Słodkie kłamstewka

Pretty Little Liars
2010 - 2017
7,5 74 tys. ocen
7,5 10 1 73558
5,3 3 krytyków
Słodkie kłamstewka
powrót do forum serialu Słodkie kłamstewka

SWJ+offttopy cz.5

ocenił(a) serial na 7

SWJ kontynuuje swoją działalność po raz 5 (!)
<wiwaty> <fanfary> <owacje na stojąco> <fajerwerki w tle> :P

Zanim przypomnę Wam wszystkim krotko czym jest nasze Stowarzyszenie, pozwolę sobie dodać kilka słów od siebie do wszystkich naszych wiernych członków, którzy zacięcie i wytrwale angażują się w funkcjonowanie Stowarzyszenia.

A wiec... Kochani ... Jesteście duszą i sercem SWJ. Bez Was- nie byłoby nas. Przez ten krotki czas staliśmy się prawie rodzina ;) Dzielimy razem smutki i żale, ale także śmiechy i żarty :) Ale co najważniejsze wspieramy się! Różnice w gustach czy charakterach nie dzielą nas, a jedynie łączą :)
Pragnę wyrazić swój niepohamowany entuzjazm, który odczuwam, kiedy pomyślę nie o tym co było, a o tym ile jeszcze przed nami! Mam nadzieje, ze wytrwamy w niezmienionym składzie.

A teraz krotko i dla przypomnienia, czym jest SWJ? ...Wbrew swojej nazwie, nie piszemy tu tylko o tym jaki Jason jest cudowny (chociaż to zdarza się dosyć często :P) innymi słowy, można tu natrafić na rozmowy o wszystkim i o niczym :D
Masz chociaż początkowe stadium Jasonozachwytu. Inaczej nie połapiesz się w naszych wypowiedziach na jego temat, uwierz mi.
2.Wiesz, co to jest Ezrowstręt. Niekoniecznie musisz na niego cierpieć, ale jesteś zaznajomiony z tą chorobą.
3.NIGDY nie myślisz źle o Jasonie.
4.Kiedy myślisz źle o Jasonie, patrz punkt 3.
5.Kiedy tylko znajdziesz jakieś interesujące zdjęcie/filmik(nie musi on dotyczyć tylko PLL)-postanawiasz podzielić się nim razem z innymi.
6.GŁOSUJESZ NA JASONA/JARIE W RANKINGU. Nie musi być to codziennie, ale w ramach ukazania naszej bezgranicznej miłości, każdy członek SWJ powinien robić to choć raz w tygodniu.
7.Znasz chociaż 2 tytuły szlacheckie Jasona (poniżej wymienione)
-Ezra's killer, Aria's lover
-Mr Hottie
-McDreamy
-McSteamy
-McSexy
-McBoski
-Kitek
-Cookie
-Boski bóg Jason
8.I najważniejsza zasada: SZANUJEMY SIĘ! Jesteśmy tu po to, żeby porozmawiać, a nie wyżywać się na innych :).

A tak na poważnie, każdy jest tu mile widziany, jeśli tylko przestrzega punktu 8 :)

Podpisano:
_Joy-PREZES
sandra_crashdown-DYREKTOR NACZELNY (która jest autorką tej pięknej przemowy, za co bardzo jej dziękuję :*)
Kreciolka-DYREKTOR DS. MARKETINGU

