PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617239}

Grzech Fatmagül

Fatmagül'ün Suçu Ne
2010 - 2012
7,4 1,2 tys. ocen
7,4 10 1 1211
Grzech Fatmagül
powrót do forum serialu Grzech Fatmagül

Całe wakacje czekałam i wreszcie się doczekałam, zapraszam do pisania swoich opinii na bieżąco, bo wydaje mi się, że tamte posty trochę poumierały:)

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Nie wiem co odp, ale wybiegnie i zacznie beczec.

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Ciekawa jestem czy naprawde w Turcji wiezienia to sa takia takie male mieszkania, pewnie tak skoro to pokazali, ale wg mnie to na plus ze sami sobie piora i gotuja ☺ jeszcze powinni to zarcie zdobywac...

darjaa

Tureccy więźniowie mają teraz lepiej, niż niejeden przebywający na wolności. Ten oskarżany o łamanie praw człowieka kraj zaczął właśnie przebudowywać swoje więzienia tak, by spełniały międzynarodowe standardy. I nic dziwnego, bo jeszcze nie tak dawno warunki w tych ośrodkach były skandaliczne.

ocenił(a) serial na 7
darjaa

W scenie w kinie we wspomnieniach Fatmagul mogliby zatrudnić nastolatków, bo to przesada, że udają tyle lat młodszych. Fatmagul jest w szczególności za wysoka na 12/13-latke Mustafa wygląda tak jak teraz tylko gładko ogolony. Nie wiem ile jest starszy od Fatmy, ale na 15/16-latka nie wygląda. Poza tym oni nie byli razem tyle czasu, Fatmagul się w nim podkochiwala, ale była zaskoczona, kiedy się jej oświadczył, więc chyba wcześniej nie traktował jej zbyt poważnie a co za tym idzie to dziwne, że chodził z taką dziewczynką do kina.

ocenił(a) serial na 7
Alee

Właśnie. Murat ma chyba jakieś 8-9 lat. Gdyby Mustafa i Fatmagul byli ze sobą tak długo, to myślę że już dawno by się pobrali.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Fakt, ta scena nie była przemyślana przez scenarzystów, nie trzyma się kupy. A zauważyliście jak Mukkades trząsł się ciążowy brzuszek? jak galareta :)

ocenił(a) serial na 7
PaOlla_89

Ja nieco pamiętam tę scenę. Aktorka grająca Mukaddes musiała chyba podtrzymywać go ręką od dołu, by jej nie spadł :)

ocenił(a) serial na 10
PaOlla_89

Tak, mogla byc Fatma i Mustafa, ale powinni pominac ten porod, moglyby z nimi byc np Murat i Rahmi

ocenił(a) serial na 10
Alee

Ej dopiero teraz.mi sie to dodalo skoro ona ma 13 lat to skad tam sie wzial mustafa
?

ocenił(a) serial na 7
darjaa

* Mustafa zaliczył Meltem, jak widać zbyt wysoko ceniłam tę dziewczynę.

* Vural ma problem. Ktoś powinien przemycić mu paczkę pampersów do aresztu :)

* Widziałyście jak wygląda biuro Kadira? Ściany wyglądają jak by miały osmolenia po niedawnym pożarze, albo jak by była na nich pleśń!

* Munir jak zwykle w formie :) Cóż, tak jak pisałam, kochamy czarne charaktery. Lubię tego łajdaka.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Nie cierpie Minira, kocham Mukkades i Erdogana☺ Meltem nie mogla sie.oprzec temu maczusiowi... Zwrocilam uwage na wystroj kancelarii Kadira i mi sie spodobalo ☺ kerim ale pieknie dzis wygladal ☺

darjaa

biedny Vural, a ci szmaciarze (selim i erdogan) w ogóle mu nie współczuja, tylko martwia sie co on powie w sadzie, czyli o własne du py

