PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 9
aloiv77

Nie zgodzę się tylko z jednym. To Rustem chciał ożenić się z Mihrimah i nawet szantażował tym Hurrem,że mógł ją zabić (taki rozkaz wydała mu Sah,kiedy Hurrem była na wygnaniu) ,ale nie zrobił tego ,a w zamian chciał protekcji w sprawie ślubu z Mihri,także ten ślub nie był pomysłem Hurrem

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Trzeba przyznać, że Rustem jest najbardziej negatywną postacią serialu, bo przez wszystkie odcinki nie zrobił nic pozytywnego. Hurrem, która zrobiła z niego Wielkiego Wezyra, a jak się poznali to był koniuszym bodajże, a on i tak w pewnym sensie zwrócił się przeciwko niej. Dziwne, że Hurrem nie chciała w zamian go zgładzić.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

No fakt ,że dziwne,że Hurrem tak mu ufała.Poświęciła szczęście córki ,żeby spełnić jego chore ambicje.
Typ odrażający ,ale miał czasem ludzkie odruchy. Uchronił Olivię przed gwałtem i wziął ją do siebie,no i kiedy pojawił się brat ,to zrobił go admirałem floty, ale to i tak niewiele w porównaniu z tym ile złego uczynił

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Był po prostu cynglem, ale w pewnym momencie chciał działać na własną rękę. Gdyby nie był postacią historyczną, to podejrzewam, że Hurrem zgładziłaby go. Nikomu nie odpuszczała szantażowania tym bardziej, chociaż robiła to tak potężna postać jak Ibrahim to nigdy się nie ugięła i w pewnym sensie dopięła swego. Na jej miejscu bałbym się, że skoro szantażował ją, to może to zrobić kolejny raz albo i chcieć ją zabić.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

Powinna była z nim skończyć ,tym bardziej,że później też szantażował Mihrimah ,która chciala się z nim rozwieść.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Ja w sumie nie rozumiem dlaczego Rustem stał przy Bajazydzie...jakoś bardziej pasuje mi do ekipy Selima ;)

Nennek

Też nie wiem. W sumie biorąc pod uwagę osobiste interesy to Sokollu najlepiej wybrał. Dostał niepodzielną władzę. Przy sultanie Bajazydzie to byłoby niemożliwe.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Z tymi książętami to jest tak, że Bajazyd nie słucha niczyich rad i o wszystko się wścieka, trzyma z Rustemem ale po potencjalnym objęciu władzy chce oddać go w ręce Atamcy; nie ma żadnych znaczących sojuszników a gromadzi wojsko, w ogóle otaczają go same szuje i wyjęci spod prawa...Z kolei Selim nie potrafi nawet sam porządnie sklecić zdania pisząc list, a kiedy coś nie idzie po jego myśli wpada w panikę, łatwiej nim manipulować a jednak są przy nim tacy ludzie jak Gracjia Mendes no i Sokollu, a wcześniej nawet Fatma i Kara Ahmed Pasza. Co jest jeszcze dziwne to to, że lud nie szanuje Selima i uważa ,że Bajazyd byłby lepszym władcą a jednak wszystkie znaczące osobistości wolą być w koalicji z Rudym ;>

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Im bardziej zbliżam się do końca tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ani jeden ani drugi nie byłby lepszy, oboje maja tyle samo wad co zalet...jedynie jeżeli miałabym wybierać pomiędzy Defne a Nurbanu to wolę tę drugą. Ona przynajmniej od początku wie czego chce.

Nennek

Ja też nie faworyzuję żadnego z nich. Co do poparcia dla Rudego to myślę, że oni kierowali się tym, co widzieli w postępowaniu Sulejmana. Zawsze tak było, że wygrywał ten, kogo on wybrał.
Ibrahim został Wielkim Wezyrem chociaż nie chcieli tego przedstawiciele dywanu wywodzący się z arystokracji osmańskiej. Ożenił się z Hurrem mimo sprzeciwu matki. Sokollu też od początku popiera Selima, bo jest bardzo inteligentny i widzi, że Sulej wybierze zawsze tego, kto jest mu posłuszny i kto nie jest zagrożeniem.
Nie znoszę Rustema bardziej chyba niż kogokolwiek i nie żal mi go, ale obietnica dana Atmacy z punktu widzenia Bajazyda jest bardzo głupia i niewdzięczna.
Nurbanu od początku wie, czego chce. Mówiła Walerii, że jak ma tu być to na szczycie i konsekwentnie do tego dąży. Mimo to jej postępowanie, mimo że ją nawet lubiłem, wzbudza niesmak. Zastraszenie Defne czy ta absurdalna kradzież pierścienia. Selim to jej wierny piesek, ale co by było gdyby Sulej to zobaczył?! Chyba by ją zabił. Nie wiem, po co ryzykować dla takiej głupoty.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