NASZ GRAFIK DLA JASONA (wszelkie niedogodności proszę zgłaszać, komisja przedyskutuje problem)
Poniedziałek-katia_2007
Wtorek-izka21gramowa
Środa-Kreciolka
Czwartek-Kreciolka
Piątek-sandra_crashdown
Sobota-_Joy
Niedziela-izka21gramowa
NASZ GRAFIK DLA WRENA
Poniedziałek-Kreciolka
Wtorek-_Joy
Środa-katia_2007
Czwartek-katia_2007
Piątek-Kreciolka
Sobota-sandra_crashdown
Niedziela-sandra_crashdown
NASZ GRAFIK DLA TOBY'EGO
Poniedziałek-_Joy
Wtorek-sandra_crashdown
Środa-alexxa
Czwaretk-monisia99
Piątek-monisia99
Sobota-Kreciolka
Niedziela-Kreciolka
NASZ GRAFIK DLA DAMONA
Poniedziałek-monisia99
Wtorek-Kreciolka
Środa-sandra_crashdown
Czwartek-_Joy
Piątek-_Joy
Sobota-alexxa
Niedziela-alexxa
NASZ GRAFIK DLA NOELA
Poniedziałek-sandra_crashdown
Wtorek-katia_2007
Środa-izka21gramowa
Czwartek-izka21gramowa
Piątek-alexxa
Sobota-
Niedziela-_Joy
NASZ GRAFIK DLA KLAUSA
Poniedziałek-
Wtorek-
Środa-_Joy
Czwartek-sandra_crashdown
Piątek-
Sobota-
Niedziela- (Proszę się tu nie burzyć, bo nie wiedziałam kto go chce na kiedy, więc napiszcie mi proszę ;P)

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

wypraszam sobie :) no co zgoda jakaś musi być

monisia99

Ty juz jak Bonnie ;D musisz pilnowac rownowagi w przyrodzie :D:D:D

_Joy

Dziewczyny to juz potwierdzone oficjalnie ... mam obsesje! ;P znowu snil mi sie Penn Badgley! to wszystko wina Moniki i jej avatarow ;D ale Jason tez sie gdzies tam przewijal w tym snie, wiec nie jest zle ;)

Ktos ogladal juz TSC?! Ja podsumuje tylko jednym zdaniem: Faye i Lee to jedyna pozbawiona sztucznosci para w tym serialu! A tatus Cassie jest slodziakiem ;P <3

sandra_crashdown

Mi się śni Jason, więc chyba też mam obsesję;D Ale nie narzekam uwielbiam te sny;D
A teraz mi powiedzcie z czego ściągacie filmy,bo korzystam z chomika zazwyczaj,ale albo nie ma tych najnowszych albo są ale kiepska jakość;/ Podpowiedzcie mi coś;))) <prosi>

ocenił(a) serial na 8
izka21gramowa

Mi się nikt nie śnił ;(
Ja ściągam torrenty, i do tego trzeba ściągnąć program torrent i ściagać filmy z torrentz.eu :)
I zaraz się biore za TSC :D

izka21gramowa

Ja tez sciagam z chomika, ewentualnie z forum na peb, ale to za dlugo trwa :/ na chomiku i tak w miare szybko sie pojawiaja, jesli w ogole sa dostepne w sieci w dobrej jakosci :)

Mam cos dla Was moje kochane ;*

http://26.media.tumblr.com/tumblr_lxvmv3EIrM1r743sro1_500.jpg

Gargulec jak zwykle ta sama mina :/

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

ja siadam do oglądania TSC w takim razie ja ściągam z serwerów ale chwilę to trwa

sandra_crashdown

Czy ja mam tylko takie wrażenie czy gargulec to w photoshopie jest niezle przerobiony??:P Reszta chlopakow normalnie bo i na co im poprawki a tego musieli;D
Ola strasznie skomplikowane mi sie wydaje to sciaganie co opisujesz, nie wiem czy to ogarne;D
Madzia ja tez nie lubie takich zjazdow bo zawsze mnie pytaja czego sie jeszcze nie chajtam co mnie irytuje totalnie i ogolnie nie przepadam za tym.

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

A ja drogie dziewczęta byłam na rodzinnym zjeździe. Bogu dzięki, to już za mną, bo nienawidzę takich spotkań. Mam nadzieję, że Wam ten tydzień mija lepiej niż mi.

Chyba jedyny pozytyw tego weekendu to nowy odcinek TSC. Ojciec Cassie z miejsca mi się spodobał ;D Taki... taki fajny po prostu. Czekam na dalsze rozwinięcie wątku jego i C., bo z miejsca było widać, że naprawdę się troszczy o swoją córcię. Ten ojciec Adama mi się jakiś podejrzany wydaje. Pomimo niewątpliwie ładnej buzi jak na ten wiek, jakoś nie mogę pozbyć się przeczucia, że on coś ukrywa ;P. No i nie ogarniam naszego złego-słodziaka-Briana-Lee. Niby tak kocha tamtą dziewczynę, a pod koniec całuje się z Faye? Melissa i Diana jak to mają w zwyczaju były nudne. Adam mnie wkurza, niech go zabiją ;P