Fatmagul i Kerim piękni jak zawsze <3

ocenił(a) serial na 10
isw138

No Meltem też straciła w moich oczach.... żeby chociaż ten Mustafa był pociągający... nie mogę patrzeć na te jego mydlane oczy!!!
Między Fatmą a Kerimem widać rodzące się uczucie :)

isw138

Ja też mu nie współczuję, cholerny gwałciciel. Trzeba było myśleć głową a nie dolną częścią ciała to by nie siedział w pierdlu. Ma to na co zasłużył.
Czekam kiedy ktoś odstrzeli Mukkades i Munira, ale chyba się nie doczekam. ...:)

ocenił(a) serial na 7
telimena79

Wiem, że Munir trafi tam gdzie są teraz Vural, Munir i Erdogan a co będzie z Mukaddes? Nie mam pojęcia.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Dostanid chyba tylko zawiasy, bo wyjedzie z rahmim i muratem i coreczka

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

Dostanie rok zamieniony na grzywne

telimena79

Współczuć to można Fatmagul, a nie Vuralowi. Dziewczyna ma złamane życie, bo nawet jak się im ułoży z Kerimem, nawet jak gwałciciele dostaną wysokie wyroki, to i tak nie wymaże z niej wspomnień tego, co się stało. Są sprawy, których nie da się cofnąć i naprawić. Ona do końca życia będzie o tym pamiętać i to przeżywać. To, że Vural ma wyrzuty sumienia nie czyni go niewinnym. Skoro był zdolny do tak podłego czynu, to jest sukinsynem i ma na co zasłużył.

agneszko

wspólczucie nie wymazuje jego winy, chodzi o kontrast miedzy gwałcicielami z serialu, tak jak selim to odbicie rodziców, vural sie pogubił pod złym wpływem erdorana co mogło sie przydazyc Kerimowi, erdoran niw wiadpmo po kim taki gnuj chyba ze nie slubny syn perihan lub reszata :) i nie znosze matki vurala, a sam vural już został ukarany

Fatmagul "dzięki" ( to złe słowo) uwolniła sie od stuknietego mustafy

meltem co jej pozostało?, mąż gwałciciel, rodzice nie lepsi, ona w końcu z selimem byłaby nieszczesliwa

ocenił(a) serial na 7
isw138

Rzeczywiście, Meltem pozostało jedynie rozchylanie nóg przed Mustafą :P

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

dzięki niej teraz Mustafa będzie uważał się za ogiera roku skoro laskę z wyższych sfer zaciągnął do łóżka :/

PaOlla_89

Zaliczył Asu, zaliczył Meltem, z Fatmą mu się nie uda, za to na w końcu zaliczy kulkę w łeb.

telimena79

dobre :P

ocenił(a) serial na 7
isw138

Szkoda, ze Mustafa umrze. Powinien skończyć w więzieniu.

ocenił(a) serial na 10
HotChocolate90

będąc w więzieniu ciągle dręczył by Fatmagul (czytałam w spojlerach, że jak będzie w więzieniu to ciągle będzie wysyłał jej listy) a tak to przynajmniej Fatma uwolni się od niego raz na zawsze i będzie mogła układać sobie życie z Kerimem :)

ocenił(a) serial na 10
PaOlla_89

Doklanie i zazdrosny Kerim bedzie robil awantury.

ocenił(a) serial na 10
isw138

Ale mi nie daje spokoju mysl, czy Kerim.jej nie zgwalcil bo zemdlala czy dlatego ze nie jest gwalcicielem ?

darjaa

to chyba ma zwiazek z jego mamą i po prostu nie jest gwałcicielem
on jest człowiekiem, a nie zwierzeciem jak reszta, w swojej naiwnosci był w takiej sytuacji ,ale przyzwoitosc nie pozwoliła mu skrzywdzic Fatmagul, jednakże pod wpływem narkotyków i alkoholu jej nie obronił to jest jego grzech

gwałcicielom ogolenie nic nie dało
obrzydliwe mordy selima i erdorana
vurala juz sumienie ukarało

i te krzywe gęby yaszaranów
dobrze ze mustafa sie opamieta i zezna na korzysc Fatmagul

ocenił(a) serial na 10
isw138

Nie dowiemy sie nigdy czemu tego nie zrobil.i czemu jej nie.pomogl....

