga i nie ładuje obok nicków opcji "ukryj/pokaż".

Kapela86

Dostałem powiadomienie, że mi odpisałeś, ale nie widzę twojego komentarza.
Ten portal się sypie jak domek z kart...

GrandFan

Nie odpisywałem ci nic później. A odnośnie tych komentarzy pod newsami, to tam jest inna struktura kodu, ale myślę że jeszcze co nie co potrafię i w weekend na spokojnie to spróbuję zrobić.

Kapela86

Ok. Dziękuję za odpowiedź.

GrandFan

Tam jest zrobione tak że sekcja komentarzy ładuje się dopiero jak przewinie się stronę do niej. Tych komentarzy tam nie ma po załadowaniu newsa. Ja nie wiem do końca jak prawidłowo wykrywać załadowanie się tej sekcji komentarzy, na razie nic z tym nie zrobię.

Kapela86

Spoko. Dzięki za sprawdzenie.

Kapela86

A jak teraz to obsłużyć po ostatnich zamianach na film webie?

frycek49

Po ostatnich zmianach jest tak, że pomimo, że skrypt jest zainstalowany, nie widać go na stronie. Też tak macie? Może tomfilmowiec znowu go poprawi? :)

cosmos777

Więc wypadałoby go wywołać po nicku (odpowiadając na któryś z jego postów), bo inaczej prawdopodobnie nie zauważy.

Nabongodonozor

Autor skryptu zaniechał prac nad nim. Prawdopodobnie nie ma on skilla aby dostosować skrypt do nowego wyglądu Filmwebu.

wolcin

Zależy o którym autorze mówisz, bo ja jestem tym pierwotnym, no i otwarcie przyznałem 1 maja 2022 że zaniechałem prac nad nim
https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Skrypt+eksportuj%C4%85cy+oceny+do +excela,2628130?page=10#post_16786485
A po mnie użytkownik tomfilmowiec zrobił poprawki i wydał pod osobnym linkiem. Spróbuję go zawołać poprzez odpowiedź na jego wiadomości, może coś zrobi.

Kapela86

Serdecznie pozdrawiam w roku 2025 dzisiaj skrypt w przeglądarce Opera Stable z rozszerzeniem Tampermonkey 5.3.6222 2024-11-27 pomimo wyświetlania Włączony na profilowej stronie - nie działa i nie wyświetla żadnego pola do kliknięcia pobrania jakichkolwiek ocen. Jak sądzisz jest cień szansy na poprawę?

Kapela86

Zamierzam niedługo spróbować poprawić skrypt aby działał po najnowszych modyfikacjach profili Filmwebu.

tomfilmowiec

liczymy na ciebie

tomfilmowiec

Jeszcze taka prośba do Pana. Chodzi o błędny film widmo w dziale Chcę zobaczyć. Zaznaczyłem kiedyś film do obejrzenia, najprawdopodobniej Tomb Raider (2023). Okazało się, że producent wycofał się z niego a film z niknął z bazy. Niestety nie zniknął automatycznie z listy Chcę obejrzeć. Nie da się go jednak w żaden sposób odhaczyć, nie wyświetla się w ogóle strona filmu ani informacje na jego temat. Skutkiem tego kiedy pobieram skryptem listę Chcę obejrzeć to w którymś momencie staje i nie chce dalej iść. Jest to zapewne spowodowane tym błędem. Czy dałoby radę jakoś go zignorować? Być może pomocny okaże się ID filmu który mam jeszcze z poprzedniej listy, ściągniętej prawidłowo - 839216

MichCorleone

Dobrze, wezmę to pod uwagę.

tomfilmowiec

Chętnie skorzystam ze skryptu. Daj znać proszę!

tomfilmowiec

Przyłączam się do prośby i trzymam kciuki! :0

I proszę o sygnał, kiedy będę mógł użyć skryptu po jego poprawce. ;-)

tomfilmowiec

Również jestem chętny na poprawiony skrypt. Dzięki za twoją pracę!