_Joy

Ja Ci zabije ! ;P moze tak Jake'a zabija co? ;P swoja droga w ogole o nim nie wspomnialas ;D kurcze we mnie tatus Cassie tez wzbudzil pozytywne emocje ;P jakis taki niegrozny sie wydaje jak na wielkiego zlego Johna Blackwella, jak go tak opisywali wszyscy w okolo ;P A Brian-slodziak-Lee to chyba zaliczyl wypadek przy pracy i sie zakochal w Faye ;D tak cos mysle ;)

ocenił(a) serial na 7
sandra_crashdown

Sandro, chyba zapomniałaś, że to ja prędzej mogę zabić Ciebie niż Ty mnie ;P (małe nawiązanie do TVD ;P)

Wszystko mi jedno co on do niej czuje, byleby się trzymała z daleka od Jake'a. A Cassie jeszcze z nim będzie, zobaczycie! ;P

_Joy

To ja juz sie zgubilam ;D ma sie trzymac od Jake'a z daleka, ale jednak z nim byc? ;P swoja droga to tez mi sie wydaje, ze na koncu z nim bedzie. Tak jak jej matka tez nie wybrala ojca Adama tylko tego bad boy'a - Johna B. ;P

Kat, wyluzuj ;) nikt tu nie chce nikogo zabijac ;P

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

Myślę że Magdzie chodziło o to że wszytsko jedna co Faye czuje do złego-dobrego-słodziaka-Braina-Lee , byle by się trzymała z dala od Jake :D
Odcinek nawet fajny, i oczywiście tak jak wam podobał mi się najbardziej tatuś <3 Potem Faye i Braian -słodziak-Lee który już sama nie wiem czy jest dobry czy zły xd A może przez to że złamał tą lalke moc Faye przeszła na jego dziewczynę? Adam wkurza mnie niesamowicie więc jestem z tb Magda :D
Zaraz zabieram się za Glee :)

alexxa

Aaaa no tak, to by nawet mialo sens ;P ja jak zwykle cos pomieszalam ;D btw. podoba mi sie nasze nowe okreslenie Brian-slodziak-Lee ;) myslicie, ze sie przyjmie? ;D

PS. Iza, nadrobilam Ringer :) zostal mi juz tylko 13sty odcinek.

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

Mam nadzieje bo jest fajne :D
Wgl chyba na pewno Aria jest z Jakem ;
http://data.whicdn.com/images/22447533/Chris-Zylka-and-Lucy-Hale-cuddle-on-a-sli de_large.jpeg
http://data.whicdn.com/images/22447568/lucyhale-chriszylka-vegas-001_large.jpg
http://data.whicdn.com/images/22629507/lucyechris5_large.jpg
http://data.whicdn.com/images/22186717/404211_181561195279160_176950245740255_24 0868_1522007075_n_large.jpg

sandra_crashdown

No to oglądnij ja już 13 mam za sobą;) Zaczyna się robić ciekawie;)

Aria na tym drugim zdjęciu ma bluzkę podobną do Spencer jak rozmawiała z Jasonem:P
A ten koleś to chodzi w ogóle bez czapki??:P

izka21gramowa

Hahahahaha ;D no w TSC jakos czapki nie ma ;P ale w ogole to Lucy mi jakos nie pasuje do tego calego Chrisa "jestem uzalezniony od czapki" Zylki (nie wiedzialam jak odmienic jego dziwne nazwisko;P ktos wie jakie on ma korzenie?)