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Kerim mimo trudnego dzieciństwa nie jest nienormalny a co za tym idzie nie mógłby dopuścić się gwałtu, bo, żeby to zrobić trzeba być zwyrodnialcem. Nie obronił jej, bo był pijany i naćpany i nie za bardzo wiedział co się dzieje, gdyby wiedział, że jego znajomi są zdolni do gwałtu to by się z nimi nie spotykał. Złapał Fatmagul dla żartu, i nie przyszłoby mu do głowy jak zareagują tamci. Żadnemu normalnemu, trzeźwemu człowiekowi by nie przyszło.

ocenił(a) serial na 7
agneszko

Fatmagul nigdy nie zapomni, ale paradoksalnie gwałt uwolnił ją od życia z psychopatą i pozwolił na znalezienie szczęścia u boku mężczyzny, który ją naprawdę kocha. Z Mustafą byłaby skazana na jakieś 50 lat życia w ciągłym poniżeniu, strachu i nigdy nie wyjechałaby ze swojej wioski, nie zdobyłaby wykształcenia, we wszystkim musiałaby słuchać męża. Dajmy na to dorobiliby się 3 dzieci, Mustafa by uznał, że on więcej nie chce a Fatmagul zaszłaby w czwartą ciążę. Kazałby jej usunąć tak jak Asu i nie miałaby nic do gadania, musiałaby zabić własne dziecko, bo on tak każe. Nigdy by od niego nie odeszła i to nie tylko dlatego, że ludzie będą gadać, ale dlatego, że sama by sobie nie poradziła, nie utrzymałaby się, dodając jeszcze do tego dzieci. Musiałaby znosić bicie, awantury, upokorzenia, bo pan i władca tak chce. Więc mimo, że jej życie nie będzie takie samo, to będzie lepsze, bo gwałt ją zmienił, ale nie złamał, podniosła się po nim, a Mustafa zniszczyłby całe jej życie.

ocenił(a) serial na 7
Alee

Oczywiście nie chcę, żeby to miało wydźwięk, że gwałt to coś pozytywnego, lepiej gdyby to wszystko dokonało się bez tego i żeby Fatmagul nigdy nie musiała przeżyć tej traumy.

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Vuralowi powinni zlozyc ceratke pod materac☺

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Kerim troche dzisiaj przesadzil, co on chcial motorowke dogonic? Ona momentami zachowuje sie jak narwany maczo i troche mnie wkurza.

ocenił(a) serial na 7
darjaa

* Fajerwerki Mustafy były śliczne. W innych okolicznościach uznano by to za piękny, romantyczny gest. Ale tak, pozostał po tym jedynie olbrzymi niesmak. I szkoda, że to Kerim nie wpadł na ten pomysł :( Mustafa zepsuł jej urodziny.

* Wie ktoś może, co to za piosenka, którą puszczono gdy Fatma tańczyła z Rahmim a Kerim z Meryem?

* Dla mnie wyjątkowo najbardziej parszywe były dzisiaj matki gwałcicieli. Zwłaszcza matka Erdogana (nie pamietam imienia), oraz Leman. Miały takie miny jak by, chciały zagryźć Fatmę. Chciała bym by na zakończenie po skazaniu Fatma podeszła do nich i powiedziała im pewną rzecz. Ja wpisała bym ją w scenariusz gdybym była scenarzystką.

HotChocolate90

leman jest najgorsza z tych matek choc doruwnuje jej perihan

ocenił(a) serial na 10
isw138

One we 3 to.karykatury.matki

ocenił(a) serial na 10
darjaa

No naprawdę Kerim z tą zazdrością o Mustafę też już mnie denerwuje, najpierw obiecuje Fatmie, że nigdy jej nie zostawi i zrobi wszystko aby jej pomóc, a potem jak narwany rzuca się do Mustafy... takim zachowaniem to tylko może zaszkodzić i sobie i jej.

