PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=720696}
7,3 18 tys. ocen
7,3 10 1 18108
O mnie się nie martw
powrót do forum serialu O mnie się nie martw

no i stuknęło znowu 1000 postów! :D

działamy dalej, mamy niezłe tempo! :D

on_mile

Marcin jest wdzięczny Krzyśkowi, że ten pozbył się jego największego problemu jakim była Dorota. A teraz razem wspólnie oglądają striptise Igi w nowym mieszkaniu. Wszystko w rodzinie :)

ocenił(a) serial na 8
loka12

Albo to Anna Mucha robi striptiz xD

ocenił(a) serial na 6
loka12

Ja się tylko zastanawiam dlaczego Krzysiu się do niego przytula z taką błogą miną. Za dużo piwa czy zmienił orientację? :p

1990kozakm

Ale Kaszuba swoją drogą ma minę na granicy irytacji i wybuchnięcia śmiechem. A Krzysiu jak ma taka minę to zazwyczaj coś knuje ;)

ocenił(a) serial na 8
on_mile

Nie wiem jak Wy ale zaczynam się bać zakończenia tego sezonu...petarada nadciąga.... Marcin mocno zdesperowany skoro pije piwo pije z Krzysztofem.... co ta Iga wymyśliła ....byłabym spokojna gdyby to ona siedziała zamiast Krzysztofa...o tak cysterna melisy inaczej tego sobie nie wyobrażam...

ocenił(a) serial na 8
Stenia21

Ta rozanielona mina Krzysztofa najbardziej wzbudza mój niepokój...nawet jeśli zdjęcie nie jest z planu...

ocenił(a) serial na 9
Stenia21

Tak dziewczyny straszycie że sama zaczynam sie bać tego zakończenia sezonu choć naprawdę nie mam pomysłu jaki dramat może się stać w ostatnich minutach. Wątpie w rozstanie Igi i Marcina no bo co musiałoby sie stać by zerwali zaręczyny, wydaje mi się że możemy być pewni ich uczuć do siebie i to byłaby totalna brazyliada gdyby scenarzystki tak nagle ich rozdzieliły. Mam nadzieję jednak na happy end i ciągle mi się marzy małe bobo Igi i Marcina a nie np Gadomska w ciąży (w prawdziwej lub nie).
Co do tego pięknego zdjęcia Marcina i Krzyśka to pewnie Marcin jako ze jest oskarżony o pobicie nie może wykonywać zawodu, więc siedzi w domu w depresji i Krzysiunio go pociesza ale jaki on ma w tym interes....

ocenił(a) serial na 10
Sairina

też wątpię z rozstanie Igi i Marcina, i zmienię troszkę temat... Wydaje mi się ze to zdjęcie tak zwane "pościelowe" Igi i Marcina nie będzie w 11 odcinku, bo jak zdążyłam zauważyć na zwiastunie to Iga nadal ma na szyi długi łańcuszek- taki na jakim ma obrączkę. Druga sprawa to Iga pierścionek ma na lewej ręce, więc może okaże się ze Iga z Marcinem wezmą cichy ślub, gdyż w tradycji polskiej jest przyjęte ze w dniu zaręczyn pierścionek powinien być na prawej ręce a w dniu ślubu na prawą rękę zakłada się obrączkę a pierścionek zaręczynowy przekłada na lewą..
Sama nie wiem.. Takie jakieś rozkminy mnie dopadły

Klaris

Mi to 'pościelowe' zdjęcie widzi się w finale sezonu. :)

ocenił(a) serial na 10
on_mile

mi też :) szczególnie ze pojawiło się w bardzo podobnym odstępie czasowym jak zdjęcie znad rzeki a finał 2 sezonu :)
Miejmy nadzieję :)

Klaris

mam to samo skojarzenie :)

ocenił(a) serial na 10
on_mile

cieszę się ze nie tylko ja mam takie skojarzenie :)

Klaris

btw. tak samo w głowie pamiętam jak potrzebowali statystów w eleganckich strojach - nadal się zastanawiam do czego? :D czy ten ślub Asi i Adama naprawdę będzie? :) chyba, że chodzi o zupełnie coś innego.

wgl potrzebowali do imprezy urodzinowej... i właściwie nie wiadomo po co. :D

ocenił(a) serial na 6
on_mile

może do tego wieczoru panieńskiego, który był u Adama w tym odcinku, kiedy się oświadczył :D ?