No właśnie to dziwne,ale może dlatego ,że w sytuacjach podbramkowych to i Rustem i Selim byli tchórzami,więc może liczył ,że Bayazyd go bardziej ochroni.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

mysle, ze to nie byl szantaz..chyba nie smialby posunac sie do czegos tak haniebnego.gdyby hurrem to tak zinterpretowala to moglby stracic glowe.swoja drogą, sultan oddaje jedyną corke kolesiowi z rodziny swiniopasa.zawsze snuli opowiesci, ze dla ksiecia to zona musiala byc najlepiej z zagranicznego arystokratycznego rodu..tak sie pojawila mahidevran dla suleja i tak sie pojawila aise dla ojca suleja..a dla sultanki z blekitna krwia wybrali koniuszego z rodziny swiniopasow.ktory byl ozeniony z dziewczyna uzywana przez wezyra.. i nikt slowem nie wspomnial, ze moze powinien byc chociaz kawalerem.mihrimah oddali mu w sumie jako druga zone..moze dobrze urodzoną ale numer 2.i rastem dobrowolnie wpadl na pomysl,ze z tej wspanialej okazji skoro zeni sie z mlodziutka sultanka to sie rozwiedzie ze zuzyta nigar.interesy ponad honor

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A mnie ciekawi z kim będzie wojować Hurrem po śmierci Mustafy? Wtedy już na pewno któryś z jej synów zasiądzie na tronie więc czy Hurrem da sobie wreszcie na wstrzymanie?

ocenił(a) serial na 8
MsPrevail

z Nurbanu...o ile można to wgl nazwać wojowaniem. Hurrem głównie będzie starała się załagodzić konflikt między Bajazydem a Selimem.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A ta Nurbanu to kto? Jakaś synowa?

ocenił(a) serial na 10
MsPrevail

Faworyta a potem żona Selima.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

To żona księcia była wyżej w hierarchii niż matka księcia?

ocenił(a) serial na 10
MsPrevail

Napisane zostało, że będą "wojować" nikt nie napisał, że Nurbanu stała wyżej niż Hurrem.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Coraz bliżej ostatniego odcinka z Meryem Uzerli, lecz na szczęście jeszcze nie był dzisiaj ostatni, ale dzisiejszy odcinek naprawdę świetny, Lutfi Pasha był naprawdę genialny, w końcu sułtanka Sah dostała po mordzie

ocenił(a) serial na 8
executor123

Mój ulubiony odcinek z udziałem Sah :))

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Ah, jak ja jestem do tyłu. Aż bym potrzebował waszych spoilerów :D

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Przecież w dzisiejszym odcinku Sah dostała po..ekhm...twarzy :P

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Od końca wakacji mam pracę polegającą na siedzeniu na tyłku 12 godzin przed komputerem i nie mogę oglądać na bieżąco odcinków. Jestem na momencie, jak Nigar wchodzi do komnaty Mihrimah i Rustema :D

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

No to niedużo ci zostało :)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Ale spoliczkowanie Sah nastraja mnie energią do obejrzenia dzisiejszego odcinka :D

ocenił(a) serial na 10
tupac1991

https :// scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12226944_739417946164826_3805 669129894870402_n.png?oh=567dea649eedf0b6a3151c6117ae6fbf&oe=56C14C1E hehehe

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12226944_739417946164 826_3805669129894870402_n.png?oh=567dea649eedf0b6a3151c6117ae6fbf&oe=56C14C1E

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

Chyba użyję tego zdjęcia jako tapetę. Chociaż najlepsze by było jak ręka Lutfi Paszy styka się z jej twarzą :D

Nennek

Jak zakończą wątek Bali Beya i Nasuha Efendi?

ocenił(a) serial na 8
avosette

Bali Bey przywiezie Hurrem do Topkapi i wróci w rodzinne strony, w 4 sezonie zostanie wspomniane, że założył rodzinę.
Matrakci zostanie odesłany ze stanowiska, i przestaną pokazywać go w serialu. Później zostanie powiedziane, że umarł jednak przed śmiercią napisał kronikę Sulejmana (tak tu ktoś kiedyś pisał)

Nennek

O, to szkoda,że tak się potoczy w przypadku obydwu bohaterów. A powiedz mi Nennek, czy sułtan pozna prawdziwe oblicze Szach?