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

też właśnie chciałabym się dowiedzieć:D
I jak dla mnie Lucy też wgl nie pasuje do Chris'jestem uzalezniony od czapki'Zylki xd
Ale jeszcze widzialam dużo je zdj z jakiś obleśnym gościem, zaraz jak znajde to wam dam tu te zdj .

sandra_crashdown

Co myślisz, że jakieś polskie albo gdzieś tutaj niedaleko ja wiem mi pasuje na słowackie:P
No mi też do niej nie pasuje:P

izka21gramowa

Wikipedia mowi jedynie, ze wzial sobie nazwisko panienskie matki ;/ pewnie po to, zeby sie czyms wyrozniac na tle tych innych starajacych sie wybic ;P

sandra_crashdown

To może matka z kądś tu niedaleko pochodzi:P
Ale wiecie z dwojga złego wolę jego niż jakby miała być z aktorem grającym Ezrę, tego bym jej nie wybaczyła:P

izka21gramowa

Hahaha, ale Ian Harding w normalnym zyciu nie jest taki cwelowaty jak Ezra ;P kiedys widzialam jakis livestream z nim, Tylerem i Keeganem i byl calkiem znosny i nawet zabawny ;D az sama sie sobie dziwilam, az w koncu szybko wylaczylam, zeby to przypadkiem nie zaczelo rzutowac na moj odbior gargulca ;P

sandra_crashdown

A no to pewnie, że tak;D Jeszcze byś go polubiła czy coś:P <odpukać>:P
No może i nie jest, ale wiesz ja go i tak nie lubię:P

ocenił(a) serial na 8
izka21gramowa

Oglądnełam glee :)
Odcinek w sumie mi się podobał. Fajny nowy wokalista czyli Jezus w dredach :D Bardzo przyjemny odcinek :) Fajnie że Blaine wrócił , ale to wyznanie tego dużego do Kurta też było fajne. Dla mnie straszną głupotą jest ten cały ślub i ciesze sie że rodzice chcą coś z tym zrobić tylko niestety jakoś im to nie wychodzi ;/

alexxa

W Glee najbardziej mi sie podobalo "I will always love You" <3 szkoda mi tego Sama strasznie :( i coraz bardziej nie lubie Mercedes.

A jesli chodzi o Jezusa w dredach to po raz kolejny polecam "The Glee Project" :) mysle, ze polubicie chlopakow jeszcze bardziej ;D

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

a powiedz mi co to wgl jest najpierw :D
I wgl, jak przeczytałam przed chwilą, informacje nie sprawdzoną w 100 % ale możliwa to padłam, SPOILER Spencer i Wren scena łóżkowa <3 Jezu, oby to się sprawdziło !

alexxa

No mam nadzieję, że akurat to się sprawdzi, bo padnę na zawał jak będzie scena łóżkowa Arii z gargulcem oby to się nie spr:P A tak propo dzisiaj przeglądałam zdjęcia Paryża i tam były właśnie gargulce i wiecie jak je inaczej nazywają?? Rzygacze;D;D;D Zakochałam się w tej nazwie dosłownie:D

ocenił(a) serial na 8
izka21gramowa

hahahahha, dobre :D
Ale na seria Aria z Ezrą nigdy ze sb nie spali ? Bo już nie ogarniam :P

alexxa

Jezu jesli nie spali to zrobia z tego jeszcze bardziej nierealistyczny serial niz jest juz do tej pory ;P juz widze jak sprzedaja nam teksty w stylu "Aria, tak bardzo Cie kocham, ze poczekam az bedziesz gotowa" ahahaha, zaraz umre ze smiechu ;P

Na scene Wrena i Spencer tez licze po cichutku :):):) mam nadzieje, ze sie nie zawiode :)

A TGP to taki program kilkuodcinkowy, w ktorym wybierali osobe, ktora zagra w Glee ;) polecam!

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

To może sb oglądne :D
Ale na prawda strasznie mnie zdziwiło to że jeszcze ze sb nie spali ;o
Szczerze to myślałam ,że już w pierwszej scenie w barze w łazience normalnie się kochali. Dlatego tego nie ogarniam xd
I to aż dziwne że dorosły mężczyzna nie napierał na nią ani nic . Szczerze coś mi się nie wydaję że już chyba z rok są razem i jeszcze się nie przespali . A jeśli tak to zepsuli mi scenarzyści początkowy obraz puszczalskiej Arii :D

alexxa

Nie no ja mysle, ze spali ze soba! Tylko po prostu teraz bedzie to bardziej uwidocznione ;) z reszta kiedys tam chyba sie miziali w lozko to co mamy niby uwierzyc, ze grzecznie ja pocalowal w czolko na dobranoc?! Blagam Was scenarzysci PLL! Nawet nie probujcie mi tego kitu wcisnac ;P