ocenił(a) serial na 10
PaOlla_89

Zgadzam.sie w 100%

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Kilka uwag:
1. O ile dlaczego Mustafa uwiódł Meltem można wytłumaczyć (poza tym, że mu się podobała) jako rodzaj zemsty- ty wziąłeś moje to ja wezmę twoje- to motywy Meltem chyba pozostaną tajemnicą. Może po prostu ma słabość do drani. Albo połączyła ich silna więź w postaci brak odwagi i chowania głowy w piasek pomimo znajomości prawdy. Bo żeby to było podziękowanie za ostrzeżenie ojca to już chyba przesada. Ale jak chciała się odegrać na Selimie to mogła sobie znaleźć jakiegoś przystojnego faceta, który nie potrzebuje natychmiastowej hospitalizacji w psychiatryku.
2. Mustafa najpierw z Asu , teraz z Meltem, król czystości normalnie. A chyba nikt nie ma wątpliwości, że Asu jego pierwszą kobietą nie była. Co za hipokryzja- zgwałcona Fatmagul jest zbrukana, ale to że on przed ślubem robił co chciał to w porządku. Jak dobrze, że on nie wyszła za tego psychola. Jeszcze by się okazało, że błonka jej pękła, przy wypadku na rowerze, a tu w trakcie nocy poślubnej nie ma krwi na prześcieradle, więc w logice Mustafy Fatmagul nie jest dziewicą i zakatowałby ją pierwszego dnia małżeństwa. Jak on z tak ograniczonym umysłem był w stanie czymkowiek kierować a co dopiero działem logistyki w ogromnej firmie?
3. Dlaczego Asu, przy swoim niewielkim wzroście, jeszcze się skraca. Najczęściej nosi adidasy- z swej natury płaskie i za długie spodnie z szerokimi nogawkami. Źle w tym wygląda.
4. Za to Fatmagul jest dużo ładniej w naturalnych kręconych włosach. I w ogóle teraz prezentuje się coraz lepiej- gdzie ona wcześniej chowała te wszystkie ładne sukienki i czemu chodziła w tych oględnie mówiąc "nieudanych"?
5. I już prawie miał być pierwszy pocałunek, ale Fatmagul uciekła. Może to i dobrze, znajdą lepszy moment, bez ducha Mustafy.
6. Czy ja wiem czy te fajerwerki to byłby taki romantyczny gest w innych okolicznościach? Dla mnie nie bardzo, romantyzm trzeba dostosować do ukochanej osoby, do Fatmagul to nie pasuje. Pokaz fajerwerków z okazji urodzin to tylko połechtanie swojego ego i pokazanie zobaczna co mnie stać. Czyli bardziej kocham siebie niż ciebie. A w przypadku Mustafy to kolejny dowód na to, że jest psychopatą. Na co on jeszcze liczy?
7. Kadir obiecał, że ich po wszystkim nie zostawi, a Meryem to nie ucieszyło, bo jest w nim zakochana a nie liczy na wzajemność i myślała, że co z oczu to z serca. Nie wie jeszcze jak się przeliczy :D
8. Omer niby jest adwokatem Kerima a praktycznie pozostaje bierny i wszystkim zajmuje się Kadir, chociaż od strony prawnej reprezentują sprzeczne interesy i to Omer powinien się zajmować obroną Kerima, również jako przystopowywaniem.
9. Kerim jest wybuchowy jeśli chodzi o kwestię Fatmagul i Mustafy i owszem przesadza, ale z drugiej strony ciągle jest niepewny uczuć Fatmagul i jak każdy normalny facet nie chce, żeby jakiś świrnięty były zagrożał jego żonie. A że gonił motorówkę? Tam niedaleko jest mostek, więc jakieś szansę powodzenia były ;)
10. Kiedy i od kogo Emre poznał prawdę? I dlaczego nie pokazano jego reakcji?
11. Mukaddes ruszyło sumienie i zezna prawdę czy tylko szuka dachu nad głową po poznaniu prawdziwego oblicza Saliha?
Trochę się rozpisałam :p