1990kozakm

no może... kij ich wie. :D

1990kozakm

A propo imprez - jakieś przyjęcie chyba jednak jeszcze przed nami. Pamiętacie zdjęcia z fb Katarzyny Gniewkowskiej i Stefana Pawłowskiego, a wokół balony itp.?!

on_mile

Jednak Aśka nie kupiła tej sukni ślubnej, czyżby to był jakiś znak? Teraz zaczęła dokładnie wypytywać Marcina o przeszłość Adama - czy się czegoś dowiedziała o nim, coś jej nie pasowało?
Zagadkowi goście w strojach wizytowych, może ślub, a może Zuzanna gdzieś pójdzie z Filipem.
Fotka z sypialni - może być podpucha - i nie wejdzie do serialu - to są przecież kwiaty z zaręczyn, pierścionek na tej ręce na której lepiej się ustawić do zdjęcia, zresztą niedbale założony - bo na środkowy palec.
I po co zaręczynach od razu ślub - strzelają sobie w stopę, to ma być cel 4 sezonu.
Zresztą musi być ustawowo 30 dni odczekane, chyba, że ciąża, wyjazd za granicę, więzienie?

loka12

Pytanie w kwestii formalnej, na co i po co trzeba czekać 30 dni? Przepraszam może i to głupie z mojej strony, ale nie za bardzo rozumiem.

lavendeer

Jest taki wymóg formalny, że można wziąć ślub najwcześniej po 30 dniach od złożenia wniosku w USC. Chyba, żeby narzeczeni dobrze się zastanowili nad tym krokiem. W tym czasie urzędnicy sprawdzają też wszelkie dokumenty, metryki, czy możliwy jest ten ślub, czy nie ma przeszkód prawnych. Można przyspieszyć termin ślubu - w szczególnych przypadkach, pisze się podanie do kierownika USC i uzasadnia. Ale na pewno i tak nie z dnia na dzień.

loka12

Aaaa już wszystko rozumiem, bo ja myślałam że Ty pisałaś o zaręczynach i coś mi tu nie pasowało, bo w polskim prawie rodzinnym nie jest w żadnym stopniu unormowana ta kwestia. Ale przecież muszą być zachowane wszelkie procedury w urzędzie, a że to po trosze kwestie administracyjne, to oczywiście terminy rzecz święta - muszą się zgadać.

ocenił(a) serial na 10
loka12

Trochę zgłupiałam, przecież w PL obowiązuje konkordat, czyli albo cywilny albo kościelny i po kościelnym zanosi się papierek do USC, czy ja czegoś nie wiem?

wiseacre

Wyglada to tak że po zawarciu małżeństwa w kościele, dopełnienie wszelkich formalności spoczywa na parafii, która przesyła w ciagu tygodnia niezbędne dokumenty do usc, a na podstawie tego kierownik usc sporządza akt małżeństwa i takie małżeństwo zawarte w kościele ma także skutki cywilnoprawne tzn że jest ważne wg prawa polskiego zw wszystkimi konsekwenacjami jakie polskie prawo wiąże z małżeństwem.

lavendeer

.... ile to nowych rzeczy można się dowiedzieć z tego forum. :)

on_mile

W kwestiach prawnych służę pomocą, nie myślałam że wiedzę ze studiów już tak szybko uda mi się wykorzystywać w "praktyce", akurat na dobry moment trafiło, bo w tym semestrze mam prawo rodzinne;)

ocenił(a) serial na 10
lavendeer

....OK, ale obrączki zakładasz w kościele i tu żadne 30 dni nie przeszkadza, gdyż data ślubu zależy od Młodych i księdza, można się dogadać.

wiseacre

Tu się całkowicie zgadzam, tak jak pisała koleżanka wyżej takie formalności związane z 30 dniami tylko w usc są wymagane, kościelna forma żądzi się swoimi prawami, termin może być jaki tylko sobie narzeczeni zażyczą.

wiseacre

Przy konkordatowym trzeba mieć wcześniej zaświadczenie z USC o braku przeszkód do zawarcia związku, na które też się czeka, ale o wiele krócej. A potem ksiądz po ślubie kościelnym ma 5 dni na zaniesienie zaświadczenia o ślubie do USC, bo inaczej będzie on nieważny. Jakby mieli mieć konkordatowy to by było jeszcze dłużej niż miesiąc - nauki przedślubne, protokół przedślubny, dwutygodniowe zapowiedzi. Jej parafia i miejsce wystawienia metryki chrztu i urodzenia na Mazurach - to wydłuża sprawę.