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

hahaha, no dokładnie :D
Ale tak dziwnie w sumie bo niby wiadomo że mają to za sb dawno, a tu nagle po roku zrobią im taką scenę xd
Mogli by zrobić taką scene Arii i Jasonowi <3 Np po jakieś kłótni Arii z Ezrą, ona wpadnie na Jasona i nie będzie wstanie się oprzeć :D To by było dobre !
Wgl szkoda że nie ma reszty dziewczyn bo dzisiaj ostatni wieczór i opuszczam was na caaaały tydzień . Na obóz sportowy jadę, i jak wroce to nie wyobrażam sb nadrabiania z 10 stron :D

alexxa

Oooo jak fajnie sie masz :) to powodzenia na obozie ;P nie przemeczaj sie, odzywiaj zdrowo i w ogole ;*

No, ale obawiam sie, ze nadrabiania w czytaniu troche bedziesz miala ;D jak dobrze pojdzie to moze dobijemy do czesci 6 zanim wrocisz ;P

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

No pewnie tak :D
Wgl patrz;
http://holding---on.tumblr.com/post/17816169760
http://accio-petrovas.tumblr.com/post/17820347615/dimitri-how-beautiful-you-look -anastasia-well

I lubie go :D
http://24.media.tumblr.com/tumblr_lzftwyavMM1r2vjmuo1_500.gif

alexxa

Pierwsze z Ellijah najlepsze ;D hehe

A mlodego pierwotnego tez lubie ;)

Teraz moja obsesja ;P

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yxrk2o5N06E

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

świetne, świetne, świetne <3
Jak ja ich kocham ! A mam taki problem że moje kumpele które ogladają GG, nie lubią Diar ! I się z nimi kłoce zawsze xd
Ja mam teraz obsesje na punkcie pierwotnych bo ich uwielbiam i jak odejdą to się załamie </3

alexxa

Ostatnio czytalam jakas plote, ze chca ich watek przeciagnac na 2 sezony :) oby <3 szczerze? to chyba doszlam juz do takiego momentu, w ktorym nie wyobrazam sobie TVD bez Klausa ;P

A jesli o Dair chodzi to nie przejmuj sie ;) ludzie, ktorzy nie kochaja Dair przewaznie glebiej sie w ten serial nie zaglebiaja i kieruja mottem, ze Blair nalezy do Chucka bo .... no wlasnie, bo co?! ;D bo ja sprzedal za hotel i trzeba kultywowac ta "epicka" milosc :D:D:D

ocenił(a) serial na 8
sandra_crashdown

Hahaha, no dokładnie :D
Ja już będę lecieć bo jutro muszę bardzo wcześnie wstać :(
Życzę wam dziewczyny miłych pogaduszek tak żebym miała ciekawe rzeczy do czytania ( ale może nie za dużo xd)
I nie przeżyje tego że PLL zobaczę dopiero w niedziele..:(
Papa ;**

ocenił(a) serial na 8
alexxa

http://data.whicdn.com/images/17395799/tumblr_lucta1MH6q1qf2onyo1_500_large.jpg
http://data.whicdn.com/images/23023294/tumblr_lzasspMmrp1ql6ewao1_500_large.png
http://data.whicdn.com/images/23316595/tumblr_lzklk7DrHr1r8mfn8o3_500_large.gif
Chyba chce Klausa w któryś dzień . Niech mi szepcze do ucha tym swoim świetnym głosem :D

alexxa

Don't be angry love jest epickie <3

Dobranocki ;*

ocenił(a) serial na 7
alexxa

Świetne ;D Btw. fajnie jest zobaczyć Klausa z jego milszej strony ;P

ocenił(a) serial na 7
_Joy

Madzia popraw grafik jak możesz dla Klausa , powpisuj mnie :) wczoraj mi FW nic nie działam coś się zablokowało i nie mogłam nic napisać :) Obejrzałam TSC i odcinek nawet dobry. Ojciec Cassie jakiś taki fajny i mam sentyment do aktora po Dr Quinn :):):)
Fay i Lee to byłaby fajna para....... jest miedzy nimi chemia, szkoda tylko ze on ją wykorzystuje żeby obudzić swoją dziewczynę która nawiasem otworzyła oczy i żyje......