Alee

Fatmagul uwolniła się w niemiły sposób od Mustafy, ale byłoby tak jak napisałaś, nie rozwinęłaby skrzydeł, nie wykształciłaby się, była by sama z dziećmi w domu, poniżana
z Kerimem jest na równi, rozkwita, realizuje się, a na wiosce gdzie mieszkała, by tego nie osiągnęła
mustafa prawiczkiem nie był na pewno (raczej Fatmagul nie zdradzał),on po prostu swojego rodzaju był też biedny,choć nie głupi , co zupełnie dziwne postrzeganie kobiety
( spaczyli mu umysł rodzice),
Kerim przesadza z zazdrością, ale kocha do szaleństwa Fatmagul
Mukades też chciała Fatmagul trzymać pod miotła jak Rahmiego, była zazdrosna, bo ona też nie miała szczęścia ( cała historia z selihem) ją zżera zazdrość,że Kerim kocha Fatmagul, a za nią nikt nigdy tak nie poszedł, nie kochał
Vural po gwałcie okazał się słaby psychicznie i jeśli nie to , to coś innego by go złamało
Emre wie tyle ile trzeba, po za tym trochę już sie przyjaźnia i pewno sobie pewne fakty poskładał
prawie się pocałowali och co za scena :)
fajerwerki to wiocha, Kerima prezent i ten tort z różą wspaniały I biedeak myśli ze musi zaimponować Fatmagul a ona się w nim zakochuje :) tak po prostu :)

ocenił(a) serial na 7
isw138

Myślę, że nie wzięli by Emrego na świadka, gdyby nie wiedział wszystkiego, w końcu musi wiedzieć jakiej sprawie zeznaje. Swoją drogą dziwne, że mamusia nie zabrania mu kontaktów z "tą rodziną".

ocenił(a) serial na 10
Alee

Widac Emre niewiedzial kompletnie nic.

ocenił(a) serial na 7
darjaa

Taki mały off-topic. Nie znacie może jakiejś strony z archiwalnym tureckim programem telewizyjnym?

Alee

asu - tania dziwka
selim pokzauje jaki jest zepsuty do szpiku kości, z oczu samo zło
leman-szmata szkoda ze to jej stado bykow nie zgwałciło
mustafa mały plusik
Kerim a gdzie przytulenie Fatmagul?
fajne minki rodziców selima jak widza jakiego "aniołka" wychowali
jaka kobieta staje po stronie gwałcicieli? matki z piekła rodem im by się przydał pobyt we wiezieniu
a to ich wyjscie z wiezienia, jakby z hotelu (wakacji) wracali - masakra jakaś

ocenił(a) serial na 7
isw138

Selim dał popis aktorstwa na sali. W tym pojedynku teoretycznie mamy remis. Żadna ze stron nie uzyskała przewagi. Selim, Erdogan i Vural nie trafili do więzienia. Ale Munirowi nie udało się wywalczyć ich uniewinnienia a jedynie odroczenie procesu o 5 miesięcy. Jednak w praktyce, pierwsza runda kończy się zwycięstwem Yasaranów. Moim zdaniem sąd widzi, że w tej sprawie coś jest nie tak. Po pierwsze sąd odebrał przyrzeczenie od Mustafy, musiał zeznawać pod przysięgą, czyli w ich ocenie jest mało wiarygodnym świadkiem. Po drugie sąd odroczył proces, by mieć czas na zweryfikowanie opinii lekarskich i zeznań medyków. Więc moim zdaniem to też o czymś świadczy.

HotChocolate90

https://www.youtube.com/watch?v=P5yUy-DKyWI

czy to może jutro 3;54 ? Kerim pocieszy Fatmagul i każe jej nie rezygnować z procesu, sukienka by sie zgadzała

ocenił(a) serial na 10
isw138

Tak to dzis, a potem zostanie aresztowany.

ocenił(a) serial na 10
isw138

Stado bykow ale w sensie zwierzat i koz, to by dopiero byla obrzydliwa kara...

ocenił(a) serial na 10
darjaa

Dziwie sie Fatmagul, ze ona chce byc z Kerimem, ja bym go w.d... Kopnela, taki narwus, non stop sie o niego bedzie martwic...