Nennek

Sah to prawdziwe monstrum. W każdej sultance można znaleźć coś dobrego oprócz niej. Nie jestem za przemocą, zwłaszcza wobec kobiet ale ona za mało dostała ;-)

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Tez uważam, ze za mało i za słabo dostała, a wogole to za późno.
Już wcześniej jej się należało obic buzke, szkoda ze Lutfu tak długo czekał.
Trochę się zdziwila:))

ocenił(a) serial na 9
mirabozenna

i bardzo dobrze należało jej się tak dostanie się jeszcze gorzej bo podobno odda całą kasę i wyjedzie do klasztoru.widziałem na you tube ze w 4 pojawi się Fatma czyzby kolejna siostra?

ocenił(a) serial na 10
lukasz16

Hehe również był to mój ulubiony odcinek z Sah, aczkolwiek za mało dostała :D Fatma kolejna siostra na szczęście już ostatnia ;p

ocenił(a) serial na 9
lukasz16

Akurat Fatma to jedyna siostra sułtana ,która wzbudziła moją sympatię . Jest zupełnym przeciwieństwem Sah i Hatice,jest pogodna,wniosła odrobinę humoru w 4 sezon (to jak załatwiła męża w noc poślubną :)).,no i w dodatku piękna kobieta .

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Nawet mąż był zadowolony, jak umierał.

ocenił(a) serial na 10
39079288

Mi jest w sumie obojętna, owszem wprowadziła trochę śmiechu w ten ciemny 4 sezon :) najgorsza była Hatice - od śmierci Ibrahima była już nie do zniesienia ;/

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

Mnie Fatma denerwowała, najbardziej spośród sióstr, głównie przez ten swój uśmieszek.

ocenił(a) serial na 8
39079288

Mnie osobiście najbardziej denerwowała Sah Huban. Ta jej mania wyższości i przekonanie, że jest zawsze najważniejsza, najlepsza i w ogóle najcudowniejsza. A jej traktowanie męża to już przekraczało pewne granice. Dziwię się, że nie zostawił jej wcześniej.

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Mnie najbardziej przypadła do gustu Beyhan- była po prostu taka ludzka, ogólnie postać bardzo pozytywna. Z początku Hatice też była całkiem całkiem... Najgorsza z nich wszystkich była Sah Huban. A Fatma- rozrywkowa sułtanka, tylko drażni mnie jej głupawy uśmieszek.....

ocenił(a) serial na 9
simonpl95

Beyhan rzeczywiście można by powiedzieć,że najporządniejsza z sióstr sułtana,tylko ,że było jej w serialu bardzo mało .

ocenił(a) serial na 10
marimal1

I bardzo dobrze, że trzymała się tego bagna z daleka! Gdyby tam przesiadywała nie wiadomo jak długo to by miała wężowy jad zamiast mózgu!

ocenił(a) serial na 9
simonpl95

Tu masz rację,że dzięki temu ,że tak mało przebywała w seraju to była normalna i braciszkowi umiała wygarnąć co o nim myśli,a nie bić tylko pokłony jak reszta.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Hatice też mu tuż przed śmiercią wszystko wygarnęła:
https://www.youtube.com/watch?v=0XnLq-2vGSA

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Czy teraz Wielkim Wezyrem zostanie Rustem?

mirabozenna

Jeszcze nie. Teraz chyba Sulejman Pasza.

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

A to niespodzianka!
Co poszlo nie tak, ze nie dostal tego stanowiska?
Jeszcze jedno pytanie: czy Sah po wygnaniu Lutfi Paszy tez wyjedzie do tego klasztoru, czy jeszcze zostanie w pałacu i dalej będzie intrygowac?

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Jeszcze zostanie trochę i będzie szpiegować Mihrimah bo Hurrem zniknie wtedy z serialu i Mihi zamieszka w komnacie Hurrem

bokra666

Czy Sah odejdzie w niesławie, sułtan ją przegoni, jak to będzie wyglądać? Przydałoby się, żeby sułtan się dowiedział, jakie z niej ziółko...