ocenił(a) serial na 10
loka12

Jakby to powiedzieć: kiedyś, oj kiedyś ćwiczyłam i obyło się bez nauk, to było oczywiste, bo pomieszkuję również gdzie indziej, nie w PL....a ja myślę, że ksiądz od Marlona Brando dałby rade, jakby co, oczywiście:)))

ocenił(a) serial na 10
loka12

to mi już kojarzy się z Danusią i Zbyszkiem z Krzyżaków:)))) i "mój tyś".

ocenił(a) serial na 10
wiseacre

*to więzienie:))))

ocenił(a) serial na 10
on_mile

mam to samo skojarzenie:))))

ocenił(a) serial na 8
Klaris

Poczytałam o tym wędrującym pierścionku...Iga ma na lewym ręku...Marcina ręki nie widać...może jednak cichy ślub...i też myślę że to 13 odcinek...

ocenił(a) serial na 8
Stenia21

Przyznam że nie zwracałam na to uwagi...może dlatego że moja praca wymaga brak biżuterii tylko rękawiczki lateksowe ;)

Stenia21

A ja wgl nie ogarniam co i na którym palcu i dlaczego. :D Ale raczej o uszy obiło mi się, że pierścionek zaręczynowy to na prawej dłoni się nosi. :)

ocenił(a) serial na 8
on_mile

Na prawej do ślubu a po ślubie obrączka na prawą rękę a pierścionek na lewą....

ocenił(a) serial na 8
Stenia21

Tak wyczytałam...

Stenia21

dobrze wiedzieć! :)

Stenia21

a w praktyce pewnie i tak każda kobieta nosi jak jej się żywnie podoba, aczkolwiek dziękujemy za informację. Kurczę, nie przypuszczałam że dzięki temu forum zdobędę tyle przydatnych w życiu wiadomości ;)

ocenił(a) serial na 8
lavendeer

Jeśli scenarzystki trzymały się tego schematu ...a Iga ma pierścionek na lewym ręku....to może....cichy ślub...i petarda rozbrojona ???

Stenia21

To faktycznie byłaby petarda! Wszystko w jednym sezonie i zaręczyny i ślub! Uuuu Do tej chwili nie uwzględniałam w ogóle, że w III sezonie może dojść do ślubu IgMy (nawet cichego)! Poza tym ja chcę chociaż ułamek tego ślubu zobaczyć, a nie tak po cichu, po kryjomu, broń Boże bez kamer :)

lavendeer

może się okazać faktycznie, że tak założony lepiej wygląda do zdjęć (zależało im by pierścionek był widoczny) albo kolejna wpadka (na którą być może mało kto zwróci uwagę - oprócz ekipy z forum). :)

ocenił(a) serial na 10
lavendeer

Ty zdobyłaś a mnie się zamieszało:).

wiseacre

Nie dziwie sie wcale, juz tyle tutaj teorii najróżniejszym snujemy, że ma sie prawo wszystko pomieszać.

ocenił(a) serial na 10
on_mile

...naprawde jest dowolność, jak z zegarkiem:) tym bardziej, że mamy dużo młodych żyjących np. w GB lub USA a tam na lewej.

wiseacre

pewnie tak :) żyjemy w wolnym kraju. :)

ocenił(a) serial na 9
Stenia21

Ale Iga ma pierścionek na właściwym palcu, w Polsce nosi się go na prawej ręce, o ile się orientuje to z tym w różnych krajach bywa inaczej, bo gdzieniegdzie nosi się na lewej.... chyba zresztą w USA nosi się właśnie na lewej.

ocenił(a) serial na 8
Sairina

Właśnie nie ten palec powinien być serdeczny a ona ma na środowym a co do ręki to pisałam wcześniej to co wyczytałam a i tak każda kobieta nosi tak jak jej wygodnie :)

ocenił(a) serial na 10
Stenia21

...no właśnie, czasem może się narzeczony z rozmiarem lekko omsknąć a trudno się z pierścionkiem rozstać nawet na chwilę i zanieść do jubilera:)

Klaris

może się okazać, że to zdjęcie jest takie samo jak zdjęcie znad Wisły... czyli ostatnia scena - to wskazywałoby na happy end. zobaczymy :)

ocenił(a) serial na 10
on_mile

i to byłby piękny happy end :)