Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.

Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.

No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).

Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.

I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.

tomfilmowiec

dzięki tomfilmowiec:)

tomfilmowiec

Serdecznie pozdrawiam w roku 2025 dzisiaj skrypt w przeglądarce Opera Stable z rozszerzeniem Tampermonkey 5.3.6222 2024-11-27 pomimo wyświetlania Włączony na profilowej stronie - nie działa i nie wyświetla żadnego pola do kliknięcia pobrania jakichkolwiek ocen. Jak sądzisz jest cień szansy na poprawę?

Kapela86

Zmiana profili trafiła akurat na czas gdy jestem mocno zajęty, musicie więc uzbroić się w cierpliwość, ale zrobię to. Już mam rozpracowane wszystko. Wymaga to sporo zmian w kodzie skryptu. Jeszcze trochę i opublikuję aktualizację skryptu.

tomfilmowiec

super:)

tomfilmowiec

trzymam kciuki i czekam

tomfilmowiec

ekstra!

tomfilmowiec

jasne, czekamy:)

tomfilmowiec

też będę dozgonnie wdzięczna za aktualizację.

Kapela86

Nowa wersja skryptu właśnie została przeze mnie dodana. Pobiera dane z nowego profilu. Kto już ma, może aktualizować, a kto jeszcze nie ma, może zainstalować skrypt tutaj:
https://greasyfork.org/pl/scripts/455717-filmweb-pl-eksport-ocen-wersja-poprawio na
(trzeba usunąć spacje z końcówki linku bo Filmweb robi jakieś modyfikacje)

Ponieważ nie ma nigdzie dostępnej listy "nie interesuje mnie", to niestety opcja pobierania tej listy w skrypcie też jest niedostępna.
W plikach będzie też pusta kolumna "gatunek" ponieważ z profilu tej informacji nie można łatwo uzyskać.
Jest za to jedna zmiana na plus. Tak jak sugerował @MichCorleone gdy macie na swoich listach film "widmo" czyli nieistniejący już w bazie, to skrypt nie zawiesi się, tylko będzie pobierać dalej.

Reszta działa jak poprzednio. Gdyby był jakiś problem, to dajcie znać.

tomfilmowiec

Wszystko działa prawidłowo. Serdecznie dziękuję :-)

tomfilmowiec

Dziękujemy

tomfilmowiec

Świetnie! Bardzo dziękuję, przynajmniej w imieniu własnym. :)

Nie jestem dobry w "te klocki" jak Ty: powiedz, proszę, dziś ściągnąłem oceny i na przykład przy serialach na koniec widniał komunikat "pobrano 602 z 603 ocen". Co to oznacza? Usunięcie jakiegoś tytułu z bazy czy może problem w pobraniu oceny jednego tytułu? Podobnie miałem z filmami. Na ponad 3 tys. ocen zabrakło oceny raptem jednego tytułu. Dziwne to trochę... ;-)

tomfilmowiec

Dzięki wielkie skrypt działa. Chciałem się zapytać jak użyć pliku pobranego za pomocą skryptu aby przenieść oceny na Letterboxd? Samo zapisanie pliku jako CSV UTF-8 w Excelu nie sprawia, że Lettrerboxd odczytuje plik jako odpowiedni i wyskakuje błąd :/// Convertery na necie też nie działają

tomfilmowiec

Ja również chciałbym zapytać co mogę zrobić, żeby oceny przenieść do IMDB.
Owszeem z filmweb skrypt zapisał wszystko do xml, ale niestety IMDB (skryptem) nie chce tego formatu prawidłowo odczytać, stąd też prośba i pytanie co mogę zrobić, żeby przenieść dane do imdb?

tomfilmowiec

Dzięki za poprawkę. :)

tomfilmowiec

Nie idzie pobrać ocen. Staje w trakcie. Kilka razy próbowałem i nigdy nie doszedłem do 50%
Mniejsze ilości gier i programów pobiera, ale nie idzie zapisać w xls. Przycisk nie działa.

tomfilmowiec

Czolem, jak to miało działać skoro odświeżenie strony zabija proces? Próbowałem 3 razy i tylko raz pobieranie przekroczyło 2000 z 2750 po czym stanęło dęba... Koncepcja super, ale jak w takim razie komuś się udało z tego skorzystać?

goldenchopak

Jest na to sposób:
anotepad.com/notes/9jjdamfx

GrandFan

Do czego to jest link?

goldenchopak

Zwykła notatka z instrukcją jak zablokować odświeżanie, bo inaczej FW blokuje komentarz.

GrandFan

Kurde jaka konspiracja, ale wszystko zrozumiał i zastosował. Podziałało. Dziękuję uprzejmie. Czułem się jakbym kradł filmy ;)

goldenchopak

Chyba admini mają wywalone na takie rzeczy, inaczej mój skrypt by wyleciał stąd już dawno temu :D

Kapela86

Na takie i na większość, choć z drugiej strony musiało ich strasznie męczyć, gdy ktoś wchodził na listę "nie interesuje mnie", bo zawsze bardzo długo się ładowała, więc musiała być obciążająca dla serwerów. Ostatnia cyfra z tej sekcji, którą zapamiętałem u siebie, to było ponad 30000 pozycji, które oznaczyłem jako nie interesuje. Jak się z tym uporali, to każdy wie. Ukryli wejście :) Więc ktoś tam jest :)

goldenchopak

30 tysięcy?Oo
Nie walnąłeś się z zerami?