Nadrabiam aktualnie gotowe na wszystko :)

Sandra nie wiem czy wczoraj oglądałaś walkę Kliczko-Chisora ale była naprawdę dobra aaaa na konferencji to się bl Chisora z Hayem i jeden nawet człowiek miał łeb rozcięty.....

jej co ona zrobiła z grzywką.....
http://vampire-diaries.fan-strefa.pl/gallery/albums/userpics/10001/normal_004~79 .jpg

śliczności :)
http://chuckandblair.org/photos/albums/Appearances/2012/Miu%20Miu%20Screening/no rmal_2.jpg
http://chuckandblair.org/photos/albums/Appearances/2012/Miu%20Miu%20Screening/no rmal_6.jpg

monisia99

Kurcze Mysiu-Pysiu ;P nie ogladalam walki :( zupelnie o tym zapomnialam.

Wpadlam na kolejny pomysl zintegrowania naszego Stowarzyszenia :) proponuje, abysmy poznaly wszystkie swoje dotychczasowe shipy pairingowe, czyli pary, ktorym kibicujemy lub kibicowalysmy :)

1. Seriale, ktore trwaja obecnie.
2. Seriale, ktore sie juz zakonczyly.
3. Filmy (ale tutaj prosze o ograniczenie sie do jakiejs znosnej ilosci;P nie chcemy nikogo zanudzac lista 100 filmow, prawda?;P)

[I zeby nie bylo, ze jestem wstretna oszustka i zlodziejem praw autorskich, to pomysl zaczerpnelam z forum o Gossip Girl ;)] ...

Oczywiscie daje wam czas do namyslu i zrobienia wlasnej listy :)

Z wyrazami szacunku:

sandra_crashdown, dyr Naczelny SWJ.

monisia99

Ja myślę, że chciała zapalić papierosa, i sobie te grzywkę przypaliła;D
Olcia baw się tam dobrze kochana:*
Co do Ezry to ja myślę, że nie spali, zresztą jak zauważyłyście każdy NORMALNY facet, by na nią napierał, no właśnie normalny:P wiecie może Ezra ma jakieś kłopoty...;P
Co do Arii to rzeczywiście zrobili z niej taką panienkę jak to słusznie stwierdziłyście puszczalską więc mogłaby się rzucić na Jasona no idiotka normalnie:P

izka21gramowa

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53668,10664415,Hej__dziewczyno.html
:P

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

<3333333333 Ryan =)))))

A pomysł Sandry naprawdę fajny ;D To kiedy się na to umawiamy? ;P

_Joy

O Boziu! Artykul o Goslingu cudo! <3

A jesli o te male typowanko chodzi to ja bym propnowala jutro, skoro zrezygnowalysmy z terapeuty ;P no chyba, ze Monia nam znalazla jakiegos innego psychiatre ;D Tylko, ze ja odrazu proponowalabym kogos bez zony i dzieci!!! :D:D:D

sandra_crashdown

Może być jutro, ale wieczorkiem, bo mam jazdę, więc jak kogoś nie zabije względnie siebie to wieczorkiem będę:P

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Haha, aż tak źle to nie może być ;P Kurcze, nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, bo jak ja będę zdawać to zapewne to będzie takie trudne, że po 10 razie mnie z litości przepuszczą ;P

_Joy

To Ty kiedy będziesz mogła robić prawko??:) Rozumiem, że jeszcze nie masz 18 latek i czekasz nie załapiesz się w tym roku jeszcze??:) Kochana ja nikomu nie będę mówić o egzaminie,bo mi będzie wstyd jak nie zdam 10 raz z rzędu :P Ale pocieszam się, że może nie będę taka tępa jak jeden znajomy, że nie zdał za pierwszym razem bo pasów nie zapiął:D Mój kolega się śmiał, że dobrze, że sobie z tyłu nie siadł;D
Sandra nie wiem na razie mam dopiero 3 jazdę, więc wiesz dużo jeszcze przede mną:P ale jak już będę miała ustalony egzamin to nie wiem co z nerwów zrobię;D