Nabongodonozor

Teraz to już nie wiem, bo namieszałeś mi głowie ;) Ostatnia cyfra jaką zapamiętałem, zanim ta sekcja zniknęła to coś około 28... Pamiętam, że nie wydało mi się to niczym dziwnym, że oceniłem 2800 a 10 x tyle bym oznaczył jako nie interesujące. Konto mam w sumie ponad 10 lat. Teraz nie da się tego w żaden sposób sprawdzić?

GrandFan

Dodałem to do adblockera i cały czas mam problem. Myślałem, że się da pobrać, ale próbowałem już ok. 20 razy i losowo kończy proces zbierania przy 4000-6000 pozycji. Do 7000 nigdy mi nie dobiło, czy teraz należy dodać jakieś nowe blokady, czy nic się nie zmieniło i to problem samego skryptu?

Rihekel

Ta reguła nie działa już od miesięcy, bo fw się wycwanił i losowo zmienia nazwy skryptów odpowiedzialnych za różne głupoty na stronie, m.in. za jej odświeżanie.
Nie zauważyłeś, że komentarz GrandFan ma już 2 lata?

W trakcie eksportu musisz coś robić na stronie, bodaj ją scrollować (albo chociaż poruszać kursorem), aż do jego zakończenia.

Nabongodonozor

nie masz racji. wątpię żebyś miał okazję pobierać taką ilość. Hando miał do pobrania ledwie niecałe 3500 pozycji i machanie myszką dało mu taki sam efekt jak skakanie na jednej nodze – pozorny, bo wywala pobieranie w dość losowym momencie, przy czym pobranie 4000 pozycji nie powinno być problematyczne.

Rihekel

Albo użyć tego https://greasyfork.org/pl/scripts/493166-filmweb-pl-brak-automatycznego-od%C5%9B wie%C5%BCania-i-reklam

tomfilmowiec

Wydaje mi się, że skrypt jednak nie działa prawidłowo. Udało mi się pobrać dziś oceny seriali, natomiast przy filmach (których ocen mam znacznie więcej) cały czas pojawia się jakiś problem: pobieranie "staje" przy jakiejś ich części albo - po odświeżeniu strony (a nawet zrestartowaniu komputera) - pojawia się komunikat "błąd pobierania".

hando

Spójrz dosłownie kilka postów wyżej, może masz ten sam problem.

Nabongodonozor

Trzeba było - jeszcze cierpliwiej - co chwila poruszać myszką... ;-)

tomfilmowiec

Wszystko gra i buczy. Z prostej tabelki wyciągnę więcej informacji niż z tych nowych profili. Piękne dzięki i pomyślności w nowym roku

duraq

Nie wiem może jestem pier.... ale jak to zainstalować? Ściągam grassmonkey, wchodzę na link ze scryptem, otwiera się link klikam w link zainstaluj skrypt, widzę skrypt. I dalej co? Wchodzę na strone filmweb, klikam swój profil, i nad nad najwyżej oceniane nie pojawia się nic dodatkowego w stylu eksport ocen. O co tu chodzi?

duraq

jak to zainstalować?

jaycutler

Za pierwszym razem też nic nie widziałem ale potem zaskoczyło. Na profilu pod "ocenami" i "chcę zobaczyć" powinna pojawić się tabelka. Może spróbuj zainstalować wszystko jeszcze raz (i tempermonkey i skrypt)/wyłączyć włączyć wyszukiwarkę (wiem jak to brzmi ale sam robiłem dokładnie tak samo). Powodzenia! P.S. zgrywanie ocen trochę trwa, więc nie zraź się jeśli od razu nie wyskoczy plik do zapisu.

duraq

Miałeś na myśli przeglądarkę, a nie wyszukiwarkę, prawda?;>

Nabongodonozor

Prawda ale na 30 minut przed fajrantem takie rzeczy się mają prawo zdarzyć :-)

duraq

Już mi się udało, to wina tego plugina Grassmonkey, nadaje się do d.... ściągnąłem Tampermonkey i wszystko hula. Dzięki.

tomfilmowiec

Ktoś wie jak otworzyć plik XLS? Pobrałem niby program do otwierania takich plików ale pokazuje tylko jakieś zniekształcone litery i cyfry. Tabelka jest nieczytelna

WybraniecC

z płatnych to Microsoft Office, a z darmowych to LibreOffice

WybraniecC

A wystarczyło zrobić tak https://www.google.com/search?q=XLS ;]

Nabongodonozor

Próbuję, jak robiłem to wiele razy, ściągnąć oceny i - pomimo włączonego skryptu - w ogóle nie widzę standardowych tabelek, gdzie klikało się, żeby ściągnąć oceny. Kompletnie nie wiem, co począć w tej sytuacji. Odświeżanie strony i przeinstalowywanie skryptu nic nie daje. Ma ktoś radę na to czy może przestało to działać? :(

Kapela86

Dzięki wielkie za ten skrypt :)

użytkownik usunięty
Kapela86

Dzień Dobry, mam pytanie, udało mi się wyeksportować listę chce zobaczyć, czy mógłbym ją przenieść z konta na drugie konto na filmwebie?

Na fw nie ma natywnej opcji eksportu/importu ocen.

użytkownik usunięty
Nabongodonozor

Ok dzięki

Kapela86

W przypadku Firefoxa Greasemonkey nie chciał zapisać na dysku pobranych ocen. Zaś Tampermonkey działa prawidłowo. Wobec tego zupełnie odradzam używanie Greasemonkey.

Rihekel

Czyli ten dodatek działa? Jest możliwość importu ocen z filmwebu? Ostatnio próbowałem w przeglądarce Opera z uzyciem Tampermonkey i **** blada.

Valhilla

Działa. Nie wiem jak to jest z Operą. Pobierz roboczo Firefoxa i po imporcie ocen na komputer odinstaluj.